Sport

Här är favoriterna till galapriserna

Får Fridolina Rolfö jubla för ett pris i kväll?
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Kosovare Asllani, Magdalena Eriksson eller Fridolina Rolfö?
Zlatan Ibrahimovic, Victor Nilsson Lindelöf eller Emil Forsberg?
Här är de som lär göra upp om Diamant- respektive Guldbollen när det covid-19-påverkade fotbollsåret summeras i en gala med ny form.
PREMIUM

Fotbollsgalan 2020 har blivit Fotbollsåret 2020. Efter en säsong som präglats av coronapandemin ändrar fotbollsfesten form.

Utmärkelserna finns dock kvar.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Mållös debut för Tuchel

Chelseas nye tränare Thomas Tuchel.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Sport
Sport Frank Lampard fick lämna och in kom Thomas Tuchel.
Ett dygn senare stod Chelseas nye tränare och ropade direktiv på Stamford Bridge.
Hur det gick? 0–0 mot Wolverhampton.

Det blev snabba ryck när ägaren Roman Abramovitj hade bestämt sig.

Frank Lampard – som spelare en legendar i fotbollsklubben – fick sparken i måndags efter en mindre framgångsrik start på Premier League-säsongen.

Ett dygn senare presenterades tyske Thomas Tuchel, som allra senast tränade Paris SG och dessförinnan var i Dortmund.

Efter ytterligare ett dygn klev 47-åringen in på Stamford Bridge som Chelseas nye tränare.

Någon hejdundrande succé blev det dock inte.

Visserligen kontrollerade Chelsea det mesta av spelet men de lyckades aldrig bryta ner gästernas försvar, och hemmamötet med Wolverhampton slutade mållöst, 0–0.

Förvisso ett resultat som gav Tuchel en poäng i Premier League-debuten.

Thomas Tuchel, Chelseas elfte tränare sedan Abramovitj köpte klubben 2003, har skrivit på ett 18-månaderskontrakt och beskrivit dagarna fram till kontraktsskrivningen som "surrealistiska".

Sport

Malmö FBC vände och vann stort

Sport
Innebandy Malmö FBC tycks ha fått upp farten i damernas SSL och på onsdagen kom andra raka fullpoängaren genom hela 7-2 (1-2, 2-0, 4-0) borta mot Jönköpings IK.

– Komfortabelt till slut. Men vi var inte speciellt bra i början där jag var lite frustrerad och arg över prestationen, konstaterade tränaren Mikael Jeppsson i Expressens direktsändning från Jönköpings idrottshus - Arenan.

– Starkt av oss att kunna vända vår lite sämre prestation till att arbeta oss in i matchen med envishet.

Jönköping öppnade bäst och gick fram till 2-0 i första perioden. Därefter vaknade bortaspelarna och svarade för sju raka fullträffar. Målskyttar: Andrea Gämperli x 2, Ellen Rasmussen x 2, Rebecca Mårtensson, Tereza Urbánková och Madeleine Karlsson.

– Vi växte in i det bra, fick något psykologiskt mål med oss som gav energi och kunde rida vidare på den vågen. Till slut vann vi rättvist, sa Jeppsson efter Malmö FBC:s femte poängmatch i rad.

– Jag kände mig stressad vid 0-2 och var inte inte riktigt säker förrän de fem sista minuterna då laget tog sig samman på ett bra sätt och spelade en mogen innebandy.

På lördag väntar ny bortadrabbing mot Täby FC IBK.

Sport

Tydligt Häcken-ja till Göteborg FC

BK Häcken bör ta över damallsvenska Göteborg FC. Det blev resultatet när Häckens medlemmar på onsdagskvällen röstade vid det till största delen digitala årsmötet.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Det blir av allt att döma en gulsvart fortsättning för damallsvenska Göteborg FC.
Häckens medlemmar röstade på årsmötet med stor majoritet ja till att ta över mästarklubben.
– Vi är självklart oerhört stolta, säger klubbchefen Marcus Jodin.

Utgången av Häckens digitala årsmöte var på förhand ovisst och debatten tog relativt lång tid.

Men när det väl var dags för omröstning vann styrelsens förslag om att ta över GFC stort.

Enligt Häcken röstade 416 medlemmar ja och 35 nej, medan fyra röstade blankt och sex avstod.

– Jag haft en positiv känsla. Så jag är inte överraskad. Men det är klart att det känns skönt att man har en majoritet i frågan som man kan ta med sig, säger Häckens ordförande Anders Billström.

– Samtidigt har jag fortsatt respekt för den andra sidan.

Göteborg FC ser i och med resultatet ut att bli BK Häcken, med gulsvarta tröjor och hemmaarena på Hisingen.

På torsdagen ska visserligen också Göteborg FC:s medlemmar säga sitt, men det har på förhand beskrivits som mest en formalitet så länge Häckens medlemmar röstar ja.

Övertagandet kommer i så fall att gå relativt fort.

– Jag vill betona att det handlar om att invänta morgondagens årsmöte. Men vi har naturligtvis en plan för hur vi ska hantera detta, säger klubbchefen Marcus Jodin.

Byter namn

Om även GFC:s årsmöte säger ja kommer Häcken att ta över både Göteborg FC och föreningens plats i damallsvenskan och i Champions League.

Laget kommer den kommande säsongen att spela med ett eget organisationsnummer, men ska i allt övrigt vara ett Häcken-lag och dela både hemmaplan och träningsanläggning med klubbens herrallsvenska lag på Hisingen.

Häckens division 2-lag kommer att spela vidare som planerat.

Chockbesked

Göteborg FC:s besked om att elitverksamheten ska läggas ner – mindre än två månader efter första SM-guldet – slog ner som en bomb den 29 december i fjol.

Men beskedet ändrades lika plötsligt och två veckor senare blev en ny plan känd – att Häcken ska ta över både föreningen och den damallsvenska serieplatsen.

Förslaget fick ett positivt mottagande i det nuvarande damlaget.

Supporterföreningen Getingarna har dock varit kritisk till förslaget, bland annat med hänvisning till att Häcken skulle ta en genväg genom att ta över en annan förening.

Till slut röstade dock de flesta, inklusive ordföranden Robin Heed, ja.

– Jag kan väl säga det nu när det var en så stor majoritet. Jag röstade för. För min del har det känts naturligt, säger Heed.

Samtidigt, poängterar han, finns det en risk att Häcken nu får en negativ stämpel hos vissa motståndarsupportrar.

– Vi som varit med i de här diskussionerna vet att det är en riktigt svår fråga. Ser man det på det enkla sättet kan man nog få en sådan stämpel och det kommer nog att ta ganska lång tid innan man får bort den, säger han.

– Men det återstår väl att se. Jag har inte än fått några reaktioner från Fotbollssverige och olika supporterföreningar. Så man får se lite.

Jens Bornemann/TT

Häcken höll ett extra årsmöte för att besluta för eller emot ett övertagande av Göteborg FC.
Häcken höll ett extra årsmöte för att besluta för eller emot ett övertagande av Göteborg FC.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

FAKTA

Fakta: Turerna kring Göteborg FC

7 november 2020: Göteborg FC säkrar sitt första SM-guld. Det blir 7–0 mot Linköping i näst sista omgången och SM-guldet är bärgat.

15 november: Efter 3–1 mot Vittsjö i sista omgången får Göteborgsspelarna ta emot SM-pokalen och guldmedaljerna.

16 december: Champions League-äventyret är över. Manchester City vinner 16-delsfinalen med 2–1 i första matchen och 3–0 i returen.

17 december: GFC:s styrelse med ordföranden Peter Bronsman i spetsen fattar ett ödesmättat, men än så länge hemligt, beslut om klubbens framtid.

29 december: Chockbeskedet. Göteborg meddelar att man lägger ner elitverksamheten och ska dra sig ur damallsvenskan.

30 december: Göteborg har ännu inte sagt upp den damallsvenska platsen. Det ryktas om att några sponsorer kan rädda klubben. Samma kväll har Örgryte ett styrelsemöte, som dock slutar i ett nej till att ta över GFC:s verksamhet.

31 december: GFC meddelar att man trots allt spelar vidare i damallsvenskan och därmed också i Champions League till hösten. Man hoppas dock fortfarande på att en herrelitklubb ska ta över verksamheten.

13 januari: Häcken kallar till årsmöte den 27 januari för att ta beslut om ett övertagande av GFC. Samma dag aviserar Göteborg FC att klubben ska hålla årsmöte den 28 januari.

27 januari: Häckens medlemmar röstar ja till övertagandet på ett extrainsatt årsmöte.

28 januari: Göteborg FC håller årsmöte.

Sport

"Vi kommer få fantastiska förutsättningar"

Göteborgs Elin Rubensson. Arkivbild.
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sport
Sport Landslagsstjärnan Elin Rubensson gläds åt beskedet att BK Häcken röstat ja till att ta över hennes Göteborg FC.
Nu kan det svenska mästarlaget bli ännu bättre, säger hon.
– Det är det här som krävs för att hänga på ute i Europa, säger Rubensson.

Göteborg FC tog ett historiskt första SM-guld i höstas efter att ha etablerat sig i Sverigetoppen de senaste åren. Ute i Europa har de svenska lagen samtidigt halkat efter, i takt med att etablerade herrklubbar satsat också på damlag.

Att Häcken nu ser ut att göra detsamma, genom att ta över Göteborg – 416 av 460 medlemmar röstade ja på onsdagens årsmöte – är därför väldigt glädjande, säger Göteborgs landslagsmittfältare Elin Rubensson.

– Det är det här som krävs för att hänga på ute i Europa. Där drar de ifrån när storklubbarna börjar satsa, och vi har legat ganska långt efter. Så det här känns absolut som ett steg i rätt riktning, säger Elin Rubensson.

Byter upp sig

Fortfarande krävs att förslaget får ja också på Göteborg FC:s årsmöte på torsdagen. Men i så fall kan spelarna se fram emot att byta lilla Valhalla IP mot Häckens relativt nybyggda Bravida arena. Ännu viktigare, betonar lagkaptenen Beata Kollmats, är kanske att laget får tillgång till träningsanläggningen Gothia Park Academy.

– Det kommer att ge oss fantastiska förutsättningar. Det vi har haft på Valhalla går inte att jämföra med Gothia Park. Det är som natt och dag. Det finns allt där ute, både gräsplan, konstgräsplan, mat och komplett gym. Det är en superfin anläggning. Valhalla har ju sett ungefär likadant ut i alla år. Vårt omklädningsrum har väl rustats upp några gånger, men det är väl det. Vi har inte komplett gym där och byggnaden hade också behövt renoveras, säger Beata Kollmats.

"Varit ganska jobbigt"

Både Rubensson och Kollmats är också glada att lagets framtid nu verkar utstakad. Det har varit en speciell tid sedan chockbeskedet i slutet av december, att Göteborg skulle lägga ner elitverksamheten och dra sig ur damallsvenskan.

Men efter ett antal turer verkar laget alltså bli kvar i serien, och får chansen att försvara sitt SM-guld.

– Det är jättekul såklart, det känns jättebra. Det är en proffsig organisation som vi kommer in i. Det har varit en väldigt oviss tid som har varit ganska jobbig. Det är väldigt skönt det här, säger Elin Rubensson.

Lasse Mannheimer/TT

Sport

Svensk ny general manager Pittsburgh

Sport
Sport

Pittsburghs general manager Jim Rutherford, 71, lämnar sitt uppdrag av personliga skäl.

In kommer Patrik Allvin.

Han blir därmed den förste svensk som är general manager för en NHL-klubb.

– Jag ser fram emot den här möjligheten i Pittsburgh men jag skulle inte vara i den här positionen om det inte vore för Jim och det förtroende som han har gett mig de senaste åren, säger Allvin till nhl.com.

– Jag vill tacka honom och önska honom lycka till i framtiden.

46-åringen har varit chefsscout för klubben under de senaste åren och i november fick han ta klivet uppåt i organisationen till assisterande general manager.

Pittsburgh skriver att Patrik Allvin är en tillfällig lösning och att klubben har börjat leta efter en ersättare till Jim Rutherford.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Sport

Bengtsson och Orrenius årets sportjournalister

Fotbollsmagasinet Offsides Anders Bengtsson och Johan Orrenius har utsetts till årets sportjournalister 2020.
Foto: Carl Sandin/Bildbyrån
Sport
Sport

Fotbollsmagasinet Offsides Anders Bengtsson och Johan Orrenius har utsetts till årets sportjournalister 2020. Bakom utmärkelsen står Svenska sportjournalistförbundet, som i sin motiveringen skriver:

"Fristående med en stark trovärdighet. Djup och bredd från såväl de stora arenorna som bakgårdarna, med en ständigt inspirerande berättarkonst. Med ett mod som främjar journalistikens oberoende."

Det är första gången som förbundet delar ut utmärkelsen till två personer samma år, och Bengtsson och Orrenius hade inte velat ha det på något annat vis.

"Jag tror att både Johan och jag kan skriva under på att om den ena fått priset och inte den andre så hade det känts orättvist, för vi jobbar så himla nära varandra", säger Anders Bengtsson i ett pressmeddelande.

"För mig är det bara roligare att vi får dela på priset. Det känns som att vi har vårt lilla lag", säger Orrenius.

FAKTA

Fakta: Senaste pristagarna

2020: Anders Bengtsson och Johan Orrenius, Offside.

2019: Linda Hedenljung, Östersunds-Posten.

2018: Alexander Lundholm, Radiosporten.

2017: Kristoffer Bergström, Aftonbladet.

2016: Ola Wenström, MTG.

2015: Olof Lundh, TV4.

2014: Johanna Frändén, frilans.

2013: Lisa Edwinsson, Dagens Nyheter.

2012: Erik Niva, Aftonbladet.

2011: André Pops, SVT.

2010: Henrik Skiöld, TT.

2009: Tommy Åström, frilans.

2008: Mats Wennerholm, Aftonbladet.

Sport

TT-FLASH: Häcken säger ja till Göteborg FC

Sport
Sport BK Häckens medlemmar säger ja till att ta över damallsvenska Göteborg FC, rapporterar GP.

Sport

Atalanta vidare i cupen - vände mot Lazio

Aleksej Mirantjuk, vänster, jublar efter att ha avgjort kvartsfinalmötet med Lazio.
Foto: Stefano Nicoli/AP/TT
Sport
Sport

Atalanta får spela vidare i italienska cupen, och det efter en dramatisk vändning från 1–2 till 3–2 i kvartsfinalen mot Lazio.

Ruslan Malinovskij satte kvitteringen i 37:e minuten och 20 minuter senare säkrades avancemanget när Aleksej Mirantjuk satte dit 3–2.

Efter Atalantas drömstart i Bergamo – Berat Djimsitis ordnade ledningsmålet redan i sjunde minuten – var det dock gästerna som tog över. Vedat Muriqi fick dit 1–1-målet och i 34:e minuten gav Francesco Acerbi Lazio ledningen.

Men det skulle som sagt komma ytterligare en vändning i matchen, en avgörande sådan.

Med Malinovskijs och Mirantjuks mål är AtaIanta vidare till semifinal, och där väntar vinnaren från mötet Napoli–Spezia.

Senare i kväll väntar kvartsfinalen mellan svenske landslagsspelaren Dejan Kulusevskis Juventus och Spal.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL