Sport

Ödesderby väntar för Lunds BK

Stefan Jansson hoppas på tre poäng i derbyt mot Torns IF på lördagen.
Foto: Artur G Bliding
Sport
fotboll Det är lite av ett ödesderby som väntar för Lunds BK i Stångby på lördagen. Men nygamle LBK-tränaren Stefan Jansson tycker inte att han känner någon nervositet inför matchen.

Lunds BK, av tradition storebror inom kommunen, har halkat ner på nedflyttningsplats i Ettan Södra med fyra omgångar kvar. Inget roligt läge inför prestigefulla kommunderbyt mot Torns IF som ligger på sjätte plats i tabellen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Ringhov: Vill se att vi studsar tillbaka

Torntränaren Rickard Ringhov vill se ett trendbrott efter två raka förluster.
Foto: Jonny Nilsson
Sport
fotboll Torns IF tänker inte bjuda på någonting när hårt pressade Lunds BK kommer på besök. ”Jag vill se att vi studsar tillbaka efter de två senaste förlusterna” konstaterar tränaren Rickard Ringhov.

Stångbys stolthet Torns IF har haft det motigt på sistone i Ettan Södra och kommer till kommunderbyt med två raka förluster i bagaget. Rickard ”Kalle” Ringhov påpekar dock att det inte tyder på att det är någon fara med formen:

– Senast mötte vi ett mycket bra Utsikten. Jag skulle väl snarare säga att de senaste förlusterna har varit någon form av reaktion på att vi slog serieledande Värnamo innan dess. Men det har inte synts några tendenser på att vi tappat energi eller intensitet på träningarna, snarare tvärtom. Det har sett jättebra ut

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Asllani: "En av de största genom tiderna"

Kosovare Asllani under träning med landslaget på torsdagen.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Diego Maradona har varit en inspirationskälla för en hel generation fotbollsspelare, enligt Kosovare Asllani.
– Han stod ju för den tekniska fotbollen som alla vill spela nu, säger landslagsmittfältaren.

Många av spelarna är för unga för att komma ihåg Diego Maradona som aktiv fotbollsspelare.

Men även när det svenska damlandslaget hade träning i Göteborg på torsdagen var den argentiske ikonen ett av samtalsämnena.

– VM 1994 är ett av mina första fotbollsminnen, så där såg jag honom, säger Kosovare Asllani.

– Det är en jättestor legend som jag tror har inspirerat den generationen som spelar nu, som (Lionel) Messi.

Maradonas kreativitet och teknik är det bestående minnet av hans spel, tycker hon.

– Nu är det väldigt taktiskt och fysiskt och kanske inte lika hög kreativitet och det kan man ju sakna lite när man ser bilder från när han spelade, säger Asllani.

– Han är en av de största genom tiderna, självklart.

Landslagskollegan Fridolina Rolfö håller med.

– Jag har inte sett honom spela, i och med att jag är lite yngre. Men jag har ju hört mina föräldrar prata om honom och jag har ju sett klipp. Framför allt klippet där han dribblar igenom hela laget och gör mål, säger hon.

– Det är kul att det har funnits sådana spelare som gjort avtryck i hela världen.

Jens Bornemann/TT

Sport

Maradonas jurist: "Ambulansen kriminellt sen"

Maradonas advokat Matias Morla kritiserar sjukvårdspersonalens agerande på dödsdagen. Arkivbild.
Foto: Natacha Pisarenko/AP/TT
Sport
Sport

Matias Morla, Diego Maradonas advokat, är kritisk till hur sjukvårdspersonal hanterade timmarna innan fotbollslegendarens död. Bland annat anser han att ambulansen inte kom i tid.

"Ambulansen tog mer än en halvtimme att komma fram, vilket är kriminellt idiotiskt", skriver Morla på Twitter.

Han vill även att en utredning görs kring sjukvårdspersonalens agerande.

"Det är även ofattbart att min vän (Maradona) under tolv timmar inte fick tillsyn av personalen som skulle titta till honom. Detta får inte glömmas bort, och jag kommer be om en utredning".

Sport

Ferry kommenterar på distans: "Logiskt"

Björn Ferry. Arkivbild.
Foto: Erik Nylander/TT
Sport
Sport Coronapandemin påverkar inte bara idrottarna. Även de som bevakar vintersporterna måste anpassa sitt upplägg.
– Vi kommer inte att kommentera någonting utomlands förrän tidigast VM, om ens det, säger SVT:s expert Björn Ferry inför helgens skidskyttepremiär.

I stället för att vara på plats i bubblan i finländska Kontiolax ska Björn Ferry ta nattåget ner till studion i Stockholm för helgens sändningar.

– Vi har ett litet reporterteam på plats på några ställen, det är allt, säger Ferry.

Distanskommenteringen kommer troligen att fortsätta hela säsongen, även om det fortfarande finns en plan för att vara på plats under VM i Slovenien i februari.

– Men jag tror inte att vi kommer åka dit. Säg att jag blir sjuk, jaha – då får jag inte vara där, och jag får inte åka hem. Och så måste man få dit någon ny. Då är det nästan bättre att utgå från Stockholm, då är det lättare att hantera eventuella sjukdomar, säger Ferry.

TT: Vad förlorar du som kommenterar på att inte vara på plats?

– Under själva tävlingen är det den där känslan, att om jag har varit på skjutvallen så vet jag hur mycket det blåser och vindriktningen – hur svårt är det i dag? Det är svårt att bedöma på tv-bilder, säger Ferry och fortsätter:

– Att jag åkt runt banan ganska kort innan och vet var det finns svåra partier, om det finns en isfläck och hur föret är. Lite sådana saker, men det gör ändå inte jättestor skillnad för en sändning.

Däremot, tillägger den tidigare skidskyttestjärnan som tog OS-guld 2010, förlorar han den värdefulla kontakten med åkare, ledare och vallare som han brukar möta ute i spåret, som är viktig för att inte komma för långt bort från det han bevakar.

– Men ser man vinsterna jämfört med riskerna, utan att veta, så känns det logiskt att inte åka dit.

Marie Carlsson/TT

Sport

"Mycket att reda ut mellan Zlatan och Janne"

Zlatan Ibrahimovic är skyttekung i italienska ligan den här säsongen. Arkivbild.
Foto: Alessandro Garofalo/AP/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic hintar om en landslagscomeback – och förbundskapten Janne Andersson pratar om en "kontakt framöver".
Men att Milanstjärnan kommer spela EM nästa år vågar inte experterna tro i nuläget.
– Det finns mycket att reda ut mellan Zlatan och Janne, säger Hanna Marklund.

Till att börja med: hur ska vi egentligen tolka det som herrlandslagets bästa målskytt sade till Aftonbladet ? Öppnades landslagsdörren på glänt? TT har frågat fotbollsexperterna Hanna Marklund, C More/TV4, och Richard Henriksson, Radiosporten.

– Jag gissar att Janne Andersson sitter i samma läge som hela fotbolls-Sverige gör. Man tänker: ”Jaha vad menar han med det här, då?” Och nu har Janne Andersson kommunicerat, och han tar ju ofta rimliga beslut. Så han tänker väl: ”Ja, men det är väl bäst att höra av sig, då", säger Richard Henriksson.

– Men det verkar finnas en diskrepans mellan hur Janne har uppfattat att deras tidigare snack varit – att det har varit tydligt att Zlatan har slutat och att ”han har sagt att han ska säga till om han ändrar sig” – och att Zlatan uppfattar det att någon ska höra av sig till honom.

Henriksson skrattar till.

– Det är härligt – det är ju kremlologi, man värderar ord och lägger formuleringar på guldvåg: "Är det mer en öppning nu?" Men det enklaste för Janne Andersson är ju att ta upp telefonen, ringa och fråga.

"De behöver träffas"

Hanna Marklund:

– Jomen, det känns ju som att han öppnar upp för det, genom att säga att han saknar landslaget.

– Men det finns mycket som måste hända. Janne Andersson måste ställa frågan till Zlatan, och de har mycket att reda ut sinsemellan. Zlatan har ju gjort uttalanden emellanåt som ibland varit stödjande, men som ibland – tycker jag – rört till saker.

Sedan Ibrahimovic avslutade landslagskarriären efter EM 2016 har han vid ett par tillfällen gått till frän attack mot Janne Andersson. Och det kan vara ett hinder för en comeback, menar Hanna Marklund.

– Det som ställer till det är relationen som varit och utspelen från Zlatan. De behöver träffas för att reda ut det.

Räds ny "trollning"

Richard Henriksson:

– Jag uppfattar Janne som en så pass välgrundad och proffsig ledare att han kan lägga saker bakom sig. Men det är klart, för att få det att fungera så måste all sådan surdeg först upp på bordet – och sedan bort från bordet. Det är inget som kan ligga latent.

Henriksson påminner också om Ibrahimovics tidigare hintar om att göra landslagscomeback – vilket sedermera har visat sig vara lösa utspel.

– Nu hoppas jag verkligen att Zlatan kommer tillbaka. Men i bakhuvudet finns ju att han tidigare på olika sätt har kommunicerat att han vill tillbaka – och sedan har det bara handlat om att skapa lite uppmärksamhet. Nästan som en minitrollning, och vem vet om det är det nu också?

"Har ju öppnat för det"

Sett enkom rent fotbollsmässigt konstaterar både Marklund och Henriksson att det inte är mycket att prata om, med tanke på den nivå Ibrahimovic alltjämt håller vid 39 års ålder. Men på frågan "tror du att Zlatan spelar EM 2021 för Sverige?" är båda i nuläget tveksamma.

– Det är en svår fråga, jag vet inte riktigt än vad jag tror. Det handlar om Zlatan och Janne Andersson just nu. Om det finns någon väg tillbaka, att de hittar någon form av förtroende och tillit sinsemellan, och att Zlatan är beredd att göra det som Janne ber alla i landslaget om. Kan man hitta en väg är det möjligt – Zlatan har ju öppnat för det, säger Hanna Marklund.

– Man är fortfarande i ett slags tombola; öppnar han för det nu, eller? Jag vet inte. Det är så svårt. Det hänger ju på Zlatan – varför skulle Janne Andersson tacka nej? Jag vill ju hoppas på det, därför vill jag säga ja. Men skulle jag satsa pengar skulle jag göra det på att han inte gör det. Det kanske är för att man är lite bränd efter olika utspel och hintar om det, och sedan har det blivit ingenting, säger Richard Henriksson.

Fredrik Shayn Scherman/TT

FAKTA

Fakta: Zlatan Ibrahimovic

Född: 3 oktober 1981 (39 år) i Malmö.

Familj: Sambon Helena Seger, sönerna Maximilian (född 2006) och Vincent (född 2008).

Position: Anfallare.

Landskamper/mål: 116/62.

Seniorklubbar: Malmö FF –2001, Ajax 2001–2004, Juventus 2004–2006, Inter 2006–2009, Barcelona 2009–2010, Milan 2010–2012, Paris SG 2012–2016, Manchester United 2016–2018, Los Angeles Galaxy 2018–2019, Milan 2020–.

Ligatitlar (13): 2002 (Ajax), 2004 (Ajax), 2005* (Juventus), 2006* (Juventus), 2007 (Inter), 2008 (Inter), 2009 (Inter), 2010 (Barcelona), 2011 (Milan), 2013 (Paris Saint-Germain), 2014 (Paris Saint-Germain), 2015 (Paris Saint-Germain), 2016 (Paris Saint-Germain). *Juventus blev fråntaget ligatitlarna 2005 och 2006 i samband med mutskandalen "calciopoli".

Inhemska cuptitlar (17): Nederländerna: cupen (2002), supercupen (2003). Italien: supercupen (2007, 2009, 2012). Spanien: supercupen (2010, 2011). Frankrike: cupen (2015, 2016), ligacupen (2014, 2015, 2016), supercupen (2014, 2015, 2016). England: supercupen (2016), ligacupen (2017).

Internationella cuptitlar (3): VM för klubblag (2009), Europeiska supercupen (2010), Europa League (2017).

Individuella priser (urval): Tolvfaldig vinnare av Guldbollen (2005, 2007–2016, 2020). Årets spelare i italienska Serie A tre gånger (2008, 2009, 2011). Årets spelare i franska Ligue 1 tre gånger (2013, 2014, 2016).

FAKTA

Bakgrund: Zlatans utspel mot Andersson

Inför VM 2018 kom Ibrahimovic med antydningar i intervjuer och i sociala medier att han var sugen på landslaget igen – två år efter avskedet. Janne Andersson konstaterade att Ibrahimovic lagt av i landslaget och i så fall måste ta kontakt med honom om han ändrat sig. Ibrahimovics bild var en annan: "De ringer mig varje dag och frågar hur jag mår och vad jag vill".

Hösten 2019 kritiserade Ibrahimovic, i en stor intervju i Expressen, Janne Andersson för att inte ta ut spelare med invandrarbakgrund i landslaget. Andersson och fotbollsförbundet slog ifrån sig kritiken och förbundskaptenen prisades senare för sitt ledarskap av en organisationen knuten till Fryshuset med motiveringen att han jobbar med en "tydlig värdegrund där rättvisa och alla människors lika värde är grunden".

I höstas kritiserade Ibrahimovic Andersson för att inte släppa fram talangen Dejan Kulusevski i startelvan mot Frankrike i Nations League.

"Vilket jävla skämt. Ytterligare ett bevis. Inkompetenta personer på fel positioner som kväver svensk fotboll", skrev Ibrahimovic på Twitter och länkade till en artikel där Andersson förklarade sitt beslut.

Utspelet fick förbundsordföranden Karl-Erik Nilsson att reagera skarpt.

"Zlatan har ju lämnat den svenska fotbollen, och är nu en som tycker, precis som väldigt många andra som tycker. Jag har inte samtalat med Zlatan om den frågan. Men jag tycker att det är helt galet, det som han har framfört om Janne Andersson. Det här gagnar inte Zlatan och hans eftermäle", sade Nilsson i fotbollsjournalisten Olof Lundhs podcast.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Sport

Efter karantän: Hector näst snabbast i kvalet

Sara Hector jublar efter ett tidigare lyckat alpinåk i världscupen. Arkivbild.
Foto: Marco Trovati/AP/TT
Sport
Sport

Sara Hector verkar inte ha påverkats negativt av att ha suttit i karantän i en vecka. Den svenska alpinåkaren ligger tvåa efter kvalet i världscuptävlingen i parallellstorslalom i österrikiska Lech/Zürs. Schweiziskan Lara Gut-Behrami leder och den tvåfaldiga vinnaren i slalompremiärhelgen i Levi, slovakiskan Petra Vlhova, är trea.

De 16 bästa åkarna är klara för finalpasset i eftermiddag, som startar med åttondelsfinaler.

Hector och de andra svenska åkarna fick inte vara med i slalompremiären eftersom en svensk ledare testats positivt vid ankomsten till Finland. I stället sattes de i karantän, först i Finland och sedan i Sverige under en veckas tid. På grund av coronapandemin och osäkerheten vid resor hade Sverige redan tidigare bestämt att endast Hector skulle åka till Österrike för dagens parallelltävling.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Stora Valla underkänd – får spela i Örebro

Degerforsspelarna deppade efter förlusten mot Eskilstuna. Nu har de chansen att säkra allsvenskt spel i hemmamatchen, som måste spelas i Örebro, på lördag.
Foto: Anders Wiklund/TT
Sport
Sport

På lördag kan Degerfors säkra avancemanget till allsvenskan, i hemmamatchen mot Gif Sundsvall.

Men det blir inget firande, efter 23 års väntan på allsvenskt spel, på Stora Valla. Svenska fotbollförbundets planinspektör har gjort bedömningen att gräsmattan på Stora Valla inte är spelbar, skriver superettanklubben på sin webbplats.

Matchen ska spelas på konstgräset på Behrn arena i Örebro.

Degerfors kunde ha säkrat den allsvenska platsen den senaste helgen men föll då mot Eskilstuna med 0–2.

Sport

Corona i franska stjärnlaget – premiären i fara

Det franska stafettlaget efter VM-guldet förra säsongen. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Världscuppremiären i skidskytte kan bli utan åkare från toppnationen Frankrike och Ryssland. Coronasmitta finns i bägge landslagen, och nu är det upp till finländska myndigheter att besluta om några åkare från de drabbade lagen kan komma till start i Kontiolax i helgen.

Det internationella skidskytteförbundet (IBU) skriver i ett pressmeddelande att lagmedlemmar i Frankrike har testat positivt för covid-19 och har isolerats.

Man skriver också att de finländska myndigheterna beslutat att det inte krävs någon karantän för det franska laget, men att man fortfarande väntar på ytterligare besked. Frankrikes herrlandslag kammade hem åtta medaljer i VM förra säsongen.

Även det ryska landslaget har drabbats av coronasmitta. Enligt ryska nyhetsbyrån Tass har fyra fall av covid-19 konstaterats inom laget – åkaren Anton Babikov tillsammans med två läkare och en massör. Senare under torsdagen skriver dock Tass att det ryska laget trots allt kommer till start – enbart Babikov och hans rumskamrat Jevgenij Garanitjev missar premiären.

"Karantänen har tagits bort från det ryska landslaget, bara Babikov och Garanitjev kommer att missa inledningen av världscupen", skriver det ryska skidskytteförbundet i ett uttalande enligt Tass.

IBU har dock inte bekräftat uppgifterna.

Även Moldavien, Lettland och Rumänien har positiva fall av covid-19, och har isolerats, skriver IBU.

"De ansvariga finländska hälsovårdsmyndigheterna har informerats och kommer att besluta om ytterligare förfaranden. Mer information kommer att ges senare", skriver IBU.

Världscuppremiären i Kontiolax inleds på lördag med distanslopp.

Det svenska alpinlandslaget hamnade den gångna helgen i en liknande sits när en ledare i laget testade positivt på plats i Finland varpå hela laget sattes i karantän. De svenska damerna missade därmed slalompremiären i Levi.

Marie Carlsson/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL