Lagfarter SkD

Ny ägare till hustomter i Stehag

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Eslövs Bostads AB från Eslöv, är ny ägare till bostadsmarker på Kornvägen i Stehag. Säljare är Stehags Fastighets AB. Ägarbytet blev klart i september 2020 och priset blev 2 333 000 kronor. Försäljningen inkluderar fyra tomtmarker på totalt 4 733 kvadratmeter.

Alldeles i närheten såldes för ett par månader sedan en tomt, på Klövervägen 14. Priset för den blev 457 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Sudans tidigare premiärminister al-Mahdi död

Sadiq al-Mahdi, tidigare premiärminister i Sudan, har avlidit i sviterna av covid-19. Arkivbild.
Foto: Abd Raouf/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sadiq al-Mahdi, som var Sudans senaste demokratiskt valde premiärminister, har avlidit i en ålder av 84 år i sviterna av covid-19.

al-Mahdi var premiärminister vid två tillfällen, men störtades i en militärkupp 1986 av den då okände militären Omar al-Bashir.

Den avsatte premiärminister fängslades och tvingades senare i exil, medan al-Bashir höll Sudan i ett auktoritärt och våldsamt järngrepp i över tre decennier.

al-Mahdi fortsatte dock att vara aktiv i Sudans politik genom det oppositionella partiet Umma.

Han återvände till Sudan i december 2018, i samband med regimkritiska protester som ledde till att Omar al-Bashir störtades i april 2019. al-Bashir har sedan dess dömts för bland annat korruption, och är åtalad för brott mot mänskligheten av internationella brottmålsdomstolen ICC.

Nuvarande premiärminister Abdalla Hamdok utlyste tre dagar av landssorg efter beskedet om Sadiq al-Mahdis död.

– Han var en av de mest betydelsefulla männen inom tänkande, politik, litteratur och visdom i vårt land, sade Hamdok som leder en civil övergångsregering.

Sport

Oroligheter när tusentals sörjde Maradona

Polisen griper en man i samband med oroligheter när fans skulle ta farväl av Diego Maradona.
Foto: Rodrigo Abd/AP/TT
Sport
Sport Tusentals argentinare köade i centrala Buenos Aires för att ta farväl av sin fotbollsgud, Diego Maradona. Det kunde inget coronavirus i världen hindra. Men oroligheter utbröt och polisen ingrep med tårgas och gummikulor. Dessutom fick Maradonas kista flyttas.

Köerna längs gatorna i närheten av centrala Plaza de Mayo ringlade långa redan tidigt på torsdagsmorgonen efter en natt av sorg och minnen av fotbollslegendaren Diego Maradona som dog på onsdagen, 60 år gammal, av en hjärtattack.

Detta efter ett liv där han som fotbollsstjärna av många bedöms vara den störste genom tiderna, men där han efter karriären kämpade mot drog- och alkoholberoende.

Starka reaktioner

Diego Maradonas kista, insvept i den argentinska flaggan och hans tröja nummer 10, anlände i går till presidentpalatset Casa Rosada där stjärnan ligger på lit de parade.

Tusentals och åter tusentals människor – en del bedömare räknar med att det blir totalt en miljon människor – köade för att få ta farväl och på eftermiddagen blev trycket för stort. Enligt den argentinska dagstidningen Clarín ringlade kön genom 20 kvarter och när det verkade som alla inte skulle hinna ta farväl av sin hjälte utbröt oroligheter.

Polisen försökte med avspärrningar stoppa folkmassan och använde både tårgas och sköt gummikulor, samtidigt som vissa fans lyckades ta sig in i presidentpalatset via det som var tänkt som utgången för de sörjande. Maradonas kista flyttades till ett annat rum i presidentpalatset.

Senare på dagen kördes en begravningsbil med Maradonas kista i en kortege, i hög fart omgiven av polismotorcyklar, till Jardín de Paz-kyrkogården där en privat familjeceremoni väntade.

Redan tidigare på dagen väckte de stora folksamlingarna en del starka reaktioner på sociala medier då samtidigt en tuff kamp förs mot coronaviruset. Argentina har haft närmare 1,4 miljoner positiva covid-19-fall och 37 714 döda.

– Du bara måste vara här, det finns inte en chans att det inte skulle ske. På något sätt är det här också Maradona, att bryta mot reglerna. Argentina är Maradona och Maradona är Argentina, med allt det goda och allt det onda, sade Marcelo Gades, en av de sörjande som köade för att ta ett sista farväl.

"Gud har dött"

Många slängde fotbollströjor och blommor över barriären som skiljde de köande från kistan.

Tre dagars landssorg utlystes i går och landets president Alberto Fernandez sade om Maradona:

– Han var en som nuddade himlen med sina händer men aldrig tog sina fötter från marken.

Stora idrottare, politiker och argentinskfödda påven Franciskus fanns bland de som hyllade Maradona. Fans över hela världen sörjde och den spanska tidningen Diario AS rubrik på förstasidan löd: "D10S har dött". Ett smeknamn som i en lek med siffror och bokstäver utläses "dios", Gud på spanska.

En gråtande man köar utanför presidentpalatset i Buenos Aires för att få ta farväl av sin idol, fotbollslegendaren Diego Maradona.
En gråtande man köar utanför presidentpalatset i Buenos Aires för att få ta farväl av sin idol, fotbollslegendaren Diego Maradona.
Foto: Rodrigo Abd/AP/TT

Inrikes

Inga besöksförbud på äldreboenden utfärdade

Få kommuner har begärt att Folkhälsomyndigheten utfärdar besöksförbud på deras äldreboenden. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Inrikes
Inrikes Inte ett enda äldreboende har i dagsläget något lagligt besöksförbud. Folkhälsomyndigheten som utfärdar förbuden ser det som en "sista åtgärd".
– Vi har tagit ett steg tillbaka i den frågan, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

I helgen fick Folkhälsomyndigheten befogenhet att fatta beslut om lokala besöksförbud på äldreboenden i syfte att bekämpa spridningen av coronaviruset. Men hittills har efterfrågan enligt Tegnell varit liten.

– Från början trodde vi att det skulle vara ganska stora delar av landet som såg ett behov av detta. I slutändan var det runt fem kommuner som kom in med frågan om de skulle kunna få besöksförbud, säger han.

Tegnell: Rimligt

Samtidigt har många kommuner vidtagit åtgärder i olika grader för att begränsa besök. En del kallar det "besöksstopp" och avråder starkt från besök, medan andra går så hårt som att på egen förbjuda besök, även om det saknar lagstöd.

TT: Är det då inte konstigt att så få vill att Folkhälsomyndigheten utfärdar lokala besöksförbud?

– Från vår sida är det rimligt eftersom vi ser besöksförbudet som definitivt sista åtgärd, säger Anders Tegnell.

Folkhälsomyndigheten bedömer inte att besökare utgör en stor smittorisk och vill därför att äldreomsorgen prioriterar andra åtgärder för att förhindra smittspridning.

– Man får inte glömma saker som är ännu viktigare. En välutbildad personal, en personal som har möjligt att vara hemma vid sjukdom, att det finns vettig skyddsutrustning på plats och att man kan isolera sjuka patienter.

Förbuden dröjer

De "runt fem" kommunerna som ändå har efterfrågat besöksförbud får avvakta, säger statsepidemiologen. Folkhälsomyndigheten arbetar nämligen just nu med att bestämma på vilka grunder ett beslut om besöksförbud ska fattas. Processen beräknas ta några dagar till en vecka.

– Så att man inför besöksförbud med bra argument. Det är en väldigt stor och inskränkande åtgärd som måste tas på stort allvar, säger Tegnell.

Erik Nilsson/TT

FAKTA

Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden som varade mellan 1 april och 1 oktober.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, nu som lokala förbud. De formella besluten fattas av Folkhälsomyndigheten i samråd med lokala och regionala aktörer.

Besöksförbud som beslutats på annat sätt, till exempel av kommun eller äldreboende på egen hand, saknar lagstöd. Inspektionen för vård och omsorg kan då utfärda vite. Tillsynsmyndigheten har dock inte inlett något sådant ärende.

Källor: Regeringen och Inspektionen för vård och omsorg

Utrikes

Polen kritiseras av EU-parlament om abort

Omfattande demonstrationer har genomförts i Polen och internationellt mot en dom i abortfrågan i Polen. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Utrikes
Utrikes EU-parlamentet anklagar Polens regering för att påverka en domstol i abortfrågan. Den antagna resolutionen ses som ett stöd för dem som förespråkar fri aborträtt.

Resolutionen antogs med 455 röster för, 145 emot och 71 frånvarande eller nedlagda röster.

Omröstningen genomfördes direkt efter det att Polen och Ungern inlagt sina veton mot EU-budgeten och katastrofstöd för drabbade i coronapandemin, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Resolutionen anklagar det polska regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) för att ha försökt påverka en domstol att införa ett nästan totalt förbud mot aborter.

"EU-parlamentets resolution. . .fördömer kraftigt inskränkningen av tillgång till säkra och lagliga aborter i Polen", skriver Miljöpartiet i ett uttalande. Partiet påpekar att resolutionen kritiserar "det sätt som rättsstatsprincipen urholkas" i Polen.

Sverigedemokraterna var det enda svenska parti som inte röstade för resolutionen.

Omfattande demonstrationer har genomförts i Polen efter domen i konstitutionsdomstolen den 22 oktober, då abortlagstiftningen skärptes.

Polens regering har ännu inte offentliggjort domen, vilket innebär att den inte vunnit laga kraft. PIS har bett om ytterligare information angående domen från domstolen.

Grim Berglund/TT

Inrikes

Man till sjukhus efter skottlossning i Malmö

En man har skadats i samband en skottlossning i Malmö. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man har skadats i samband med skottlossning i Malmö. Larmet kom strax efter klockan 21.30 på torsdagen, och polis och ambulans skickades till platsen.

Där hittades en skadad man som fördes med ambulans till sjukhus. Polisen har spärrat av platsen, förhör vittnen och söker efter gärningspersoner. En vapenhund är tillkallad för att hjälpa till i sökandet, uppger polisen på sin hemsida.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Sport

Linköping sjabblade – men tog två nya poäng

Markus Ljungh satte Linköpings sista straff.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport Linköping fick med sig två poäng från bortamötet med HV71.
Det borde ha varit tre.
LHC tappade ledningen i slutminuten efter att ha bränt ett kanonläge att avgöra i tom kasse.

Linköping har haft en tung höst i SHL. För en månad sedan tvingades man pausa verksamheten på grund av utbredd coronasmitta i truppen och laget parkerade länge på jumboplatsen i tabellen.

Nu är läget lite muntrare för östgötarna, som hade två raka bortasegrar inför mötet med HV71 i Jönköping. Där borde Linköping ha snott åt sig ännu en trepoängare – men så blev det inte.

Linköping hade ett rejält grepp när Jarno Kärki satte 2–0 en bit i mittperioden. Men Lias Andersson reducerade för HV, som till slut tog ut målvakten i kvitteringsjakten. Då sjabblade Patrik Lundh bort ett alldeles ypperligt läge att punktera matchen i tom kasse och lite senare missade Andrew Gordon det övergivna målet. I stället kvitterade hemmalaget – med bara 57 sekunder kvar – genom 18-årige Oskar Olausson.

Ljungh punkterade

Kvällen slutade i alla fall i dur för Linköping, som vann med 3–2 efter att Kärki och Markus Ljungh båda gjort mål i straffläggningen.

– Allt hände i det där bytet, säger Ljungh till C More om avslutningen som snuvade LHC på trepoängaren.

– Men till slut så vinner vi matchen, vilket är skönt.

Linköping fick ett långt uppehåll med uppskjutna matcher på grund av coronautbrottet som sedan följdes av en paus för Tre Kronors spel i Karjalaturneringen.

– Vi fick ett brejk som vi försökte göra någonting bra av, säger Ljungh till C More.

– Det var väldigt tufft, men vi kom ihop som grupp. Vi har fått med oss lite vinster som ger självförtroende till laget och att vinna borta mot HV är såklart skönt.

Målskytt i familjefajt

Malmö har övertagit sistaplatsen från Linköping och laget åkte på säsongens elfte förlust borta mot Växjö. Den som inledde målskyttet i smålänningarnas 3–0-seger var Marcus Sylvegård, fostrad i just Malmö där pappa Patrik är vd/sportchef och storebror Emil fortfarande spelar.

Snacka om att släkten var värst för skåningarna.

Ilari Melart och Tim Erixon gjorde övriga mål för Växjö, där Viktor Fasth motade hela 31 puckar för att hålla nollan.

Coronasmitta hade skjutit upp flera matcher och därför var det bara i Småland som det spelades SHL-hockey den här torsdagskvällen.

Carl Göransson/TT

Malmö

Man skjuten och förd till sjukhus

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö Klockan 21.24 inkom ett larm om en skottlossning i Malmö. Polisen har hittat en skadad man på Hyacintgatan som förts med ambulans till sjukhus.

Flera uppringare har larmat polisen om en skottlossning på Hyacintgatan. Enligt vittnen så har det varit flera gärningsmän som skjutit mot en man.

– Vi är på plats och föhör vittnen och det är mycket folk där ute nu. Det som framkommit hittills är att det ska röra sig om flera gärningspersoner, men vi har inte mer att gå ut med än så i nuläget, säger Evelina Olsson på polisens pressavdelning.

En vapenhund är beordrad till platsen för att hjälpa till i sökandet. Mannen, som ännu inte är identifierad men ska vara vuxen, är förd till sjukhus.

– Vi är där med ambitionen att höra honom men vi får se om det går. Han vårdas just nu och det finns inga uppgifter om att det skulle vara stökigt på sjukhuset, säger Evelina Olsson.

Enligt en uppringare till Skånska Dagbladet har polisen tillsatt en stor insats i området. 13 polisbilar och två ambulanser är på plats. Skottlossningen ska ha skett på en innergård och flera personer ska ha sett händelsen. Polisen vill i nuläget inte gå in på hur pass allvarligt skadad mannen är.

Utrikes

Skakad statsminister på minkfarm

I tårar – den danska statsministern Mette Frederiksen blev starkt berörd vid ett besök på en minkfarm nära Kolding.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix/TT
Utrikes
Utrikes Till slut fick Danmarks statsminister Mette Frederiksen (S) tid att besöka en minkfarm. Det blev en skakande upplevelse och hon lämnade i tårar.

Minkuppfödaren Peter Hindbo tog emot på sin anläggning i Jordrup nära Kolding på Jylland. På kort tid har han tvingats avliva runt 25 000 minkar.

Ett generationsskifte var planerat. Men så spred sig ett muterat coronavirus bland minkar i landet. Nu är det oklart om sonen kan fortsätta verksamheten.

På torsdagen fick Mette Frederiksen en guidad tur av Peter Hindbo. I ett tomt minkstall rad efter rad av burar med hö fortfarande på golvet. Hon i blå heltäckande skyddsdräkt. Han i vanliga kläder och utan ansiktsmask; ingen smitta fanns på hans minkfarm.

– Vi har två generationer av riktigt duktiga minkfarmare, far och son, som på mycket kort tid fått sitt livsverk krossat. Det har varit väldigt känslosamt för dem, och. . . det har det varit för mig också, sade Mette Frederiksen med sprucken röst och tårfyllda ögon.

Minkviruset skulle kunna utgöra en fara för väntande vaccinering mot virussjukdomen covid-19. Därför meddelade statsminister den 4 november på en presskonferens att Danmarks alla minkar – runt 15–17 miljoner – skulle avlivas. Såväl smittade som friska.

Saknade grund

Det visade sig dock grundlagen inte medger ett sådant regeringsbeslut. Men flera oberoende jurister menar att budskapet från Mette Frederiksen måste uppfattas som en "order".

Den tolkningen gjorde även Peter Hindbo, vilket han berättade för henne under deras timslånga samtal på minkfarmen. Tidigare har hon bara beklagat hur det blev. Nu kom en ursäkt.

– Peter sade att jag skulle be om ursäkt. Det kan jag lätt göra. Det finns skäl att ursäkta förloppet. Det har begåtts fel, och det ska man både kunna beklaga och ursäkta sig för, sade hon efter studiebesöket.

Livsmedelsministern Mogens Jensen (S) avgick förra veckan sedan det framkommit att han under flera dagar känt till att regeringens avlivningsbeslut saknade laglig grund – vilket minkuppfödarna fick information om först tre dagar senare.

S-regeringen har upprepande beklagat sin hantering av minkfrågan, som av oppositionen kallas "den största demokratiska skandalen i modern dansk historia".

– Hade vi vetat om att det inte fanns en rättslig grund hade vi agerat på ett annat sätt, sade Mette Frederiksen i en debatt i folketinget i onsdags.

Danmarks statsminister Mette Frederiksen efter att ha besökt en minkfarmare som tvingats avliva runt 25 000 minkar.
Danmarks statsminister Mette Frederiksen efter att ha besökt en minkfarmare som tvingats avliva runt 25 000 minkar.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix/TT
Minkuppfödaren Peter Hindbo hade ingen virussmitta bland sina djur, men statsminister Mette Frederiksen tar det säkra före det osäkra.
Minkuppfödaren Peter Hindbo hade ingen virussmitta bland sina djur, men statsminister Mette Frederiksen tar det säkra före det osäkra.
Foto: Mads Nissen/Ritzau Scanpix/TT

FAKTA

Fakta: Turerna i minkskandalen

Det första coronafallet på en dansk minkfarm upptäcktes i juni i år och nu har smitta konstaterats på runt 284 gårdar.

En mutation av coronaviruset hittades bland smittade minkar under hösten och den muterade varianten hade även spridits till människor.

Ett muterat coronavirus skulle potentiellt kunna ge allvarliga konsekvenser för en kommande vaccinering för skydd mot covid-19 – i både Danmark och världen enligt smittskyddsorganet Statens serum institut.

Detta ledde till att den danska S-regeringen den 4 november meddelade att man fattat beslut om att landets alla minkar – såväl smittade som friska – skulle avlivas.

Den 8 november avslöjade tidningen Berlingske att det saknas laglig grund för att även avliva friska minkar eller minkbesättningar i konstaterade sjukdomsområden.

Den 7 november ska livsmedelsministern Mogens Jensen (S) ha fått reda på att beslutet var lagvidrigt, men först den 10 november fick landets minkuppfödare denna information.

En rapport har även visat att departement och myndigheter tidigare än så känt till att beslutet saknade laglig grund.

Den 18 november avgick livsmedelsministern Mogens Jensen (S). Jensen var även minister för jämställdhet, fiske och nordiskt samarbete.

Den 25 november ber statsminister Mette Frederiksen (S) om ursäkt för regeringens hantering av minkfrågan.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL