Svedala

Vd och hyresgästförening vill behålla pengarna

208 lägenheter i Svedalahems bestånd på Klockarevägen och Kantorsvägen i norra Svedala föreslås säljas till fastighetsbolaget Trianon.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Svedala
SVEDALA Hyresgästföreningen riktar kritik mot att sälja av allmännyttans 208 lägenheter på Svedalagården med motivering att pengarna ska användas för nya investeringar i skola, vård och omsorg. Nu avgörs försäljningen av fullmäktige.

– Det som är viktigast för Hyresgästföreningen är att pengarna vid en försäljning stannar i bolaget. Men det är inte tanken enligt vad som uttryckts i Svedala. Snarare handlar det om att säja av Svedalahem för att plocka ut kapitalet och använda till i annan verksamhet, säger Hyresgästföreningens regionordförande Kenneth Gustavsson.

Vid kommunstyrelsens senaste möte fanns ett yttrade Hyresgästföreningen med när ärendet att ge Svedalahem uppdraget att sälja Svedalagårdens 208 lägenheter, Folkets hus och en byggrätt på gamla IP åter stod på agendan. Den tilltänkta köparen är fastighetsbolaget Trianon, vilket Skånska Dagbladet rapporterat om tidigare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svedala

Max åtta inne på biblioteket

Kvinna med en tygpåse i handen syns gå mellan bokhyllor i ett bibliotek.
Foto: Christine Olsson/TT
Svedala
SVEDALA Biblioteken begränsar antalet besökare och fritidsgårdarna i Svedala håller fortsatt stängt allt för att minska smittspridningen av covid-19.

Nu har reglerna skärpts för att minska smittspridningen av covid-19. Sedan i tisdags är det inte tillåtet att anordna allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med mer än åtta deltagare, vilket nu innebär att även Svedala kommuns verksamheter påverkas och anpassas efter regeringsdirektivet.

Meröppet utökas

Biblioteken utökar nu de bemannade öppettiderna samt även tider för meröppet och tar då emot endast åtta besökare åt gången.

Besökare uppmanas att vänta utanför lokalen eller återkomma med om det är många besökare i lokalen.

Kulturskolan påverkas

Kulturskolans gruppundervisning kommer nu utföras om maximalt åtta deltagare vilket innebär att de nya råden påverkar så väl ensemble-, orkester-, dans- och körverksamhet. Men all undervisning på Kulturskolan erbjuds även genom digital fjärrundervisning.

Mötesplatser stängda

All programverksamhet och alla evenemang som innebär att personer samlas i lokalerna ställs nu även in, ersätts med digitala evenemang eller om möjligt utomhus.

Sedan tidigare är Ungas fritids mötesplatser stängda och så kommer det även att fortsätta att vara tills vidare. Däremot finns personalen tillgänglig på kommunens skolor.

Inställda träningar

I övrigt uppmana Svedala kommun föreningar att ställa in träningar och tävlingar för ungdomar födda -04 och tidigare, vilket även är en uppmaning som omfattar all föreningsverksamhet för vuxna och pensionärer.

Lokal debatt SkD

Baras seniorer diskrimineras - står utan samlingslokal

Dörren till gamla Barakulien, här igenbommad sedan länge inför att Ica öppnade butik i byggnaden.
Foto: SkD/Arkiv
Lokal debatt SkD
Svedala
LOKAL DEBATT

Detta är en debattartikel som uttrycker en personlig åsikt. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Jag undrar om det möjligen går att till diskrimineringsombudsmannen anmäla när en stor grupp boende på en ort sedan länge diskrimineras?

Det är för övrigt mer än en samlingslokal för seniorer i Bara som saknas. All utbyggnad i Bara som pågår och har gjort under åren som har gått tillsammans med en felbyggd ersättningslokal Kuben för Barakulien.

Kuben byggdes till det antalet personer som då färre invånarna som bodde i Bara. Dessutom revs Värbyhallen och i Kuben skulle även skolan ha och har sin idrott. Vem sa det till oss seniorer?

Det är inte svårt att förstå att vi genom alla år har haft det lokalmässigt som vi haft det. Kulturen? Ändå står det på gatuskylten: Idrotts- och Kulturhus

Svaret på det första medborgarförslag som skrevs 2012 om en samlingslokal där formulerades texten till beslut av Barapartiets ordförande: ”Vi får vänta och se”.

Detta antog hela KF i mars 2013. Vi väntar fortfarande.

Vi har i kommunledningens ögon sett ytterligare ett mindre bekymmer. Dock inte litet i Barabornas ögon. Väg 841.

Ann-Magreth Albin, Bara

Svedala

Trianonaffären klubbad - nu ska priset förhandlas

En skylt med texten Svedalagården och i bakgrunden syns ett antal tvåvåningshus.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Svedala
SVEDALA Kommunfullmäktige har nu beslutat att sälja 208 lägenheter på Svedalagården, Folkets Hus samt en obebyggd tomt vid Norra Segestrand till fastighetsbolaget Trianon.

– Vi i femklövern ser fördelen med att välkomna en ny fastighetsägare med det här beslutet, säger Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande, som också initierat försäljningen tidigare i höst.

Vid kommunfullmäktiges möte på onsdagen klubbades det oeniga beslutet efter att oppositionen vid oktobermötet fick igenom en minoritetsåterremiss med krav på grundligare utredning av konsekvenserna av affären.

Majoritetsbeslut

Den här gången gick dock majoritetens vilja igenom och nu ges Bostads AB Svedalahem i uppdrag att i samråd med ägaren Svedala kommunhus AB sälja Svedalagårdens 208 lägenheter på Klockarevägen och Kantorsvägen till Fastighets AB Trianon. Beslutet innebär också att Svedala Exploaterings AB får uppdraget att genomföra försäljningen av Folkets hus.

Kommunstyrelsen i sin tur får i uppdrag att teckna avtal om markanvisning och försäljning av fastigheten Svedala 25:18, en del av Gamla IP vid norra Segestrand - en affär som samtliga partier hela tiden varit eniga om.

Kvinna står framför ett hus med texten kommunhus på fasaden.
Linda Allansson Wester (M), kommunstyrelsens ordförande.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén/Arkiv

Vad händer nu?

– När fullmäktigebeslutet vunnit laga kraft går vi vidare med reella förhandlingar med Trianon. Jag har inte velat föregripa kommunfullmäktiges beslut, men gett förvaltningen i uppdrag att förbereda så att vi kan ta del av expertisens undersökningar av marknaden. Det är ju marknadsvärdet som ska ligga till grund för affären, säger Linda Allansson Wester.

Undvika lån

Kommunstyrelseordföranden uppger att hon i förväg inte tagit del av någon ”prislapp” på affären. Hon har hela tiden pekat på en försäljningen som en möjlighet att använda vinsten att stoppa in i nya förskolor, skolor och äldreomsorg tillsammans med investeringar i det befintliga fastighetsbeståndet och fortsatt bostadsbyggande i kommunen.

– Det är viktigt att vara rädd om vinsten, det är Svedalabornas investeringar. Även om räntorna är låga just nu så kan vi inte som tidigare projekten Svanen, Barabackar och Svea park lånefinansiera allt, det vore inte ansvarsfullt för framtiden, säger Linda Allansson Wester.

Ägare av Hemköpshuset

Som Skånskan berättat tidigare är Trianon verksam i Malmö med omnejd och har de senaste åren färdigställt 400 lägenheter i Malmö och har ytterligare 700 på gång. I Svedala äger bolaget tidigare fastigheten som Hemköp ligger i på Storgatan.

I början av oktober kommenterade han affärsplanerna i tidningen:

– Vi äger redan 4 000 lägenheter och det är ett långsiktigt ägande. Om en hyresgäst flyttar ut, eller om någon önskar en renovering gör vi det efter hand. Det innebär en viss standardhöjning och med den följer då en mindre hyreshöjning. Men vi kommer med vår renoveringsmodell som vi använt oss av i bland annat olika miljonprogram i Malmö. Vi bryr oss om våra hyresgäster, sa Olof Andersson då.

Planer för Folkets hus

Idéer om bygga nya lägenheter på markytan framför Folkets hus aviserades också av Olof Andersson. Olika skisser och förslag för att bevara den gamla delen av Folkets hus har också tagits fram enligt Olof Andersson som även anser det vara en nödvändighet att totalrenovera fastigheten liksom att riva den nyare tillbyggnaden.

– Vi känner oss trygga med Trianon som är kända för att ta ett bosocialt ansvar och som kan hjälpa oss att växa på ett hållbart och planerat sätt. Det blir bra med en ny aktör som kommer in med ny kompetens och utvecklingskraft, säger Linda Allansson Wester.

Svedala

100 miljoner plockas ut till pensionärer

En äldre kvinna med käpp håller i sedlar.
Foto: LEIF R JANSSON / TT
Svedala
SVEDALA 56 miljoner avsatta kronor har i 25 år vuxit till 250 miljoner kronor. Nu har kommunstyrelsen beslutat plocka ut 100 miljoner för att betala av delar av den växande pensionsskulden till 309 anställda som nu närmar sig pension.

Svedalas kommunledningsförvaltningen gör bedömningen att kommunens kostnader kommer att öka de närmaste åren. Dels med hänvisning till den demografiska utvecklingen med allt fler äldre Svedalabor, dels med ökade pensionsutbetalningar när vi lever allt längre.

Samtidigt förväntas kommunens intäkter från skatter och statsbidrag minska parallellt som svängningarna och därmed osäkerheten på börsen väntas öka.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svedala

Utpressare försöker luras med falska fakturakrav

Utpressas att betala falska fakturor med hot om rättegångskostnad.
Foto: Jessica Gow/TT
Svedala
Söderslätt
SVEDALA/VELLINGE Brev med med hot om stämning för obetalda fakturor på tusentals kronor har skickats till flera personer som nu vänt sig till polisen.

Under namnet Bill pay AB har flera personer fått brev med hot om indrivning av pengar för obetalda fakturor på 7 500 kronor.

Enligt polisanmälan av bland annat ett par i 60-årsåldern från Svedala samt en 45-åring från Vellinge, ska de ha fått ett fakturakrav samt en stämningsansökan utan att ha gjort några inköp som stämmer med kraven.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Vulko Eslöv AB

Kunskap och service på Vulko i Eslöv

Två män byter däck på bil
Vulko Eslöv AB En servicenivå utöver det vanliga och ett gediget kunnande till gagn för både säkerhet och plånbok. Det är de kvaliteter som gör att kunderna återvänder till Vulko i Eslöv – år efter år.

Vad innebär ”vinterväglag”? Vad är det för datum som gäller? Vilken typ av däck behöver jag egentligen? Så här på höstkanten när det drar ihop sig till däckbyte hopar sig frågorna – regelverket är inte helt enkelt att tolka och både säkerhet och pengar står på spel.

– Så här års är det många som undrar och vi tycker det är roligt att kunna hjälpa till och reda ut frågetecknen. Att hålla högsta servicenivå har alltid varit viktigt för oss. Vi säljer inte bara däck – långa och bra kundrelationer är lika viktigt, säger Rille Andersson, förste man på Vulkos däckverkstad i Eslöv.

10 små budord anställda på Vulko Eslöv AB
Hög service är viktigt för alla anställda på Vulko.

Ett besök på verkstan visar tydligt vad detta betyder i praktiken. Det råder en familjär och vänlig stämning, både i verkstaden och i det väl tilltagna kundrummet. Folk kommer och går i en strid ström och personalen svarar villigt på frågor om allt mellan himmel och jord.

– Alla våra kundmöten inleds med en intervjufas där vi tar reda på vad kunden har för behov och önskemål. Sedan resonerar vi oss fram till en lösning som alla är nöjda med. Ingen kund ska åka härifrån med en känsla av att ha fått fel däck eller för dyra däck. Vi vill så klart att de ska vara nöjda och återkomma nästa år! säger Rille Andersson.

Vinterdäckslagen gäller mellan den 1 december och 31 mars och mellan dessa datum ska vinterdäck användas ”vid vinterväglag”.

– Men många känner inte till att vinterdäck fungerar bättre än sommardäck redan från 5 plusgrader och kallare. På grund av gummiblandningen blir de inte lika hårda och bromssträckan blir därmed betydligt kortare. Så av säkerhetsskäl är vår starka rekommendation att byta till vinterdäck runt den 1 november, säger Rille Andersson.

Allrounddäck eller allvädersdäck är en företeelse som dykt upp under senare år. Att köra med samma däck året runt och slippa däckbytet kanske ter sig lockande, men är ett dåligt beslut om du frågar experterna.

Vulkos lokaler i Eslöv
Har man däcken på däckhotellet hos Vulko, går bytet snabbt.

– Bromssträckan ökar och säkerheten minskar, både vid kallt väder vintertid, men även sommartid om vägbanan är våt. Dessutom är slitaget på däcken högre och bränsleförbrukningen ökar, vilket är dåligt både för din plånbok och för miljön, säger Rille Andersson.

Just nu har Vulko i Eslöv runt 1 300 kunders däck förvarade i sitt däckhotell och många av dem vill ha sina däckbyten gjorda i november. Inte undra på att det är lite körigt på verkstan i dessa dagar. Å andra sidan är personalen på Vulko i Eslöv van vid det här laget – det är ett erfaret gäng. Rickard Andersson har ägt och drivit verkstaden sedan 2008 och Rille Andersson har under alla dessa år fungerat som hans högra hand.

De har väl inarbetade rutiner. Ett bra exempel är att de scannar alla däck som plockas av för förvaring. Ett mejl skickas därefter ut till kunden med uppgifter om däckens status, mönsterdjup, slitage och eventuella behov av nyköp, förklarar Rille Andersson.

– Det är en väldigt uppskattad service bland kunderna. Man får alltid svart på vitt vilken status ens däck har och kan i god tid förbereda sig om man behöver köpa nya däck eller till exempel göra en framvagnsinställning. Och vi kan i god tid förbereda det som kunde behöver.

Boka däckbyte redan idag!

Det gör du enklast genom Vulkos smidiga onlinebokning eller ring till 0413-555001 så får du hjälp.

FAKTA

VULKO ESLÖV

Boka däckbyte direkt genom vår smidiga onlinebokning.

Eller ring oss på 0413-555001 så hjälper vid dig.

Öppettider:

Måndag - Fredag 07-17

Lördag 09-13 (november)

Välkommen till oss på Ystadsvägen 16 i Eslöv!

Svedala

Skott från automatkarbin hördes från skogsparti

Träd syns mot himlen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Svedala
SVEDALA En serie skott från vad som misstänks vara en automatkarbin ska ha hörts avlossas i ett skogsparti vid Roslättsvägen på tisdagskvällen.

En boende längs Roslättsvägen har polisanmält vad som uppfattas vara en skjutning med vad anmälaren misstänker vara en automatkarbin.

Skottsalvan ska ha hörts från ett skogsparti utanför Svedala på tisdagskvällen klockan 22.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svedala

Ja till bostäder på Optimeras tomt

En bild på järnvägsspår och en järnvägsperrong.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén
Svedala
SVEDALA En mix av hyres- och bostadsrätter kan bli verklighet på Ågatan i Svedala. Planerna kräver dock att byggmarknaden Optimera flyttar och en ändring av detaljplanen - som fått ett första positivt besked.

– Tanken är att utnyttja söderläget mot ån och sydöst ut mot åkrarna, men även närheten till tågstationen och centrum, säger Philip Löfgren, LTRE förvaltning AB.

Vid kommunstyrelsens senaste möte gav politikerna ett första positivt besked att låta bolaget undersöka möjligheterna att ändra detaljplanen för tomten på Ågatan där Optimera idag driver byggmarknad.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Svedala

Årsbok släpps på nytt sätt 2020

Två män sitter och bläddrar gemensamt i en bok med svartvita bilder.
Foto: Pernilla Nielsen Negrén/Arkiv
Svedala
SVEDALA Föreningen Svedala-Barabygden har tagit ett nytt grepp i år när 2020 års årsbok ska säljas i juletid - som vanligt, men ändå inte.

– Vi brukar ha första bokförsäljningen på julmarknaden till advent, men i år när den är inställd får vi tänka nytt, säger Mats Olsson, Föreningen Svedala-Barabygdens, redaktionskommitté.

Sedan 2004 har en årsbok med artiklar om händelser och livsöden i Svedala kommun -getts ut och ingått som en del av medlemskapet i hembygdsförening och så blir det även i år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL