Inrikes

FHM: Besöksförbud på äldreboenden i 32 kommuner

Folkhälsomyndigheten har utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i 32 kommuner. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten har utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden för äldre i 32 av landets kommuner.
– Det är en seger för oss kommuner som hade modet att fatta beslut i syfte att rädda liv, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).
PREMIUM

Torsdagens beslut är det första i sitt slag som Folkhälsomyndigheten fattat. Tidigare besöksstopp som kommunerna utfärdat på egen hand har saknat lagstöd.

I beslutet, som undertecknats av generaldirektör Johan Carlson, ingår kommuner som Sölvesborg, Skara, Lyeskil, Landskrona och Dorotea. Många kranskommuner till Stockholm finns också på listan. Beslutet gäller den 3 december till och med den 12 december.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Knivdåd på skola överraskade personalen

En skolelev i högstadieåldern fick skador som inledningsvis bedömdes som livshotande vid ett knivdåd på en skola i Trelleborg. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes Tillståndet för pojken som knivhöggs på en skola i Trelleborg har stabiliserats och åklagaren räknar med att han snart ska kunna förhöras, skriver Sydsvenskan.

En 15-årig pojke anhölls efter måndagens knivskärning som misstänkt för mordförsök. Större delen av skolans elever har fjärrundervisning, men tre vuxna blev vittnen till händelsen. Enligt dem föregicks händelsen inte av bråk.

– Det föregicks inte av någon konflikt eller bråk utan har uppstått helt överraskande. Eleven som delade ut knivhuggen har kommit in i rummet och handlat utan någon provokation i ögonblicket, säger Ester Alavei, chef på Trelleborgs bildningsförvaltning, till tidningen.

Larmet kom in till polisen via SOS Alarm vid lunchtid. När polisen kom dit hade den misstänkte gärningspersonen redan försvunnit. Den knivhuggne elevens skador bedömdes inledningsvis som livshotande.

Polisen fick tidigt uppgifter om vem som skulle kunna ligga bakom dådet och genomförde husrannsakan på flera adresser – men utan resultat. Men sedan kom den misstänkte själv in till polisstationen i Trelleborg och anmälde sig.

Inrikes

Mer pengar till ökad coronakontroll

Skylt i butik påminner besökarna om vad som gäller. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Inrikes
Inrikes Länsstyrelserna och kommuner får mer pengar för att se till att coronarestriktioner följs.
Regeringen vill också förlänga lagen om smittskyddsåtgärder på restauranger över sommaren.

Regeringen föreslår i en extra tilläggsbudget att länsstyrelserna får 175 miljoner kronor för att se till att föreskrifterna enligt den nya pandemilagen följs.

Lagen trädde i kraft 10 januari och de föreskrifter som hittills utfärdats har gällt butiker, köpcenter och gym.

Det är länsstyrelserna som har tillsynsansvar för att restriktionerna följs och länsstyrelsen i Dalarna som är samordnare för arbetet.

Det fysiska tillsynsarbetet är nu i gång i stora delar av landet, enligt Ylva Thörn, Dalarnas landshövding.

Efterlevnaden är hög

Det handlar om att ge råd och information till berörda verksamheter, men också att påpeka eventuella brister vid besök på plats. Urvalet baseras på risk och väsentlighet.

I en rapport om den nationella lägesbilden den gångna veckan gör länsstyrelserna bedömningen att efterlevnaden av den tillfälliga lagen är hög.

– En vanlig avvikelse är att handsprit saknas eller är svårt att hitta. Man har också haft svårigheter att beräkna lokalytan, säger Ylva Thörn.

Maxantalet beräknas på tillgänglig yta för besökarna, inte total yta, och de föreskrifter som hittills utfärdats med stöd av pandemilagen handlar främst om att butiker och gym bara får släppa in ett visst antal besökare.

– Av de rapporteringar vi hittills hunnit gå igenom, så finns det inga viten eller föreläggande gjorda, säger Thörn.

Hon uppger också att man sett risker för trängsel i små butiker som också har post- och paketutlämning. När det gäller gym kan det behövas att man tittar extra på nattöppna gym.

Besökare drabbas inte

Det är butiks- och gymägare som kan drabbas av vite om restriktionerna inte följs. Inte besökarna.

Den nya pandemilagen skulle dock kunna innebära att privatpersoner bötfälls om de bryter mot föreskrifter. Men det handlar enbart om i fall de struntar i föreskrifter som begränsar tillträde till allmänna platser, till exempel parker eller badstränder. Och några sådana föreskrifter har inte utfärdats än.

När det gäller restauranger så är det framförallt kommunerna som ansvarar för tillsynen. De får nu 82 miljoner kronor extra för att se till att den tillfälliga lagen om smittskyddsåtgärder på serveringsställen följs. Det handlar till exempel om hur många som får sitta vid ett bord.

Socialminister Lena Hallengren (S) uppger att regeringen nu föreslår att den lagen förlängs till den sista september i år. Hon betonar att det är viktigt att regeringen fortsatt har möjlighet att reglera verksamheten på restauranger för att förhindra trängsel, om det behövs under sommaren.

Lagen har förlängts tidigare och gäller för närvarande till sista maj i år.

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Pandemilagen

Den tillfälliga covid-19-lagen trädde i kraft den 10 januari och gäller till sista september.

Syftet är att regeringen och andra myndigheter ska få utökade möjligheter att införa åtgärder för att minska smittspridningen.

I anslutningen till lagen har Folkhälsomyndigheten exempelvis kommit med nya föreskrifter bland annat för butiker, köpcentrum och gym.

Från den 10 januari måste alla verksamheter räkna ut ett maxantal besökare som får vara i lokalen samtidigt, utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter var till sitt förfogande.

Maxantalet besökare ska tydligt anges vid alla entréer.

Det är länsstyrelserna som står för tillsynen av att föreskrifterna följs.

Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning.

Källor: Regeringskansliet och Folkhälsomyndigheten

FAKTA

Fakta: Mer pengar för tillsyn

Regeringen föreslår att länsstyrelserna får ytterligare 174,6 miljoner kronor för tillsyn av den tillfälliga pandemilagen. Dessutom vill regeringen ge 82 miljoner till kommuner, regioner och länsstyrelser för, bland annat, tillsyn av trängsel på serveringsställen.

Källa: Regeringen

Inrikes

Skogsarbetare fick träd över sig

En skogsarbetare skadades allvarligt vid en olycka i skogen i Charlottenberg. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 60-årsåldern skadades allvarligt vid skogsarbete i Charlottenberg i Värmland på tisdagseftermiddagen.

– Det är en skogsarbetare som fått ett träd över sig, säger Lars Hedelin, presstalesperson vid polisen, till TT.

En stor räddningsinsats inleddes och en ambulanshelikopter har skickats till platsen.

Händelsen klassas som en arbetsolycka.

Inrikes

Sköterska kritiseras för olämplig vaccinering

Inrikes
Inrikes

En sjuksköterska kritiseras av Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för att 2019 ha vaccinerat ett barn trots att vaccinet hade stått för varmt. Sjuksköterskan ska sedan ha drabbats av panik och ljugit för arbetsgivaren genom att hävda att någon vaccinering aldrig skett, skriver tidningen Vårdfokus.

Sjuksköterskan på elevhälsan skulle vaccinera flera barn med ett vaccin mot difteri, stelkramp, kikhosta och polio. När hon upptäckte att vaccinet stått för varmt skickade hon en förfrågan till kolleger, men fick inget svar.

Trots detta gav sjuksköterskan vaccinationen till ett barn som var tillsammans med sin förälder och som hade bråttom iväg.

Sedan fick sköterskan besked om att vaccineringar borde ställas in, vilket hon gjorde.

När det uppdagades att ett av barnen trots allt hade vaccinerats, hävdade sköterskan att någon vaccinering aldrig skett och hon raderade även en journalanteckning.

Barnet ska inte ha påverkats negativt, men Ivo kritiserar sköterskan för att inte ha gett patienten en sakkunnig och omsorgsfull vård.

Inrikes

Polisen ber om tips efter skjutning i Västerås

En person fördes på måndagskvällen till sjukhus i Västerås efter att ha skjutits. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Polisen ber om tips från allmänheten efter den skjutning som ägde rum i Västerås under måndagskvällen.
– Vi är väldigt angelägna om att komma i kontakt med personer som har rört sig i det här området mellan klockan 20 och 21, säger Tobias Ahlén-Svalbro vid polisen.

En person fördes till sjukhus efter att ha skjutits i stadsdelen Önsta i Västerås sent på måndagskvällen. Händelsen rubriceras som försök till mord, men polisen kan inte säga något om vad som ligger bakom ännu.

– Det är något vi jobbar med nu när vi håller vittnesförhör. Men vi har ingen frihetsberövad i nuläget, säger polistalespersonen Tobias Ahlén-Svalbro på regionledningscentralen.

Skotthål på läkarmottagning

Flera skott från skjutningen hade gått in i en familjeläkaremottagnings fönster i närheten.

– Jag känner mig väldigt trygg med polisen som är här på plats och de har dessutom sagt att det inte finns någon hotbild mot oss. Det här är från gårdagens skjutning här utanför på torget och berör inte vår verksamhet alls. Vi råkade bara ligga nära, säger mottagningens verksamhetschef Maria Bengtsson till VLT.

Tobias Ahlén-Svalbro berättar att polisen har gjort en teknisk undersökning av mottagningen.

– Vi utreder självklart om det finns ett samband till skottlossningen, säger han.

Ber om tips

När det gäller utredningen vill polisen nu få hjälp av allmänheten.

– Det vi har gjort under dagen är att vi har hållit förhör med vittnen. Men vi letar efter fler vittnen och har bland annat genomfört dörrknackning i området. Vi är väldigt angelägna om att komma i kontakt med personer som har rört sig i det här området mellan klockan 20 och 21 på måndagskvällen. Vi vill få in iakttagelser från allmänheten, säger Tobias Ahlén-Svalbro.

Hur tillståndet nu är för den skjutna personen vill polisen inte uttala sig om. Polisen uppgav på måndagskvällen att mannen var allvarligt skadad.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Sveacasino

Kommer Hero Gaming ta priset på EGR Awards 2020?

Sveacasino Redan förra året meddelade Hero Gaming att de hade blivit nominerade för priserna för Affiliate Programme Marketing Campaign och Operator of the Year från EGR Nordics Award 2020. Det här är viktiga priser inom branschen. De fungerar som en stämpel på att ett spelföretag jobbar på ett sätt som märks och gör skillnad.

Hero Gaming har kontor på ön Malta men också i Malmö. Faktum är att det här är ett företag som har fått betydelse för Malmös affärsutveckling på flera spännande sätt. Så sent som 2018 drog Vd:n Georg Westin igång ett unikt projekt för utveckling av digitala projekt i Malmö.

Unika spelsajter som är nydanande

Idag står Hero Gaming bakom flera framstående casinon. På jämförande sajter som SveaCasino.se hamnar Herocasinot CasinoHeroes ofta mycket högt upp i listorna. Det beror inte bara på att man ger svenska spelare säkra och trygga spel.

Hero Gaming är experter på att skapa speläventyr som är mer än klassisk casinounderhållning. CasinoHeroes hette i starten Saga Casino och det beskrev väl vad som hände den som blev medlem. Resan mellan casinoöarna är rena rama sagan i interaktivt format där den som spelar också tar en interaktiv roll.

Ett viktigt bidrag till Malmös spelkultur

Arbetet från Gråbrödersgatan 2 i Malmö har fått betydelse på flera sätt. Det handlar ju inte bara om att man skapar intressanta spelupplevelser för svenska casinospelare online. Sverige har länge haft en viktig roll inom utveckling av spel och Malmö har sin unika position på spelkartan.

Det här är något som Hero Gaming helt klart har varit med och bidragit till med arbetet från Malmökontoret. Och de fortsätter med detta. Nu när det snart blir dags för EGR Nordic Awards 2020 är chansen god att vi får höra mer om spelbolaget i nyheterna.

Även om spelgenren länge inte har fått ta plats i de fina kultursalongerna går det inte att bortse ifrån dess betydelse för människor. Det finns till och med spelteknik som man tror skulle kunna förändra våra hjärnor. Inte bara med VR-teknik. Spelbolagen som skapar casinospel är också med och förändrar hur vi ser på underhållningen och vad vi kräver av den.

EGR Nordics Awards 2020

Den 28:e januari är det avgjort. Det blir en tisdag då många av de anställda på Hero Games kan känna stor förväntan. EGR Nordic Awards är till för att lyfta fram de spelbolag i Norden som lyckas bäst.

Man ser på flera viktiga aspekter för att komma fram till vilka bolag som ska hyllas. Det kan vara att bolaget lyckas rent kommersiellt eller att de har tagit fram innovationer som är fullkomligt unika.

Exempel på sådant som kan få pris på EGR galan är:

• God kundtjänst

• Reklamkampanjer

• Banbrytande innovationer

• Lyckad spridning

År 2020 kan skånska Hero Gaming vinna Affiliate Programme Marketing Campaign kategorin som får anses vara pris för goda reklamkampanjer i affiliate samarbeten. De kan också knipa Operator of the Year.

Sistnämnda priset vore ju minst sagt en bragd. Att utses till årets operatör är ju ingen liten sak. Bara det att Hero Gaming har nominerats är stort. Konkurrensen är tuff och att den skånska spelföretaget syns i sammanhanget säger en hel del.

Vilken betydelse har utmärkelserna?

Man kan förstås undra vilken betydelse den här typen av priser har. De kommer ju inte direkt från spelarna på casinosajterna. Men att branschfolk utser de allra bästa inom spelindustrin är viktigt. Det fungerar som en sporre och ökar på viljan att göra ännu bättre.

I förlängningen får detta också betydelse för Sverige och Malmö. Personer som Georg Westin som investerar i svensk entreprenörskap påverkar givetvis företagsklimatet i Sverige. När Hero Gaming och andra spelföretag känner sig sporrade att göra mer bidrar det till fler spännande arbetstillfällen och projekt för svenska talanger.

Spelentusiaster som gör mer

Innovationen inom spelbranschen är stor och det smittar av sig. Georg Westins satsning i Malmö med Maxify Startup Studio vittnar om ett mod. Det är också intressant att se att han valde att lägga satsningen i Malmö i delade lokaler med Hero Gaming. Håll ett öga på framtida nyheter om detta initiativ!

Inrikes

Ikea stoppar knäckebröd

Ikeas varuhus i Kungens Kurva. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes

Ikea stoppar försäljningen av sin produkt Knäckebröd Flerkorn i Sverige och ett flertal länder. Detta efter att spår efter ett bekämpningsmedel hittats i sesamfröna i en liten del av sortimentet. Säljstoppet infördes redan den 18 december.

– Det är okej att konsumera knäckebrödet, säljstoppet har vi infört som en ren försiktighetsåtgärd efter samråd med myndigheter, säger Sandra Jakob, presskontakt Ikea Sverige, till TT.

Knäckebrödet kommer att plockas bort från varuhusen och kunder som köpt varan kan få pengarna tillbaka. Sandra Jakob betonar dock att det är helt ofarligt att äta.

Inrikes

Tegnell: Brittisk mutation kan ta över

Anders Tegnell, statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten talar under en digital pressträff om coronaläget på tisdagen.
Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Inrikes
Inrikes Nu har 95 fall av den brittiska mutationen av coronaviruset konstaterats i Sverige.
Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att det finns en risk att den tar över.
– Kanske kommer det att vara den som dominerar så småningom, säger han.

Ytterligare 242 dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 11 247 smittade avlidit i landet.

Sammanlagt har 556 289 personer i Sverige bekräftats smittade av covid-19.

Trots vinter, som beskrivs vara gynnsamt för virusets spridning, minskar spridningen just nu lite i Sverige.

– Helt uppenbart är vintern en gas när det gäller det här viruset. Samtidigt har vi nog blivit bättre på att bromsa det, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

Det faktum att fler blir immuna är en annan anledning till att de bromsande effekterna just nu är starkare än de gasande, enligt Tegnell. Men än är läget svårbedömt.

– Finns det överallt så behövs det bara små beteendeförändringar för att det ska gå upp igen.

95 fall av brittisk mutation

Folkhälsomyndigheten har letat aktivt efter den brittiska muterade varianten av viruset i Sverige. 95 fall har konstaterats, 64 med resekoppling. Man har även sett 3 fall av varianten från Sydafrika.

– Den visar också tecken på att spridas bättre, säger Anders Tegnell.

Han säger att det finns en risk att den brittiska varianten tar över i Sverige, men att man behöver öka kapaciteten ytterligare för att analysera virus och upptäcka muterade varianter.

– Det är viktigt att komma ihåg att samma åtgärder gäller för den här stammen.

Personer som reser från det Folkhälsomyndigheten beskriver som riskländer — Storbritannien, Sydafrika, Brasilien och Norge — bör testa sig mer regelbundet och vidta särskilda åtgärder när de kommer tillbaka till Sverige.

Listan med riskländer växer och Folkhälsomyndigheten arbetar med en mer generell inställning till hur man ska hantera utlandsresor.

– Det är viktigt att få stopp på importsmittan, säger Tegnell.

192 700 vaccinerade

Tegnell kommenterar också vaccineringen och säger att de vaccin som finns på plats nu fungerar väldigt bra och har ett högt skydd.

– Alla signaler vi får är att vaccinationsarbetet fungerar bra, säger han.

Detta trots minskade leveranser.

– Vi har tyvärr fått en viss minskning, men trots detta har man nu lyckats vaccinera väldigt många i Sverige.

Totalt har 192 700 registrerade personer blivit vaccinerade en eller två gånger. Det finns fler vaccinerade men alla fall är inte registrerade.

FAKTA

Fakta: Inrapporterade dödsfall

De nytillkomna dödsfallen i myndighetens statistik har i de flesta fall inträffat flera dagar tidigare, och de dödsfall som inträffat i närtid finns inte med på grund av eftersläpning i rapporteringen. Detta innebär att den dagliga uppdateringen visar inrapporterade dödstal, inte dödstalet för just den dagen.

Inrikes

FHM avvaktar betalning till Pfizer

Folkhälsomyndigheten har lagt Pfizers fakturor på is tills vidare. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten (FHM) har pausat betalningen till Pfizer på grund av en tvist mellan läkemedelsföretaget och EU-kommissionen, rapporterar Dagens Nyheter.
PREMIUM

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att myndigheten avvaktar ett besked från EU-kommissionen om vad som gäller.

– Fram till dess måste vi avvakta med fakturorna, säger han till DN.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL