Kultur och nöje

Konst med rötter i naturen

Konstverk av djurben.
Kultur och nöje
Konst Tidningens konstkritiker, Britte Montigny, har besökt Ystads konstmuseum som visar två utställningar som båda handlar om naturen - där en fascination som nästan blir en besatthet hos konstnärerna.

Det första som möter vid ingången till Signe Johannessens utställning Trofé, som visas på översta våningen i Ystads konstmuseum, är videofilmen Mr Deer. En stilig hjort med magnifik hornkrona har stannat upp. Lyssnar. Brölar. Och får svar. Dock inte av en möjlig maka men väl av en mänsklig stämma. Guttural och lockande. Besvärjande som vore det en schaman som med sin stämma vill tvinga hjorten till underkastelse och lydnad. Och han lyckas. Hjorten går ner sig i ett bottenlöst träsk. Kameran följer hans kamp tills vattnet sluter sig över den sista spetsen på hans krona.

Signe Johannessen. Stillbild ur videon Mr Deer, (2020).
Foto: Britte Montigny
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Bästa tv-tipsen i slutet av semestern

Rapparen Lil Dicky och hans hypeman Gata i HBO:s 'Dave'. Pressbild.
Foto: HBO Nordic
Kultur och nöje
Kultur och nöje Värmeböljan är över för den här gången och plötsligt gör sig suget efter bra tv-serier påmint igen. Här är något av det bästa du kan strömma just nu.

"Dave" säsong 2, HBO Nordic.

Porrmissbruk, homoerotik och självhat. Plojrapparen Lil Dickys autofiktiva komediserie är inne på sin andra säsong och överträffar nästan den föregående. Det kan se ut som en uppdaterad "Entourage" men är långt mer experimentellt och skämskudde-roligt.

"Dave" ger en lite-för-realistisk skildring av narcissismen som omgärdar Los Angeles musikvärld, och de krockar som uppstår när en judisk rappare försöker orientera sig i en traditionellt svart kultur.

"Vår lilla hemlighet", SVT Play.

Två bröder kör efter en blöt kväll ihjäl en fotgängare, drabbas av panik och gör det fatala misstaget att försöka dölja brottet.

Låter det som en trött och rätt klichémässig intrig? Visst – fast i den här synnerligen smarta och bitvis väldigt roliga skotska tv-serien blir tittaren ofta överraskad av vändningarna. Även de på ytan grovt tillyxade bröderna – den charmige slarvern och den iskalle karriäristen – visar sig ha fler nyanser än någon kunnat ana.

Hur ska det gå för Max och Jake? Att svaret med största sannolikhet är "dåligt" hindrar en inte från att hålla en tumme för det klantiga brödraparet.

"Lyxmäklarna: En familjeaffär", Netflix.

Är du sugen på smaskiga intriger är det här inte serien för dig. Den franska realityserien "Lyxmäklarna" är snarare en puttrande boeuf bourguignon. Familjen Kretz är en ganska vanlig, fransk medelklassfamilj med ett ovanligt familjeföretag: deras mäklarfirma förmedlar lyxlägenheter och villor till de mest välbärgade.

Genom de sympatiska makarna Kretz och deras charmiga söner får man följa med in i extravaganta Parisvåningar och franska chateauer, samtidigt som man får ta del av mäklarlivet bakom kulisserna och den orimligt härliga familjens vardag. Största behållningen är mormor Majo, som utan att blinka drar av tio år från sin ålder när barnbarnen hjälper henne med en dejtingprofil.

Det skulle kunna vara tråkig tv – men det är det inte. Efter bara några avsnitt drömmer du om att bo i alla våningar de visar, och framför allt om att vara en del av familjen Kretz.

"Babylon Berlin", SVT Play.

Lika delar äppelkäck deckarnostalgi, dekadent Berlinskildring och sedelärande historielektion. Tyska "Babylon Berlin" har det mesta – och den nya omgången är ännu bättre än första vändan.

Bara den osannolikt maffiga inledningen är värd en rejäl slant av SVT:s licenspengar. Kriminalkommissarie Raths vandring genom Berlins börshus 1929, då börserna över hela världen kraschar, våldet briserar och en mördare går lös är både fasansfull och enormt snyggt genomförd.

"The White Lotus", HBO Nordic.

Många har redan jämfört serien med "Pang i bygget" – och Murray Bartlett i rollen som otursförföljd hotellchef ÄR bitvis en mer ångestriden och demonisk version av John Cleese.

I övrigt står "The White Lotus" på egna ben. Efter en lite trög inledning fastnar man snart för berättelsen om de dysfunktionella sällskapen på hawaiiansk lyxsemester. Hur går det för det ytterst omaka bröllopsparet? Klarar hotellchefen att hålla sig nykter? Och vem skickas i sista avsnittet hem i en likkista?

Sara Ullberg/TT

Kristoffer Viita/TT

Sally Henriksson/TT

Mark Bonnar och Jamie Sives som bröderna Max och Jake i 'Vår lilla hemlighet'. Pressbild.
Mark Bonnar och Jamie Sives som bröderna Max och Jake i "Vår lilla hemlighet". Pressbild.
Foto: SVT
Bröderna Kretz hjälper mormor Majo att skapa en profil på en dejtingsida. I 'Lyxmäklarna' följer man den franska familjen i jobbet och vardagen. Pressbild.
Bröderna Kretz hjälper mormor Majo att skapa en profil på en dejtingsida. I "Lyxmäklarna" följer man den franska familjen i jobbet och vardagen. Pressbild.
Foto: Netflix
Hannah Herzsprung och Volker Bruch som Helga och Gereon Rath i den tyska storsatsningen 'Babylon Berlin'. Pressbild.
Hannah Herzsprung och Volker Bruch som Helga och Gereon Rath i den tyska storsatsningen "Babylon Berlin". Pressbild.
Foto: SVT
Hotellchefen Armonds (Murray Bartlett) leende blir allt mer ansträngt ju längre in i 'The White Lotus' man kommer. Här tillsammans med assistenten Lani (Jolene Purdy). Pressbild.
Hotellchefen Armonds (Murray Bartlett) leende blir allt mer ansträngt ju längre in i "The White Lotus" man kommer. Här tillsammans med assistenten Lani (Jolene Purdy). Pressbild.
Foto: HBO Nordic

Kultur och nöje

Slipknots tidigare trummis Joey Jordison död

Slipknots tidigare trummis Joey Jordison har avlidit. Arkivbild.
Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje Joey Jordison, tidigare trummis och originalmedlem i det amerikanska metalbandet Slipknot, har avlidit. Känd som en av världens främsta trummisar hyllas han nu för sitt bidrag till metalvärlden.

Joey Jordinson avled under måndagen, 46 år gammal. Hans familj skriver i ett uttalande som citeras av flera amerikanska medier att han gick bort lugnt och stilla i sömnen, utan att nämna dödsorsaken.

Jordison föddes 1975 som Nathan Jonas Jordison i Des Moines i delstaten Iowa i USA. Han fick sitt första trumset som åttaåring och 20 år gammal var han med och bildade Slipknot, tillsammans med Paul Gray och Shawn Cruhan.

Med sin snabba musik, till stor del präglad av Joey Jordisons erkända skicklighet med trummorna, och de skräckfilmsinspirerade masker som bandmedlemmarna använde i musikvideorna och på scen rönte Slipknot snart stora framgångar i metalvärlden. De släppte sitt självbetitlade debutalbum 1999, följde upp med "Iowa" två år senare och tilldelades 2006 en Grammy för låten "Before I forget" från sitt tredje, Rick Rubin-producerade album "Vol. 3: (the subliminal verses)".

Framröstad trummis

Under sin tid i Slipknot skrev Joey Jordison, som på scen bar en uttryckslös japansk teatermask, flera av bandets mest framgångsrika låtar. Vid sidan av spelade han också i horrorpunkbandet Murderdolls och turnerade periodvis som trummis med Korn, Metallica och Rob Zombie.

2010 blev Jordison framröstad till världens bästa trummis de senaste 25 åren av tidskriften Rythms läsare, något som han själv har beskrivit som sin karriärs stoltaste ögonblick. Samma år avled Slipknots basist Paul Gray i samband med en överdos.

Hyllas av Metallica

Joey Jordison lämnade Slipknot 2013, efter 18 år och tre album. Året efter avhoppet påstod han att han hade sparkats från bandet, men senare berättade han att orsaken var att han hade diagnostiserats med den ovanliga sjukdomen transversell myelit, en form av multipel skleros där ryggmärgen blir inflammerad.

I senare intervjuer uppgav Jordison att han med hjälp av sjukgymnastik hade lyckats hitta tillbaka till trummorna.

Flera kända personer i hårdrocksvärlden har hyllat Joey Jordison sedan hans bortgång, däribland Slipknot-medlemmarna Corey Taylor och Shawn Crahan som båda postat svarta rutor på Twitter. Bandet Metallica skriver "R.I.P. brother" på Facebook, medan Matt Heafy från trashmetalbandet Trivium konstaterar att "Joeys bidrag till musiken förändrade hårdrocken ... som vi känner den".

Matilda Källén/TT

Susanna Persson Öste/TT

Joey Jordison under en konsert med Slipknot i Lissabon 2009. Arkivbild.
Joey Jordison under en konsert med Slipknot i Lissabon 2009. Arkivbild.
Foto: Armando Franca/AP/TT

Kultur och nöje

Publiken inte rädd för att smittas av corona

Ingen kan väl ha missat att publiken är tillbaka i program som 'Allsång på Skansen'. Men också framför andra scener i Sverige har publiken fyllts på i takt med lättade restriktioner. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Publiken är tillbaka i biograferna och framför livescenerna. Minskade restriktioner och en sjunkande smittkurva får branschen att dra en lättnadens suck.

Det har gått fort. För mindre än två månader sedan var det fortfarande ett publiktak på max åtta person som gällde för inomhusteatrar och biografer – med anvisade platser för publiken.

Nu är det helt andra regler som gäller. Publiktaket höjdes i juni till 50 personer och i juli till 300 personer. Och i takt med att taket höjts har också publiken strömmat till. Ingen kan väl ha missat att publiken är tillbaka i program som "Allsång på Skansen". Men också framför andra livescener finns nu publik – liksom i biograferna.

– Restriktionerna har lättat – men de har inte släppt. Vår kapacitet är fortfarande begränsad, men publiken växer i takt med lättnaderna, säger Peter Fornstam, vd för biografkedjan Svenska bio.

Han och hans kollegor har diskuterat mycket och länge huruvida publiken skulle komma tillbaka i takt med att restriktionerna lättade – eller om den skulle stanna hemma. Nu vågar Peter Fornstam nästan dra en lättnadens suck.

– Publiken hålls inte tillbaka av rädsla för att bli smittad. Det som nu påverkar hur många biljetter vi säljer är vilka filmer som visas och vad det är för väder, vilket hör till sommarsäsongen, säger han.

Peter Fornstam är optimistisk och välkomnar även den senaste lättnaden som tillåter större sällskap att sitta tillsammans.

– Vi har längtat så länge efter det här, säger han.

"Tar hand om varandra"

Sommarens varma väder har varit en skänk från ovan för utomhusteatern Parkteatern i Stockholm. Utomhus tillåts en större publik än inomhus. Solen skiner nu över ett begränsat publikhav på spelplatsen i Galärparken på Djurgården, likaså över deras turnerande pop up-föreställningar för barn i ytterstaden.

– Jag är bubblande glad över publiktrycket och den respons som vi får från publiken, säger Cecilia Falk, verkställande producent vid Parkteatern.

Hon berättar att de har gjort allt de kan för att publiken ska känna sig trygg med att komma – vilket också har lyckats. Cecilia Falk tror att hemligheten är teaterns stora informationsarbete.

– Vi är noga med information före föreställningarna och när publiken väl är på plats. Vi är också snabba med att svara på frågor som ställs till oss i sociala medier och via mejl, säger hon.

Parkteatern gör också vad de kan för att uppfylla varje enskild besökares önskemål vad gäller trygghet. Vill någon sitta ensam på en bänk, då ordnar man det. Samma sak gäller också personalen. Vill någon ha munskydd och ansiktsvisir, då är det fritt fram.

– Det vi kommunicerar är att ansvaret ligger både hos oss och publiken. Det fungerar väldigt bra, vi tar hand om varandra. Vår publik brukar trängas och gå runt och mingla. Men nu är alla med på noterna och respekterar restriktionerna, säger Cecilia Falk.

Teaterns publik är heller inte van vid att köpa förhandsbiljetter – Parkteatern är helt gratis – men har snabbt lärt sig att man i sommar måste boka fribiljetter inför varje föreställning.

– Biljetterna tar nästan alltid slut, säger Cecilia Falk.

Finns ett stort sug

Svenskarna går inte bara på bio och teater igen – de går också på konserter. Joppe Pihlgren, verksamhetsledare för organisationen Svensk live, berättar om positiva signaler från medlemmarna.

– De kör på begränsad kapacitet och mycket är fortfarande inställt, men biljetterna till det som händer säljer slut fort, säger han.

Joppe Pihlgren berättar att publiktillströmningen bekräftar vad han länge har trott sig veta, och som Svensk live nu även fått svart på vitt genom att låta två biljettbolag göra en undersökning.

– Det finns ett stort sug och ett uppdämt behov efter livemusik i Sverige. Många spelningar har skjutits upp tre eller fyra gånger. Men publiken har i de flesta fall valt att vänta och behålla sina biljetter i stället för att återköpa dem, säger han.

Viktor Andersson/TT

Parkteaterns ledarduo, Albin Flinkas, konstnärlig chef, och Cecilia Falk, verkställande producent, känner stor glädje. Parkteatern slog upp portarna redan i början av juni. När publiktaket höjdes den 1 juli såg teatern hur publiken omedelbart strömmade till. Arkivbild.
Parkteaterns ledarduo, Albin Flinkas, konstnärlig chef, och Cecilia Falk, verkställande producent, känner stor glädje. Parkteatern slog upp portarna redan i början av juni. När publiktaket höjdes den 1 juli såg teatern hur publiken omedelbart strömmade till. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Än så länge är det en bit kvar till enorma publikmassor som står packade framför stora scener, men TT:s rundringning till folk i livebranschen vittnar om en stor framtidsoptimism. Arkivbild.
Än så länge är det en bit kvar till enorma publikmassor som står packade framför stora scener, men TT:s rundringning till folk i livebranschen vittnar om en stor framtidsoptimism. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT

FAKTA

Fakta: Lättnader av publikrestriktioner

Från och med den 1 juli tillåts upp till 300 personer i sittande publik inomhus och 3 000 på utomhusevenemang. Kravet är att varje besökare ska ha en anvisad sittplats.

Teatrar, biografer och livemusikscenen har dock en begränsad kapacitet till följd av fortsatta restriktioner vad gäller social distansering. Parkteatern har till exempel tillstånd att släppa in 1 100 besökare, men i praktiken kan de inte ta emot en sådan stor publik utan att bryta mot regler vad gäller avstånd och storlek på sällskap.

Ytterligare lättnader väntas i höst.

Kultur och nöje

Debutanter och mellomedley på Skansen

Mellomedley med Anna Bergendahl, Sanna Nielsen, Tusse, Lina Hedlund, Fredrik Kempe och Arvingarna i tisdagens Allsång på Skansen.
Foto: Christine Olsson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Sommarens femte allsång från Skansen bjöd på bland annat debutanter i form av Eagle-Eye Cherry och Cherrie, samt ett stjärnspäckat mellomedley.

Eagle-Eye Cherry inledde med att framföra sin singel "I like it". För honom var det debut i programmet, trots en lång artistkarriär som sträcker sig tillbaka till 90-talet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Fantomen-författaren Claes Riemerthi död

Claes Reimerthi, författare, serieskapare och seriehistoriker, har gått bort vid 66 års ålder. Han är mest för sin många manus till serietidningar som svenska Fantomen och 91:an.
Foto: Bild från Wikipedia, foto Per AJ Andersson, Creative commons-licens BY SA.
Kultur och nöje
Personligt
Kultur och nöje
PREMIUM

Den svenske författaren, serieskaparen och seriehistorikern Claes Reimerthi är död, skriver svenska Fantomen på sin Facebooksida.

Claes Reimerthi arbetade som manusförfattare för flera stora svenskproducerade serier, bland annat svenska Fantomen. I en runa på Facebook kallas han "91:an och Fantomens mest briljanta och produktiva manusförfattare". Den som läst någon av dessa tidningar de senaste 30 år har troligen tagit del av Claes Reimerthis verk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Kultur och nöje

Saint Etienne släpper nytt album

Saint Etienne, med medlemmarna Sarah Cracknell, Pete Wiggs och Bob Stanley, var som störst på 90-talet. Nu är de aktuella med sitt tionde album. Arkivbild.
Foto: Sofia Müller/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den 10 september släpper den brittiska poptrion Saint Etienne sitt tionde album, "I've been trying to tell you", skriver NME. Tidigare i september släpper de även en film med samma titel, i regi av fotografen Alasdair McLellan.

Det nya albumet beskrivs som "ett konceptalbum om optimism, nostalgi och det sena 90-talet".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Selma vid havet och en försvunnen Victoria

Selma Lagerlöf-statyn spanar ut över havet mot Ven och Danmark.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Hemester i kulturen, del sex En park i väntan på en staty i alla ära men det finns också några redan uppförda statyer av namngivna kvinnor att besöka i Skåne. I Landskrona blickar till exempel en ung Selma Lagerlöf ut över havet.

Det är stilla hos Selma Lagerlöf-statyn som 2009 placerades intill promenadstråket Linjen i Landskrona och bronsen är solvarm när jag lägger handen på hennes axel.

Selma Lagerlöf kom till Landskrona som ung, nyutexaminerad lärare 1885 och arbetade på Elementarläroverket för flickor. 1897 lämnade hon staden som författare, debuten med Gösta Berlings saga kom 1891.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Hemester i kulturen

”Hade gärna sett en staty som speglar Elma Danielssons kraft”

Eva Bonde i Rörsjöparken i Malmö där Elma Danielsson ska stå staty.
Foto: Gunilla Wedding
Kultur och nöje
Hemester i kulturen, del 6 I kultur- och nöjesredaktionens sommarserie om platser i Skåne vi gillar lite extra tar sig Gunilla Wedding till en oansenlig park i Malmö som snart kan bli historisk, till en annan park i Hörby där Victoria Benedictsson saknas och möter slutligen Selma Lagerlöf i brons vid Citadellet i Landskrona.
Allt i jakten på några av de fåtal statyer av namngivna kvinnor som finns i Skåne.

Ståtliga träd, en plaskdamm man inte vill bada i, gott om bänkar och en stor solblekt gräsmatta. Än så länge är Rörsjöparken i Malmö knappast en park som sticker ut. Men 2022 blir den historisk när den socialdemokratiska politikern och Arbetet-journalisten Elma Danielsson tar plats här och Malmö får sin första staty av en namngiven kvinna.

– Det känns mäktigt även om jag fortfarande inte riktigt vågar tro att det kommer att bli av, säger Eva Bonde, chefredaktör för den kvinnohistoriska tidskriften Historiskan och initiativtagare till den kampanj och det medborgarförslag som ledde fram till statybeslutet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL