Nu är det klart med det försenade så kallade märket i avtalsrörelsen. Det som brukar förhandlas under våren hade detta coronaår skjutits upp till nu. Deadline var under lördagskvällen och presenterades under söndagen.
Industrins parter är som alltid först och sätter därför standarden, märket, för övriga parter. Avtalet ger 5,4 procent på 29 månader och den största löneökningen kommer nu under hösten. Det är för att kompensera att det inte blir retroaktiva löneökningar som brukligt. Så är året mycket speciellt, då många befarade att många branscher skulle krascha helt. Det blev emellertid inte så illa, hittills är väl bäst att tillägga, men det är ändå stor skillnad mellan branscherna.
Avtalsrörelsen och resultatet av den brukar framstå som väldigt teknisk, med procentsatser, pensionsavsättningar med mera. Det är lätt att glömma att det handlar om levnadsstandard för dem som jobbar i de olika branscherna. Några hundralappar mer i plånboken kan vara skillnaden som gör att man har råd att köpa vinterkläder till barnen, göra en semesterresa eller vad det nu kan vara.
Under pandemin har troligen en del utgifter försvunnit men för alltför många har det ingen betydelse eftersom de blivit permitterade eller uppsagda från sina jobb. För dessa grupper spelar de överenskomna löneökningarna ingen roll, såvida det inte gäller ens partner. Då kan löneökningen vara den lilla skillnad som krävs för att familjen ska klara sin ekonomi.
Avtalet har varit väldigt svårt att komma överens om för parterna eftersom branscherna påverkats så olika. Kanske är det ändå inte inom industrisektorn som de största skillnaderna finns. Kultur- och restaurangsektorerna har generellt nästan drabbats av näringsförbud. Ändå kommer industriavtalet att få betydelse för dem eftersom avtalet är normerande för övriga sektorer. I coronatider finns det därför anledning att fundera över om det är bra att denna tradition överlever. Är det inte så att industrisektorn är under omstöpning och rentav minskar? Är det då rimligt att de sätter standarden för allas löner? Det handlar visserligen om internationell konkurrenskraft men frågan är ändå värd att fundera över.
LO verkar nöjdare än arbetsgivarsidan då de fått med bland annat en låglönesatsning och pensionsavsättningar. Svenskt Näringsliv oroar sig över att riktmärket är högt, högre än för tre år sen när Sverige befann sig i en högkonjunktur. Under en tid med pandemi och dess konsekvenser kämpar många företag för sin överlevnad. Frågan är om regeringen skjuter till mer medel för att hjälpa de branscher som behöver det. Eftersom vissa branscher klarar sig ungefär som tidigare och andra är på ruinens brant är skillnaderna enormt stora.
2,8 miljoner svenskar berörs av avtalet och de fackliga organisationerna är IF Metall, Unionen, Sveriges Ingenjörer, GS (Skogs, trä och grafisk bransch) och Livs. Nu väntar överenskommelser av över hundra avtal mellan andra fackliga organisationer och deras arbetsgivarmotparter. Eftersom märket är satt såpass högt får man hoppas att övriga fack respekterar detta riktmärke, det har vissa år varit tveksamt. Det förefaller som om de flesta fackliga organisationer har svårt att ta hänsyn till att coronakrisen innebär helt nya utmaningar. Möjligen kan man tolka att de gick med på att släppa kravet på retroaktiva löner som att det trots allt finns en medvetenhet om detta.
Det ska bli särskilt intressant att se hur förhandlingarna mellan Kommunal och Sveriges Kommuner och Regioner ska gå. Kommunal har gått ut hårt och kräver högre löner till undersköterskorna. I dessa coronatider har vårdyrkena visat på sitt värde och det finns en allmän acceptans att vårdpersonal ska tjäna mer. Frågan är om den acceptansen även skulle gälla om Kommunal tar till strejkvapnet. Förbundsordförande Tobias Baudin har stuckit ut hakan, men vågar han göra verklighet av hotet mitt under brinnande pandemi?
Kommuner och regioner har fått stora coronatillskott av regeringen och i många fall visar de ett överskott för 2020. Man får dock inte glömma att pengar till löner ska finnas under många år framöver och då vore det kortsiktigt att använda dessa coronamedel till löneökningar, hur välförtjänt personalen ändå är.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN