Sport

HV71 föll efter sekunddramatik

Adam Ginning, till höger, jublar efter segermålet 3–1. Johannes Kinnvall, till vänster, är inte lika glad.
Foto: Tommy Pedersen/TT
Sport
Sport HV71 föll efter tiondelsdramatik i sin första SHL-match på tre veckor efter coronautbrottet. Färjestad vann med 3–2 sedan HV71 fått ett mål bortdömt med 0,2 sekunder kvar.
– Jag hoppas domarna har rätt i sin bedömning, säger HV-tränaren Nicklas Rahm till C More.
PREMIUM

HV71 trodde sig ha hämtat in 1–3 till 3–3 efter en imponerande slutspurt mot Färjestad.

Men efter en lång videogranskning dömde domarparet Mikael Holm och Christoffer Holm i stället utvisning på HV:s Christian Sandberg för en slashing på målvakten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Nygren kan bli en kulturbärare i YIF

Jacob Nygren.
Foto: Jonny Nilsson
Sport
HANDBOLL Vid 28 års är Jakob Nygren den Ystads IF:are som gjort flest säsonger i handbollsligan. Nu står det klart att det blir minst fyra till.

Den vänsterhänte högernian har i dagarna skrivit på för YIF i ytterligare fyra säsonger.

Nygren anslöt i tidig från Österlens IK i Simrishamn och spelade som YIF:are till sig en plats i det svenska juniorlandslaget (gjorde elva matcher).

Redan säsongen 2009/2010, då bara 17 år gammal, debuterade han i YIF:s herrseniorlag.

Lämnade

Inför säsongen 2015/16 lämnade han YIF för Karlskrona.

Tre år senare vände han hem till YIF igen i samma veva som Lukas Sandell valde att bli utlandsproffs.

Nu är Jakob Nygren inne på sin tredje säsong efter återkomsten.Trots att det är på samma position som Super-Kim Andersson spelare, så är Nygren en tongivande spelare och en av dem som svarat för flest poäng den här säsongen.

– Det nya kontraktet med YIF innebär att jag nästa höst påbörjar min tionde säsong för A-laget, vilket för mig är väldigt stort. Klubben ligger mig väldigt varmt om hjärtat och att nu ha klart med ytterligare fyra år gör att drömmen om att få uppleva ett SM-guld med YIF lever vidare. Till laget kommer jag fortsätta att bidra med min passion, glädje och kampanda för att nå dit. Till sist hoppas vi på att snart få återse publiken i arenan, stödet på läktaren är saknad, uppger Nygren i ett pressmeddelande från klubben.

Fyra säsongen

Oscar Carlén, YIF:s huvudtränare, är glad över att Nygren skrivit på för ytterligare fyra säsonger:

– Jakob bildar tillsammans med Kim ett av ligans absolut bästa par på högernio. Hans karaktär och spelstil passar väl in i sättet vi vill spela handboll och bygga ett lag på. Jakob har med sitt YIF-hjärta och uppoffrande spelstil alla möjligheter att bli en kulturbärare i klubben.

Sport

Näslund knäskadad – missar VC-premiär

Sandra Näslund har skadat sig i höger knä. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Sandra Näslund missar världscuppremiären om två veckor. Den svenska skicrossåkaren har skadat höger knä under träning.

"Det var ingen krasch eller så, utan under ett heat kom jag i kapp den som var framför mig och vek ut vid ett hopp. Vid landningen kom jag lite rakt mot en käpp och körde ur banan, men det var när jag bromsade in som jag kände att någonting var fel", säger Näslund i ett pressmeddelande.

Näslund skadade sig i schweiziska Laax tidigare i veckan och efter att ha rest hem till Sverige undersöktes hon med magnetkamera i Stockholm på torsdagen.

"Sandra har en broskskada på yttersidan i sitt högra knä, hon har ont och en rejäl svullnad. Ska vi se någonting positivt är det att knäet ser bra ut i övrigt. Inga skador på korsband eller andra delar", säger landslagets läkare Jakob Swanberg.

Världsmästaren från 2017 missar VC-premiären i österrikiska Montafon, 9–11 december, och får sikta in sig på att kunna tävla igen efter nyår. Näslund var först rädd att skadan skulle spoliera hela säsongen.

"Jag befarade det värsta direkt när jag kände smärtan. Men nu när läget är som det är och jag får jag sikta in mig på att vara tillbaka efter årsskiftet. Men surt är det, det har känts riktigt bra skidåkningsmässigt på slutet och jag har gjort stora framsteg på saker som jag velat förbättra", säger hon.

Sport

Så ska svenska skidskyttarna undvika karantän

'Det är självklart inte kul, och vi vet att det i värsta fall kan hända även oss', säger svenska skidskyttelandslagets huvudtränare Johannes Lukas om lagen som isoleras i Finland, ett efter ett, med coronasmitta. Arkivbild
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Slalompremiären kördes utan svenskor – och nu riskerar skidskyttesäsongen att starta utan Frankrike och Ryssland. De finländska coronareglerna är utmanande för landslagen i vintersporterna.
– Efter varje fall försöker jag se om vi kan lära oss något och klara av situationen bättre, säger Sveriges huvudtränare Johannes Lukas.

Inför förra helgen fick de svenska damerna mardrömsbeskedet att de inte fick köra slalompremiären i Levi. I stället sattes hela laget i karantän – allt på grund av ett enda positivt coronatest hos en svensk ledare.

Inför den här helgen befinner sig flera skidskyttelandslag i liknande sits. På plats i skidskyttebubblan i Kontiolax har smitta upptäckts i Frankrike, Ryssland, Moldavien, Lettland och Rumänien som samtliga under sin isolering inväntar besked om de ska få tävla i helgen eller inte.

– Det är självklart inte kul, och vi vet att det i värsta fall kan hända även oss. Men egentligen tänker jag direkt att "är det något vi kan tänka till om eller göra bättre?", säger landslagstränaren Johannes Lukas.

Den svenska truppen reste till Kontiolax under torsdagen, i eget plan. Väl förberedda, enligt Lukas, som åker ensam från Tyskland.

– IBU (Internationella skidskytteförbundet) har kommit med bra riktlinjer och vi har egentligen gjort dem ännu hårdare, säger han.

Bubbla redan i Sverige

Exempelvis testades hela laget redan i måndags i Östersund. Efter testerna, som senare kom tillbaka negativa, har laget isolerat sig – ingen som inte är med i gruppen som ska tävla i Finland har fått vara med under träningarna.

– Vi har varit i den här bubblan redan innan vi kommit till Finland, säger Lukas.

– Och vi testar alla aktiva i dag (torsdag) igen, innan de reser, med ett snabbtest. Vi gör mycket extrajobb, men självklart kan man inte garantera något hundra procent.

Väl på plats kommer laget att vara uppdelat i mindre grupper: damer, herrar, tränare och vallare – som exempelvis äter vid olika tidpunkter.

Inom de mindre grupperna ska åkare och ledare dessutom sträva mot att bara umgås med den man bor tillsammans med.

– Jag, som kommer från Tyskland nu, kommer inte heller att träffa de aktiva förrän jag fått mitt testresultat från IBU, säger Lukas.

– Och även efter att alla har testats kommer vi att undvika fysisk kontakt. Vi kommer att ha alla möten online, ha olika bord i matsalen, åka i olika bilar till stadion. Även under träningarna ska jag hålla avstånd, så jag får skrika ännu högre.

Laddat ner mobilspel

TT: Är du orolig att åtgärderna inte ska räcka för att undvika total karantän vid ett eventuellt positivt fall?

– Jag har ställt frågan till IBU med, men det är de finländska myndigheterna som i slutändan beslutar om vem som räknas som en person man varit i nära kontakt med och inte.

Landslagsveteranen Mona Brorsson är trygg med upplägget:

– Vi har laddat upp väldigt bra i laget, pratat igenom det här och hur vi ska ladda mentalt. Och vi har laddat ner jättemånga mobilspel så att vi ska kunna umgås utan att träffas. Vi försöker verkligen se positivt på det, vi är ändå skitglada att vi får tävla över huvud taget, sade hon i samband med Sverigepremiären.

MenBrorsson hade ändå kluvna känslor inför säsongen i sin helhet:

– Det är klart att man funderar lite över hur det kommer att se ut, om det kommer att vara så att man känner sig instängd och fångad så att det förtar glädjen med att tävla, då tror jag att det kommer bli en tuff säsong.

Marie Carlsson/TT

Mona Brorsson och de andra svenska skidskyttarna planerar att spela mobilspel för att umgås utan att träffas fysiskt under världscupcirkusen. Arkivbild.
Mona Brorsson och de andra svenska skidskyttarna planerar att spela mobilspel för att umgås utan att träffas fysiskt under världscupcirkusen. Arkivbild.
Foto: Nisse Schmidt/TT

FAKTA

Fakta: Världscuppremiären i Kontiolax

Programmet:

Lördag 28/11: Distans, herrar (11.00), distans, damer (14.20)

Söndag 29/11: Sprint, herrar (10.30), sprint, damer (13.40)

Torsdag 3/12: Sprint, herrar (13.30, sprint, damer (16.30)

Lördag 5/12: Jaktstart, herrar (13.20), stafett, damer 815.15)

Söndag 6/12: Stafett, herrar (12.45), jaktstart, damer (15.15)

Sveriges trupp, damer: Hanna Öberg, Piteå, Mona Brorsson, Finnskoga, Linn Persson, Bore, Johanna Skottheim, Lima, Elvira Öberg, Piteå, Anna Magnusson, Piteå, Elisabeth Högberg, Östersund (har en friplats under premiärhelgen tack vare sin seger i IBU-cupen).

Herrar: Sebastian Samuelsson, I 21, Jesper Nelin, Piteå, Martin Ponsiluoma, Tullus, Peppe Femling, Piteå, Malte Stefansson, Oxberg.

Sport

Brynästränaren vill pausa SHL

Brynäs tränare Peter Andersson vill pausa SHL på grund av smittspridningen av coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Brynäs tränare Peter Andersson tycker att SHL borde pausas sedan ytterligare ett lag drabbats av coronaspridning.
– Att stänga ned ligan just nu är nog det bästa, säger han till Gefle Dagblad.

Brynäs skulle ha mött Oskarshamn i kväll när beskedet kom att Smålandslaget drabbats av smittspridning och att matchen skjuts upp. Brynäs var redan på plats i Oskarshamn och skulle genomföra förmiddagens matchvärmning när beslutet kom.

I går drabbades också Örebro av positiva covid-19-fall och har pausat A-lagsverksamheten.

Brynäs är ett av få SHL-lag som hittills klarat sig, men Peter Andersson tror att det bara är en tidsfråga.

– Som detta sprider sig och hur vi reser med buss, bor på hotell och äter på restauranger, är det väl bara en tidsfråga innan vi också drabbas. Jag hoppas vi klarar oss, men rent logiskt och statistiskt är det väl tyvärr vi snart, säger han.

– Att stänga ned ligan just nu är nog det bästa, tillägger han.

Men några sådana planer finns inte – åtminstone inte för tillfället.

– Det pågår ingen sådan diskussion, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till Aftonbladet.

Bara två av matcherna i kvällens omgång kan genomföras som planerat, Växjö–Malmö och HV71–Linköping.

Göran Sundberg/TT

Sport

Brynästränaren vill pausa SHL

Brynäs tränare Peter Andersson vill pausa SHL på grund av smittspridningen av coronaviruset. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Sport
Sport Brynäs tränare Peter Andersson tycker att SHL borde pausas sedan ytterligare ett lag drabbats av coronaspridning.
– Att stänga ned ligan just nu är nog det bästa, säger han till Gefle Dagblad.

Brynäs skulle ha mött Oskarshamn i kväll när beskedet kom att Smålandslaget drabbats av smittspridning och att matchen skjuts upp. Brynäs var redan på plats i Oskarshamn och skulle genomföra förmiddagens matchvärmning när beslutet kom.

I går drabbades också Örebro av positiva covid-19-fall och har pausat A-lagsverksamheten.

Brynäs är ett av få SHL-lag som hittills klarat sig, men Peter Andersson tror att det bara är en tidsfråga.

– Som detta sprider sig och hur vi reser med buss, bor på hotell och äter på restauranger, är det väl bara en tidsfråga innan vi också drabbas. Jag hoppas vi klarar oss, men rent logiskt och statistiskt är det väl tyvärr vi snart, säger han.

– Att stänga ned ligan just nu är nog det bästa, tillägger han.

Men några sådana planer finns inte – åtminstone inte för tillfället.

– Det pågår ingen sådan diskussion, säger SHL:s sportchef Johan Hemlin till Aftonbladet.

Bara två av matcherna i kvällens omgång kan genomföras som planerat, Växjö–Malmö och HV71–Linköping.

Göran Sundberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Sport

Degerfors kan säkra avancemanget i Örebro

Degerforsspelarna deppade efter förlusten mot Eskilstuna. Nu har de chansen att säkra allsvenskt spel i hemmamatchen, som måste spelas i Örebro, på lördag.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

På lördag kan Degerfors säkra avancemanget till allsvenskan, i hemmamatchen mot Gif Sundsvall.

Men det blir inget firande, efter 23 års väntan på allsvenskt spel, på Stora Valla. Svenska fotbollförbundets planinspektör har gjort bedömningen att gräsmattan på Stora Valla inte är spelbar, skriver superettanklubben på sin webbplats.

Matchen ska spelas på konstgräset på Behrn arena i Örebro.

Degerfors kunde ha säkrat den allsvenska platsen den senaste helgen men föll då mot Eskilstuna med 0–2.

Sport

Talangen klar för Linköping

Therese Simonsson under en match mellan Djurgården och Umeå.
Foto: Magnus Andersson/TT
Sport
Sport

Fotbollstalangen Therese Simonsson är klar för Linköping. Hon lämnar Umeå, som åker ur damallsvenskan, där hon gjorde åtta mål i år.

Simonsson har spelat i landslagen för U17, U19 och U23 och hon var nominerad till Årets genombrott i damallsvenskan.

"Vi får in en forward med spetsegenskaper i sitt djupledsspel och med målsinne. Hennes driv att hela tiden utvecklas och bli bättre passar bra in i LFC:s profil på spelare", säger den nye tränaren Andrée Jeglertz i ett ett pressmeddelande.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Inga supportrar på Uniteds matcher

Victor Nilsson Lindelöf, till höger, får även i fortsättningen spela inför tomma hemmaläktare på Old Trafford. Arkivbild.
Foto: Dave Thompson/AP/TT
Sport
Sport

Det lär bli publik på Premier League-matcher i London, Liverpool och Brighton. Däremot inga fans alls i Manchester, Birmingham, Newcastle, Leeds och Wolverhampton, skriver The Independent.

Den brittiska regeringen har delat in landet i tre olika zoner, i ett första steg för att kunna få publik tillbaka på läktarna. Enligt uppdelningen är det inga Premier League-lag i den första zonen som tillåter upp till 4 000 åskådare. Däremot tillhör lagen i London, Liverpool och Brighton zon 2 där det tillåts upp till 2 000 åskådare per match. Är man en stad i zon 3 tillåts där inga supportrar alls på läktarna.

Victor Nilsson Lindelöfs Manchester United skriver på sin webbplats att man den kommande tiden inte tillåts ha publik på Old Trafford, men att man ser fram emot när man får ta emot supportrar och man tackar supportrarna för deras tålamod.

Inga bortasupportrar tillåts på matcherna. Publik släpps in på arenorna från den 3 december.

Ingela Ahlberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL