Covid-19

Inte aktuellt med stängda skolor

Utbildningsminister Anna Ekström talar under en digital pressträff om utbildning och covid-19 i Stockholm på onsdagen.
Foto: Regeringen
Inrikes
Inrikes Gymnasier får nu möjlighet att bedriva distansundervisning för att undvika trängsel och smittspridning i lokalerna.
PREMIUM

Tidigare har distansundervisning på grund av trängsel endast varit tillåtet för att undvika att elever ska bidra till att det blir trångt i kollektivtrafiken när de tar sig till och från sina gymnasieskolor.

Men vid en pressträff på onsdagen meddelade Utbildningsminister Anna Ekström (S) att gymnasierna från och med den 23 november också får möjlighet att bedriva distansundervisning för att undvika trängsel i skolan. Hon påpekade dock att skolorna i första hand ska överväga andra åtgärder för att göra det möjligt att hålla avstånd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Märta Stenevi föreslås som språkrör för MP

Märta Stenevi föreslås som nytt språkrör. Arkivbild
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Miljöpartiets valberedning föreslår att partisekreteraren Märta Stenevi ska ta över som språkrör efter Isabella Lövin.

– Hon är en trovärdig, stabil och engagerande kraft som kommer att kunna samla partiet inför den kommande valrörelsen, säger valberedningens sammankallande Katrin Wissing på en pressträff.

Ett nytt kvinnligt språkrör, som ska efterträda Isabella Lövin, väljs på en extrakongress 31 januari 2021. I dag presenterade partiets valberedning sitt förslag.

Två av de åtta kandidaterna var favorittippade på förhand – partisekreterare Märta Stenevi och jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

De andra som kandiderat är vill bli nytt språkrör är riksdagsledamöterna Janine Alm Ericson, Annika Hirvonen, Rebecka Le Moine, Karolina Skog, Pernilla Stålhammar och kommunpolitikern Elin Söderberg från Umeå.

Oavsett vem valberedningen väljer som favorit är det troligt att flera av kandidaterna ställer upp i valet i januari. Ombuden på MP-kongresser är inte bundna av sina distrikt på samma sätt som i andra partier vilket gör valutgången svårare att förutspå.

Till exempel blev Märta Stenevi vald till partisekreterare när hon utmanade valberedningens kandidat på kongressen förra året. Och på samma kongress fick den relativt okände kommunpolitikern Magnus P Wåhlin en tredjedel av rösterna när han utmanade Per Bolund om språkrörsposten.

Inrikes

FHM presenterar ny vägledning för snabbtester

Folkhälsomyndigheten har tagit fram en ny vägledning som gäller för snabbtester. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten ger nu klartecken för snabbtester. Men bara som ett komplement till den säkrare, men mer tidskrävande, PCR-testningen som används i dag.

Just nu finns det behov att testa ett stort antal individer för att hitta de som har covid-19, och då kan snabbtesterna fungera som ett komplement, säger Karin Tegmark Wisell, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten:

– De kan vara lämpligt med antigentester i samband med smittspårning och för testning av misstänkta fall i öppenvården där det finns behov av snabba svar av smittskyddsskäl.

Snabbtester, eller antigentester, har tidigare betraktats som alltför osäkra.

Myndigheten gör nu bedömningen att kunskapsunderlaget är så stabilt att snabbtester kan användas i vissa sammanhang, till exempel på äldreboenden, säger statsminister Stefan Löfven (S) på en pressträff.

Ett snabbtest kan visa resultat inom 10–30 minuter från provtagning.

– Men testningen bör ske med en medvetenhet om att erfarenheten än så länge är begränsad och vi saknar omfattande kliniska studier, säger Karin Tegmark Wisell.

Medan det räcker med en låg nivå av viruset för att PCR-testet ska ge utslag kräver snabbtestet en hög nivå för att upptäcka smittan.

– Det betyder att om ett snabbtest visar att man bär på viruset, kan vården vara säker på att så är fallet. Men man kan inte vara lika säker på att ett snabbtest kan utesluta covid-19, särskilt hos den som är utan symtom. Därför bedömer Folkhälsomyndigheten att de framför allt ska användas av den som har symtom, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Erik Nilsson/TT

Jesper Karlsson/TT

Inrikes

Smittspridningen kan nå kulmen i december

Nytt scenario om coronasmittspridningen presenterades av Folkhälsomyndigheten på en pressträff med statsministern.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen i Sverige kan nå en topp i mitten av december, enligt en ny bedömning från Folkhälsomyndigheten.
– Scenariot baseras på att vi har en god följsamhet och en god distansering i samhället, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Scenariot bygger på de inrapporterade covid-fallen under hösten, från den 24 augusti till den 6 november. Det gäller för alla åldersgrupper i Sverige, och sträcker sig fram till mars nästa år.

– Smittspridningen har ökat sedan halvannan månad tillbaka. En vändning väntas utifrån scenariot om två, två och en halv vecka. Men smittspridningen är kvar långt in på nya året, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, på en digital pressträff.

Folkhälsomyndigheten poängterar att scenariot inte är en prognos.

– Vi har inte känt det här viruset mer än tio månader och därför bygger scenariot på en matematisk modell där vi matar in vad vi känner till om smittspridningsmönstret hos viruset och dessutom tar hänsyn till vilka effekter vi tror att vi kommer att få av de regler och rekommendationer som lämnas, säger generaldirektören.

Sämre utveckling

Scenariot baseras på att vi har en god följsamhet och en god distansering i samhället.

– Om det inte uppnås som beräknat får vi inte den här utvecklingen. Då får vi en sämre utveckling, säger Johan Carlson..

Toppen för smittspridningen i befolkningen väntas i mitten av december. Men ser man till de olika åldersgrupperna verkar gruppen med personer som är 0–19 år snarare ha sin topp just nu.

– Vi kommer också att uppdatera modellen successivt med nya data, säger Johan Carlson.

Syftet med scenariot är att hälso- och sjukvården och övriga samhället både ska kunna ta höjd för och vidta nödvändiga åtgärder. Enligt scenariot beräknas smittspridningen fortsatt vara högre än under sensommaren ända till slutet på februari.

Tidigare scenarier

I verkligheten är de konstaterade covidfallen just nu något färre än i modellen, och det kan delvis bero på att beräkningarna baseras på fall som rapporteras endast fram till den 6 november.

– Scenariot tar inte hänsyn till de åtgärder som vidtagits därefter, som alkoholstoppet eller sänkningen av hur många som kan samlas enligt ordningslagen, säger Johan Carlson.

– Vi har ett gott hopp om att vi ska kunna påverka pandemiutvecklingen på det här viset.

Han får på pressträffen en fråga om de tidigare scenarierna, som inte har visat sig vara så träffsäkra. Varför ska vi tro att det här är bättre, frågar DN.

– De scenarier vi tog fram inför sommaren visade sig hålla ganska bra, säger Johan Carlson.

– Scenariot pekade kanske på en stegring lite tidigare än vi fick. Däremot fick vi en mycket kraftigare stegring, som kom senare i hela Europa.

Närmare i tid

Problemet är att det inte varit möjligt att göra en klassisk prognos, eftersom viruset är nytt och man inte har något att jämföra med.

– Nu ligger vi närmare i tid och har inte anledning att tro att vi ska få en utifrån påverkad förändring i virusspridningen, säger Carlson.

Regeringen ger nu Folkhälsomyndigheten i uppdrag att löpande uppdatera sina scenarier för smittspridning.

– De ska sträcka sig tre månader framöver och uppdateras varannan månad, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Dessutom ska Socialstyrelsen och länsstyrelserna förbereda sig utifrån Folkhälsomyndighetens scenarier.

– Socialstyrelsen och Länsstyrelsen får i uppdrag att ta fram förslag på insatser som kan bli aktuella i olika scenarier, säger socialminister Lena Hallengren.

Påminner om åtta

Statsministern passar även på att påminna om "siffran åtta".

– Åtta, det är så många personer som maximalt får delta på en allmän sammankomst. Åtta är därmed också normen för hela samhället. Det bör helt enkelt inte förekomma några sociala situationer just nu med fler än åtta personer, säger han.

– Det är bara tillsammans som vi kan bryta den här utvecklingen.

Inrikes

Ökad smitta på äldreboenden

En sjuksköterska utför ett covidtest på en patient. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Covidsmittan fortsätter att öka. Och det märks inte minst på landets äldreboenden.

– Smittan ökar på de särskilda boendena. Nivån ligger på den som vi rapporterade i våras. Men vårens siffror var i underkant eftersom vi testar mer nu, med fler mildare diagnoser. Vi kan hoppas att det är en avtagande takt. Det är ett fortsatt allvarligt läge, säger Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd vid Socialstyrelsen, vid dagens myndighetsgemensamma pressträff.

67 nya dödsfall

67 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 6 622 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 236 355 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

– Även om vi har en avmattning av ökningen har vi ingen minskning av antalet fall. Det är en stor risk att det blir en belastning på vården och övriga samhället. Det gäller verkligen att vi kan bryta den trenden, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Det är en väldigt tydlig åldersrelation, säger han med anledning av dödligheten i coronaviruset.

– Det här är oerhört viktigt att komma ihåg när vi nu närmar oss vaccination. Modellen talar för att vi har en ytterligare smittspridning i några veckor innan den bryts. Kan vi fortsätta hålla nere på våra kontakter kan vi nog hoppas att den stämmer.

Tidigast i januari

Anders Tegnell säger att Sverige tidigast i januari kan komma att börja vaccinera.

– Det är den samlade bilden vi har just nu, säger han.

Han konstaterar vidare att de lokala allmänna råden har haft effekt på smittläget.

– Vi har haft en avtagande takt sedan vi införde de här råden. Men exakt hur stor påverkan det haft på nedgången kan vi inte säga. Helt nöjda är vi inte förrän vi får ner det på en lägre nivå, säger Anders Tegnell .

"Fattas mycket"

Anders Tegnell får frågor på presskonferensen om både hur många fler som beräknas smittas av viruset och hur många fler som förväntas avlida innan en nedgång av den så kallade kurvan ses.

Tegnell svarar att det "fattas rätt mycket data för att göra bra prognoser och scenarier" och poängterar att väldigt mycket kommer att avgöras på hur bra vi är på att följa de rekommendationer och råd som nu finns.

Statsepidemiologen får även frågan om julen och säger att "vi måste ställa in oss på att det här blir en annorlunda jul".

Inrikes

TT-FLASH: Stenevi föreslås bli språkrör

Inrikes
Inrikes Märta Stenevi föreslås bli nytt språkrör för Miljöpartiet efter Isabella Lövin, meddelar valberedningen.
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Covid-19

Vaccinering startar tidigast i januari

Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Anders Tegnell säger att Sverige tidigast i januari kan komma att börja vaccinera.

– Det är den samlade bilden vi har just nu, säger han enligt TT.

Enligt Folkhälsomyndigheten pågår planeringen för fullt inför en kommande vaccinering. Folkhälsomyndigheten, Läkemedelsverket, Socialstyrelsen, hälso- och sjukvårdsregionerna, smittskyddsenheterna och SKR är alla inblandade i planeringen.

I januari

Först i januari kan det bli aktuellt att inleda vaccineringar mot covid-19.

– Först måste vaccinerna genomgå den granskning som krävs och ha godkänts för användning. Vår bedömning är att vaccinationerna tidigast kan komma igång i januari, säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

De grupper som först kommer att erbjudas vaccin är personer som är 70 år och äldre, och övriga som löper ökad risk för svår covid-19-sjukdom. Utöver dessa prioriteras även personal inom äldreomsorg, hälso- och sjukvård och övrig omsorgspersonal.

Inte aktuellt

Enligt pressutskicket finns uppgifter om att vissa länder planerar att inleda vaccineringar innan vaccinerna godkänts. Så sker inte i Sverige, menar Anders Tegnell.

– Det är inte aktuellt här. I Sverige ska vaccinationerna ske enligt gällande planering och rutiner för godkännande.

FAKTA

Så är coronaläget i din kommun

Gäller det totala antalet personer som är folkbokförda i respektive kommun och som någon gång sedan den 2 mars har konstaterats med covid-19 genom virusprovtagning.

Bjuv: 341 (+80 jämfört med v. 46)

Bromölla: 123 (+21)

Burlöv: 377 (+55)

Båstad: 304 (+76)

Eslöv: 371 (+62)

Helsingborg: 3 327 (+715)

Hässleholm: 828 (+115)

Höganäs: 388 (+80)

Hörby: 123 (+16)

Höör: 121 (+34)

Klippan: 137 (+30)

Kristianstad: 1 660 (+338)

Kävlinge: 327 (+56)

Landskrona: 724 (+184)

Lomma: 301 (+57)

Lund: 1 451 (+221)

Malmö: 6 537 (+1 199)

Osby: 183 (+53)

Perstorp: 96 (+11)

Simrishamn: 173 (+26)

Sjöbo: 113 (+17)

Skurup: 228 (+52)

Staffanstorp: 285 (+61)

Svalöv: 174 (+49)

Svedala: 294 (+69)

Tomelilla: 161 (+34)

Trelleborg: 585 (+110)

Vellinge: 490 (+96)

Ystad: 374 (+76)

Åstorp: 225 (+60)

Ängelholm: 973 (+164)

Örkelljunga: 98 (+28)

Östra Göinge: 250 (+26)

Totalt: 22 142 (+4 271)

* Statistiken är hämtad från Smittskydd Skånes senaste lägesrapport som senast uppdaterades torsdagen den 26 november.

Inrikes

Tollarpsmordet: Åtalad 21-åring kvar i häkte

Den mördade kvinnan låg i en å i skånska Tollarp elva dagar innan kroppen hittades av dykare i början av december i fjol. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Den 21-årige man som åtalats för mordet på en kvinna i Tollarp förra året ska hållas kvar i häkte beslutar Kristianstads tingsrätt efter avslutad förhandling.

Ett nytt beslut i häktningsfrågan meddelas inom några dagar och då kommer rätten också meddela om den åtalade ska genomgå rättspsykiatrisk undersökning, rapporterar lokala medier.

Mannen säger att han är oskyldig. Försvarsadvokat Melka Kjellberg har under rättegången pekat på att det inte finns någon fastställd dödsorsak, att det är oklart när och var den 20-åriga kvinnan dog och att mordvapnet inte hittats.

Den mördade kvinnan låg i en å i skånska Tollarp elva dagar innan kroppen hittades av dykare i början av december i fjol.

Enligt åtalet har den 21-årige mannen upprepade gånger skurit och huggit kvinnan med ett skarpkantat föremål. Hon dog av en yttre förblödning, men även drunkning kan ha bidragit till dödsfallet. Mordet ska enligt åklagaren ha skett vid en plats i anslutning till Vramsån i Tollarp.

Inrikes

Misstankar växer – har filmat våldtäkter

Åklagare har begärt mannen omhäktad, misstänkt för ytterligare våldtäkter. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

Misstankarna växer mot en 33-årig man i Stockholm som sedan tidigare sitter häktad misstänkt för tre våldtäkter. Åklagare har begärt honom omhäktad för ytterligare ett fall av grov våldtäkt, sju våldtäkter och två fall av sexuella övergrepp som begåtts på Södermalm och i Söderort i Stockholm, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

"Mannen misstänks för att ha utsatt ett antal kvinnor för våldtäkter och sexuella övergrepp. Vissa av övergreppen har filmats och vi vet inte identiteten på de kvinnor som syns på filmerna. Vid vissa tillfällen tycks kvinnorna ha sovit eller varit medvetslösa. Vi är nu angelägna att komma i kontakt med de kvinnor som har utsatts samt andra som kan ha uppgifter att lämna i ärendet", säger åklagaren Helena Nordstrand.

Brotten ska ha ägt rum mellan åren 2018 och 2020. En av våldtäkterna ska enligt häktningsframställan ha skett i Norrtälje.

Omhäktningsförhandlingen hålls fredag förmiddag vid Södertörns tingsrätt.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL