Utrikes

Svenska politiker redo för turbulent USA-val

Margareta Cederfelt (M), vice ordförande för den svenska OSSE-delegationen, kommer att observera USA-valet i Detroit, Michigan.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Utrikes
Utrikes När USA går till val är svenska riksdagsledamöter på plats för att kontrollera att allt går rätt till. I år har de dessutom beredskap att stanna kvar för att observera efterspelet.
– Med tanke på de diskussioner som har varit om poströster och giltighet så anser vi det vara viktigt, säger Margareta Cederfelt (M).
PREMIUM

I dagarna flyger fyra svenska riksdagsledamöter till USA för att observera presidentvalet den 3 november.

Att utländska parlamentariker observerar det amerikanska valet är inget nytt. Riksdagen skickar regelbundet ledamöter som observatörer till medlemsländerna i Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE). USA är ett av dem. Syftet är att kontrollera huruvida valen genomförs i enighet med gällande konstitution och internationella överenskommelser.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Biden: Munskydd i USA i 100 dagar

Joe Biden och Kamala Harris på en bild tagen tidigare i veckan.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes Joe Biden vill att alla i USA bär munskydd i tre månader, efter det att han tillträtt som president.

– Inte för alltid. 100 dagar. Och jag tror att vi kommer att se en signifikant minskning (av coronasmittan), säger han i en intervju med CNN tillsammans med sin tillträdande vicepresident Kamala Harris.

Biden säger också att han har pratat med USA:s ledande smittskyddsexpert Anthony Fauci.

– Jag har bett honom att fortsätta i exakt samma roll som han har haft för flera av de senaste presidenterna, och jag har bett honom att vara medicinsk chefsrådgivare för mig såväl som att vara en del av covid-gruppen.

Fauci har ofta målat upp en dystrare bild av pandemin än vad sittande presidenten Donald Trump har. Att de två inte alltid verkar dra jämnt har gjort att det förekommit uppgifter om att Trump velat avskeda Fauci, som sitter i Trumps insatsstyrka mot covid-19 och som är chef för Nationella institutet för allergier och infektionssjukdomar (Niaid).

– Säg det inte till någon, men låt mig vänta till lite efter valet, sade Trump vid ett kampanjmöte under hösten när hans anhängare skanderade "sparka Fauci".

Biden säger sig också vara beredd att vaccinera sig offentligt, när ett vaccin mot covid-19 har godkänts, för att motverka skepticism mot vaccinet. Tre tidigare presidenter – Barack Obama, George W Bush och Bill Clinton – har sagt sig villiga att göra detsamma. Och även den fjärde, 96-årige Jimmy Carter, har uttryckt sitt stöd för vaccinerings-satsningen.

– När det är fastslaget att det är säkert, så ska vi så klart ta det och det är viktigt att kommunicera det till USA:s folk, säger Biden till CNN.

Utrikes

Inga julresor mellan Italiens regioner

Julpyntsaffär i Rom. Arkivbild.
Foto: Andrew Medichini/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det blir en jul med virusrestriktioner i Italien. Resor kommer inte att tillåtas mellan regioner, skidbackar håller stängt och midnattsmässan är bara att glömma.

– Det är tydligt att det kommer att bli en annorlunda jul, men den kommer inte att vara mindre äkta för det, sade Italiens premiärminister Giuseppe Conte på en presskonferens.

– Vi får inte sänka garden nu när julen närmar sig.

De skärpta reglerna kring julfirandet tillkännagavs i torsdags, då Italien också registrerade det högsta antalet döda i covid-19 på ett dygn i landet under hela pandemin. Conte bad italienarna att följa restriktionerna och inte bjuda in några julgäster – för att på så sätt undvika en tredje coronavirusvåg i januari.

Begränsat resande

Resor mellan olika regioner kommer mellan den 21 december och 6 januari endast vara tillåtet för arbete, medicinska skäl eller nödsituationer. På juldagen, annandag jul och nyårsafton får inte italienarna ens lämna sin stad.

Den som reser till Italien kring julen måste sitta i karantän i två veckor. Hotell får hålla öppet, men måste stänga sina restauranger på nyårsafton och får bara servera middag på rummen.

Sedan tidigare har det varit känt att skidbackar kommer att hålla stängt fram till den 7 januari. Kryssningsfartyg får inte heller lägga till i landets hamnar. I vissa regioner får restauranger hålla öppet till klockan 18 men i andra delar av landet är det bara tillåtet med hämtmat.

Regional kritik

De nya åtgärderna kritiseras av regionala myndigheter som säger att de inte har konsulterats av centralregeringen. De är kritiska över att de nya åtgärderna slår hårt mot familjer och inte kompenserar svårt prövade företag.

Italien har drabbats hårt av pandemin. Över 1,6 miljoner bekräftade fall av covid-19 har registrerats och mer än 58 000 döda.

Sofia Eriksson/TT

Utrikes

Massvaccinering med Sputnik V inleds i helgen

100 000 ryssar har redan vaccinerats med Sputnik V, i helgen startar allmän vaccinering i huvudstaden Moskva. Arkivbild.
Foto: Alekandr Zemlianitjenko jr/AP/TT
Utrikes
Utrikes I helgen startar allmän vaccinering med det ryska vaccinet, Sputnik V, i Moskva. Även Kazakstan kommer börja producera Sputnik V för att vaccinera sina invånare nästa år.

På lördagen öppnar Moskva upp sitt nya center för vaccination, meddelar borgmästare Sergej Sobjanin. Först i kön för att få det inhemskt producerade preparatet, Sputnik V, är lärare, läkare och socialarbetare.

Redan under fredagen kan Moskvas invånare digitalt registrera sig för att få en spruta.

Hittills har redan över 100 000 personer i speciella grupper i landet fått vaccinet. Enligt preliminära ryska uppgifter har vaccinet en effektivitet på 92 procent när det gäller att skydda människor från sjukdomen.

Produktion i grannland

Samtidigt är minst tio olika vaccin under utveckling i Ryssland, enligt landets statsepidemiolog, Anna Popova. Ett av dem, kallat Epivaccorona, är registrerat och ska genomgå tester på cirka 40 000 frivilliga, enligt hälsovårdsdepartementet.

Även Kazakstan kommer börja producera det ryska coronavaccinet Sputnik V och en massvaccineringskampanj är planerad att starta där nästa år, meddelar Kazakstans president Kazymzjomart Tokajevs stab.

Produktionen kommer starta 22 december och det är i första hand lärare, läkare och poliser som kommer vaccineras, det beskedet har premiärminister Askar Mamin gett presidenten.

Kazakiskt vaccin

Kazakstan är även i startgroparna för en fas 3-studie av sitt eget vaccin, säger premiärministern. Två miljoner doser av det egna vaccinet ska produceras den här månaden.

Hittills har Kazakstan, som har 19 miljoner invånare, drabbats av 134 706 fall av covid-19 och 1 990 dödsfall.

Under torsdagen noterade Ryssland 28 145 fall av covid, varav 7 750 i Moskva.

Ellinor Knoxborn/TT

Utrikes

Avgörandet närmar sig för brexit

EU:s permanente rådsordförande Charles Michel. Arkivfoto.
Foto: Francois Walschaerts/AP/TT
Utrikes
Utrikes Inte än men kanske snart, är budet från brexitförhandlingarna i fortsatt väntan på en uppgörelse mellan Storbritannien och EU.

– Vi får se under de närmaste timmarna eller de närmaste dagarna vad resultatet blir, säger EU:s permanente rådsordförande Charles Michel på en webbsänd presskonferens under fredagsmorgonen.

Då fanns fortfarande inga tecken på någon omedelbar lösning på gång om vilka regler som ska gälla för handel, fiske och andra samarbeten över Engelska kanalen efter den 1 januari.

Michel betonar också att inget är klart förrän det finns något som alla EU-länder kan acceptera. Inte minst Frankrike har tydligt markerat att man inte är villigt att godkänna vad som helst.

– Om den uppgörelse som nås inte är bra så kommer vi att vara emot den, fastslår EU-minister Clément Beaune i fransk radio enligt nyhetsbyrån AFP.

Storbritannien lämnade formellt EU den 31 januari i år, men lyder fram till årsskiftet under övergångsregler för att underlätta för företag och allmänhet. Det som förhandlingarna nu gäller är vilka villkor som ska råda från den 1 januari 2021.

Wiktor Nummelin/TT

Utrikes

Första rohingyerna på väg till flykting-ö

På fredagen sattes 1 600 flyktingar på en båt till ön Bhashan Char.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Myndigheterna i Bangladesh har satt 1 600 myanmariska rohingyer på båtar som ska ta dem till den översvämningshotade ön Bhashan Char.

I går inleddes förflyttningen av flyktingarna, som bott i bedrövliga flyktingläger i området Cox's Bazar, till hamnstaden Chittagong, enligt nyhetsbyrån AFP.

Utrikesminister A K Abdul Momen beskriver det som en förbättring för de som får flytta till Bhashan Char, där bostäder har förberetts. Samtidigt vittnar lokala invånare på den mycket platta ön att den har svämmat över vid något tillfälle.

Människorättsorganisationer har larmat om att många är skeptiska till förflyttningen, och att människor flyttas mot sin vilja. Den bilden bekräftas av AFP.

De familjer som nu befinner sig på båtar över Bengaliska bukten tar täten för den kontroversiella förflyttningen av totalt 100 000 människor.

Jesper Karlsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Utrikes

Polen och Ungern – nästa att lämna EU?

Ungern och Polen – här i form av premiärministrarna Viktor Orbán och Mateusz Morawiecki – säger fortsatt nej till EU:s nästa långtidsbudget. Arkivfoto.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes Budskapet till Polen och Ungern är tydligt i EU:s budgetstrid: vi går vidare utan er, om det skulle krävas.
Kampen om tuffare demokratiska krav kan förändra hela unionen.

Om bara några veckor ska EU:s nästa långtidsbudget egentligen börja gälla, för åren 2021-27.

Polen och Ungern har dock satt sig på tvären och förklarat att man inte kan godkänna planerna, så länge som övriga EU-länder håller fast vid att införa ett nytt system för att garantera att alla länder följer grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

Det ungersk-polska vetot riskerar dock att förvandlas till ett rundningsmärke om resten av EU står på sig.

Tolftedelar

EU-kommissionen har börjat förbereda de reservåtgärder som automatiskt träder i kraft om det inte finns en uppgörelse om en långtidsbudget. Då gäller att EU arbetar vidare månad för månad med en tolftedel av de medel som gällde för året dessförinnan.

Det innebär visserligen många nackdelar: det blir betydligt mindre pengar än vad EU-länderna egentligen enats om, det finns stor risk för försenade utbetalningar till allehanda projekt och bara "gamla" budgetsatsningar kan komma i fråga – inte de nya idéer som tagits fram till den nya långtidsbudgeten.

Dessutom blir det åtminstone tillfälligt adjö till de rabatter som bland annat Sverige kämpat hårt för i förhandlingarna.

Dubbelförlust

Å andra sidan är just Polen och Ungern två av de länder som kommer att drabbas hårdast av de minskade pengarna i en tolftedelsbudget – särskilt om majoritets-EU samtidigt bestämmer sig för att gå vidare med ett eget så kallat fördjupat samarbete om det gigantiska coronastödpaket som är kopplat till långtidsbudgeten.

Om det blir en tolftedelsbudget kommer dessutom de nya rättsstats- och demokratireglerna att börja gälla utan ändringar.

Regeringarna i Budapest och Warszawa riskerar alltså en dubbelförlust: både mindre pengar och hårdare krav.

Det har fått åtminstone Polen att börja fundera.

– En provisorisk budget kommer att vara ofördelaktig för Polen och alla de andra 26 länderna. Det är i alla européers intresse att hitta en bra uppgörelse, en bra kompromiss, sade biträdande premiärminister Jaroslaw Gowin efter ett Brysselbesök i torsdags.

Avgörande vecka

Nästa vecka blir avgörande i budgetstriden. EU:s stats- och regeringschefer samlas till årets sista toppmöte den 10-11 december, i hopp om att få alla att säga ja till långtidsbudgeten.

Enligt Jaroslaw Gowin kan Polen tänka sig en lösning via ett gemensamt uttalande om de nya villkoren.

– Ett tydligt uttalande från Europeiska rådet (toppmötet) om att villkorsreglerna inte används för att sätta oberättigad press på enskilda medlemsländer på andra områden än användandet av EU-medel, sade Gowin enligt nyhetsbyrån Reuters.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán är dock inte lika förtjust i den idén.

– Det fungerar inte, säger Orbán i ungersk radio på fredagsmorgonen.

Lämna EU?

Viljan från övriga EU att gå de två vetoländerna till mötes är samtidigt rejält begränsad. Att Polen och Ungern i allt fler frågor på senare år stått på tvärs med majoritets-EU har fått tålamodet att tryta.

Allt oftare hörs i stället röster om att det kanske är bättre för båda parter om de länder som inte delar värderingarna i övriga EU går sin egen väg.

Ett polskt-ungerskt utträde skulle lösa många av de tvister som blockerat EU-samarbetet i flera år. Tanken ogillas dock skarpt av oppositionen i de två länderna.

– Om ni leder oss ut ur vårt europeiska hem kommer historien och folket aldrig att förlåta er, hälsade Tomasz Grodzki, oppositionsledamot och talman i det polska överhuset, till landets regering i ett tv-framträdande i förra veckan.

Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Budgetstriden i EU

EU:s ministerråd och EU-parlamentet har nått preliminära uppgörelser om långtidsbudgeten för år 2021-27, inklusive regler för hur "missbruk av EU-medel" ska förhindras – i praktiken ett sätt att kunna hålla inne EU-pengar till länder som inte följer grundläggande rättsstats- och demokratiprinciper.

Polen och Ungern har dock tills vidare blockerat uppgörelsen och kräver förändringar i missbruksuppgörelsen.

Förhoppningen är att en lösning ska nås i tid till årets sista EU-toppmöte i Bryssel den 10-11 december.

Totalt ligger EU:s långtidsbudget på 1 074,4 miljarder euro (motsvarande ungefär 11 biljoner kronor). Kopplad till den är även ett extra coronastöd på 750 miljarder euro.

FAKTA

Fakta: Polen och Ungern i EU

Polen och Ungern blev medlemmar i EU den 1 maj 2004. Båda hade då dessförinnan gått med i militäralliansen Nato från 1999.

Befolkningsmässigt är Polen femte störst i EU (med 38 miljoner invånare), med Ungern på 13:e plats (med 9,8 miljoner). Ekonomiskt hamnar de längre bak – exempelvis på plats 22 och 23 (av 27) när det gäller BNP per capita.

Varken Polen eller Ungern ingår i eurozonen. Man står även utanför samarbetet kring EU-åklagaren Eppo, vilket i övrigt endast Sverige, Danmark och Irland gör.

Utrikes

Smittan ökar — skärpta restriktioner i Seoul

Provsalar desinficeras inför högskoleprovet CSAT i Sydkorea.
Foto: Ahn Young-Joon/AP/TT
Utrikes
Utrikes Smittspridningen i Sydkorea har ökat till de högsta nivåerna sedan i mars – nu införs striktare restriktioner i huvudstaden Seoul.
PREMIUM

De flesta uteställen i huvudstaden kommer behöva stänga vid 21, meddelade Seouls tillförordnade borgmästare Seo Jeong-hyup på fredagen, förhoppningen är att stoppa spridningen av coronaviruset.

Sydkorea rapporterade 629 nya fall av coronasmittade på torsdagen, vilket är den högsta dygnssiffran på nio månader för landet. Drygt tre fjärdedelar av fallen är i huvudstaden Seoul.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Världens största sköldpaddas ägg funna

Havslädersköldpaddan är världens största i sitt slag, och kan bli tre meter. Arkivbild från Trinidad.
Foto: David McFadden/AP/TT
Utrikes
Utrikes Ett bo med ägg från den utrotningshotade jättelika havslädersköldpaddan har hittats i Ecuador. Fyndet är ovanligt, och nu hoppas myndigheterna att de små jättarna ska kunna kläckas.
PREMIUM

Boet med ägg hittades i provinsen Manabí. Myndigheterna vill inte uppge hur många ägg som finns i boet. För att inte människor ska störa mer har en skyddande avspärrning satts upp. En termometer har också installerats.

Det är bara tredje gången de senaste fem åren som ett sådant bo med ägg hittas längs Ecuadors kust. Vid de två tidigare tillfällena, 2015 och 2017, kläcktes inget av äggen. De ägg som nu hittats bör kläckas inom två månader om allt går som det ska.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL