Lagfarter SkD

50 kvadratmeter stort hus i Lövestad sålt

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD 1 000 000 kronor fick Laila och Jan Lenander, 57 och 62 år, från Göteborg ge för huset på adressen Stora Vanstadsvägen 528 i Lövestad. Huset har en boyta på 50 kvadratmeter. Köpet från säljaren Britt Marie Andersson blev klart i oktober 2020.

Nyligen såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Vanstadsmosseväg 19-23. Priset blev där 2 650 000 kronor, för det 136 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Mannen bakom Darth Vader-masken död

David Prowse. Arkivbild.
Foto: Reed Saxon/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Mannen som gav Darth Vader en kropp är borta. Skådespelaren David Prowse är död.

Den brittiske skådespelaren David Prowse var främst känd för sin roll som Darth Vader i filmerna "Stjärnornas krig", "Rymdimperiet slår tillbaka" och "Jedins återkomst". Han syntes dock aldrig eftersom hans ansikte täcktes av Vaders mask, och hans röst hördes heller aldrig eftersom hans röstinsats dubbades över.

Prowse brittiska accent överensstämde nämligen inte med regissören George Lucas idé om en ondsint Hollywoodskurk och Vaders röst gjordes i stället av skådespelaren James Earl Jones.

Dödsfallet bekräftas av skådespelarens agent Thomas Bowington som skriver på Twitter: "May the force be with him, always", som en referens till den klassiska repliken i "Star wars"-filmerna.

Avböjde Chewbacca

George Lucas fick syn på Prowse i rollen som livvakt i klassikern "Clockwork orange" 1971 och erbjöd honom att provfilma för rollerna som Darth Vader och Chewbacca. Prowse valde Vaderrollen med motiveringen: "Det är alltid skurkarna man minns", skriver BBC.

Innan Prowse iklädde sig Darth Vaders kostym hade han gjort sig känd i Storbritannien som Green Cross Man, en figur som utbildade barn i trafiksäkerhet. Det var också den rollen han själv kände sig mest stolt över.

Kompis med Hulken

Han var också kroppsbyggare och kompis med andra kraftfulla typer som Arnold Schwarzenegger och Lou Ferrigno (som spelade Hulken) långt innan de blev kända.

Prowse filmdebuterade 1967 i Bondparodin "Casino royale James Bond 007" där han spelade Frankensteins monster.

David Prowse avled efter en kort tids sjukdom, 85 år gammal.

Kultur och nöje

Lucia i SVT — trots corona

SVT sänder 'Luciamorgon' även i år, denna gång från Jukkasjärvi. (Bild från ett annat luciafirande.) Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Coronapandemin rubbar inte SVT:s traditionsenliga luciafirande. "Luciamorgon" blir av även i år, denna gång med tärnor, stjärngossar och kör från Musikgymnasiet i Boden och Kulturskolan i Kiruna, skriver NSD.

Årets lucia heter Lina Högström-Johansson och inspelningen är gjord i förväg i Jukkasjärvi.

"Luciamorgon" sänds den 13 december klockan 07.

Sport

Enkel seger för Badou Jack i Los Angeles

Svensken Badou Jack träffar Blake McKernan med en vänsterjabb.
Foto: Joe Scarnici/AP/TT
Sport
Sport

Boxaren Badou Jack vann överlägset mot den amerikanske krigsveteranen Blake McKernan i Los Angeles.

37-åringen sade redan inför matchen att hans motståndare inte riktigt var på hans nivå.

– Men jag tränar som om jag möter någon i en titelmatch. Vad som helst kan hända i boxning så det gäller att vara förberedd, sade han till TT inför mötet.

Och som väntat dominerade Jack uppvisningsmatchen. Svensken tog hem samtliga åtta ronder i Staples Center.

God form

Det här var första matchen för Jack sedan december i fjol, då han efter ett delat domslut förlorade mot världsmästaren i lätt tungvikt, Jean Pascal. Men trots uppehållet visade svensken god form.

– Det känns bra. Jag har tränat hela året, även om det har varit knas med covid. Jag har hållit i gång och är i toppform.

Matchen gick på samma gala där förre tungviktsvärldsmästaren Mike Tyson gjorde en omtalad comeback.

Kritik mot upplägget

Efter promenadsegern kritiserade svensken upplägget. Han tvingades nämligen gå sin match före Youtubeprofilen Jake Paul och den före detta basketspelaren Nate Robinson.

– För mig är det respektlöst. De sa att jag skulle vara andra huvudmatchen med Tyson, säger han på en presskonferens efter matchen.

Nu vill han få till ett returmöte med världsmästaren. Enligt Jack ville inte Pascal gå en match nu eftersom avsaknaden av publik innebär mindre lön för mödan.

– Jag är redo när han är redo, säger han.

Ekonomi

Coviddrabbat Teneriffa längtar efter svenskar

Hotelldirektören Roberto Barreiro blickar ner över Sunprime Coral Suites & Spas poolområde. Bara runt en femtedel av de skandinaver som brukar fylla hotellet så här års har kommit hit.
Foto: Mia Holmberg Karlsson/TT
Ekonomi
Ekonomi De första charterplanen har landat. Kanarieöarna vaknar yrvaket upp ur pandemimardrömmen – och nu behövs turisterna mer än någonsin.
– Vi litar mer på turisterna än på vår regering, säger hotelldirektören Roberto Barreiro.

Solstolarna ligger på hög och bananbåtarna är ihoppackade. Längs med strandpromenaden tävlar inkastarna om de få turister som letat sig hit. Ytterligare några meter bort, på paradgatan Avenida Las Américas, där shoppingsugna britter, tyskar och skandinaver brukar fylla promenadstråken – är merparten av både hotell och butiker igenbommade.

– Det är lugnt och behagligt, men också lite sorgligt och ödesmättat med allt som är stängt, säger Vanja Befrits från Stockholm.

Hon är här på kanarieön Teneriffa för att fira maken Görans 80-årsdag. De har båda antikroppar mot covid-19 – redan i april insjuknade paret efter att ha smittats av viruset. Vanja klarade sig hyfsat medan Göran låg 16 dagar på sjukhus.

Precis som alla turister som reser hit har de dessutom behövt testa sig för viruset för att kunna visa upp ett negativt provresultat vid ankomst till hotellet.

– Det känns tryggt här. Vi kunde inte ha något 80-årskalas hemma, inte träffa släkt eller vänner, så vi kände att vi måste göra något i alla fall, säger Vanja Befrits.

"Borde vara högsäsong"

Det är ovanligt varmt för årstiden, nära 30-gradersstrecket, och under de obligatoriska munskydden blir det snabbt kvavt. Göran Befrits drar ner sitt under hakan för en stund, trotsar hotet om böter på 100 euro.

– Det är jobbigt med munskyddet. Jag får lite andnöd, säger han.

1956 landade de första svenska charterturisterna på Teneriffa, en av 13 kanarieöar utkastade i havet drygt 30 mil väster om Afrikas Atlantkust. Sedan dess har turismen växt lavinartat – varje år landar runt fem miljoner turister på Teneriffa och näringen utgör i dag runt 60 procent av BNP.

Roberto Barreiros pappa var en av de som tidigt insåg värdet av fastlandseuropéernas längtan efter sol och värme under vinterhalvåret. För ett halvt sekel sedan öppnade Barreiro den äldre ett av de första hotellen på Teneriffas sydkust, som med hjälp av den danske charterpionjären Simon Spies snart fylldes av skandinaver. Nu är verkligheten en annan – trots att turisterna så smått har börjat återvända är hotellet knappt belagt till hälften.

– Vi kämpar fortfarande. Det här borde vara högsäsong. Från de nordiska länderna har vi ungefär 20 procent av det normala antalet gäster, samtidigt som vi behövt investera mycket för att möta alla krav från regeringen. Det är en enorm lista, 20 sidor med regler och riktlinjer, säger Roberto Barreiro, nu generaldirektör för kedjan hans pappa startade.

Kritisk mot regeringen

Runt poolen solar en handfull hotellgäster på solstolar placerade på behörigt avstånd från varandra. Orangea skyltar påminner gästerna om att hålla avstånd, sprita händerna och bära munskydd. På frukostbuffén ligger maten portionsförpackad och alla redskap måste bytas ut varje kvart.

Roberto Barreiro är kritisk till den spanska regeringens virusstrategi, som han kallar "en total berg-och-dalbana", framför allt eftersom att Kanarieöarna hittills inte drabbats av en smittspridning i närheten av den som synts på fastlandet.

– Spanien gick från en extrem till den andra – från att inte göra något alls till att över en natt stänga ner hela landet, utan hänsyn till hur smittspridningen såg ut i olika regioner. För oss är det en ständig kamp mot regeringen. Vi behöver turisterna, vi litar mer på dem än på vår regering, säger han.

Testkrav "en garanti"

Stående på den övergivna paradgatan i Playa de las Américas äter taxichauffören Antonio Gómez en lunchmacka i stekande sol. Sedan nedstängningen i mars har kunderna varit få och tillvaron svår.

– Pandemin har varit katastrofal. Du ser ju hur det ser ut, säger han och slår ut med armen över den tomma tvåfiliga avenyn.

På frågan om kanarierna oroar sig över att turisterna ska komma hit med smitta skakar han på huvudet:

– Att alla måste ta ett test för att få komma känns som en garanti.

Ekonomiskt stödpaket

Enligt de spanska pandemilagarna måste företag betala ut minst 25 procent av de anställdas lön trots att de inte har någon intäkt - en mardröm för små företag, men en välbehövlig åtgärd för arbetstagarna. Regeringens krispaket på 2 000 miljarder euro , som presenterades dagarna efter den totala nedstängningen den 14 mars, har varit en livboj för många av de Teneriffabor som förlitar sig på det stadiga flödet av turister till ön.

Sylvain Sevenier och Scott Waters, som driver en bar på den lilla men livliga restauranggatan San Telmo i hamnbyn Los Cristianos, har regeringsstödet att delvis tacka för att drömmen om en egen bar med utsikt över Atlanten inte slagits i bitar.

– Vi fick 600 euro var under lockdown. Det var inte tillräckligt för att täcka utgifterna, men med hjälp från våra familjer så överlevde vi. Vi hade tur – många andra gjorde det inte, säger Sevenier.

"Är en mardröm"

Den 10 juli, efter nästan fyra månader "i ide", återöppnade paret portarna till sin bar Havanas. Den första glädjen byttes snart mot ångest över de dagliga besöken från polis – två, tre gånger om dagen kontrollerades att riktlinjerna följdes till punkt och pricka.

– Missförstå mig inte; det är bra att reglerna finns, men över hälften av barerna på den här gatan har straffats med böter på 30 000 euro och tre månaders nedstängning för småsaker. Det är en mardröm.

Med hunden Diddy i knät blickar han ut över solen som sänker sig bakom grannön La Gomera.

– Vi kan inte göra så mycket annat än att vänta. Vänta och hoppas att turisterna kommer tillbaka.

Mia Holmberg Karlsson/TT

Vanja och Göran Befrits från Stockholm firar 80-årsdag på Teneriffa. De har båda antikroppar efter att ha insjuknat med covid-19 i april.
Vanja och Göran Befrits från Stockholm firar 80-årsdag på Teneriffa. De har båda antikroppar efter att ha insjuknat med covid-19 i april.
Foto: Mia Holmberg Karlsson/TT
Stranden i Los Cristianos är av smittspridningsskäl tömd på solstolar. På morgontimmarna jämnar en traktor ut den från Sahara importerade sanden.
Stranden i Los Cristianos är av smittspridningsskäl tömd på solstolar. På morgontimmarna jämnar en traktor ut den från Sahara importerade sanden.
Foto: Mia Holmberg Karlsson/TT
Stängda butiker på paradgatan i Playa de las Américas. Grannbyn Los Cristianos har slukat det mesta av de nyankomna turisterna.
Stängda butiker på paradgatan i Playa de las Américas. Grannbyn Los Cristianos har slukat det mesta av de nyankomna turisterna.
Foto: Mia Holmberg Karlsson/TT
På strandpromenaden i Los Cristianos är pandemins verkningar synliga .
På strandpromenaden i Los Cristianos är pandemins verkningar synliga .
Foto: Mia Holmberg Karlsson/TT
Scott Waters, Sylvain Sevenier och hunden Diddy väntar på att turismen ska återvända till Teneriffa och deras bar vid stranden i Los Cristianos.
Scott Waters, Sylvain Sevenier och hunden Diddy väntar på att turismen ska återvända till Teneriffa och deras bar vid stranden i Los Cristianos.
Foto: Mia Holmberg Karlsson/TT

FAKTA

Fakta: Virusrestriktioner på Kanarieöarna

Från och med den 14 november måste alla som anländer till Kanarieöarna uppvisa ett negativt covid-19-test som inte är äldre än 72 timmar.

Därutöver måste även ett digitalt hälsoformulär fyllas i och uppvisas vid ankomst.

På plats måste munskydd bäras i alla offentliga utrymmen. Enda undantaget är när du sitter ner på en bar eller restaurang, ligger på stranden eller hotellets poolområde, samt motionerar.

Minst 1,5 meters avstånd till andra gäller.

Max sex personer får vistas eller sitta tillsammans i samma sällskap.

Barer och restauranger måste stänga senast klockan 23.

Utrikes

Över 25 döda i självmordsdåd i Afghanistan

Utrikes
Utrikes

Minst 26 personer i de afghanska säkerhetsstyrkorna har dödats i en självmordsattack, meddelar myndigheterna.

Dådet, som beskrivs som ett av de blodigaste de senaste månaderna, utfördes med en bilbomb mot en militärbas i utkanten av Ghazni, huvudstad i provinsen med samma namn.

Talibanerna och regeringsstyrkor slåss i området.

– Vi har tagit emot 26 kroppar och 17 skadade hittills. Alla är från säkerhetsstyrkorna, säger chefen för Ghaznis sjukhus till AFP.

En talesperson för inrikesdepartementet har bekräftat att en självmordsbombare sprängt ett fordon med sprängmedel i Ghazni men har inte uppgett hur många som skadats eller dödats.

Kristin Groth/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Utrikes

Explosioner i Eritreas huvudstad

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Utrikes
Utrikes Sex explosioner hördes i Eritreas huvudstad Asmara på lördagskvällen, meddelar USA:s ambassad.
Uppgifterna kom timmar efter att Etiopiens premiärminister uppgett att hans styrkor tagit kontroll över Tigray-regionen.

Två diplomater i Addis Abeba uppger för nyhetsbyrån AFP att flera raketer som skjutits upp från Tigray på lördagskvällen verkade ha Asmaras flygplats och militära anläggningar som mål. Det är dock oklart var de landade.

Explosionerna ska ha hörts strax efter klockan 22 lokal tid på lördagen. Den exakta platsen och orsaken är inte kända.

Eritrea har inte kommenterat uppgifterna.

Ambassaden uppmanar på sin sajt amerikaner som befinner sig i Eritrea att vara försiktiga, stanna i sina hem när de inte arbetar och bara resa om det är nödvändigt.

Den etiopiska militären slåss mot soldater från Tigreanska folkets befrielserörelse (TPLF) som tidigare har skjutit raketer mot Eritrea.

Under lördagen sade Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att etiopiska styrkor tagit kontroll över Tigrayregionens huvudstad Mekele, bara timmar efter att en offensiv inletts.

Mat

Glöggens tid är här

Gör din egen glögg i år. För glöggmyset vill vi inte vara utan även om vi inte kan vara så många.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Mat
Mat Den värmande vinterdrycken känns mer välkommen än någonsin. I år kör vi småskaligt adventsmys och testar att göra egen glögg.
PREMIUM

Det är sannerligen inte lätt att planera julfirandet i år. Det vi vill göra förenas sällan med det vi får eller bör göra. Men en sak är i alla fall säker – glögg vill vi ha oavsett. Även om vi inte kan bjuda in hela bekantskapskretsen på adventsfika så betyder det inte att vi behöver avstå från att mysa med en kopp glögg eller två.

Jag, och ganska många med mig, upplever dock att köpt glögg kan vara på tok för söt. Därför gör jag den mer än gärna själv. Då kan jag styra både sötman och alkoholstyrkan efter eget sinne. Dessutom kan jag hotta upp den med allehanda godsaker i form av chili, kryddor, frukt och favoritsprit.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Firar in julen med "böglyftet"

Podcasten 'Flashback forever' med 'Scroll-Mia', Ina Lundström och Emma Knyckare gör en julkalender om en tolv år gammal diskussionstråd på internetforumet. Pressbild.
Foto: Josef Persson
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den 1 december öppnas första luckan av adventskalendern om "Böglyftet".
Det är podden "Flashback forever" som ligger bakom idén – en av många som utmanar SVT:s julkalender i år.

Emma Knyckare driver tillsammans med Ina Lundström och "Scroll-Mia" den populära podcasten "Flashback forever", där de varje vecka pratar om olika trådar på diskussionsforumet.

Inför julmånaden har de valt att göra en hel adventskalender om den klassiska tråden "Historien bakom böglyftet" från 2008. På drygt 300 sidor diskuteras en bild föreställandes en ung man som lyfter en annan naken man.

– Den här bilden är ganska obscen, det är ändå en kille som lyfter en annan kille i kuken, konstaterar Emma Knyckare.

Avsnitten kommer att vara mellan fem och tjugo minuter långa, och redan nu finns ett föravsnitt med grundläggande information om historien.

– Vi har känt sedan vi startade podden att den här tråden egentligen är för stor för att avhandlas i ett vanligt avsnitt, den har så otroligt många kvaliteter.

Börjar själva gräva

Till de 24 podcastavsnitten finns även en fysisk julkalender med en illustration av det så kallade böglyftet, som har sålts i 11 500 exemplar.

– Vi hade räknat med att sälja 2000 för att få projektet att gå runt. När vi insåg att intresset var så stort kände vi "gud, nu kan vi göra så mycket mer", berättar Emma Knyckare.

I tråden har flera "Flashback-grävare" försökt lista ut personernas identitet, utan att lyckas. Poddprofilerna börjar därför själva luska i historien och pratar med olika experter.

– I vanliga fall brukar ju Flashback vara rätt bra på att gräva, som i den här Terje-skandalen eller kattmördaren i Högsbo. Men här kommer Flashback-grävandet inte någonstans. Det är mer "jag ser att gardinstången är från Ikea, lista alla städer i Sverige som har Ikea", säger Emma Knyckare.

Skulle separera

"Flashback forever" är en av många som har börjat konkurrera med SVT:s julkalender. 2016 kom Viaplays egna julkalender för barn, i år visar C More julkalendern "Tinka och kungaspelen". Storytel har sin "Lillfors Ladies" av Karin Janson, en feelgood-berättelse i 24 delar – och det är bara några exempel.

För "Flashback forever"-gänget spelade coronapandemin in att det blev just en julkalender.

– Det är mycket som man inte kan göra eftersom det pågår en brinnande pandemi i världen, men vi kan fortfarande underhålla via ljud. Vi försöker skapa gemenskap, och då kändes en julkalender som en mysig grej, säger Emma Knyckare.

De har redan fått signaler från lyssnare om att kalendern för människor samman.

– En tjej skrev till oss att hon och hennes kille funderade på att separera, men nu skulle de i stället köpa julkalendern för att liva upp relationen, säger Emma Knyckare.

Sara Ullberg/TT

Sofia Sundström/TT

Elin Swedenmark/TT

FAKTA

Fakta: Fler julkalendrar

"Mirakel" heter SVT:s julkalender i år. Den följer två tjejer från olika århundraden som byter plats i tiden tack vare ett konstgjort svart hål.

"Lillfors Ladies" är namnet på Storytels egen julkalender, en feelgoodberättelse om 50-talets Värmland.

Katrin Sundbergs julshow ställdes in. I stället gör komikern och skådespelaren en digital julkalender med olika gäster.

Spotify gör en egen julkalender med julvärdarna Mark Levengood, Zeina Mourtada och Filip Dikmen.

I "Ombergs julsaga" har stora delar av bygden Hästholmen gått samman och gjort en julkalender, med Ola Persson och Charlotta Bendz i spetsen. Släpps på Youtube.

"Tinka och kungaspelet", så heter C Mores julkalender i år och följer upp förra årets danska julkalender "Tinka och juläventyret".

“Knäckarbanketten” heter årets julkalender i Barnradion. Den är baserad på boken med samma namn av Sara Bergmark Elfgren och Emil Maxén. Den innehåller mytologiska varelser, falska grevar, markisinnor – och mopsar. Berättelsen tar upp bland annat syskonrivalitet, vänskap, svek och hjältemod.

“Vi måste rädda julen” av Augustprisvinnaren Ellen Karlsson och illustratören Cecilia Heikkilä är Rabén & Sjögrens adventsbok i år. Den handlar om en bortslarvad högtid, som måste räddas genom att barnen maxar julmyset.

Flera städer, bland annat Mariestad, Strängnäs och Åmål har egna julkalendrar.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL