Kultur och nöje

Jullåt med Rydberg och Andersson

Eva Rydberg har gjort en jullåt tillsammans med Hasse Andersson.
Foto: Arkiv
Kultur och nöje
Musik ”Världens bästa jul” är titeln på Eva Rydberg och Hasse Anderssons gemensamma jullåt.

I coronatider med Eva Rydbergs Fredriksdal stängt och inställda spelningar för Hasse Andersson beslöt de två skånska artisterna sig för att göra en jullåt tillsammans.

Hasse Andersson har skrivit melodin till ”Världens bästa jul” och Monica Forsberg texten. Medverkar gör förutom Eva Rydberg och Hasse Andersson även Kalle Rydberg, Birgitta Rydberg, Robert Rydberg, Astrid Rydberg och Vera Rydberg. Låten finns att lyssna på på Spotify.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Mejeriet satsar på kvällskafé

Martin Blomberg och Fredrik Jönsson sittandes utanför Mejeriet.
Foto: Linnea Nybogård
Lund
Kultur och nöje
Livemusik Mejeriet i Lund har precis som resten av branschen fått ställa om på grund av coronapandemin. Deras Nattkafé fick på en eftermiddag trollas om till ett aftonkafé, och de tänker livestreama sin musik. Ljuset i tunneln är en längre utesäsong.

– Vi har lärt oss under den här pandemin att trolla med knäna, säger Martin Blomberg, producent på Mejeriet.

– Vår ambition är att ha öppet på något sätt, säger Fredrik Jönsson, verksamhetsledare för Mejeriet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

En annorlunda resa genom väglöst land

Relationen mellan jägaren och örnen är det som gör att spelarna fastnar, enligt utvecklaren Giant Squid. Pressbild.
Foto: Giant Squid/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje En kvinnlig jägare och hennes örn står i centrum i "Pathless", där huvudpersonen svävar fram över marken med hjälp av sin pilbåge.
– Vi ville få en känsla av att oavsett hur bra spelare du är, så känner du dig som ett proffs, säger Matt Nava vid Giant Squid.

Kalifornienutvecklaren Giant Squid är tillbaka med sin andra titel efter undervattensäventyret "Abzu". Bolaget grundades av Matt Nava, som tidigare var visuellt ansvarig för "Journey" från 2012, som av flera spelsajter har pekats ut som ett av decenniets främsta spel.

Bra och dåligt

När "Abzu" släpptes 2016 satte sig den lilla utvecklingsgruppen ned och diskuterade vad som fungerat bra och dåligt med titeln.

– Vi kom fram till vad som är kärnan i ett Giant Squid-spel; en sorts flyt i spelfigurens rörelser, en atmosfärisk värld och en koppling – något som drar in dig känslomässigt i upplevelsen, säger Matt Nava, som är den kreativa motorn på bolaget.

Det blev grundpelarna i "Pathless". Det som ska få spelarna att sugas fast framför skärmen är det band som uppstår mellan huvudpersonen, den akrobatiska bågskytten som kallas jägaren, och den örn hon träffar på.

– De blir partner i det här äventyret och den relationen är något som alla fiender försöker att slita isär, och som du som spelare måste försöka att hålla kvar.

"Pathless" har ett speciellt utseende, som personer som har provat "Journey" eller "Abzu" antagligen känner igen. Matt Nava säger att Giant Squid försökte göra något som både var minnesvärt och tidlöst.

– Om du jagar fotorealism kan du göra fantastiska saker. Men när du ser tillbaka på spelen senare så tänker du alltid: Man hade kunnat göra det ännu bättre nu. Men gör du ett spel med en unik stil så håller det bättre.

Aldrig "game over"

"Pathless" saknar karta, vilket är ovanligt för spel med en öppen värld att utforska.

– Spelaren har i stället en andemask. Men den kan du kan se platser du inte nått än. För att kunna använda den effektivt behöver du vara högt uppe. Navigationen är på det sättet kopplat till utforskning. Den håller dig inne i spelet på ett intressant sätt, när du inte behöver byta mellan spelvyn och kartan, säger Nava.

En annan sak som sticker ut är att spelet saknar "game over". Ett exempel är vid bossfighterna. Klarar spelaren inte av att besegra bossen kastas jägaren ut från området. Man kan då välja att ge sig in i kampen igen, eller gå åt ett annat håll.

Oklar framtid

Jägaren tar sig fram genom att skjuta pilar på talismaner, som fyller på en mätare som ger extra fart.

– Det blir nästan som att du flyter fram, och du kombinerar det med örnen som kan hjälpa dig att sväva över stup, och kan flaxa upp i luften, säger Nava.

I takt med att du når längre i spelet blir örnen bättre på att flaxa, vilket gör att nya platser kan nås.

"Pathless" släpptes till PS5, PS4, Mac, pc och Iphone tidigare i november, till övervägande positiva recensioner. Vad som väntar för Giant Squid är oklart.

– Man skulle kunna tänka sig en uppföljare. Vi kommer definitivt att ha nya idéer och saker vi vill prova för nästa spel, säger Matt Nava.

Gustav Sjöholm/TT

Spelaren får extra fart framåt genom att skjuta pilar på talismaner. Det handlar mer om tajmning än träffsäkerhet, och att hitta rätt rytm. Pressbild.
Spelaren får extra fart framåt genom att skjuta pilar på talismaner. Det handlar mer om tajmning än träffsäkerhet, och att hitta rätt rytm. Pressbild.
Foto: Giant Squid/TT
Spelaren måste besegra stora bossar, genom att lösa ett slags pussel. Pressbild.
Spelaren måste besegra stora bossar, genom att lösa ett slags pussel. Pressbild.
Foto: Giant Squid/TT
Med hjälp av örnen kan Jägaren sväva sig fram, och även ta sig uppåt. Pressbild.
Med hjälp av örnen kan Jägaren sväva sig fram, och även ta sig uppåt. Pressbild.
Foto: Giant Squid/TT

FAKTA

Fakta: Musiken viktig

Kompositören Austin Wintory har gjort musiken till "Pathless" . Han har tidigare gjort musiken till spel som "Abzu", "Journey", "The banner saga" 1 och 2, "Erica" och "Assasin's creed syndicate".

– Oftast tas kompositören in på slutet för att göra musiken. Men vi har dem med från starten. Austin har varit inblandad i designbeslut och hur musiken integreras, vilket har gjort att vi kunnat bygga speciella system för hur musiken spelas upp i den öppna världen, säger Matt Nava, kreativt ansvarig vid Giant Squid.

Musiken har bland annat influenser från Skandinavien (ett av huvudinstrumentet är nyckelharpan) och Mongoliet, och delar av inspelningar har skett i Abbey Road-studion i London.

Kultur och nöje

Biokungens kamp för överlevnad

'Åttanormen, det är att torpedera branschen. Vi är säkra på att vi hade kunnat klara ett betydligt större besöksantal på ett smittsäkert sätt, säger Peter Fornstam, vd för Svenska bio.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Regeringens nya hårda restriktioner är signalpolitik menar Peter Formstam, vd för biokedjan Svenska Bio.
– Åtta personer i en biosalong är inte hållbart. Jag tycker att man slänger oss under bussen.

I 106 år har familjen Fornstam drivit biografer. Själv har Peter Fornstam ägnat i princip hela sitt yrkesliv åt film och bio. Han är en välkänd debattör i branschen – alltid med målande formuleringar och färsk statistik i huvudet.

Vanliga år brukar hans publika inspel och remissvar handla om den nya, höjda biomomsen, bristen på breda svenska publikdragarfilmer eller hotet från illegal nedladdning.

Men pandemiåret 2020 har allt handlat om inställda storfilmspremiärer och ett gradvis sänkt publiktak.

– Jag har många gånger tänkt på min pappa genom den här tiden. Jag är tacksam för att han slapp uppleva den för jag tror inte att han hade pallat pressen och ovissheten, säger Peter Fornstam, när han tar emot på biografen Victoria på Götgatan i Stockholm.

"En levande mardröm"

Svenska Bio har behållit sina biografer öppna under hela pandemin. Och under våren, sommaren och hösten har Peter Fornstam låtit mer eller mindre optimistisk.

– Jag skulle ljuga om jag hade sagt att det här var det roligaste året. Det har varit en levande mardröm. Men samtidigt så måste man ju försöka lyfta blicken och se framåt, säger Peter Fornstam och fortsätter:

– Min pappa sa alltid att efter krigsslutet 1945 så blev det sånt himla sug efter att gå ut. Det finns säkert en risk för att folks beteende är ändrat för evigt, jag kanske lever i förnekelse här, men jag måste tro att det blir ett sug efter bio på andra sidan – och att jag fortfarande äger biografer då.

TT: Hur länge kan ni hålla ut?

– Så länge pengarna räcker. Svenska Bio hade turen att komma in i det här med några bra år bakom sig. Har man drivit eget företag i tre generationer så kommer det med en viss försiktighetsprincip. Jag har för avsikt att överleva men det beror på hur välvilliga statsmakterna är.

"Väldigt hämmande"

Hela biografbranschen omsätter årligen omkring två miljarder kronor ("i runda slängar"). I år ligger facit hittills på cirka 650 miljoner, varav 400 miljoner under januari och februari, berättar Peter Fornstam och understryker vikten av fortsatta stöd från statsmakterna för att överleva.

– Vi måste alla ha respekt för att vi har en pandemi. Men ordningslagen har varit väldigt hämmande för vår comeback. För att använda Amanda Linds egna ord: den är trubbig, säger Peter Fornstam, som menar att de nya hårda restriktionerna mot biograferna är signalpolitik.

– Vi har fått bära en orimligt stor del av det här. Branschen är torpederad. Tittar man på grannländer som Danmark blir man lätt avundsjuk, de har 500 i publiktak och under hösten har Thomas Vinterbergs "Druk" med Mads Mikkelsen gjort 775 000 biobesök där.

Öppet för åtta personer

Från och med tisdagen håller Svenska Bio sina biografer öppna för åtta personer per salong. De nya restriktionerna gäller till den 22 december.

– Förlorar jag pengar på att hålla öppet? Ja, det gör jag men det gör jag ju ändå. Det här beslutet visar också lite kamplust och kämpaglädje. Släcker vi skylten så skickar vi också en signal om att det skulle vara farligt att gå på bio. Vi tror inte det, inte med de åtgärder vi har vidtagit. Jag såg själv "Palm Springs", "Horizon line" och "De Gaulle" på bio förra veckan. Hittills finns ingen smittspårning till en bio någonstans i världen.

Optimisten Fornstam har inte gett upp. Hoppet står till att smittan lugnar sig, nya stöd tillkommer och att det kan komma glädjande restriktionsbesked om julen.

– Om det kommer nya besked senast kring den 12, 13 december så kan vi fortfarande skapa en biojul. Det är den viktigaste perioden vi har.

Miranda Sigander/TT

'Man måste ha respekt för att vi lever under en pandemi. Och man kan inte bara sätta sig ner och tänka 'det är så synd om mig'. Men biografbranschen har fått betala ett högt pris', säger Peter Fornstam.
"Man måste ha respekt för att vi lever under en pandemi. Och man kan inte bara sätta sig ner och tänka 'det är så synd om mig'. Men biografbranschen har fått betala ett högt pris", säger Peter Fornstam.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

FAKTA

Fakta: Svenska Bio

Sveriges näst största biografkedja med 38 biografer på 36 orter, från Trelleborg till Skellefteå samt på tre orter i Danmark och tio i Finland.

Företaget grundades av Peter Fornstams farfar Karl Fornstam, som i början av 1900-talet öppnade en tältbiograf i Stockholm och senare öppnade kedjan Fornstams.

I dag ägs bolaget till hälften av Filmstaden (som i sin tur ägs av den amerikanska kedjan AMC, som bland annat ägs av kinesiska Wanda Group).

Kultur och nöje

Augustpristagaren: "Jag skakar"

'Galor kommer och galor går, det blir fler fester. Man får bara underkasta sig sakernas tillstånd', säger Lydia Sandgren som får årets Augustpris i den skönlitterära klassen. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Kultur och nöje
Kultur och nöje Klas Östergren var storfavorit, men Augustpriset i den skönlitterära kategorin gick till årets mest hyllade – och omdebatterade debutant. Juryn beskriver Lydia Sandgrens "Samlade verk" som en kärleksförklaring till litteraturen.
PREMIUM

Lydia Sandgren tyckte att det var för nervöst att sitta hemma och bara vänta på besked från Augustpriset studio i Stockholm. I stället blev hon uppringd på sitt jobb i Göteborg, och stängde sedan in sig för att hålla priset hemligt för sina kollegor tills det blev offentligt.

– Det är väldigt, väldigt roligt och omtumlande. Jag är så glad över att få läsa och skriva och över att det jag gör tas emot på det här enorma sättet, säger hon till TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sandman återvänder i norsk Netflixserie

Felix Sandman. Arkivbild.
Foto: Janerik Henrsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Artisten och skådespelaren Felix Sandman kommer att medverka i den andra säsongen av den norska Netflixserien "Home for Christmas". Utöver Sandman syns även Ida Elise Broch, Dennis Storhøi, Anette Hoff, Stian Blipp, Gabrielle Leithaug och Oddgeir Thune – som alla var med i säsong ett.

Huvudpersonen Johannes (Broch) jakt på kärlek fortsätter i den andra säsongen, som har premiär på Netflix den 18 december.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Kultur och nöje

Filmfestivalen i Göteborg blir digital nästa år

Skådespelaren Stellan Skarsgård tilldelades hederspris vid invigningen av årets upplaga av Göteborgs filmfestival. Nästa år blir festivalen helt digital. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Nästa års upplaga av Göteborgs filmfestival blir en digital sådan.

Publiken kommer att kunna ta del av strömmade filmer och möten under festivalen, vars fokus blir social distans.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Lena Andersson går till Svenska Dagbladet

Lena Andersson. Arkivbild.
Foto: Lisa Arfwidson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Författaren och skribenten Lena Andersson slutar att skriva krönikor i Dagens Nyheter och går till Svenska Dagbladet, rapporterar fackförbundstidningen Journalisten.

”Jag tycker att det finns ett resonerande förhållningssätt och en svalkande distans på Svenska Dagbladet som gör att jag gärna vill skriva för tidningen”, säger Andersson i en kommentar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Malmöförfattare jublade över Augustpris

Malmöförfattaren Kristina Sigunsdotter vann Augustpriset 2020 i kategorin Årets Svenska barn - och ungdomsbok med boken Humlan Hanssons hemligheter som illustrerats av Ester Eriksson.
Foto: Daniel Nilsson
Kultur och nöje
Augustpriset 2020 Ett riktigt jubelvrål blev det i den digitala Augustgalan när Malmöförfattaren Kristina Sigunsdotter fick veta att hennes och illustratören Ester Erikssons Humlan Hanssons hemligheter vunnit Augustpriset i kategorin årets svenska barn- och ungdomsbok.
– Vi hade ju hoppats så mycket Ester och jag, men tänkt att nej så fantastiskt kan det inte bli, säger hon när tidningen får tag på henne på måndagskvällen.

Årets Augustpristagare avslöjades i en digital sändning från en tv-studio med journalisten och författaren Yukiko Duke och psykologen och författaren Jenny Jägerfeld som programledare. Förutom priset i barn- och ungdomskategorin till Kristina Sigunsdotter och Ester Erikssons Humlan Hanssons hemligheter vann debutanten Lydia Sandgrens Samlade verk priset för årets svenska skönlitterära bok och journalisten och författaren Elin Anna Labba fick pris i fackbokskategorin för Herrarna satt oss hit. Om tvångsförflyttningarna i Sverige.

Och så blev ytterligare en skåning prisad - Nanna Mikkelsen från Södra Sandby vann Lilla Augustpriset för sin novell Offret.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL