Utrikes

Danskt vaccin fungerar mot muterat minkvirus

Flera miljoner danska minkar har avlivats sedan det muterade viruset upptäcktes. Arkivbild.
Foto: Patric Söderström / TT
Utrikes
Utrikes Ett coronavaccin som utvecklas i Danmark har i djurförsök visat sig vara effektivt mot den muterade sort av viruset som upptäckts hos minkar i landet, säger en av forskarna bakom vaccinet.
PREMIUM

Flera miljoner danska minkar har redan avlivats sedan virusmutationen upptäcktes, efter att människor smittats. Det finns också en rädsla för att den nya sorten kan undgå de vaccin som utvecklas mot coronaviruset.

Tidiga studier av den nya sorten av viruset, som kallas kluster 5, visade att viruset inte verkar lika känsligt mot antikroppar, vilket kan påverka hur effektivt ett potentiellt vaccin är för att bekämpa det.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Simonyte tar över i Litauen

Ingrida Simonyte framträder som Litauens nya premiärminister efter att ha godkänts i en omröstning på tisdagen.
Foto: Mindaugas Kulbis/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ingrida Simonyte fick inte bli president i Litauen, men nu blir hon premiärminister i stället. Den 46-åriga tidigare finansministern godkändes av landets parlament på tisdagen med 62 röster mot 10, rapporterar norska nyhetsbyrån NTB. De låga röstsiffrorna – parlamentet har totalt 141 ledamöter – beror på coronapandemin, som även medför att parlamentet nu stänger ned i en vecka.

Simonyte är formellt oberoende, men stöder sig främst på konservativa Kristdemokratiska Fosterlandsförbundet, som fick 50 mandat i valet i oktober.

I fjol hoppades Simonyte bli Litauens president, men förlorade då i den avgörande andra valomgången mot Gitanas Nauseda. Hennes regering består av åtta kvinnor och sju män – däribland 38-årige utrikesministern Gabrielius Landsbergis, vars farfar Vytautas Landsbergis var landets första president då det blev självständigt igen efter Sovjetunionens sönderfall 1991.

Utrikes

Motstridiga utspel från krigets Etiopien

Denna bild, som distribuerats av Etiopiens statliga nyhetsbyrå, uppges visa federala styrkor som förra veckan förflyttade sig mellan regionerna Amhara och Tigray.
Foto: ENA via AP/TT
Utrikes
Utrikes En hel etiopisk armédivision har "tillintetgjorts" av Tigrays styrkor, hävdar upproriska tigreanska ledare. Det är lögn, svarar Etiopiens regering, och uppger i stället att tigreanska soldater kapitulerar i stora skaror.

Krigföringen i den etiopiska delstaten Tigray är intensiv efter det att en gammal konflikt blossat upp tidigare i november. Men den sker mycket i det fördolda, eftersom centralregeringen har strypt all kommunikation där.

I de senaste utspelen säger Tigrays talesman Getachew Reda i tv-sändningar att den federala arméns 21:a division "tillintetgjorts" i strider om platsen Raya-Wahirat. Framgången ska ha möjliggjorts av att en befälhavare hoppat av till de regionala styrkor som lyder under det tigreanska partiet TPLF.

Uppgifter om massaker

Billene Seyoum, talesperson för Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed, kontrar enligt nyhetsbyrån Reuters med att uppgifterna inte alls stämmer.

Regeringssidan hävdar i stället att stora mängder tigreanska soldater verkar ha lyssnat till Abiys ultimatum, och nu ger sig. Abiy har gett TPLF till onsdagen att kapitulera — sedan sätter de federala styrkorna in all kraft för att erövra den regionala huvudstaden Mekele, är budskapet.

Samma federala regerings människorättsorgan, EHRC, bekräftar samtidigt i en preliminär rapport uppgifter som Amnesty International kom med nyligen , om en stor massaker i staden Mai-Kadra den 9 november. EHRC, som alltså i och för sig lyder under en part i kriget, har efter besök i området kommit fram till att minst 600 civila icke-tigreaner dödades. Som skyldiga utpekas en lokal ungdomsrörelse, som dock ska ha haft stöd av lokal polis och milisstyrkor.

FN:s säkerhetsråd

Amnesty har, med stöd av källor på plats, beskrivit "en fruktansvärd tragedi" i staden, och att offren "uppenbarligen var daglönare som på intet sätt var inblandade i militäroffensiven".

I takt med att alltfler desperata flyktingar kommer från stridsområdet, i första hand över gränsen till Sudan, stiger oron i omvärlden. Senare under tisdagen, amerikansk tid, ska FN:s säkerhetsråd enligt diplomater hålla sitt första möte om det som händer i Tigray. Men mötet beskrivs som informellt, och några snabba krafttag väntas inte.

Henrik Samuelsson/TT

25-åriga Terhas Tsfa med sitt nyfödda barn i lägret Um Rakuba i Qadarif, östra Sudan, där flyktingar från Tigray nu samlas.
25-åriga Terhas Tsfa med sitt nyfödda barn i lägret Um Rakuba i Qadarif, östra Sudan, där flyktingar från Tigray nu samlas.
Foto: Nariman al-Mofty/AP/TT

Utrikes

Helsingfors trappar upp virusrestriktioner

Besökare på Hakaniemi-marknaden i Finlands huvudstad Helsingfors tidigare i november. Arkivbild.
Foto: Markku Ulander/Lehtikuva via AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nya restriktioner införs i Helsingforsregionen efter fortsatt ökad smitta av covid-19.

Utöver redan befintliga restriktioner, som bland annat förordar munskydd på arbetsplatser och högstadieskolor, så kommer nu alla offentliga lokaler utom vårdlokaler att hålla stängt i regionen. Detta meddelade Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori under en presskonferens på tisdagen.

De nya restriktionerna gäller lokaler som simhallar, bibliotek, ungdomsgårdar, idrottsanläggningar och kulturlokaler. Utöver detta förbjuds publikevenemang och gymnasieskolor uppmanas övergå till distansundervisning i regionen.

Finland statsminister Sanna Marin kallar åtgärderna "sista chansen att agera resolut" i ett inlägg på Twitter.

Trots att smittspridningen ökar i Finland har dock landet några av de lägsta smittalen i EU. På tisdagen rapporterades 353 nya fall av covid-19 i landet. Av dessa finns 165 fall i huvudstadsregionen, av vilka 92 i Helsingfors.

Utrikes

Minister: Chockfoton från polisaktion i Paris

Hätsk stämning mellan migranter, aktivister och polis i Paris i måndags kväll.
Foto: Alexandra Henry/Utopia 56/AP/TT
Utrikes
Utrikes

En del bilder som sprids från polisens aktion mot ett migrantläger i Paris är "chockerande", säger Frankrikes inrikesminister Gérald Darmanin. Han kräver att polisen förklarar sitt agerande.

Våldsamheter utbröt natten till tisdagen då polisen ville få bort ett tältläger som satts upp på Place de la République, mitt i Paris. Av bilderna framgår att polisen bland annat brukade våld mot demonstranter vid lägret.

Tälten i centrala Paris sattes upp efter det att polisen i förra veckan slagit till ett större läger ute vid nationalarenan Stade de France. Även därifrån rapporterades tumultartade scener.

Tälten på Place de la République.
Tälten på Place de la République.
Foto: Alexandra Henry/Utopia 56/AP/TT

Utrikes

Covidsjuka minkar funna i Polen

Ett mindre antal minskar har smittats av covid-19. Arkivbild.
Foto: Sergei Grits/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Åtta fall av covid-19 har konstaterats bland uppfödda minkar på en farm i norra Polen. Det är de första virusfallen hos mink i det pälsproducerande landet.

Ett liknande utbrott i Danmark nyligen, där en muterad variant coronaviruset påvisades hos mink, ledde till massavlivning av miljontals djur där.

Det var efter att coronavirussmitta påvisats hos arbetare på pälsfarmer i Polen i förra veckan som prover togs på 91 djur. Åtta av dem var positiva.

"Resultaten tyder på möjligheten att SARS-CoV-2-viruset kan smitta från människor till minkar", heter det i ett uttalande från forskare vid det medicinska universitetet i Gdansk som genomfört testerna.

Universitetet uppmanar landets minkfarmar att vidta ytterligare smittskyddsåtgärder.

Polen är världens tredje största producent av minkpäls, efter Kina och Danmark, enligt djurrättsgrupper.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Utrikes

Protestledare anklagas under fruktad lag

Bld från en manifestation i Bangkok, Thailand, för demokrati, tidigare i november. Arkivbild.
Foto: Wason Wanichakorn/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Sju tongivande profiler i den senaste tidens thailändska demokratirörelse kommer att anklagas under landets stränga förtalslagar. Det uppger en anonym källa inom landets polis under tisdagen.

Protestledarnas brott består i att ha yttrat sig på ett sätt som varit kränkande för landets kungahus i samband med tal under demonstrationerna, ett brott som enligt lagen kan ge upp till 15 års fängelse.

Enligt den anonyma källan rör misstankarna yttranden som skedde under demonstrationer den 19 och 20 september i år.

Det är första gången på två år som ett förtalsfall mot kungahuset prövas i rätten.

De landsomfattande protesterna inleddes i juli med krav på författningsändringar samt att premiärminister Prayuth Chan-Ocha avgår. Krav har också förts fram om att kungahusets makt ska inskränkas.

Utrikes

Italiens premiärminister: Undvik skidsemester

Italiens premiärminister Giuseppe Conte. Arkivbild.
Foto: Italiens regeringskansli/AP/TT
Utrikes
Utrikes Italiens premiärminister Giuseppe Conte uppmanar italienare och turister att undvika skidsemestrar under julhelgen i ett försök att bromsa virusspridning.

Conte säger att det inte blir möjligt "att tillåta skidsemestrar".

– Vi har inte råd med det.

Italienska skidorter i Alperna och Dolomiterna ser vanligtvis en enorm tillströmning av gäster under jul- och nyårshelgerna.

Många skidorter har infört regler om hur många som får vistas i skidliftar och befinna sig i backarna. Men det räcker inte, säger Conte i en tv-intervju.

– Allt som rör semester på snö är svårt att kontrollera, säger premiärministern.

Italienska skidbranschen varnar för att en nedstängning hotar hela alpsamhällen.

Flera italienska regioner har delvis stängt ned för att undvika bred smittspridning. Restriktionerna gäller för närvarande till den 3 december.

På måndagen rapporterade Italien 630 coronarelaterade dödsfall under ett dygn. Fler än 50 000 människor har dött av covid 19-relaterade sjukdomar under pandemin.

Utrikes

EU-avtal om Moderna-vaccin

Testandet av amerikanska Modernas covid-19-vaccin inleddes i somras i USA. Arkivfoto.
Foto: Hans Pennink/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Ett vaccinavtal med amerikanska Moderna kommer att godkännas av EU-kommissionen under onsdagen, meddelar kommissionsordförande Ursula von der Leyen på ett kort framträdande i Bryssel.

– Vi vet alla att den enda hållbara och långsiktiga lösningen för den här situationen är ett säkert och effektivt vaccin. Det här kontraktet gör det möjligt för oss att köpa upp till 160 miljoner doser av det vaccin som produceras av Moderna, säger von der Leyen.

Avtalet med Moderna blir det sjätte som EU undertecknat centralt för att se till att alla medlemsländer och medborgare får tillgång till vaccin, så fort de kunnat godkännas av berörda myndigheter.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL