Kultur och nöje

Vargas & Lagola söker råheten på nya albumet

Vargas & Lagola (Vincent Pontare och Salem Al Fakir) släpper den 30 oktober sitt andra album, 'Mount Alda'. Pressbild.
Foto: Universal Music
Kultur och nöje
Kultur och nöje Vargas & Lagola släpper sitt andra album inom loppet av ett år. I studion stramade Salem Al Fakir och Vincent Pontare åt produktionerna, för att inte förlora den magi som demoversionerna ofta förmedlar.
– Till det här albumet har vi ofrivilligt skalat bort mycket saker, det är lite råare alltihop, säger Salem Al Fakir.
PREMIUM

När Salem Al Fakir och Vincent Pontare i januari släppte sitt första album under artistnamnet Vargas & Lagola var planen utstakad: att färdigställa ännu ett album i år. Parallellt skulle arbetet som låtskrivare och producenter åt några av världens största popartister fortgå. Men så kom pandemin.

– Vi var i LA när Trump drog i handbromsen så det var bara att boka om och åka hem supersnabbt så att man inte skulle fastna där. Det var väldigt oklart i början hur allting skulle utveckla sig och det enda vi visste vart det skulle ta vägen var ju vårt eget projekt, säger Vincent Pontare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Ljudboken ger jobb till allt fler skådespelare

Angela Kovács är en av de skådespelare som har fått allt mer jobb som ljudboksinläsare. 'För mig är det någon form av ursprungskänsla för skådespeleriet. Berättandet börjar med rösten', säger hon. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje I tider då många skådespelarjobb ställs in finns det en nisch som blomstrar – inläsning av ljudböcker. När strömningstjänsterna går bättre än någonsin behövs också fler röster att lyssna till.

"Fantastisk lyssnare, och fantastisk historia. Må den aldrig ta slut". Så låter ett omdöme på en av strömningstjänsterna för ljudböcker. Inläsarna spelar en stor roll för upplevelsen av en bok, tycker Eva Gallyas Vallin vid Teateralliansen. Bolaget, som ägs av Teaterförbundet, Svensk Scenkonst och Trygghetsrådet TRS, har i höst startat en röstbank med mer än 400 röstprov av 120 skådespelare, för att möta ett ökat intresse från både förlag och skådespelare.

– Det vi märker är att de som redan läser in ljudböcker är tvungna att tacka nej till uppdrag, för att de har för mycket jobb. Nu vill alla göra ljudböcker. Det har verkligen exploderat.

Söker nya röster

En av dem som har varit med från starten är Angela Kovács. När hon började läsa in ljudböcker på 80-talet var det på kassett och rullband, för radion. Numera har hon investerat i en egen studio hemma, och gör mest jobb för Bonnier Audio.

Det var Angela Kovács som tog initiativ till röstbanken hos Teateralliansen, eftersom hon hörde av sina arbetsgivare att de sökte nya röster.

– Och bland mina kollegor märker jag ett sug efter att prova på den här delen av yrket, säger hon.

På grund av coronapandemin har flera av hennes jobb ställts in, bland annat en turné med Riksteatern och ett gästspel utomlands. Ändå har hon jobb tills i maj – som inläsare. Hon brukar vanligen försöka hinna med ett par ljudböcker mellan andra jobb.

– Men sedan pandemin startade har jag hållit på med det här på heltid.

Inläsningen kräver en hel del förarbete – i början läste Angela Kovács en bok fyra gånger före inspelningen. Numera räcker det med två – beroende på vilken boken är.

– En välskriven bok är lättare att läsa in än en som inte har gått igenom så många redaktörers ögon. Då ska du polera något som inte skiner hur mycket du än polerar.

Fördel att dela

När ljudböckerna nu ökar – de digitala abonnemangstjänsterna har gått upp med hela 32 procent under årets första åtta månader – finns också en efterfrågan på ett brett spektrum av röster. Och Angela Kovàcas är inte rädd för konkurrensen.

– Man kan bli ganska mätt på en röst. Så jag tror bara det är en fördel att så många som möjligt delar på kakan. Det gäller skådespeleriarbetet överlag, det är inte roligt att se samma ansikte i alla serier eller höra samma röst om och om igen.

När årets favoritinläsare koras är det dock ofta samma namn i toppen. På Storytel är årets mest lyssnade läsare Gunilla Leining , följd av Katarina Ewerlöf och Stefan Sauk. De vittnar också om att de har haft extra mycket inspelningsjobb i år.

"För min del hade jag detta med ljudböcker som en liten extrasyssla vid sidan om, men under det här året har den sidosysslan vuxit till att bli en tung huvudsyssla, dels för att alla andra projekt har blivit framflyttade och dels för att ljudboksbranschen har ökat kraftigt under det här året", säger till exempel Stefan Sauk i ett pressmeddelande.

Flera nya inläsare

Bonnier Audio har inga listor över mest populära inläsare, men producenten Robert Wangeby vet att förutom Sauk och Ewerlöf brukar bland andra Julia Dufvenius, Jonas Malmsjö, Angela Kovács, och Magnus Roosmann vara bland de mest lyssnade.

– Man kan nästan gå på storsäljarna på topplistan, de brukar hänga ihop, säger han.

Wangeby börjar dock se ett större inflöde av nya inläsare nu.

– Men det brukar ta väldigt lång tid för många att etablera sig. Samtidigt var Gunilla Leining helt ny för 5–6 år sedan och nu läser hon in väldigt mycket.

Elin Swedenmark/TT

FAKTA

Fakta: Mest lyssnade inläsarna

De mest lyssnade inläsarna på Storytel i år är:

1. Gunilla Leining

2. Katarina Ewerlöf

3. Stefan Sauk

4. Anna Maria Käll

5. Jonas Malmsjö

6. Magnus Roosman

7. Marie Richardson

8. Tomas Bolme

9. Julia Dufvenius

10. Reine Brynolfsson

Kultur och nöje

Peter Jöback firar lucia med konsert

Peter Jöback ska ge en digital julkonsert på lucia. Arkivbild.
Foto: Karin Wesslén/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

För första gången på fem år ska Peter Jöback ge en julkonsert. Det blir en digital variant, som ska liveströmmas från anrika Baggpipe studio i Skärmarbrink i Stockholm, där Jöback får sällskap av musiker och en stråkkvartett.

"Ser mycket fram emot att få spela mina favoritjullåtar för er. Ett år som varit väldigt annorlunda och tufft för många. Där vi vill förmedla hopp och kärlek tillsammans med er som tittar", säger Peter Jöback i ett pressmeddelande.

Julkonserten med Peter Jöback liveströmmas klockan 18 den 13 december.

Kultur och nöje

Ingen comeback i sikte för Gina Dirawi

Räkna inte med att se Gina Dirawi i tv i någon nära framtid. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

En comeback i tv-rutan för programledaren Gina Dirawi är inte aktuell. Det skriver hon själv på Instagram, under en frågestund med sina följare.

"Just nu känns att programleda tyvärr lika sannolikt som att jag ska ha på mig den här hatten igen", svarar Gina Dirawi tillsammans med en bild på sig själv som liten med en stor hatt på huvudet, rapporterar Aftonbladet.

Längre ned i inlägget skriver Dirawi dock att hon kanske ändrar sig längre fram.

Gina Dirawi har tidigare berättat i SVT-dokumentären "Vad hände Gina Dirawi?" om hatstormen mot henne under julvärdskapet i SVT 2015 och att hon hade fyra livvakter i samband med att hon programledde Melodifestivalen 2016.

Kultur och nöje

Halsey klagar på Grammy-juryn

Sångerskan Halsey ifrågasätter Grammy-nomineringarna. Arkivbild.
Foto: Jordan Strauss/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Halsey har rönt stora framgångar med sitt tredje album "Manic" men någon Grammy-nominering blev det inte. Sångerskan har ventilerat sin frustration på Instagram och bland annat skrivit att det mer verkar handla om att känna "rätt personer" än att göra bra musik för att få en nominering.

Halsey är inte ensam om sin kritik. Även The Weeknd är sur över avsaknaden av nomineringar.

"Grammys fortsätter att vara korrupt. Ni är skyldiga mig, mina fans och musikindustrin att vara transparenta", skrev han på Twitter efter att nomineringarna presenterades.

Grammygalan äger rum den 31 januari nästa år. Chans på flest priser har Beyoncé med hela nio nomineringar.

Kultur och nöje

Ernst bjuder in till extra traditionell jul

Ernst Kirchsteiger bjuder in till traditionsenlig tv-jul. Pressbild.
Foto: Fredrik Nilsson/TV4
Kultur och nöje
Kultur och nöje Lutfisk, leverpastej och hustomtar. När Ernst Kirchsteiger bjuder in till jul på TV4 blir den lite extra traditionell just i år.
– I pandemin tror jag att vi behöver våra traditioner och ritualer lite mer än annars, säger han.

Pandemin sätter sin prägel på mångas jul i år. Ernst Kirchsteigers "Jul med Ernst" är inget undantag. Årets program blir både extra intimt och extra traditionellt, där programledaren bland annat bjuder tittarna på hemlagad korv och leverpastej, och historier om den gråa lilla gårdstomten.

– Till exempel tar jag hand om en lutfisk från början till slut med allt vad det innebär. Det kan vara spännande att få lära sig lite gamla tekniker. Jag tar de gamla traditionerna försiktigt i handen och leder dem lite in i vår tid, säger Ernst Kirchsteiger.

"Julen är ingen dyrk"

I år känns jobbet också lite extra ansvarsfullt, tycker Kirchsteiger. Han berättar att TV4 under hösten har fått många förfrågningar från tittare, som vill försäkra sig om att "Jul med Ernst" kommer tillbaka.

– Det är klart att jag blir väldigt glad och motiverad av att det finns människor som längtar efter att få sätta sig ner en stund och bara dras in i min värld. Det är så med julkänslor. Julen är inte dyrk, brukar jag säga. Den bryter sig inte in. Man måste vara öppen för den. Kanske är jag med och öppnar upp det där hos människor med mitt berättande, säger han.

Covid-19 har också präglat årets inspelning, som har fått ske utan några större festscener, på färre platser, samt med munskydd, handskar och handsprit i produktionen. Pandemin innebär också en del personliga utmaningar för den folkkäre programledaren.

– Det är klart att jag längtar efter att få krama om en människa som jag inte känner så väl, för så har jag betett mig hela mitt liv. Men plötsligt kan man inte göra det längre och då känner man en avsaknad av närhet till andra, säger han.

"Folk skrattar ihjäl sig"

TT: Så du gillar inte den där armbågshälsningen?

– Nej, inte så värst. Jag gör något nästan chevalereskt i stället. Jag lägger handen på hjärtat och så bugar jag djupt. Folk håller på att skratta ihjäl sig, men man måste ju hitta ett sätt.

För andra året i rad utspelas "Jul med Ernst" på herrgården Julita gård i Södermanland. Platsen gör sitt för att skänka julstämning till programmet, tycker Kirchsteiger.

– Dels är det en pärla som inte så jättemånga känner till. Dels är den ju behäftad med allt det där som ger massor av mervärde. En runsten runt hörnet, ett medeltida klostervalv, röda små stugor. Det finns så mycket på den här platsen som är med och hjälper stämningen, säger han.

"Jul med Ernst" sänds i fyra avsnitt med start den 1 december.

FAKTA

Fakta: Ernst Kirchsteiger

Född 1957 i Kroppa i Filipstads kommun i Värmland. Bor utanför Örebro med sin hustru Ulla. Paret har två vuxna barn.

Svensk inredare, kock, företagare och tv-programledare som slog igenom i SVT:s "Sommartorpet" 2000. Tog över som huvudprogramledare för programmet 2003 och ledde det till 2007, då han värvades till TV4.

Leder sedan 2008 "Sommar med Ernst". I juletid leder han också "Jul med Ernst".

Genom åren har han också varit programledare för "Nya rum", "Första, andra, tredje" och "Ernst i Toscana".

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

NannyPoppins

Fler tar hjälp av nanny - ökningen väntas fortsätta när RUT-avdraget tredubblas

NannyPoppins Det finns just nu ett stort intresse av att anlita en nanny. Barnvaktsföretaget NannyPoppins beskriver hur det finns ett stort intresse för att få hjälp med barnpassning och att det stora intresset förväntas växa när möjligheten att göra skatteavdrag för tjänsten utökas.

Det är en fantastisk förmån att vara förälder. Du får möjligheten att se ett barn växa upp och formas till en egen människa och utvecklas år för år. Men med det sagt så behöver föräldraskapet inte alltid vara enkelt - det är prövande att vara förälder. Du måste ha förmågan att prioritera mellan saker i livet, du aldrig hade velat prioritera mellan. Det gäller därför att göra de val och beslut som är bäst för familjen som helhet - även om det inte finns något facit över vad som är rätt beslut i alla situationer. Ett sätt att frigöra mer tid att göra de saker du vill och behöver göra som förälder är att ta in en nanny. En nanny som kan bidra till omsorgen av ditt barn och avlasta dig som förälder några timmar i veckan och på så sätt frigöra tid för att ni kan göra annat.

Nanny - möjliggör tid för karriär och socialt liv

Möjligheten att få hjälp av en nanny innebär att man skapar tid för annat som man tidigare inte haft tid att göra. Det kan handla om att arbeta de där extra timmarna på jobbet, kanske för att senare kunna göra anspråk på en chefstjänst eller annat roligt uppdrag man är intresserad av. Det kan också innebära att man får mer tid över till att träffa vänner, eller släkt.

Trygg barnvakt

En av NannyPoppins viktigaste fokusområden är trygghet. Det är viktigt att familjen känner sig trygg med att den barnflicka man anlitar är pålitlig och trygg i omsorgen av ens barn. Därför har NannyPoppins ett mycket seriöst rekryteringsförfarande där bara en ett fåtal av hundra sökanden får jobbet. Rekryteringsförfarandet innehåller flera olika djupintervjuer samt tester och ett krav är att personen innan den anställs som barnvakt, har erfarenhet av att passa barn. NannyPoppins kontrollerar även att personen inte förekommer i belastningsregistret, samt gör flertalet slagningar i offentliga register för att kontrollera att personen inte förekommer i övriga domstolstvister. Vill du läsa mer om NannyPoppins rekryteringsprocess av barnvakt.

Pedagogisk barnflicka

Det blir allt vanligare att föräldrar önskar en pedagogisk nanny. Det handlar givetvis inte om att mötet mellan barnvakt och barn ska bli en undervisningssituation, utan att de lekar och aktiviteter som nannyn gör med barnet har en pedagogisk baktanke i syfte att utveckla barnets förmåga att läsa, skriva, räkna och tala. Det går även att ägna en viss del av tiden med nanny till traditionell läxläsning, Skatteverket medger att 10 procent av barnpassningstillfället får ägnas åt detta givet att familjen i fråga vill ha fullt RUT-avdrag.

Handplockad nanny

NannyPoppins handplockar alltid en nanny till er familj. Det innebär att företaget lyssnar in era behov och förutsättningar och utifrån det sätter er i kontakt med en av bolagets nannys som stämmer in på era önskemål. Ni får träffa er nanny för ett första gratis möte och därefter ta ställning till om ni vill gå vidare. Det finns även andra aktörer som arbetar med barnpassning, en sådan är myNanny, läs mer om myNanny här och hitta en nanny.

Kultur och nöje

Sonen släpper okänd jullåt av Pierre Isacsson

Medlemmarna i musikgruppen Family Four fr v: Pierre Isacsson, Agneta Munther, Marie Bergman och Berndt öst skålar i champagne efter att ha vunnit Melodifestivalen för andra året i rad med melodin 'Härliga sommardag' 1972.
Foto: Skånereportage/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

En ny singel, "Jul i Sahara", från trubaduren och countrysångaren Pierre Isacsson, som avled i Estoniakatastrofen 1994, har sett dagens ljus. Från en demotejp på ett gammalt kassettband har Ludvig Isacsson hämtat en inspelning gjord av sin far, inspelad vid köksbordet med bara sång och gitarr.

Ludvig Isacsson berättar för Borås Tidning att han ofta lyssnar på kassettbanden med osläppt material och att en vän uppmanade honom att släppa "Jul i Sahara". Sonen har producerat låten i studio med musikerna Anton Martinez Matz och Jakob Svensson och sjunger själv stämmor på inspelningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Marilyn Manson medverkar inte i "Pestens tid"

Marilyn Manson medverkar inte i nya 'Pestens tid'. Arkivbild.
Foto: Richard Shotwell/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Marilyn Manson skulle ha haft en roll i den kommande miniserien baserad på Stephen Kings roman "Pestens tid", men hade enligt regissören Josh Boone inte tid att medverka. Boone säger till Entertainment Weekly att Manson skulle ha haft en mindre roll som antagonisten "the kid" i serien.

– När Marilyn Manson inte kunde få det att funka schemamässigt så bestämde vi oss för att stryka den delen av historien, eftersom ingen skulle ha ägt den rollen på samma sätt som han, säger regissören och tillägger att han hoppas kunna samarbeta med Manson i framtiden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dokumentär berättar om försvunnen jättestaty

Jättestatyn Kalle Västman i Hallstahammar hann stå på torget i ett drygt decennium. Pressbild.
Foto: Sören Niklasson
Kultur och nöje
Kultur och nöje En försvunnen jättestaty i trä med koppling till Thore Skogman och rekordsnabb inspelning av en tv-såpa. Hallstahammars försök att sätta kommunen på kartan under 90-talet har blivit stoff för en dokumentär i Bo Sjökvists regi. "Jätten från Hallstahammar" visas snart på SVT.
PREMIUM

– Det började med att jag såg en bild på den här statyn, Kalle Västman, och det stod att den var borta. Jag gillar stora saker och när det blir så enormt stort så blir det nästan lite groteskt, då blir det väldigt roligt. Jag försökte ta reda på varför den inte fanns längre och trillade över motorsågskonstnären Sören Niklasson som är med i dokumentären, säger Bo Sjökvist.

Tolv meter hög

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL