Lagfarter SkD

Ny ägare till stuga i Kågeröd

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Försäljningen av fastigheten på adressen Möllarpsvägen 22 i Kågeröd är nu klar. Ny ägare är Nilsson & Sjögren Byggnadsaktiebolag, boende på Böketoftavägen i Kågeröd och säljare är Frazzes Service Aktiebolag. Huset byggdes 1910 och har en boyta på 40 kvadratmeter. Ägarbytet blev klart i september 2020 och priset blev 375 000 kronor.

I september såldes ett annat hus ett par hundra meter bort, på Petréns Väg 14. Där blev priset för det 64 kvadratmeter stora huset 1 300 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Misshandlade flickvän med baseballsträ

En 24-årig man i Malmö åtalas för synnerligen grov misshandel av sin flickvän. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes

Den 24-årige mannen slog sin flickvän gång på gång med ett baseballträ och skohorn. Kvinnan fick elva frakturer av det grova våldet och nu åtalas mannen vid Malmö tingsrätt för synnerligen grov misshandel, skriver Sydsvenskan.

Misshandeln pågick i flera timmar i mitten av augusti. Mannen hindrade kvinnan från att ringa SOS alarm och lät henne ligga skadad i ett dygn i lägenheten i Malmö.

Straffskalan för synnerligen grov misshandel är fyra till tio års fängelse.

– Jag bestämde det (brottsrubriceringen) efter att ha fått rättsläkarens utlåtande om skadornas allvarlighetsgrad. Eftersom hon fortfarande är rullstolsburen når det upp till kravet på bestående men. Det är lång tid som hon inte kommer kunna gå, säger åklagaren Helena Lundström till tidningen.

Mannen nekar till brott. Han åtalas även för att ha misshandlat flickvännen vid ett tidigare tillfälle samt två fall av misshandel mot hennes syster.

Ekonomi

Stockholmsbörsen stiger svagt

Stockholmsbörsen har trots det osäkra läget i covid-19-pandemin tagit sig upp till nya historiska rekordnivåer i veckan. Arkivbild
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen strävar uppåt, trots att ledande Europabörser halkat ned under nollstrecket efter en stark start.
Bland tungviktarna är verkstadskoncernen Sandvik draglok.

OMXS-index har vid lunchtid gått upp 0,2 procent. Frankfurtbörsen är samtidigt på noll, medan börserna i Paris och London backar.

Verkstadsbolagen går överlag bra i Stockholm. Sandvik-aktien lyfter med 2,3 procent.

Strålterapibolaget Elekta redovisar ett oväntat starkt vinstlyft, men varnar för fortsatt osäkerhet i covid-19-pandemin. Aktien stiger 4,5 procent.

Castellums aktie stiger 0,4 procent sedan fastighetsbolaget uppgett att man trots tidigare besked om motsatsen planerar ett bud på den norska konkurrenten Entra, med en premie på nästan 31 procent. Fastighetsbolaget SBB, som lagt ett något lägre bud på Entra tidigare i veckan, går upp med 0,8 procent.

Handeln präglas av få statistiknyheter och helgdag på Wall Street till följd av Thanksgiving Day, vilket generellt ger en tunn handel även i Europa.

Uppgången på Stockholmsbörsen bromsas bland annat av klädkedjan H&M:s aktie, som backar med 0,8 procent. Storbankerna tynger också, med ett kursfall för Swedbank på 1,6 procent.

Ett oväntat duvaktigt besked om 200 miljarder kronor i utökade stödköp fram till december 2021 från Riksbanken tryckte ned kronan några ören mot euro och dollarn och pressade även svenska marknadsräntor nedåt.

Sport

Bakslag inför OS – Algarve cup ställs in

Landslagschefen Marika Domanski Lyfors under Algarve cup i våras. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Sport
Sport

Nästa Algarve cup i Portugal ställs in på grund av covid-19-pandemin.

Enligt svenska landslagschefen Marika Domanski Lyfors är de inblandade nationerna (Sverige, Portugal, Danmark och Norge) nu överens om att fotbollsturneringen den 15–24 februari inte blir av.

Turneringen skulle ha varit en viktig förberedelse inför sommarens OS i Tokyo, nu letar förbundet efter andra alternativ för fotbollsdamerna under det aktuella landslagsfönstret.

– Vi jobbar för att spela tre andra matcher i stället, säger Domanski Lyfors.

– Sedan jobbar vi på för två matcher i april och två i juni.

Opinion

Förbättra den skånska stomivården

Region Skånes rekommendationslista för stomipatienter är för begränsad jämfört med vad som gäller i övriga landet, menar ILCO Skåne.
Foto: Johan Nilsson/TT
Opinion
Opinion

Föreställ dig att du varje dag skulle behöva vara orolig för att du inte kan reglera din tarm. En ständig oro för lukt, ljud eller läckage och att alltid behöva vara uppmärksam på var närmsta toalett finns. För att stomiopererade inte ska behöva känna denna oro och kunna hantera sin vardag, krävs tillgång till trygga individanpassade stomihjälpmedel.

I Region Skåne bor drygt 6 000 personer med stomi. Anledning till stomi är oftast cancer och inflammatoriska tarmsjukdomar, men det finns även andra orsaker som gör att personer måste stomiopereras. Det kirurgiska ingreppet, som innefattar att avleda kroppens slaggprodukter innebär en chans till ett fortsatt liv och de allra flesta personer fortsätter att leva ett helt normalt liv efter operationen – en förutsättning är dock att det finns välfungerande bandage / stomihjälpmedel som främjar individuell livskvalitet. I större delen av Sverige erhålls stomihjälpmedel via det nationella systemet som regleras av Tandvårds-och Läkemedelförmånsverket (TLV) vilket stärker en jämlik och kostnadseffektiv vård.

I Skåne är det dock lite annorlunda. Under våren har vi inom ILCO haft en god dialog med politiker i Region Skåne kring vården av stomiopererade personer. Vi är tacksamma för att denna dialog finns och det är tydligt att det finns en gemensam vilja att förbättra stomivården i Region Skåne. Det finns dock ett område som vi inom ILCO anser behöver förbättras när det gäller stomivården i Region Skåne, men tyvärr upplever vi att ansvariga politiker i Region Skåne inte delar samma bild, vilket är något som oroar oss inom ILCO. Skåne har som enda region i landet valt att införa en så kallad rekommendationslista över vilka stomihjälpmedel som ska förskrivas till patienter.

Listan i Skåne är kraftigt reducerad jämfört med det nationella utbudet av hjälpmedelsprodukter via TLV. Skånes lista innehåller även ett tak för hur mycket individen får förbruka. Produkter i det nationella systemet har genomgått en nationell pris- och kvalitetsanalys som internationellt anses vara den mest grundliga och objektiva värderingen inom stomi i hela världen. Användning av det nationella systemet försvåras i samband med rekommendationslistan och minskar väsentligen patienternas möjlighet att vara involverade i behandlingen. Detta är viktigt eftersom kroppar förändras med tiden och personens bandage ska vara anpassat till detta. I genomsnitt behöver mer än 80 % av patienterna göra fler än tre produktbyten och i många fall mycket mer för att hitta rätt produkt. Det är därför ILCO anser att möjligheterna med att kunna få ta del av ett brett sortiment stärker förutsättningarna för ökat välmående och bättre livskvalitet. Den rekommendationslista som finns i Region Skåne fokuserar nästan bara på pris. Avsteg från listan kan göras, men det är tänkt att förskrivning ska ske enligt listans rekommendationer. Det är mycket svårt för en patient att veta att det finns alternativ.

Under slutet av 2019 lät vi inom ILCO i Skåne göra en enkätundersökning bland våra medlemmar om hur de uppfattade den skånska rekommendationslistan. Vi hade en svarsfrekvens på 68 %, vilket vi ser som högt. Vår analys av rekommendationslistan är att den begränsar tillgången till stomihjälpmedel och därmed minskar personers möjlighet till ökat välmående och bättre livskvalitet.

Undersökningen visar att 85 % av alla svarande medlemmar inte kände till listan, men ändå har 12 % i enkäten angett att införandet av listan har inneburit en begränsning av tillgång till spray, specialhäfta, våtservetter och hudskydd. Att det finns en bred tillgång till dessa produkter, och i tillräcklig mängd är naturligt att förstå för alla som vid något tillfälle haft diarré och behövt torka sig lite mer. Nästan 5 % uppger att de inte kunnat byta stomipåsen som de önskat. Varför ska någon behöva fundera på om och när de ska byta sin stomipåse? Detta är orimligt anser vi. Region Skånes rekommendationslista för stomihjälpmedel har skapat en onödig oro hos oss stomiopererade personer. Vi upplever att listan begränsar och påverkar vår vardag. Det finns goda skäl för Region Skåne att omvärdera användningen av listan och återgå till full användning av det nationella systemet. Tiden för den administration som läggs ner på att ta fram rekommendationslistan kan istället användas för att möta oss stomiopererade inom vården.

Rose-Marie Hultman

Ordförande, ILCO Skåne

Lund

Skolan slipper att effektivisera

Lund
lund Socialdemokraterna fick en delseger under budgetmanglingen i kommunfullmäktige. Partiet fick igenom att effektiviseringskravet för grundskolor och förskolor stryks under perioden 2021-2023.

– Att helt slopa de borgerliga nedskärningarna är en seger för våra elever och lärare. Det är en viktig framtidsinvestering. Det socialdemokratiska budgetförslaget hade i sin helhet tillfört ytterligare resurser, men det här är en viktig grundplåt för att påbörja att vända den negativa utvecklingen i kommunens skolor som vi sett under det borgerliga styret, säger Lina Olsson (S), oppositionsråd.

I kvintettens budget fanns det ett effektiviseringskrav på en procent. Förändringen jämfört med denna motsvarar en förstärkning till skola och förskola på 30 miljoner kronor 2021, 50 miljoner 2022 och 80 miljoner 2023.

Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande, håller inte med om att fullmäktiges beslut var ett nederlag för kvintetten.

– Det ligger väldigt nära vårt förslag eftersom vi ju om bara en månad skulle behandla vår extra satsning på skolan, bland annat minskade klasstorlekar i byarna. Vi är helt överens om att skolan behöver mer resurser, däremot bekymrar det mig att S, genom att göra gemensam sak med SD, vill stoppa allt arbete med att hitta smartare arbetssätt och minska administrationen, säger han till Skånska dagbladet.

Ett exempel, som Philip Sandberg lyfter fram, är införandet av en digitaliserad process för ansökan om plats i förskoleklass.

– Den har sparat hundratals arbetstimmar i vår organisation, förkortat beslutsprocessen med fyra veckor, gjort det enklare för vårdnadshavarna och frigjort resurser till själva undervisningen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Sjöbo

Inget fel gjordes när Blentarpsgården stängdes

Blentarpsgården i Blentarp.
Foto: Caroline Stenbäck/Arkiv
Sjöbo
Blentarp Beslutet att stänga Blentarpsgården väckte starka protester och det överklagades till förvaltningsrätten.
Men nu ett lite drygt ett år senare konstaterar domstolen att inget fel begicks.

Styrets planer att lägga Blentarpsgården i malpåse gick inte igenom i vård- och omsorgsnämnden i maj. Då valde man i stället att baka in det i budgetförslaget för 2020, vilket fullmäktige antog i september i fjor.

Blentarpsbon och moderaten Bertil Hultén valde då att överklaga fullmäktiges beslut till förvaltningsrätten. Han hävdade att beslutet stred mot grundlagen då det inte tog hänsyn till de boendes rättigheter. De äldre tvingades flytta till andra kommunala äldreboenden utan att ha blivit tillfrågade innan.

Han ansåg inte heller att beslutet var av sådan vikt att det fanns skäl för fullmäktige att avgöra frågan. Eftersom nämnden hade sagt nej tidigare till att stänga boendet ville han att förvaltningsrätten skulle pröva om fullmäktigebeslutet stred mot kommunallagen.

Beslutet ingick i budgeten

Sjöbo kommun har varit av den åsikten att överklagandet ska avslås. De påpekade i sitt yttrande att beslutet att stänga Blentarpsgården tillfälligt ingick i budgeten och att det var för att frigöra resurser till annat.

Kommunen påpekade också att fullmäktige generellt inte är bundet av nämndernas beslut och ”det är inte heller ovanligt att ärenden ändrar riktning under beredningens gång”

Vård- och omsorgsnämnden hade dessutom äskat till bland annat hemtjänst och boendestöd för LSS. För att kunna tillmötesgå de önskemålen fattade de styrande partierna beslutet att man behövde prioritera, vilket innebar att lägga Blentarpsgården i vila.

”Ett beslut som grundande sig i den låga beläggningen vid boendet”, uppgav kommunen i yttrandet.

Går på kommunens linje

Förvaltningsrätten har nu kommit med sin dom och domstolen går på kommunens linje, inget fel begicks när beslutet antogs.

I domen står det att beslutet gällde hela kommunens budget för 2020 och det är ett beslut som ska fattas av fullmäktige. Uttalandet om att Blentarpsgården inte ska nyttjas ska enligt förvaltningsrätten ses som en del i budgetprocessen. Att vård- och omsorgsnämnden beslutade att inte lägga ner Blentarpsgården ändrar inte detta förhållande.

Inga skäl till att upphäva beslutet

Förvaltningsrätten anser inte att det finns skäl att upphäva beslutet för att de boende inte kommit till tals innan. Bertil Hultén har hänvisat till både grundlagen och Europakonventionen men han har inte preciserat vilken eller vilka bestämmelser han avser, påpekar domstolen.

Enligt kommunallagen måste ett ärende ha beretts i en nämnd eller en beredning innan det kan avgöras i fullmäktige, vilket budgeten för 2020 har gjorts.

Förvaltningsrättens beslut går att överklaga till kammarrätten.

Skåne

Högsta antalet smittade – och högsta på IVA

Eva Melander, smittskyddsläkare.
Foto: Johan Nilsson/TT
Skåne
Skåne Just nu är det högsta antalet coronasmittade som vårdas på sjukhus, både på vanligt vårdavdelning och på intensivvårdsavdelning. Dessutom är det högsta antalet smittade totalt sett. Samtidigt närmar sig Black Friday och julhandeln med stormsteg.

– Det är direkt olämpligt att trängas i butiker och köpcentrum just nu, säger Eva Melander, smittskyddsläkare i Region Skåne, i ett pressmeddelande.

På torsdagen vårdades 213 personer på sjukhus i Skåne med covid-19, av dessa fick 29 intensivvård. Totalt hade man i regionen 974 nya fall. Det är svarta rekord över hela linjen. Det är mot den bakgrunden hennes utsago ska ses.

– Det pågår en samhällspridning av covid-19 och tyvärr går det inte att leva som normalt. Alla måste hjälpas åt för att minska smittspridningen och därför är det direkt olämpligt att trängas i butiker och köpcentrum just nu, säger Eva Melander.

Region Skåne uppmanar till försiktighet i julhandeln; att man planerar sina inköp och genomföras med stor försiktighet när det är som minst folk i butikerna.

– Om du måste handla så gör det när det är lite folk i butikerna, handla inte i grupp och vistas inte i onödan i affärer eller köpcentrum. Handlar du på nätet så måste du fundera kring hur dina varor kan hämtas ut eller levereras på ett säkert sätt eftersom det ofta är köer och trängsel på paketutlämningsställen.

FAKTA

Corona i Skåne

Nya konstaterade covid-19-fall: 974

Totalt antal konstaterade covid-19-fall: 25 222

Inlagda på IVA med konstaterad covid-19: 29

Inlagda på vårdavdelning med konstaterad covid-19: 184

Totalt antal avlidna med covid-19: 381

Utrikes

337 livstidsstraff för turkiskt kuppförsök

Poliser och militärer på vakt under torsdagen utanför domstolen där rättegången mot de totalt 475 åtalade ägt rum.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes En domstol i Turkiet har dömt 337 personer till livstids fängelse för inblandning i kuppförsöket 2016, visar rättsliga dokument.

Över 250 människor dödades den 15 juli det året då en grupp militärer med hjälp av stridsflyg, helikoptrar och stridsvagnar försökte ta makten från president Recep Tayyip Erdogan. Kuppförsöket utgick från en flygbas utanför huvudstaden Ankara där gärningsmännen samtidigt höll generalen Hulusi Akar, som nu är försvarsminister, och andra högt uppsatta militärer som gisslan.

Totalt har 475 personer stått åtalade under den aktuella rättegången, som är den mest uppmärksammade av ett flertal domstolsprövningar mot tusentals misstänkta.

Bland de livstidsdömda finns många tidigare stridspiloter och militära befälhavare. Men även fyra civilpersoner med kopplingar till predikanten Fethullah Gülen som Ankara påstår låg bakom den misslyckade statskuppen. Gülen, som lever i exil i USA, har nekat till anklagelserna.

Turkiska myndigheter har efter kuppförsöket frihetsberövat närmare 300 000 personer anklagade för kopplingar till Gülen. Dessutom har omkring 150 000 offentliganställda sparkats på samma grunder.

En rad utländska regeringar och internationella organisationer har riktat skarp kritik Turkiets hantering av efterspelet till kuppförsöket.

FAKTA

Fakta: Kuppförsöket

Den 15 juli 2016 kommer sannolikt att skrivas in i historieböckerna som en av de mest avgörande dagarna i Turkiet i modern tid. Den kvällen inledde delar av armén och flygvapnet ett försök att störta regeringen. Kuppen slogs ned inom ett dygn, men har fått enorma effekter i samhället. President Recep Tayyip Erdogan har stärkt sin makt, hundratusentals människor har frihetsberövats och tiotusentals fått sparken från sitt arbete.

Över 250 människor dödades under kuppförsöket och många fler skadades. Många var civila som hamnade i korselden mellan upprorsmakare och lojala säkerhetsstyrkor.

Den turkiska regeringen slog genast fast att predikanten Fethullah Gülen och hans lösa nätverk av militärer, journalister, jurister, lärare och akademiker låg bakom kuppförsöket. Undantagstillstånd utlystes och Erdogan inledde omfattande utrensningar av sina meningsmotståndare, av allt att döma inte bara sådana som haft med kuppförsöket att göra.

Exakt hur kuppen planerades och vilka som stod bakom den är fortfarande oklart. Gülen nekar till inblandning.

Källa: Landguiden

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL