Sport

Tuffaste utmaningen hittills för H65 Höör

H65 Höörs tränare Ola Månsson ser fram emot Europaäventyret.
Foto: TT/Arkiv
Sport
handboll När H65 Höör på söndag går in i EHF European League ställs laget inför en riktig tuff utmaning borta mot franska ligafyran Fleury Loiret HB.

– Det är på papperet det bästa lag vi någonsin mött, konstaterar H65-tränaren Ola Månsson.

H65 Höör är hittills obesegrat i SHE den här säsongen, har inte förlorat en ligamatch hemma på över ett år och behåller sin position inom svensk damhandboll trots att klubben (som vanligt) tappat flera nyckelspelare och dessutom dras med en tunn trupp på grund av skador och sjukdomar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Brittiskt storlag för Göteborg i CL

Sport
Sport

Rosengård och Göteborg ställs inför stora utmaningar i Champions League-slutspelet. Rosengård för att man möter Lantjchuti från Georgien, dit UD avråder från resor. Och Göteborg får tuffast möjliga motstånd i första omgången – Manchester City.

16-delsfinalerna spelas 9–10 december med returer den 15–16 december. Rosengård börjar borta och Göteborg hemma.

Sannolikt får Rosengård spela sin bortamatch på neutral plan i Cypern, Grekland eller i Polen.

Sport

Talangen hyllas: "Hon är ett extremfall"

Elvira Öberg tränar med skidskyttelandslaget på Idre fjäll inför säsongspremiären.
Foto: Nisse Schmidt/TT
Sport
Sport Elvira Öberg är en av världens mest lovande skidskyttar. Så såg det inte ut för några år sedan.
– Jag höll inte ens på att komma in på skidskyttegymnasiet, säger 21-åringen inför helgens världscuppremiär.

Det har gått fort de senaste åren för Elvira Öberg. Från att knappt ha kommit in på skidskyttegymnasiet är hon nu given i landslaget.

I vintras krönte hon en fin debutsäsong i världscupen med utmärkelsen "Årets nykomling" – som storasyster och OS-guldmedaljören Hanna tidigare fått.

– De senaste fem åren har det hänt extremt mycket. Man har nästan gått och väntat på att "nu kommer det inte hända lika mycket", men det har fortsatt i ganska bra riktning ändå, säger Elvira Öberg.

VM-debut första VC-säsongen

Minst sagt. Inför förra säsongen var det oklart om VM eller om junior-VM skulle vara hennes huvudmål. Hon behövde dock inte fundera speciellt länge och platsen i truppen till seniormästerskapet var till slut självklar – liksom att hon stod på startlinjen i samtliga individuella lopp (13:e plats som bäst) samt i damernas stafett.

– Kollar man tillbaka fem år när jag började gymnasiet, jag var som sagt på väg att inte ens komma in – till att vara där jag är i dag, det är smått osannolikt egentligen.

TT: Man måste inte vara en stor talangen som barn.

– Nej precis, jag hade ganska många tuffa år som ungdom och förstaårsjunior, men det behöver inte säga jättemycket egentligen. Jag hade varit mycket sjuk och när jag väl kom i gång och fick ordning på det hände det väldigt mycket väldigt snabbt.

Hyllas av tränaren

Huvudtränaren Johannes Lukas är imponerad av 21-åringens utveckling.

– Hon är ett extremfall. Hon utvecklas nästan varje vecka och det är som att kroppen anpassar sig till att hantera den här träningsvolymen, säger Lukas.

På Sverigepremiären i Idre för att par veckor sedan var Elvira Öberg bland annat snabbast i spåret av de svenska landslagsåkarna och slutade tvåa i damernas kortdistans – trots ett fall och bruten stav.

Träningsintelligent

– Men hon är fortfarande junior och man måste vara försiktig. Kroppen behöver tid speciellt i den här åldern, man behöver lära sig hur mycket återhämtning man behöver efter ett intervallpass exempelvis.

Lukas beskriver 21-åringen som träningsintelligent, trots att hon är så ung. En tränare kan skriva ett träningsprogram – men åkarna måste själva kunna bromsa när man behöver.

Något som 21-åringen själv håller med om.

– Det är klart att jag vill vara så bra som möjligt nu, men det är ju inte nu jag vill vara bäst i min karriär, säger hon och utvecklar:

– Det kanske inte är viktigast att försöka vara snabbast eller bäst på ett visst träningspass, det gäller att ha en långsiktighet även i träningen och inte göra dumma saker bara för att man blir lite hetsad.

I helgen startar världscupen i finländska Kontiolax.

TT: Hur har du lyckats komma till det tänket redan nu?

– Jag haft insynen i hur man gör som professionell idrottare och då har jag nog alltid kunnat ligga väldigt långt fram för hur gammal jag är. Jag har fått ganska mycket gratis tack vare Hanna.

På tal om just Hanna, försöker Elvira närma sig storasystern på varje träningspass.

– Det är det som är så häftigt, att ha någon som är kanske bäst av alla på vissa saker, att ha den möjligheten att sparra mot varje dag försöker jag verkligen ta tillvara på.

Marie Carlsson/TT

Elvira och Hanna Öberg under VM i Antholz. Arkivbild.
Elvira och Hanna Öberg under VM i Antholz. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT

FAKTA

Fakta: Elvira Öberg

Född: 26 februari 1999 (21 år).

Från: Svensbyn utanför Piteå.

Bor: Östersund.

Klubb: Piteå skidskytteklubb.

Främsta meriter: Tre JVM-guld 2018 i sprint, distans och stafett. Gjorde världscupdebut 2019 och belönades efter säsongen med "Årets nykomling". En åttondeplats som bäst individuellt i världscupen. Slutade på 13:e plats i VM-sprinten.

FAKTA

Fakta: Världscuppremiären i Kontiolax

Programmet:

Lördag 28/11: Distans, herrar (11.00), distans, damer (14.20)

Söndag 29/11: Sprint, herrar (10.30), sprint, damer (13.40)

Torsdag 3/12: Sprint, herrar (13.30, sprint, damer (16.30)

Lördag 5/12: Jaktstart, herrar (13.20), stafett, damer 815.15)

Söndag 6/12: Stafett, herrar (12.45), jaktstart, damer (15.15)

Sveriges trupp, damer: Hanna Öberg, Piteå, Mona Brorsson, Finnskoga, Linn Persson, Bore, Johanna Skottheim, Lima, Elvira Öberg, Piteå, Anna Magnusson, Piteå, Elisabeth Högberg, Östersund.

Elisabeth Högberg har en friplats under premiärhelgen tack vare sin seger i IBU-cupen.

Herrar: Sebastian Samuelsson, I 21, Jesper Nelin, Piteå, Martin Ponsiluoma, Tullus, Peppe Femling, Piteå, Malte Stefansson, Oxberg.

Sport

Togs till nåder - ersätter svensken i EM

Kim Rasmussen under EM 2018 då han var förbundskapten för Ungern.
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Sport
Sport

Den danske handbollstränaren Kim Rasmussen stängdes av för ett raseriutbrott under VM i fjol.

Nu är avstängningen hävd och Rasmussen gör comeback i EM i hemmaplan – som ersättare för sparkade Per Johansson i Montenegro.

– Jag är mycket glad för den här chansen. Jag har fruktat att jag aldrig skulle komma tillbaka till ett landslag, har Rasmussen sagt till flera medier.

Internationella handbollsförbundet stängde av Kim Rasmussen omedelbart efter hans raseriutbrott på domare och funktionärer under VM i Japan för ett år sedan, då han var förbundskapten för Ungerns damlandslag. För en tid sedan hävdes avstängningen.

Svenske Per Johansson skulle ha lett Montenegro i EM som sitt sista uppdrag, men fick sparken i söndags.

Sport

Klart: Diamond League i Stockholm 4 juli

Armand Duplantis under Diamond League-tävlingen i Stockholm i augusti.
Foto: Christine Olsson
Sport
Sport Friidrottens Diamond League-program är klart och Stockholms tävling går den 4 juli.
– Vi är väldigt nöjda, det blir ett viktigt genrep inför OS, säger Jan Kowalski, ordförande i Stadionklubbarna.

Efter en coronaanpassad säsong med få tävlingar och ovanliga tävlingsupplägg siktar friidrotten på fullt tävlingsprogram för Diamond League med 14 tävlingar nästa år.

Starten för Armand Duplantis & Co går i Rabat i Marocko den 23 maj och avslutas med en final i Zürich den 8–9 september.

Den svenska tävlingen på Stockholms stadion går den 4 juli, med ytterligare två tävlingar, i Monaco och i London, före OS i Tokyo.

Det är ännu inte klart med vilka grenar som ska ingå i Diamond League-programmet.

– Vi har flaggat för att få med grenar med svenska stjärnor, och det brukar tas hänsyn till nationella intressen, säger Kowalski.

– Och oavsett kan jag lova att man får se de bästa svenskarna, för vi har rätt att komplettera med egna grenar.

Tävlingsprogrammet är provisoriskt och kan komma att ändras beroende på hälsosituationen, skriver Diamond League på sin webbplats. Tävlingssäsongen är också förskjuten och startar senare än normalt beroende på coronapandemin.

– Det kan vara bra att vi får tävlingen lite senare än vi brukar, med tanke på att vaccin är på gång och förhoppningsvis har hunnit få effekt på smittspridningen, säger Kowalski.

– Det kan bli lite lättare med de aktivas resor och att kunna få publik till läktarna ju senare i programmet man ligger.

Stavhopparstjärnan Duplantis har inte bestämt vilka tävlingar han ställer upp i.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Lundqvists debut i Washington: "Inspirerande"

Henrik Lundqvist har nu börjat träna med sitt nya lag, Washington Capitals. Arkivbild.
Foto: Frank Franklin II/AP/TT
Sport
Sport Nu har Henrik Lundqvist tränat med Washington Capitals för första gången.
– Det känns väldigt kul och inspirerande att ha honom i vårt lag, säger Nicklas Bäckström.
PREMIUM

Hockeymålvakten deltog i den informella träningen på måndagen, tillsammans med bland andra Bäckström och Carl Hagelin.

Han hade på sig sin nya mask med bilder på Capitolium, Washingtonmonumentet, Lincolnmonumentet och USA:s nationalfågel, den vithövdade havsörnen. Capitals lade ut en bild på Lundqvist på Twitter med texten "allas ögon är på den nya killen".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Kasinohai.com

Spellagstiftning - Finland vs Sverige

Kasinohai.com Om du är osäker på hur spellagstiftningen ser ut i Finland och Sverige och om det finns några större skillnader bör du fortsätta att läsa denna artikel där vi kommer att gå igenom de stora dragen i de båda ländernas spellagstiftning.

Spellagstiftningen i Sverige

Den 1 januari 2019 införde Sverige ny lagstiftning som avslutade dominansen från det av regeringen drivna onlinespelföretaget och öppnade sektorn för privata företag.

Under flera år var det statligt ägda Svenska Spel den enda verksamheten som tilläts att tillhandahålla onlinespel till medborgare i Sverige, vare sig det handlar om casinospel, betting på sport eller andra former av spel.

Naturligtvis kringgick de flesta företag denna lagstiftning och år 2018 hade privata företag fått en 29-procentig andel av spelmarknaden i Norden.

Delvis i ett erkännande av ett sådant nytt paradigm och delvis för att de var i behov av skattepengar, gick den svenska regeringen med på att införa nya spellagar. Under den nya lagstiftningen har myndigheten Spelinspektionen rätten att ge licens till privata företag. Hittills har myndigheten tillåtit cirka 100 företag att tillhandahålla sina tjänster till svenska spelare.

De största vinnarna på denna nya lagstiftning är de svenska medborgarna. På grund av lagarna för spel online kan svenskarna nu välja och vraka bland de bästa spelbolagen. Svenska spelportaler visar de bästa casinotjänsterna online och incitamenten för svenska deltagare.

Staten är också en stor vinnare på detta drag. Det är inget mysterium att legalisering av spel på internet är ett snabbt sätt till att generera mer skatteintäkter till statskassan. I hela Sverige måste licensierade företag betala en inkomstskatt på 18 procent av sin inkomst till svenska konsumenter.

Sådana skattebetalningar träder i kraft i år och vi hoppas att vi kommer att få se effekterna av denna inkomstkälla i Sveriges kommande budget.

De svenska spellagarna har hittat en balans mellan att ge spelare valfrihet och skydda dem mot bedrägliga spelbolag. Att främja spel utan tillstånd har varit förbjudet, och den svenska Spelinspektionen har nu fått mandat att blockera överföringar mellan deltagare och obehöriga operatörer.

Lagarna innehåller också strikta regler för etiskt spel. Spelinspektionen har befogenheten att tvinga privata operatörer att vidta sådana åtgärder för deltagarnas säkerhet. Dessutom måste alla speloperatörer erbjuda samtliga spelare ett val om att självuteslutning.

Det har bara gått ett år med de nuvarande svenska lagarna för spel online, och det är ingen tvekan om att vi kommer att se fler regler för att tillåta säkert spel i framtiden.

Spellagstiftningen i Finland

Onlinespel är en av de mest populära formerna av underhållning för människor över hela världen. Särskilt finländarna är människor som älskar att spela. Det har visats att finländarna kan spela för upp till 10 miljarder euro på lotter, spelautomater och sportspel varje år.

Republiken Finland har alltid haft ett regeringsstyrt spelmonopol och trots den senaste utvecklingen inom branschen verkar det som om det kommer att fortsätta vara så. Onlinespel och finska onlinecasinon har blivit en av de största inkomstkällorna under de senaste åren. Finland klassificeras också som den femte största spelnationen i världen, varför de flesta utländska operatörer nu försöker komma in på den finska spelmarknaden. Tyvärr verkar det som om det inte kommer att vara ett alternativ nu eller inom en snar framtid.

Under 2010 begärde Europeiska kommissionen att Finland skulle genomföra ändringar av deras spellagstiftning som skulle göra den mer överensstämmande med EU:s lagar. Trots påtryckningar från Europeiska Unionen förblir Finlands spelstruktur oförändrad. Även om spel i Finland är 100% lagligt är spelreglerna lite mer komplexa. Intressant nog visade statistiken under en nyligen gjord rapport från det finska bolaget Yle att 66% av de äldre finländska invånarna som intervjuades föredrar ett monopol.

Staten har monopol på alla former av spel oavsett om det är online eller offline. All spelverksamhet har alltid hanterats av tre statliga företag. RAY hade alltid haft kontroll över bordsspel och spelautomater i Finland. Nationella lotteriet, sportspel och instant win-spel kontrollerades och reglerades av Veikkaus Oy och alla spel på hästkapplöpning reglerades av Fintoto.

Dessa tre enheter reglerades och kontrollerades av staten och all vinst som gjorts på spel gavs tillbaka till landet oavsett om det är genom konst, vetenskap, sport eller utbildning. Under 2017 slogs dessa tre enheter samman för att skapa ett statligt monopol med namnet Veikkaus.

Slutsats

Som du kan se finns det ett par skillnader i spellagstiftningen hos de båda grannländerna. Efter de förändringar som skedde i Sverige 2019 så är den svenska spelmarknaden betydligt mer öppen och välkomnande för svenska spelare. Finländarna verkar dock inte vara så besvikna, de får goda skatteintäkter och merparten av den äldre befolkningen verkar vilja behålla det rådande monopolet.

Sport

Zlatan upprörd: "Tjänar pengar på mitt namn"

Zlatan Ibrahimovic är upprörd över att han används i tv-spelet Fifa utan att ersättas för det.
Foto: Spada/AP/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic är upprörd över att hans namn och profil används i tv-spelet Fifa utan att han ersätts för det.
"Vem gav Fifa EA Sport tillåtelse att använda mitt namn och ansikte?", skriver han på Twitter.
PREMIUM

Ibrahimovic har funnits med i tv-spelet Fifa under hela sin långa och framgångsrika fotbollskarriär.

Nu ifrågasätter han att tv-spelsbolaget EA Sports använder hans namn och profil utan ersättning och tänker utreda saken.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Här är favoriterna till galapriserna

Får Fridolina Rolfö jubla för ett pris i kväll?
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Kosovare Asllani, Magdalena Eriksson eller Fridolina Rolfö?
Zlatan Ibrahimovic, Victor Nilsson Lindelöf eller Emil Forsberg?
Här är de som lär göra upp om Diamant- respektive Guldbollen när det covid-19-påverkade fotbollsåret summeras i en gala med ny form.
PREMIUM

Fotbollsgalan 2020 har blivit Fotbollsåret 2020. Efter en säsong som präglats av coronapandemin ändrar fotbollsfesten form.

Utmärkelserna finns dock kvar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Wood ordnade säsongens första seger

Chris Wood, i mitten, ordnade med sitt 1–0-mål Burnleys första seger för säsongen.
Foto: Michael Regan/AP/TT
Sport
Sport Det krävdes åtta Premier League-omgångar, men till slut fick Burnley sin efterlängtade första seger den här fotbollssäsongen. Chris Wood låg bakom trepoängaren, 1–0 mot Crystal Palace, med matchens enda mål.
PREMIUM

Segern mot Crystal Palace på måndagskvällen kom efter sju raka matcher utan seger, den tangerat sämsta säsongsöppningen i klubbens historia.

De tre poängen innebär också att Burnley klättrar från nedflyttningsträsket upp till 17:e plats i tabellen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL