Lagfarter SkD

73-åring tar över tomt i Sjöbo

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på Orkidévägen 6 i Sjöbo har fått en ny ägare. Köpare är Tibor Molnar, 73 år, och säljare är Stina Gunnel Margareta Svénsson och Gert Daniel Svénsson. Köpet blev klart i november 2020 och priset blev 1 075 000 kronor. Tomten är 768 kvadratmeter stor.

För mindre än en månad sedan såldes en annan tomt lite mer än kilometer därifrån, på Gåsgången 9. Priset blev där 264 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Hackigt när Sverige föll i landskamp inför EM

Melissa Petrén var en av de bästa svenskorna i landskampen mot Ungern, som Ungern vann med 28-27.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Hackigt, svängigt och fel resultat. Så blev Sveriges insats i den första av två landskamper mot Ungern inför EM.
Ungern vann med 28–27, efter svenskt 14–12 i paus.
– En bra genomkörare, säger Melissa Petrén, som var en av Sveriges bästa.

Matchstarten fick uppskjutas på grund av en trasig basketkorg i Älvhögsborg i Trollhättan.

Under uppvärmningen sköt en ungersk spelare ett hårt skott, som träffade ribban och studsade uppåt. Bollen träffade sedan en basketkorg av plexiglas, som hängde ovanför. Korgen splittrades i tusentals bitar, som regnade ner över den ungerska målvakten.

Efter det behövde golvet rengöras noggrant med bland annat dammsugare innan spelet kunde börja.

Samlade sig

När spelet väl kom igång, var Ungern mest skärpt och taggat. Sverige kom i underläge med 1–4 och sedan 4–9, mitt i första halvlek.

Då vände svenskorna till ledning med 10–9.

– Jag är väldigt nöjd med att vi kunde samla oss där, säger förbundskapten Tomas Axnér.

Men under loppet av andra halvlek kom Ungern i kapp och förbi.

Med 2.35 kvar att spela kvitterade Jamina Roberts till 27–27. Men Ungern tog ledningen igen och vann med 28–27.

– Det är otroligt små marginaler. Några missade lägen gör att vi inte får oavgjort eller kan vinna.

Dano hittade rätt

Högernian Nina Dano fick pris som bästa spelare i det svenska laget, för sina fyra mål i andra halvlek. Det trodde man inte i paus.

– Hon vände jättebra efter en jobbig start och gjorde en kanonfin andra halvlek, säger Tomas Axnér.

Nina Dano var glad och lättad efter matchen.

– Det blev en revansch för egen del efter första halvlek. Jag kände att jag skulle "gå för det", säger 20-åringen från Sävehof.

Nina Dano har bara spelat tre A-landskamper, men är viktig inför EM som enda vänsterhänta skytt i den svenska truppen. Hanna Blomstrand har haft skadeproblem och är reserv på hemmaplan.

Andra som gjorde bra insatser var mittsexan Linn Blohm, som var tillbaka från coronasjukdom, rutinerade Jamina Roberts och mittnian Melissa Petrén.

"Mer konsekventa"

Sverige bytte friskt i uppställningen, vilket nog bidrog till att samspelet gick upp och ner i kvalitet.

– Jag tycker kanske att vi ska vara lite mer konsekventa, och göra det vi pratat om i timeouterna. Men det är många nya i laget, säger Melissa Petrén.

Sverige och Ungern möts igen på söndagen. Ett mera stabilt försvarsspel står högt på den svenska önskelistan.

– Vi kan smälla på och vara tuffare bakåt, men måste försöka att inte bli utvisade, säger Melissa Petrén.

FAKTA

Fakta: Handbolls-EM

Spelas i Danmark 3–20 december.

Grupperna:

Grupp A (Herning): Frankrike, Danmark, Montenegro, Slovenien.

Grupp B (Herning): Ryssland, Sverige, Spanien, Tjeckien.

Grupp C (Kolding): Nederländerna, Ungern, Serbien, Kroatien.

Grupp D (Kolding): Rumänien, Norge, Tyskland, Polen.

De tre bästa lagen i varje grupp går vidare till mellanrundan. Grupp A och B slås ihop, liksom C och D.

Från huvudrundan går ettorna och tvåorna till semifinal, medan treorna spelar match om femteplats.

Sveriges gruppmatcher:

3 december: Tjeckien.

5 december: Spanien.

7 december: Ryssland.

Sverige blev sexa i EM 2018 och sjua i VM 2019.

Sport

Redhawks föll med uddamålet

Emil Sylvegård i Malmö Redhawks
Foto: Anders Bjurö/TT/arkiv
Sport
Ishockey SHL-jumbon Malmö Redhawks satte inte chanserna och förlorade med uddamålet, 3-4, i lördagens bortadrabbning mot Leksands IF.

– Vi jobbade bra, men var inte tillräckliga konsekventa vid Leksands tredje mål och sedan måste vi sätta våra målchanser, suckade påtagligt besvikne tränaren Joakim Fagervall i C Mores direktsändning.

– Men skit samma hur vi spelar när vi inte vinner.

– Kan jag gå nu? Jag orkar faktiskt inte mer.

Rödhökarna öppnade på ett imponerande sätt och efter 2.42 skickade Fredrik Händemark in 1-0. Som blev 2-0 genom Emil Sylvegård då det spelats 14.33 i Tegera arena.

Men Leksand kom tillbaka och vände på tillställningen.

Nils Åman reducerade under mellanakten och i upptakten av tredje perioden kvitterade Jonas Ahnelöv. August Berg satte också 3-2 innan Emil Sylvegård stack emellan med ett 3-3-mål.

Emil Heineman blev sedan matchhjälte för hemmalaget genom att göra 4-3 i numerärt överläge. Tid: 53.07.

På tisdag spelar Malmö Redhawks hemma mot Linköping HC.

Inrikes

Kassörska ändrade kvitton – stal kvarts miljon

Kvinnan genomförde över 5 000 falska radrättningar av kvitton. Arkivbild.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Inrikes
Inrikes

Genom att göra över 5 000 falska radrättningar av kvitton lyckades en kassörska i Karlstad komma över mer än 245 000 kronor, skriver Värmlands Folkblad.

Kvinnan tog bort kunders köp ur systemen och la beslag på mellanskillnaden själv som "extra lön".

Brotten begicks mellan januari 2017 och februari 2019. Kassörskan har nu godkänt ett strafföreläggande för trolöshet mot huvudman, och döms till 1 500 kronor i dagsböter samt villkorlig dom. Dessutom förlorar hon jobbet.

Utrikes

Våldsvåg i Brasilien när städer går till val

Brasilien håller lokalval i två omgångar. Den avgörande rundan hålls på söndagen. Bilden togs i Rio de Janeiro vid den förra valdagen, den 15 november.
Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT
Utrikes
Utrikes En våldsvåg har sköljt över Brasilien i samband med en landsomfattande valrörelse.
Landets städer går till val – bland dem flera av Sydamerikas största metropoler – vilket väntas ge en fingervisning om president Jair Bolsonaros framtid.

På söndagen hålls en avgörande andra omgång i lokalvalen i 57 olika städer.

Valrörelsen har sammanfallit med att det politiskt motiverade våldet tilltagit rejält. Under de två månaderna inför valhelgerna skedde fler än 200 våldsdåd med politiska förtecken i landet – mord, mordförsök och misshandel, enligt den brasilianska valmyndigheten.

Under årets åtta första månader noterades totalt 63 sådana fall.

Kommer lätt undan

En stor anledning är att våldsverkare i mindre eller avlägsna orter inte nödvändigtvis ställs till svars för sina gärningar, enligt Felipe Borba, som forskar om och följer det valrelaterade våldet vid ett universitet i Rio de Janeiro.

– I mindre områden sker det ofta direkta konfrontationer mellan lokala rivaler. Vinnaren tar hem alltihop och att förlora ämbetet betyder att du inte har någonting alls, säger han till Reuters.

Den 24 september, strax innan valrörelsen drog igång på allvar, sköts en socialdemokratisk kandidat i en ort i delstaten Minas Gerais ihjäl med fem skott på öppen gata. Samma dag sköts en liberal kandidat ihjäl i delstaten Pernambucano.

De första valomgångarna hölls den 15 november. Under dagarna dessförinnan skedde två politiska mord i Rio de Janeiro med utkanter.

– I Rio finns det ett mönster. Politiskt våld involverar framför allt organiserad brottslighet, narkotikasmuggling eller paramilitära grupper, säger Felipe Borba.

Efter valet sköts en man som valts till suppleant i stadsfullmäktige i Sumaré, i delstaten São Paolo, ihjäl av en beväpnad man på motorcykel.

"Stöttade förlorare"

Brasiliens president Jair Bolsonaro är halvvägs in i sin mandatperiod och står inför omval år 2022. I den första valomgången var det endast ett fåtal av de kandidater som han ställt sig bakom som gick vidare.

– Som (Donald) Trump skulle säga: Han stöttade ett gäng förlorare, säger David Fleischer, statsvetare vid universitetet i Brasília, till AFP.

Den allra största uppgörelsen väntar i São Paolo – Sydamerikas största stad med omkring tolv miljoner invånare – där den sittande mittenborgmästaren Bruno Covas utmanas av Guilherme Boulos, som företräder en ny och relativt radikal rörelse som står till vänster om de traditionellt stora socialdemokraterna.

I landets näst största stad Rio de Janeiro – kontinentens fjärde största – ser den Bolsonaro-allierade borgmästaren ut att lida ett stort nederlag.

Borgmästare Marcelo Crivella är en evangelisk biskop i grunden och har bland annat uppmärksammats för sitt motstånd mot stadens världskända karneval. Han ställs emot den tidigare borgmästaren Eduardo Paes, som beskrev sig själv som "den lyckligaste mannen i världen" när han senast satt på posten och visade desto större entusiasm för festligheterna. Paes leder stort i opinionsmätningarna.

Viruset i fokus

Brasilien, och i synnerhet metropolen São Paolo, har drabbats hårt av coronaviruset. Borgmästarkandidaterna Covas och Boulos har bägge diagnostiserats med covid-19 och hanteringen av smittspridningen ligger högt på den politiska dagordningen.

Fler än 171 000 smittade personer har avlidit, enligt vårddepartementets beräkningar. Myndigheterna i delstaten São Paolo har öppnat för att lansera ett vaccin oavsett om de federala myndigheterna hinner godkänna det eller inte.

President Jair Bolsonaro, som genomgående har uttryckt sig skeptiskt om virussmittan och dess konsekvenser, har utropat att han inte tänker vaccinera sig. Han diagnostiserades själv med covid-19 i juli men klarade sig till synes lindrigt undan.

– Jag säger er det, jag tänker inte ta det. Det är min rättighet, sade Bolsonaro tidigare i veckan.

Brasiliens president Jair Bolsonaro röstade i Rio de Janeiro under stort säkerhetspådrag den 15 november.
Brasiliens president Jair Bolsonaro röstade i Rio de Janeiro under stort säkerhetspådrag den 15 november.
Foto: Ricardo Borges/AP/TT

FAKTA

Fakta: Brasilien

Federal republik i Sydamerika med omkring 210 miljoner invånare. Landet tar upp nästan halva kontinentens yta. Stats- och regeringschef är presidenten, som väljs för en fyraårsperiod och kan sitta högst två mandatperioder.

Sedan år 2018 leds landet av den hårdföre högerpresidenten Jair Bolsonaro.

Ekonomin är den största i Latinamerika och den nionde största i världen. Brasilien har en omfattande tillverkningsindustri, med produkter som maskiner, fordon, förädlade trävaror och kemikalier. Även jordbruket är en viktig näringsgren, med stora kaffe- och sockerodlingar.

Inkomstfördelningen i Brasilien hör till de mest ojämlika i världen, och landet präglas av djupa sociala klyftor.

Amazonas, som till största delen ligger i Brasilien, är planetens största sammanhängande regnskogsområde.

São Paolo är Brasiliens och Sydamerikas största stad med omkring 12 miljoner invånare. Andra större städer är, i storleksordning, Rio de Janeiro, Salvador och huvudstaden Brasília.

Utrikes

Etiopiens premiärminister: Vi är inne i Mekele

Foto: Johan Hallnäs/TT
Utrikes
Utrikes Etiopiska arméstyrkor har gått in i Tigrayregionens huvudstad Mekele, meddelar premiärminister Abiy Ahmed på sin officiella Facebooksida.

"Jag kan med tillfredsställelse säga att vi har avslutat vår militära operation i Tigrayregionen", skriver han på Twitter och enligt den etiopiska statliga mediekanalen EBC hävdar Abiy Ahmed att landets armé lyckats gå in i Mekele utan att oskyldiga civila drabbats.

Tidigare under lördagen uppgav bland andra Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) att den etiopiska regimen inlett flygbombningar mot Mekele, uppger ledaren för Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) och flera andra.

Bombningarna för att ta över Mekele är kraftiga, sade TPLF-ledaren Debretsion Gebremichael då enligt nyhetsbyrån Reuters. Han uppgav även att eritreanska soldater utför räder mot flyktingläger i Etiopien för att hämta hem eritreaner som flytt sitt land.

"Intern fråga"

Uppgifterna om bombningar bekräftas av hjälparbetare på plats och diplomater som har direktkontakt med invånare i området.

I torsdags meddelade premiärminister Abiy Ahmed att militären inledde "slutfasen" i offensiven i Tigray efter att ett ultimatum mot TPLF löpt ut.

I fredags träffade han sändebud från Afrikanska unionen (AU) och sade då att hans regering kommer att skydda civila i regionen. Han meddelade dock att han ser konflikten som en intern fråga och har avvisat försök till medling.

Parternas uppgifter obekräftade

Kommunikationen till Tigray är avskuren och tillträdet hårt kontrollerat, vilket gör det svårt att bekräfta parternas uppgifter om striderna.

Människorättsgruppen Amnesty International har vädjat till de federala styrkorna att inte sätta in artilleri och flygbombningar mot Mekele och har uppmanat båda sidor att skona stadens omkring en halv miljon invånare.

Tusentals människor tros ha dödats under tre veckors strider i Tigray och över 43 000 människor har flytt över gränsen till Sudan. FN bedömer att 1,1 miljoner etiopier kommer att behöva hjälp som en följd av konflikten.

Raket mot Eritrea

I fredags kväll avfyrades minst en raket från Tigray mot grannen Eritrea i norr, uppgav flera diplomatkällor för nyhetsbyrån AFP.

Tigreanska folkets befrielsefront (TPLF) har anklagat Etiopien för att använda sig av eritreanskt militärt stöd i striderna i regionen, något som Etiopien tillbakavisar.

TPLF har tagit på sig liknande anfall mot Eritrea för två veckor sedan, men har hittills inte kommenterat fredagens attack.

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT

FAKTA

Fakta: Etiopien

I Afrikas näst folkrikaste land finns många olika folkgrupper. Enligt 2007 års folkräkning består Etiopien av 80 olika folk, varav tio rymmer över en miljon människor vardera. Bland de dominerande grupperna finns oromoer (som premiärminister Abiy Ahmed tillhör), amharer och tigreaner.

Sedan 1995 har Etiopien nio etniskt definierade regioner, eller delstater, med långtgående autonomi. Några domineras tydligt av en folkgrupp, medan "Södra nationernas, nationaliteternas och folkens delstat" officiellt har ett 50-tal olika etniska grupper.

Den federala författning som trädde i kraft 1995 omvandlade Etiopien från en centralstyrd stat till "en mångkulturell federation byggd på etnisk-nationell representation".

Enligt författningen har delstaterna omfattande rätt till självbestämmande, men centralregeringen har rätt att ingripa i delstaternas affärer i frågor som rör säkerhet.

Källor: Landguiden/UI, Encyclopedia Britannica (2012)

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Lugi fick jubla i klassikermötet

Lugijubel och depp i Ystads IF efter slutsignalen i Ystad arena
Foto: Thomas Persson
Sport
Handboll Lugi visade upp sig från sin bästa sida och tog en imponerande 35-30-triumf i klassikermötet borta mot ett formstarkt Ystads IF.

Inte undra på att det jublas i vinrött efter ligadrabbningen i Ystad arena.

– En oerhört bra känsla att kunna hålla den här höga nivån en hel match. Tidigare har vi kanske bara gjort det stundtals, myste sexmålsskytten Theo Bengtsson Übelacker i C Mores direktsändning.

Lugi hade 13-12 i paus och under den andra halvleken turades lagen om att vara i ledningen.

De sista tio minuterna gick dock helt i gästernas favör.

– Jag tycker att det var mentalt i dag. Vi var bra med från början, taggade och kämpade i alla situationer. Då går det bättre, sa Übelacker i sin fortsatta matchanalys.

– Vi hade bättre bollsläpp och framför allt tajmning i våra rörelser.

– Nu behöver vi komma upp i den här nivån oftare och till slut kunna hålla den i flera matcher. Inte bara knäppa till då och då.

Simon Sejr Jensen i Lugi
Simon Sejr Jensen i Lugis mål.
Foto: Thomas Persson

I Ystads IF, som kom till spel med fem raka segrar, var besvikelsen av förklariga skäl stor.

– Kan inte påstå att vi är nöjda. 35 insläppta mål på hemmaplan är vi så klart inte nöjda med, sa sexmålsskytten Ludvig Hallbäck.

– Synd att vi inte kunde hålla i det när vi ledde med två bollar.

– Det kändes som att anfallsspelet gick lite grann i stå. Vi stångades, krigade och kom för nära. Höll inte det djupet som vi borde ha gjort.

Två åttamålsskyttar blev matchens lirare. Kim Andersson prisades i YIF och i Lugi gick utmärkelsen till Karl Wallinius.

Lugis Casper Käll
Lugis fyramålsskytt Casper Käll.
Foto: Thomas Persson
Karl Wallinius prisades som planbäst i Lugi.
Karl Wallinius prisades som planbäst i Lugi.
Foto: Thomas Persson

Sport

Leksand jagar förstärkning: "Kritisk punkt"

Thomas Johansson. Arkivbild.
Foto: Ulf Palm/TT
Sport
Sport Efter spelartapp och skador har Leksands forwardsuppsättning försvagats.
Men nu flaggar general manager Thomas Johansson för att förstärkningar kan vara på ingång.
– Vi sonderar marknaden och det är ett par killar som vi tittar på, säger han.

Inför säsongen skickade Leksand i väg två forwards till andra klubbar och nu är två av lagets ordinarie forwards skakade – Mattias Ritola och Daniel Trkulja Olsson. Situationen är ansträngd.

– Dessutom står vi inför ett intensivt matchande sedan några matcher ställts in. Detta sammantaget gör att vi nu står inför en kritisk punkt när det gäller forwards, säger Thomas Johansson.

Han berättar att jakten på forwards har börjat och att det finns lediga spelare på marknaden.

– Samtidigt är det viktigt att det arbetet sker samtidigt som vi måste ta hänsyn till corona-situationen, vår klubbs ekonomi och i samråd med spelarna i laget, som fått gå ner i lön. Det är många faktorer som spelar in, säger Thomas Johansson.

Anders Hansson/TT

Inrikes

De vill bryta 75-plussarnas ensamhet i jul

Under pandemin har föreningen Äldrekontakt fått ställa om sitt arbete. Fikastunderna med de äldre har ersatts av gruppsamtal över telefon. Arkivbild.
Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT
Inrikes
Inrikes I drygt ett årtionde har föreningen Äldrekontakt arbetat för att minska ensamhet och isolering hos Sveriges allra äldsta. Så i våras kom corona och försökte sätta käppar i hjulen.
– Det sociala behovet har aldrig varit större. Det vi har gjort är att vi flyttat in i telefonen, berättar Therese Gyll,verksamhetsansvarig.

En gång i månaden de senaste tolv åren har den ideella föreningen Äldrekontakts volontärer samlat ensamma äldre till fikastunder. Volontärerna bjuder in, bakar och skjutsar de som har svårt att ta sig till träffen.

– Samma dag som Tegnell gick ut och sa att vi ska skydda de äldre så fick vi ställa in alla våra aktiviteter. Hälften av våra äldre behöver stöd för att gå, en del ser och hör dåligt och behöver ledsagning. Det blev inte möjligt att träffas och hålla distans, säger Therese Gyll.

När det stod klart att pandemin inte skulle vara över inom en överskådlig framtid la föreningen om sin verksamhet för att kunna fortsätta motverka ensamhet hos de 800 75-plussare de har kontakt med.

– Det sociala behovet har aldrig varit större. De som redan är isolerade blir ännu mer isolerade. Det vi har gjort är att vi flyttat in i telefonen, berättar Therese Gyll.

Fika och föreläsning på telefon

De fysiska fikastunderna ersattes av gruppsamtal över telefon. Och telefonföreläsningarna som tidigare erbjöds en gång i månaden hålls nu varannan vecka.

– En föreläsare pratar i ungefär en halvtimme och sedan diskuterar man med varandra och med föreläsaren. Då får man intellektuell stimulans utöver det sociala, säger Therese Gyll.

Föreläsningarna kan handla om allt från rot- och rutavdrag till lussebullens historia. Bland andra statsvetaren Jenny Madestam och skådespelaren Sven Melander har föreläst.

– Nästa vecka har vi med polisen som ska prata om hur du undviker telefonbedragare. Vår målgrupp är utsatt så det är jättebra, säger Therese Gyll.

Samtal om julfirande förr

Omkring 80 olika grupper i 34 olika kommuner anordnar fikastunder över telefon och många av dessa har planerat lite särskilt inför lucia och jul. I vissa grupper kommer man baka och dela ut fika, på ett smittsäkert sätt, till deltagarna.

– Många kommer prata om hur man firade jul förr i tiden. Ofta finns det jättemycket glädje och kraft i att minnas hur det var tidigare när man var stark och mitt i livet och sina traditioner.

Vid gruppsamtalen deltar en eller två volontärer och en mindre grupp äldre som alla ringer in till samma nummer för att umgås en stund.

– Vi pratar om vad som händer i livet, om något sett något kul på tv, vi vädrar tankar. De äldre får chansen att prata med andra som är i samma situation under de här extrema omständigheterna.

Volontärerna är drygt 900 stycken och mellan 18 och 86 år gamla.

– De flesta är mellan 35 och 45, alltså de som redan har ganska fullt upp i livet, säger Therese Gyll och tillägger:

– Det som förenar alla volontärerna är att de bryr sig om äldre och vill ge någonting tillbaka.

Ellinor Knoxborn/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL