Inrikes

Misstänkt mordförsök i Stockholm

En man har knivskurits i centrala Stockholm. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En man i Stockholm har förts till sjukhus med stickskador. Polisen larmades strax efter klockan 03 om en knivskärning på Kornhamnstorg i Gamla Stan i Stockholm.

– Det är en person som har knivskurits, eller fått någon form av stickskador. Vi är på platsen och jobbar vidare och försöker hitta en gärningsperson, säger Sylvia Oldin, vakthavande befäl vid polisen klockan 04.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

FHM: Besöksförbud på Stockholms äldreboenden

Folkhälsomyndigheten har utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten har utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i Stockholms stad.
– Det är en seger för oss kommuner som hade modet att fatta beslut i syfte att rädda liv, säger Stockholms finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M).

Stockholms stad har under hösten, trots att förvaltningsrätten meddelat att det inte är lagligt, utfärdat besöksstopp på stadens särskilda boenden

I måndags sade stadens finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) till TT att man känt sig tvingade att trotsa lagen för att rädda liv eftersom Folkhälsomyndigheten inte agerat utan varit senfärdiga.

Men i dag fick Stockholm besked att Folkhälsomyndigheten beslutat om tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i Stockholms stad.

– Det är bra att det är på plats. Vi har fått en interimslösning som gäller till den 12 december, säger Anna Köing Jerlmyr.

Kommit tidigare

Hon önskar att beslutet kommit tidigare och är oroad för att den föreskrift och process som ska gälla från den 14 december, som Folkhälsomyndigheten i dag presenterade gällande utfärdande av lokala besöksförbud, är för omständlig.

– Vi ser redan nu att det är en omfattande beslutsprocess som de efterfrågar. Risken är att det blir så svårt att vi får våra beslut flera veckor efter våra smittoppar, säger König Jerlmyr.

Under dagens presskonferens sade statsepidemiolog Anders Tegnell när han berättade om den nya föreskriften för besöksförbud att det är en åtgärd som inte ska införas lättvindigt.

– Det kan införas om det gjorts en ordentlig genomgång av alla andra alternativ. Besökare är inte en stor del av riskerna för spridning på särskilda boenden. Det är viktigt att man inte överskattar den risken, säger statsepidemiologen.

Akut behov

Enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten har de kommuner som meddelat att det finns ett akut behov av ett besöksförbud i kommunen fått ett kortare besöksförbud från i dag till och med den 12:e december.

TT har sökt Folkhälsomyndigheten för att få svar på vilka kommuner, förutom Stockholm, som fått det tillfälliga besöksförbudet.

Beatrice Nordensson/TT

Inrikes

Åklagaren: Man vill gärna ha en syndabock

Åklagaren säger att man inte hittat några bevis som styrker att det föreligger något brott i Haningefallet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Kvinnan i 70-årsåldern i det uppmärksammade Haningefallet är inte längre brottsmisstänkt.
– Vi har inte hittat några som helst bevis för att den här mannen har hållits i lägenheten mot sin vilja, säger åklagaren Emma Olsson till TT.

Fallet handlar om en kvinna i 70-årsåldern som tidigare misstänkts för att ha hållit sin son, en man i 40-årsåldern, isolerad i en lägenhet.

Men på torsdagen meddelade kammaråklagare Emma Olsson att man inte hittat några bevis som styrker att det föreligger något brott.

Utredningen är dock inte nedlagd.

– Vi måste fortfarande få svar på vissa frågor som har dykt upp under de här dagarna, säger Emma Olsson.

Bland annat ska åklagaren undersöka hur familjens kontakter med socialtjänsten i Haninge kommun, söder om Stockholm, har sett ut.

– Sedan kommer jag ta ett beslut om förundersökningen ska läggas ner, eller hur vi ska gå vidare.

Åklagaren tror att beslutet kan komma inom två veckor. Samtidigt betonar Emma Olsson att fallet nu är en fråga för socialtjänsten, inte rättsväsendet.

"Uppstått av sjukdom"

Det var mannens syster som hittade honom i lägenheten i söndags kväll. Systern hävdar att han då var medtagen och hade variga sår på kroppen. Mannen fördes till Karolinska universitetssjukhuset i söndags kväll.

Rättsläkare har undersökt mannen, men inte hittat några skador som tyder på att han varit utsatt för våld.

– De skador han har är infekterade sår som uppstått på grund av sjukdom, säger Emma Olsson.

Enligt åklagaren har mannen i förhör uppgett att han har kunnat lämna lägenheten i Haninge. Däremot vittnar mannen om hur han successivt har dragit sig undan samhället med sin mamma.

– Jag förstår att när ett sådant här här ärende kommer fram så blir alla väldigt försträckta att någon i vårt samhälle, särskilt i Sverige, har kunnat leva så här isolerat, säger Emma Olsson och utvecklar senare:

– Man vill gärna ha en syndabock under sådana förhållanden, men det är inte där vårt fokus ska ligga – på vem som har gjort fel. Nu måste i stället alla resurser gå till att hjälpa båda personerna.

Släpptes på fri fot

Mamman som nu inte längre är brottsmisstänkt anhölls tidigare i veckan, på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande samt grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom. Kvinnan har i förhör nekat till brott.

I går beslutade åklagaren att kvinnan inte ska begäras häktad – och att hon ska försättas på fri fot.

TT har sökt sonens målsägandebiträde och mammans advokat för en kommentar.

Klara Stefansson/TT

Åklagare Emma Olsson.
Åklagare Emma Olsson.
Foto: Privat

Inrikes

Åtal för attack på minkfarm: "Ekofascism"

Åklagaren Henrik Olin. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Inrikes
Inrikes Två unga män åtalas för att ha tänt på en minkfarm i Sölvesborg som brann ned förra året. Enligt åklagaren ligger ett högerextremt motiv med miljöaktivistiska inslag bakom brottet.
– Jag känner inte till att det finns något tidigare åtal i den här ideologiska kontexten, säger åklagare Henrik Olin.

Branden i Sölvesborg bröt ut i en ekonomibyggnad vid minkfarmen den 30 oktober 2019. Byggnaden brann ned till grunden och intilliggande byggnader skadades i mindre utsträckning, men inga minkar fanns på plats vid brandtillfället.

Enligt Henrik Olin var det de två män, 18 och 20 år gamla, som nu åtalas vid Nacka tingsrätt som anlade branden. Motivet ska stå att finna i deras ideologiska övertygelse, säger Olin.

– De har kopplingar till våldsbejakande högerextremism, och då närmare bestämt till två grupper som heter The Base och The Green Brigade.

– Det är relativt nya grupperingar som emanerar från USA men som haft sin huvudsakliga spridning, verksamhet och även radikalisering av människor via nätet, säger Olin.

Utretts av Säpo

I grupperna finns tydliga inslag av nynazism, men det finns även i vart fall inom The Green Brigade något som kallas ekofascism.

– Det är ett slags miljötänk där man vill göra attentat för att på något sätt förhindra de miljöproblem och djurhållningsproblem som finns.

Ärendet har utretts av Säkerhetspolisen, och utredningen är den första av sitt slag, enligt Fredrik Hallström, Säpos enhetschef för kontraterrorism.

– Det är väl relativt ovanligt att sakfrågan (ekofascism) blivit så drivande att man genomför grova brott, säger Hallström, som inte vill kommentera det pågående ärendet.

TT: Vad definierar den här typen av högerextremism?

– I grunden handlar det om det som man uppfattar som det "rena". Inte sällan återkommer man till 30-talets "rena" Tyskland, och hur man profiterar på jorden som "tillhör oss", det är den typen av retorik.

Den här typen av högerextremism är med andra ord inte något nytt, även om angrepp mot minkfarmar tidigare varit något som kopplats till vänsterextremister.

– Det här går i vågor, hur pass attraktiv den här typen av propaganda är. Men det är ju inte sällan frågan om klimatkrisen kopplas samman till den stora flyktingströmmen, säger Hallström.

Terror i Nya Zeeland

Flera högerextremister som utfört dödliga attacker på senare år har gjort det i ekofascismens tecken. Brenton Tarrant som sköt ihjäl 51 människor i terrordådet i Christchurch i Nya Zeeland kallade sig ekofascist och ansåg att människor med utomeuropeisk bakgrund bidrog till överbefolkning, vilket han tyckte var det största klimathotet, skriver Expo.

– Många av de där manifesten och skrifterna (som efterlämnas av terrorister) ligger till grund för inspiration i de här miljöerna, säger Fredrik Hallström.

De män som åtalas för att ha tänt på minkfarmen i Sölvesborg har förnekat mordbrand men medgett ansvar för grov skadegörelse, säger Henrik Olin.

– De har sagt att de var med när branden uppstod,

Bevisen mot männen består bland annat i bilder och chattar som polisen hittat i männens datorer och mobiltelefoner.

Marc Skogelin/TT

Inrikes

Barn från IS-område ska få skydd och trygghet

Kvinnan och barnen ska bland annat ha bott i al-Hol-lägret i nordöstra Syrien innan de kom till Sverige, enligt en representant för självstyret i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT
Inrikes
Inrikes De två barnen som föddes i IS-kontrollerat område i Syrien ska få skydd och trygghet, lovar socialtjänsten som omhändertagit dem.

– Vi ska sörja för att de får skydd och trygghet, säger en uppsatt anställd på socialtjänsten till Sydsvenskan.

Barnen, deras mor samt ett tredje syskon kom till Sverige i måndags.

Mamman sitter häktad misstänkt för grov egenmäktighet med barn, eftersom hon 2014 begav sig till Syrien med sitt äldsta barn, som då bara var två år. Det barnet har återförenats med sin pappa.

De båda yngre syskonen bor till att börja med i ett jourhem.

– Det finns inga särskilda metoder för att avradikalisera så små barn. Det handlar om att lära känna dem och ge dem trygghet och kärlek, säger socialtjänstens företrädare.

Shiyar Ali, representant för självstyret i nordöstra Syrien, säger att man tänker begära den 31-åriga kvinnan utlämnad. Han hävdar att självstyret har bevis för att hon haft en aktiv roll inom terrororganisationen IS genom att försöka värva kvinnor från hela världen.

– Hon var ansvarig för administrativ rekrytering av IS-kvinnor, säger Shiyar Ali till TT och fortsätter:

– Vi vill ha henne utlämnad och ställa henne inför rätta för de brott hon begått. Vi kommer diskutera detta med UD.

Utrikesdepartementet hänvisar till justitiedepartementet, som inte vill kommentera saken för TT. Man hänvisar till att Sverige aldrig utlämnar svenska medborgare till länder utanför Norden eller EU.

Inrikes

Omfattande spridning – 35 nya dödsfall

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att smittspridningen i Sverige fortsatt ligger på en hög nivå.
– Vi ligger på en slags platå, säger Tegnell.

35 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 7 007 smittade avlidit i landet.

Det har rapporterats in 6 485 nya fall av konstaterad smitta.

Sammanlagt har 272 643 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Stabil nivå

Vid torsdagens myndighetsgemensamma presskonferens sade Anders Tegnell också att det är stor skillnad på läget i olika regioner i Sverige, men att man i många ser en platåliknande nivå.

– I Stockholm, som ökat sin provtagning kraftigt, ligger man på en stabil platå på cirka 10 000 fall i veckan. Västra Götaland har en mer tydlig utplaning seden flera veckor tillbaka. Skåne har har en ganska kraftig ökning av smittade men även en kraftig ökning av provtagningen.

Av Sveriges 21 regioner befinner sig sex i förstärkningsläge, tio i stabsläge och fem i normalläge. Ingen region är alltså i katastrofläge, den allvarligaste graden.

– Två regioner ser positivt på läget på kort sikt, men det är bara en region som ser ett bättre läge inom två veckor, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Vissa situationer

På TT:s fråga om WHO:s skärpta rekommendationer om munskydd svarar Anders Tegnell på presskonferensen att WHO anser att munskydd är en del av ett större paket.

– Det är precis så vi ser det, att munskydd kan behövas i vissa situationer. De situationerna har inte uppkommit i Sverige än, enligt vår dialog med regionerna.

– WHO är tydligt med att evidensläget för masker är svagt. Alla studier hittills talar för att det är mycket viktigare att hålla avstånd än att ha munskydd. I den nya sammanfattningen har det inte kommit fram något nytt om effekten av munskydd, säger Anders Tegnell.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel antal avlidna.

Petronella Uebel/TT

Henning Eklund/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinofeber

Säkert onlinespel - hur casinon håller dig trygg på nätet

Casinofeber De flesta har råkat ut för osäkra webbsidor online, men när det gäller spel på casino online har säkerheten kommit långt under de senaste två decennierna. Inte bara har kvaliteten och utbudet förbättrats, utan även många andra aspekter. Ända sedan det första online-casinot lanserades 1995 har en av de största frågorna varit en effektiv säkerhet online.

Vi vet alla att onlinevärlden inte är säker. Det finns alltför många historier om hur webbplatser har hackats och privata uppgifter spridits. Brottsliga hackare kan samla på sig alla slags detaljer som rör privata bankkonton, lösenord och inloggningsuppgifter. Oskyddade webbplatser är ofta benägna att ha och sprida virus, malware, trojaner, spionprogram och många andra skadliga dolda filer. Sådana filer är designade att förstöra din dator (eller mobila enhet), hacka hela din samling säkra lösenord, få tillgång till dina personliga uppgifter så att de kan ta över allt du gör online.

Vågar man registrera sig på ett casino?

Det skulle också vara ganska lätt att anta att hela casinospelsindustrin online är utsatt för samma risker vad gäller säkerheten, och ha liknande skräckhistorier om medlemmar som förlorat sitt konto och all bankinformation kommit i händerna på fel personer. Och vore det så, så skulle ingen våga anmäla sig eller skapa ett konto på ett casino online. Men casinobranschen är ju en av de snabbast växande det senaste decenniet, och miljontals människor världen över loggar in och spelar online varje dag.

Man kanske blir förvånad över att höra det,  men casinoindustrin online är faktiskt en av de säkraste branscherna på hela internet. Faktum är att många av branschens största onlinecasinon kan erbjuda mer sofistikerade säkerhetsåtgärder på webben än vad många ledande företag inom bank- och finansväsendet kan. Att hitta dessa casinon med hög säkerhet är ganska lätt, så länge du använder betrodda guider som www.casinofeber.se. Där kan du läsa recensioner av onlinecasinon för den svenska marknaden, och få tips på bonusar. De samlar även aktuella nyheter inom casinovärlden och guidar dig till hur du spelar på casino online. Så exakt hur uppnår casinon denna till synes otroliga prestation vad gäller säkerheten?

SSL - Gör "huset" säkert

Alla de största casinon online bryr sig om säkerhet, och de har en sak gemensamt när det gäller att ge sina spelare den mest effektiva onlinesäkerhet som finns - SSL-digitala krypteringsprotokoll. Då krävs det ett SSL-certifikat, som kan liknas vid ett slags bank-ID fast för webbplatser.

SSL betyder Secure Socket Layer, och är en slags kryptering. Det betyder att all data som skickas mellan din webbläsare och webbservern (i detta fall online casinot), är helt privat och säker.  SSL är den nuvarande branschstandarden för onlinecasinon, och du kan se det i webbläsarens adressfält. Om man ser certifikatet, att adressen i webbläsaren börjar med https, att det är ett grönt hänglås och att det står att webbplatsen är säker, då vet man att det onlinecasino man vill spela på och sätta in pengar på verkligen är helt tryggt.

Digital säkerhet på språng

Mobil casinospel har tagit spelvärlden online med storm de senaste åren, och många branschledande utvecklare tror att det kommer att bli det viktigaste sättet för användarna att komma åt sina favoritspel på casinon online framöver. Med införandet av HTML5, som tagit över det tidigare Flash-baserade direktspelet, försvann också de vanligaste säkerhetshoten.

Dagens mobila casinoplattformar använder sig också av mobil webbläsarteknik för HTML5, för att utöka säkerheten. Med hjälp av HTML5 kan spelarna nu logga in på sitt redan säkra casinokonto online direkt från sina mobila webbläsare, med samma SSL-certifikatprotokoll för att garantera säkert spel från hela världen, oavsett om man sitter på bussen hem från jobbet eller är hemma i soffan i vardagsrummet.

Inrikes

Sjukskriven åtalas för 200 smuggelresor

Privatimporterad öl, köpt billigt i Tyskland, förs i land. Arkivbild.
Foto: Drago Prvulovic/TT
Inrikes
Inrikes Tusentals liter öl, vin och sprit – till slut greps 58-åringen från Landskrona av tullen på bar gärning.
Nu åtalas han och hans familj för smugglingsresorna till Tyskland.

Det handlar om så kallad myrtrafik, upprepade smugglingsresor över gränserna med bil. Tullverket benämner fallet med den skånska 58-åringen som ett av de största de haft. Mannen greps i början av hösten, och då framgick det att han under sin sjukskrivning ägnat sig åt storskalig smuggling, uppger Tullverket.

"I det här fallet har mannen också bytt bil flera gånger, allt för att gå under vår radar", säger Oscar Lindvall, aktionsgruppledare vid Tullverket, i ett pressutskick.

Den smugglade alkoholen motsvarar omräknat i starksprit nära 15 000 liter, och han krävs på 614 000 kronor som han beräknas ha tjänat på sina spritaffärer. Försäkringskassan kommer också få ärendet på sitt bord, eftersom han under sin smuggling erhållit ersättning därifrån.

Även mannens fru samt son åtalas för medhjälp till grov smuggling. Sex köpare av alkoholen ska också ställas inför rätta, uppger Tullverket.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Man gripen för bombhot mot polischef

En polischef och två polishus i Västsverige utsattes för bombhot i helgen. En misstänkt person har anhållits. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes

En man har anhållits som misstänkt för grova olaga hot mot polisen i Västsverige.

Hoten framfördes under helgen och riktades både mot en polischef och mot två polishus. De bedömdes som skarpa och allvarliga.

I bägge fallen handlade hoten om sprängladdningar, skriver GT.

På onsdagen greps en man, som senare anhölls.

– Han är misstänkt för två stycken grova olaga hot mot polismyndigheten, säger åklagare Anna Johansson till GT.

Mannen beskrivs av åklagaren som "känd sedan tidigare".

Polisen har höjd beredskap efter hoten.

Inrikes

Högre kostnader för stridsflyget

Den första serietillverkade nya JAS 39 Gripen E. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Försvarssatsningar på stridsflyget kan bli dyrare än beräknat.
Men de ökade kostnaderna är hanterbara, enligt Försvarsmakten, som i stället ser andra utmaningar.

Om drygt en vecka ska riksdagen klubba försvarsbeslutet för 2021-2025. Det innehåller de största försvarssatsningarna på årtionden.

På torsdagen kallade riksdagens försvarsutskott till sig Försvarsmakten för att få en redogörelse av om den planerade upprustningen riskerar att bli dyrare än hittills beräknat.

Viceamiral Jonas Haggren, chef för försvarsmaktens ledningsstab, informerade om "arbetsläget" när det gäller genomförandet av det kommande försvarsbeslutet.

– I planeringen ser vi att det finns ökade kostnader för stridsflygsystemet, säger han.

Inga siffror

Enligt uppgifter i media handlar det om ökade kostnader på flera miljarder kronor.

Haggren vill inte nämna några siffror, men uppger att de ökade kostnaderna i nuläget inte ser ut att påverka de tänkta försvarssatsningarna i det kommande försvarsbeslutet.

– De är hanterbara i och med att vi har riskreservationer och vi har en gynnsam prislägesomräkning som gör att vi kan hantera de ökningarna inom just stridsflyget, säger Haggren.

Försvarsmakten har hittills inte heller signalerat till regeringen att man behöver ytterligare höjda anslag för att klara ökade kostnader. Ett budgetunderlag för 2022 ska lämnas in till försvarsdepartementet senast första mars nästa år.

Inom ramen

Enligt Haggren ser Försvarsmakten det kommande försvarsbeslutet som genomförbart.

– Vi ser att just nu så är inte försvarsbeslutet en ekonomisk utmaning, säger han.

I dagsläget finns det andra, större utmaningar, enligt Haggren. De handlar om att se till att få tillräckligt med personal när försvaret ska växa och få nödvändig infrastruktur på plats, till exempel nya regementen.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) oroas inte över beskedet att kostnaderna för stridsflygsystemet ser ut att bli dyrare. Han ser heller ingen anledning att ändra i regeringens försvarsproposition.

– De risker som finns är hanterbart inom ramen för den samlade ekonomin, utan att vi behöver förändra satsningarna på andra områden, säger Hultqvist.

TT: Då förväntar du dig inte att Försvarsmakten begär ytterligare ökade anslag i sitt budgetunderlag 1 mars?

– Jag föregår ingenting eller lovar hur framtiden ska se ut i varje detalj. Jag bara konstaterar att i dag har vi ingen grund för att säga att den ekonomi som föreligger inte skulle vara solid, säger Hultqvist.

Fortsatt oroade

Oppositionspartierna Moderaterna och Kristdemokraterna är däremot oroade för att fördyring av olika försvarsprojekt ska leda till att satsningar i försvarsbeslutet måste bantas eller strykas. De två partierna varnar för att försvarsbeslutet på lång sikt redan är underfinansierat.

Försvarsmaktens redogörelse i utskottet har inte gjort KD:s försvarspolitiske talesperson Mikael Oscarsson mindre orolig.

– Det gör ju inte att det långsiktiga problemen räddas, säger Oscarsson.

Inte heller försvarsutskottets ordförande moderaten Pål Jonsons oro har minskat.

– Vi har från utskottets sida gjort allt vi kunnat för att få ram så mycket på bordet som möjligt innan beslutet i riksdagens kammare, säger han.

– Vår oro kvarstår att detta kommer att leda till ett underfinansierat försvarsbeslut.

Peter Wallberg/TT

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL