Inrikes

Psykolog: Festsug vägs mot dödsrisk

I läget vi befinner oss i nu är det tydligt att det finns en stor trötthet hos många människor efter året som varit, enligt Filip Arnberg, docent i klinisk psykologi. Arkivbild.
Foto: Isabell Höjman/TT
Inrikes
Inrikes Coronaråden skärps på nytt och regeringen vädjar att alla ska ta sitt ansvar — som återigen sätter käppar i hjulen för festsugna.
— Vi befinner oss i en situation där människors festintresse ställs i relation till andras död, säger psykologen Johan Waara.
PREMIUM

De senaste veckorna har flera medier rapporterat om fortsatt festande — något som måste få ett slut för att minska smittspridningen, enligt regeringen.

Johan Waara, psykolog och verksam vid Uppsala universitet, anser att det nu handlar om att visa "medmänsklighet" till varandra.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

En person död i lägenhetsbrand i Jakobsberg

En person omkom i lägenhetsbranden i Jakobsberg. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har omkommit i en lägenhetsbrand i Jakobsberg norr om Stockholm.

Räddningstjänsten kallades till platsen vid 16-tiden på fredagen och mötte en fullt utvecklad brand i en lägenhet. Några timmar senare var branden släckt och räddningstjänsten säkerställde att den inte spridit sig till resten av huset.

Polisen utreder händelsen som allmänfarlig vårdslöshet.

– Vi vet fortfarande inte varför det började brinna. Räddningstjänsten säger att lägenheten är förstörd. Den är tillsluten och så kommer tekniker att titta på den när det är möjligt, säger Eva Nilsson, presstalesperson hos polisen.

Inrikes

Man död i singelolycka utanför Ånge

En man i 50-årsåldern omkom i en trafikolycka i Medelpad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man i 50-årsåldern har omkommit i en singelolycka på väg 83 utanför Ånge. Ytterligare en man som färdades i bilen fördes till sjukhus, men han var vid medvetande när ambulans kom till olycksplatsen.

Olyckan inträffade omkring klockan 14.30 på fredagen, och räddningstjänst från både Ånge och Sundsvall deltog i arbetet. Det är ännu oklart hur olyckan gick till, men Trafikverket varnar på sin hemsida för packad snö på vägbanan på sträckan där olyckan skedde.

– Det var ingen som såg olyckan, utan inringaren såg en bil som låg på taket i diket. De stannade och vände för att det rykte från bilen, men det är ingen som sett när man kört av vägen, säger Lars Rydstedt, inre befäl på räddningstjänsten.

Rättad: I en tidigare version av texten angavs fel klockslag för när olyckan inträffade.

Inrikes

Tre till sjukhus efter olycka

Tre personer fördes till sjukhus efter en trafikolycka. Ingen av dem blev allvarligt skadad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna och två barn fördes till sjukhus efter en trafikolycka på E4 utanför Ljungby i Småland. De undkom alla med lindriga skador.

Det var enligt polisen en bil som krockade med en lastbil, och totalt var sex personer inblandade i olyckan som inträffade strax efter klockan 15 på fredagen.

Inrikes

M vill förlänga tillstånd för yrkesförare

Många förare riskerar att inte få fortsätta köra tunga transporter, eftersom de utbildningar de måste gå för att förnya sina yrkeskompetensbevis har ställts in. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna har samlat en majoritet i riksdagens trafikutskott för att ge yrkesförare ett års dispens från de obligatoriska kompetensutbildningarna. Utan en sådan dispens riskerar tusentals yrkesförare att inte få köra godstransporter.

Sedan smittspridningen började öka under hösten har flera utbildare ställt in sina kompetensutbildningar för yrkeskompetensbevis (YKB). Yrkesförare måste genomgå en sådan utbildning var femte år för att få köra tunga transporter.

Eftersom liknande problem funnits i hela EU antogs i våras ett temporärt avsteg från utbildningskravet i hela unionen – men dispensen löper ut vid årsskiftet.

Omkring 100 000 svenska yrkesförare behöver genomgå utbildningen under det kommande halvåret för att få fortsätta arbeta. Sverige har, tillsammans med andra länder, tryckt på för att EU:s regler ska förlängas, men ännu har inget besked kommit.

"Skyndsam hantering"

Nu vill Moderaterna i stället att Sverige inför en förlängning av undantaget på nationell nivå för hela nästa år, och partiet har samlat en majoritet i trafikutskottet bakom förslaget.

– Ambitionen är att det ska fattas beslut i kammaren den 17 december. Vi har bett om skyndsam hantering eftersom det här brådskar, så att åkerier och chaufförer får besked, säger utskottsledamoten Maria Stockhaus (M).

Enligt Stockhaus är det sannolikt att EU beslutar om en förlängning av undantaget, men hon tycker det är viktigt att ett beslut kommer så snart som möjligt:

– Vi gör ju inte det här för att vi tycker det är kul, utan för att vi har kontakt med åkeribranschen som säger att den här fördröjningen skapar en oro och gör det svårt för dem att planera verksamheten.

Väntar på EU

Infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) är angelägen om att dispensen ska förlängas, men säger att det bästa är om det sköts på EU-nivå. Frågan ska lyftas med EU:s ministerråd i början av nästa vecka, och om inget besked kommer snart vill även regeringen driva igenom nationell lagstiftning.

– Det här har jag redovisat för trafikutskottet. Jag har också lyft fram nackdelarna med att Sverige nationellt gör en lagstiftning, för det finns naturligtvis en stark poäng med att ha EU-samordning så vi inte har olika regler i olika länder, säger Tomas Eneroth.

Han påpekar också att fler personer har utbildats i år än under 2019, eftersom många utbildningar var öppna under sommaren. Det omedelbara problemet gäller alltså de förare som skulle ha utbildats i december och januari, vilket är ett par procent av Sveriges yrkesförare.

– Det är inte så att det här är stor utmaning för hela sektorn eller att livsmedelsleveranser hotas. Däremot är det otroligt bekymmersamt för enskilda förare och företag. Därför sätter vi maximal press på EU, säger Eneroth.

Lucas Brischetto/TT

Inrikes

Man allvarligt skadad i bostadsbrand

En villa med lägenheter i Ringarum har totalförstörts i en brand. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes

En stor trävilla med flera lägenheter har totalförstörts i en brand i Ringarum, i Valdemarsviks kommun. Larmet kom klockan 04.43 på fredagsmorgonen, och räddningstjänsten fick inrikta sig på att skydda närliggande hus, rapporterar P4 Östergötland.

I huset har det funnits fyra lägenheter och alla de sex boende kunde enligt räddningstjänsten ta sig ut ur huset. En man i 50-årsåldern fördes till sjukhus med allvarliga skador, och vid 13-tiden bedömdes hans tillstånd som stabilt, enligt Region Östergötland.

Ringarums skola, som ligger nära huset som brann ner, höll stängt under dagen och de omkring 100 eleverna ombads att stanna hemma, rapporterar P4 Östergötland. Skolan planerar att öppna igen på måndag.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Inrikes

Spädbarn avled efter fördröjt kejsarsnitt

Länssjukhuset i Kalmar betraktar händelsen som en allvarlig vårdskada och har därför gjort en lex Maria-anmälan. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Inrikes
Inrikes

Ett spädbarn avled i samband med en förlossning på länssjukhuset i Kalmar i november, efter att ett beslut om kejsarsnitt fördröjts. Händelsen lex Maria-anmäls nu av sjukhuset, rapporterar Barometern.

Enligt sjukhuset fördröjdes beslutet om kejsarsnitt efter att personal misstolkat kurvan från CTG-apparaten, som övervakar det ofödda barnet. Fördröjningen var så allvarlig att barnet avled dagen efter födseln.

– Vi betraktar det som en allvarlig vårdskada och det är anledningen till att vi gör en anmälan enligt lex Maria, säger chefläkare Gunhild Nordesjö till Barometern.

Inrikes

Spårfel väntas bli långdraget

Resenärer vid informationstavlorna på Lund C på fredagen. Det är stora problem i tågtrafiken mellan Lund och Ramlösa/Helsingborg på grund av spårfel.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Under fredagsmorgonen drabbades resenärer av ett omfattande spårfel på Västkustbanan mellan Helsingborg och Lund. Inga tåg kunde gå mellan Helsingborg och Lund via Landskrona, enligt Skånetrafiken.

Och problemet har visat sig ta tid att rätta till. Drygt sju kilometer räls måste bytas ut mellan Lund och Ramlösa station, enligt Sydsvenskan.

– Håller sig vädret på plusgrader eller nära nollan så kan vi klara det på relativt kort tid men det tar definitivt över jul- och nyårshelgerna, det skulle jag tro, säger Ola Malmberg på Trafikverket till tidningen.

Redan under torsdagskvällen meddelade Trafikverket att tågtrafiken ska begränsas efter att man hittat skador på flera ställen på rälsen, enligt Sydsvenskan.

“Vi jobbar intensivt för att få till en så bra ersättningstrafik som möjligt så att det fortsatt ska gå att resa mellan Helsingborg och Lund för de som behöver resa med oss”, säger Ulf Welin, tillförordnad trafikdirektör på Skånetrafiken, i ett pressmeddelande.

Inrikes

Mordutredning nedlagd – skelett var medeltida

Ett skelett har hittats i samband med ett grävarbete. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Kvarlevor av en människa som hittades vid ett grävarbete på en gård utanför Skabersjö i Svedala kommun fick polisen att inleda en förundersökning om mord.

Det handlar om ett skelett som hittades i torsdags – men nu har gåtan fått ett svar. Efter att polisen tillkallat en osteolog kan man konstatera att fyndet härrör från en medeltida grav, skriver polisen på sin hemsida.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL