Lagfarter SkD

31-åring ny ägare till tomten på Västerstad 7135 i Hörby

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Fastigheten på adressen Västerstad 7135 i Hörby har fått en ny ägare. Tony Olsson, 31 år, har fått fastigheten som gåva av Andrei-Sebastian Buha. Tomten är 617 kvadratmeter stor. Överföringen blev klar i november 2020.

Tidigare under året såldes ett hus precis i närheten, på Västerstad 7134. Där landade priset på 300 000 kronor för det 70 kvadratmeter stora huset.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hörby

”Misstroendet större än rädslan för corona”

– Gruppen är rädd för att det ligger någon teknisk fint bakom förslaget, säger Renaldo Tirone (S).
Foto: Johan Nilsson/TT
Hörby
HÖRBY – Misstroendet mot styret är större än rädslan för corona. Det är min slutsats av gruppens ställningstagande.

Det säger Renaldo Tirone (S), ordförande i Hörby arbetarekommun.

Han var själv inte med på gruppmötet, där beslutet fattades om att säga nej till SD-M-styrets förslag om ett bantat fullmäktige, men säger att han står bakom S-gruppens beslut.

– Gruppen är rädd för att det ligger någon teknisk fint bakom förslaget om att minska antalet ledamöter – att det blir bestående. Man litar inte på styret. Det är ingen som litar på Johan Ohlin efter hans senaste utspel om återremisserna.

– Man har inte förtroende för kompetensen i det politiska styret i Hörby idag. Det är det som ligger till grund för beslutet. Alla normala demokratiska processer sätts ur spel hela tiden. Hela vår partigrupp är upprörd, säger Renaldo Tirone, och säger att Socialdemokraterna helst hade sett en digital lösning så att ledamöterna hade kunnat delta i mötena på distans.

Eslöv

Eslövs bowlinghall har stängt

Eslöv
ESLÖV

Eslövs bowlinghall stängde sin verksamhet på måndagen till följd av de skärpta coronarestriktionerna.

– De nya restriktionerna gör det ännu svårare för oss att bedriva vår älskade verksamhet, skriver föreståndarna i ett inlägg på Facebook.

Det kommer att vara stängt till den 1 januari till att börja med. Dock håller man fortsatt öppet för barn- och ungdomsföreningar på onsdagskvällarna och återstående matcher i halligan kommer att spelas i januari om omständigheterna tillåter.

Sedan tidigare är även Karlsrobadet, där bowlinghallen ligger, stängt.

Utrikes

Motstridiga utspel från kriget i Etiopien

Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, uppges visa federala styrkor som förra veckan förflyttade sig mellan regionerna Amhara och Tigray.
Foto: ENA/AP/TT
Utrikes
Utrikes En hel etiopisk armédivision har "totalförstörts" av Tigrays styrkor, hävdar upproriska tigreanska ledare. Det är lögn, svarar Etiopiens regering, och uppger i stället att tigreanska soldater kapitulerar i stora skaror.

Krigföringen i den etiopiska delstaten Tigray är uppenbart intensiv efter det att en gammal konflikt blossat upp tidigare i november. Men den sker i mycket i det fördolda, eftersom centralregeringen har strypt all kommunikation.

I de senaste utspelen säger Tigrays talesman Getachew Reda i tv-sändningar att den federala arméns 21:a division "totalförstörts" i strider om platsen Raya-Wahirat. Framgången ska ha möjliggjorts av att en befälhavare hoppat av till de regionala styrkor som lyder under det tigreanska partiet TPLF.

En division omfattar normalt sett upp till 25 000 personer.

Billene Seyoum, talesperson för Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, kontrar enligt nyhetsbyrån Reuters med att uppgifterna inte alls stämmer.

Regeringssidan hävdar i stället att stora mängder tigreanska krigare verkar ha lyssnat till Abiys ultimatum, och nu ger sig. Abiy har gett TPLF till onsdagen att kapitulera — sedan sätter de federala styrkorna in all kraft för att erövra den regionala huvudstaden Mekele, är budskapet.

I takt med att alltfler desperata flyktingar kommer från stridsområdet, i första hand över gränsen till Sudan, stiger oron i omvärlden. Senare under tisdagen, amerikansk tid, ska FN:s säkerhetsråd enligt diplomater hålla sitt första möte om det som händer i Tigray. Men mötet beskrivs som informellt, och några snabba krafttag väntas inte.

Henrik Samuelsson/TT

25-åriga Terhas Tsfa med sitt nyfödda barn i lägret Um Rakuba i Qadarif, östra Sudan, där flyktingar från Tigray nu samlas.
25-åriga Terhas Tsfa med sitt nyfödda barn i lägret Um Rakuba i Qadarif, östra Sudan, där flyktingar från Tigray nu samlas.
Foto: Nariman al-Mofty/AP/TT

Sport

Brittiskt storlag för Göteborg i CL

Göteborg får tufft motstånd i Champions League – Manchester City. Arkivbild.
Foto: Stefan Jerrevång/TT
Sport
Sport Rosengård och Göteborg ställs inför stora utmaningar i Champions League-slutspelet – fast på olika sätt.
Göteborg får tuffast möjliga motstånd i första omgången – Manchester City.

Rosengård, svensk mästare i fjol och seedat vid lottningen, möter Lantjchuti från Georgien. Utrikesdepartementet avråder från resor till länder utanför EU under coronapandemin och därför får Rosengård sannolikt spela sin bortamatch på neutral plan – i Cypern, Grekland eller Polen.

För oseedade Göteborg, tvåa i damallsvenskan i fjol, blir det ett tufft motstånd redan i 16-delsfinalen.

Manchester City kom tvåa i Super League i våras efter en snitträkningshistoria när ligan stängde tidigare (Chelsea vann). I laget finns bland annat Lucy Bronze, vald till Europas bästa spelare 2019, och den engelska landslagskaptenen Stephanie Houghton.

– Den blir att bita i. Samtidigt fruktansvärt roligt att möta de här lagen, säger lagets tränare Jörgen Ericson till GP.

16-delsfinalerna spelas 9–10 december med returer den 15–16 december. Rosengård börjar borta och Göteborg hemma.

Åttondelsfinalerna spelas i början av mars, kvartsfinalerna i slutet av mars och början av april, semifinalerna i april-maj och finalen spelas på Gamla Ullevi i Göteborg den 16 maj.

Lagfarter SkD

Nya ägare till 60-talshus i Marieholm

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Robert Jan och Agnieszka Ewelina Bartkowiak, 38 och 34 år, från Kävlinge har köpt huset på adressen Ringvägen 47 i Marieholm av säljaren Gillis Högbergs dödsbo. Köpesumman blev 1 875 000 kronor och de nya ägarna tog över huset i november 2020. Huset är byggt 1969 och har en boyta på 104 kvadratmeter.

I höstas såldes en fastighet lite mindre än en kilometer därifrån, på Storgatan 6. Priset blev där 640 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Ekonomi

Falcon Funds-drabbade får återbetalning

En av de utpekade hjärnorna bakom Falcon Funds-härvan dömdes i hovrätten till bland annat flerårigt fängelsestraff. Arkivbild.
Foto: Petra Frid/TT
Ekonomi
Ekonomi

Pensionsmyndigheten meddelade tidigare under hösten att 32,5 miljoner euro hade säkrats åt pensionssparare som drabbats i den så kallade Falcon Funds-härvan. Nu börjar återbetalningen av pengarna.

Totalt rör det sig om 368 miljoner kronor som nu utbetalas, varav 31 miljoner kronor som Pensionsmyndigheten erhållit i samband med att Falcon Funds fonder likviderades.

Pengarna, mellan 0–75 000 kronor per sparare, återinvesteras på respektive persons premiepensionskonto.

Totalt hade 27 500 sparare hela eller delar av sin premiepension i de aktuella fonderna varav 27 000 bedöms ha drabbats av oegentligheterna.

Fortfarande saknas omkring 700 miljoner kronor i härvan.

"Vi på Pensionsmyndigheten fortsätter vår ihärdiga jakt på pensionspengar som förskingrats. Vi hoppas och tror att mer pengar kan återvinnas", säger Anna Åkesson, enhetschef på Pensionsmyndighetens juridikavdelning, i en kommentar.

Den första delen i Falcon Funds-härvan avgjordes nyligen i hovrätten där tingsrättens fällande dom i stort fastställdes.

Inrikes

16-åring ska ha lejts för mord

Tre män och en pojke åtalas efter ett mordförsök i Järfälla i våras. Arkivbild
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Tre män i 30-årsåldern och en 16-årig pojke har åtalats efter ett mordförsök i Järfälla i maj i år.

En av männen åtalas för anstiftan till mordförsöket, medan de två andra åtalats för medhjälp. Dessa ska enligt åklagaren ha gett i uppdrag till 16-åringen att utföra ett mord, vilket kan bevisas genom chattar i den numer dekrypterade mobiltjänsten Encrochat, skriver DN.

– Jag menar att 16-åringen var den som höll i vapnet och agerade på uppdrag av de andra. Själv förnekar han brott och vill i övrigt inte uttala sig. Men i chatten beskriver andra personer att 16-åringen ville gör det här för att visa framfötterna, säger åklagare Jenny Clemedtson till tidningen.

”Din vän har format en riktig soldat som ser ut som en jättesnäll liten unge, ha ha”, skriver en av de åtalade i chatten.

Offret sköts med flera skott och skadades livshotande, men överlevde.

Inrikes

KI-rektorn bestört: "Ett extremt övergrepp"

Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska Institutet i Stockholm, är bestört över KI-forskaren Ahmadreza Djalalis dödsdom. Arkivbild.
Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Ett extremt övergrepp mot det akademiska samhället.
Så beskriver Ole Petter Ottersen, rektor på Karolinska institutet, sin förtvivlan över att KI-forskaren Ahmadreza Djalali snart kan komma att avrättas.
Svenska Amnesty varnar för att Iran försöker skrämmas.

Ahmadreza Djalali, svenskiransk läkare som forskat vid Karolinska institutet, greps i Iran under en konferensresa 2016 och dömdes till döden året efter, anklagad för spioneri. Både FN och EU har krävt att Ahmadreza Djalali släpps och flera människorättsorganisationer har engagerat sig i hans fall. Han har hittills framför allt suttit fängslad i det ökända Evin-fängelset utanför huvudstaden Teheran.

På tisdagen uppger Djalalis fru Vida Mehrannia att han snart kan komma att avrättas.

Ole Petter Ottersen, rektor vid Karolinska institutet, uttrycker sin förtvivlan:

– Det här är på alla nivåer ett extremt övergrepp, inte bara mot en enskild forskare utan mot hela det akademiska samhället, säger han.

Amnesty: Kan vara skrämseltaktik

Människorättsorganisationen Amnesty International har länge kämpat för att Ahmadreza Djalali ska friges.

– Det är fruktansvärda uppgifter, säger Ami Hedenborg, pressansvarig på svenska Amnesty och fortsätter:

– Men vi måste fortsätta att hålla hoppet uppe. Det här kan vara ännu ett led i skrämseltaktiker från Iran, men uppgifterna att han ska flyttats till fängelset där det sker avrättningar och att han ringt sin hustru för att ta farväl, är förstås oerhört oroande.

"Går inte att föreställa sig"

Ami Hedenborg hoppas att Sveriges utrikesminister Ann Linde "personligen agerar på bästa sätt för att göra något".

Samtidigt sänder Amnesty sina tankar till Djalalis fru och barn.

– Ända sedan han greps har vi varit involverade och det familjen har gått igenom går inte ens att föreställa sig. Alla tankar går till dem.

Klara Stefansson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL