Inrikes

Kritik mot Stockholmscentrerad strategi

Folkhälsomyndighetens coronastrategi i våras får kritik från flera regioner. Avdelningschefen Karin Tegmark Wisell håller dock inte med om kritiken. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Inrikes
Inrikes När den svenska strategin för att hantera coronapandemin i våras i för stor grad anpassades efter situationen i Stockholm blev det svårare att bromsa smittspridningen på andra håll i landet. Det anser flera smittskyddsläkare som Sveriges Radio Ekot har talat med.
PREMIUM

Huvudstadsregionen drabbades i mars hårdast i landet av coronaviruset.

Regionens strategi om att främst provta patienter som ska läggas in på sjukhus och uppmana sjuka att hålla sig hemma blev då den rekommendation som Folkhälsomyndigheten gick ut med för hela Sverige. Därmed upphörde en mer intensiv smittspårning i flera regioner.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Ola Binis domstolsförhandling skjuts upp igen

Den svenske programmeraren Ola Bini (t h) i Quito, Ecuador, i augusti 2019.
Foto: Dolores Ochoa/AP/TT
Inrikes
Inrikes Den svenske programmeraren Ola Bini greps för över ett och ett halvt år sedan i Ecuador, anklagad för dataintrång. På torsdagen påbörjades den första domstolsförhandlingen i målet – men avbröts och har återigen flyttats fram.

Det handlar om en förberedande förhandling i Ecuadors huvudstad Quito som var planerad att hållas klockan 15.30 svensk tid i dag. En domare skulle utvärdera bevisningen och ta ställning till om det finns skäl nog att driva åtalet mot Ola Bini till rättegång.

Men så blev inte fallet. Ola Binis pappa, Dag Gustafsson, berättar för TT strax efter klockan 18 svensk tid att förhandlingen startade som planerat kl 15.30 svensk tid, men att han precis fått besked om att förhandlingarna avbrutits och skjutits upp till den 16 december.

– Varför vet jag inte.Vi har inte pratat med Ola eller någon annan där, säger Dag Gustafsson.

Han fortsätter:

– Det är en anspänning och jobbiga dagar. Det är också dubbla känslor i att det skjuts upp igen, men det har hänt flera gånger att förhandlingen har flyttats fram så det är inte direkt förvånande. Men det är väldigt tråkigt, för Ola vill att processen ska komma till ett avslut, säger Dag Gustafsson.

"Låga förväntningar"

Binis advokat Carlos Soria uppger att flera av svenskens rättigheter har kränkts under processens gång och att han anser att gripandet är godtyckligt.

– Vi hoppas att Ola Bini kommer att avskrivas. Det spelar ingen roll om det sker genom att hela processen ogiltigförklaras eller för att det inte finns några bevis, eftersom det faktiskt inte finns några sådana, säger Carlos Soria till den spanska nyhetsbyrån Efe.

Men förväntningarna inför förhandlingen är låga, erkänner han, eftersom rättsprocessen enligt honom har varit politiskt motiverad ända från början.

Känner Julian Assange

Ola Bini är en bekant till Wikileaksgrundaren Julian Assange och greps i Quito i april 2019, bara några timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl vid landets ambassad i London.

Han greps på flygplatsen i Quito när han var på väg till Japan för delta i ett kampsportsträningsläger. Han satt sedan frihetsberövad fram till den 20 juni 2019. Ola Bini har sedan dess varit förbjuden att lämna Ecuador och måste varje vecka anmäla sig hos åklagaren.

Bini är misstänkt för att utan tillstånd ha fått tillgång till data- och telekomsystem, ett brott som kan ge fängelse.

Suzanne Gilbert, som är talesperson för gruppen Free Ola Bini, säger att det är väldigt oklart exakt vad han misstänks för.

– - Tidigare angav myndigheterna att han skulle ha hackat ett ecuadorianskt telekomföretag men de påståendena har motbevisats. Så vad Ola Bini misstänks för att ha gjort är, och har hela tiden varit, väldigt oklart, säger Suzanne Gilbert.

Får hjälp av UD

Expressen har pratat med utrikesdepartementet (UD), som säger att Sveriges ambassad i Colombia har kontakt med Ola Bini och följer hans ärende.

– I våra kontakter med ecuadorianska myndigheter framhåller vi vikten av att rättsstatens principer respekteras och vi har även begärt klargörande om den fortsatta rättsprocessen, säger Alexander Peyre Dutrey på UD:s kommunikationsenhet till Expressen.

Susanna Persson Öste/TT

Beatrice Nordensson/TT

Åsa Johansson/TT

Inrikes

"Mer självdisciplin och självstudier"

Cecilia Admunsen och Ida Haggren går tredje och sista året på Norra Reals gymnasium. Gymnasieskolorna rekommenderas att börja med distansundervisning för att stoppa spridningen av covid-19.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Förståelse – men besvikelse. Så reagerade några gymnasieelever på beslutet att övergå till distansundervisning.
– Alla har kanske inte eget rum eller bra internet hemma. Och det är problematiskt, för det mesta sker ju online, säger Cecilia Amundsen, som läser sista året på gymnasiet.

Alla gymnasieskolor stängs under resten av året för att undvika spridning av coronasmitta. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på torsdagen.

Undervisningen ska i stället bedrivas på distans.

– Väldigt tråkigt. Vi hade precis fått reda på att vi skulle få gå hela terminen på plats i skolan, säger Cecilia Amundsen, som går i tredje årskursen på Norra Reals gymnasium i Stockholm.

– På ett sätt tycker jag att det är rätt beslut, eftersom smittspridningen har ökat. Men samtidigt tycker jag att det är tråkigt. Grundskolan har ju öppet, påpekar Amundsen.

Hon pluggade på distans hemifrån i våras, när skolan var stängd.

– Jag hade inget skrivbord, till exempel. Men det har jag skaffat nu, säger Cecilia Amundsen.

Att studera ensam hemma ställer också andra krav.

– Det här med att plugga tillsammans med kompisar försvinner lite, konstaterar Ida Haggren, klasskamrat med Amundsen.

"Det är synd"

– Jag har alltid tyckt att det har varit väldigt hjälpsamt att kunna träffa varandra, sitta och bolla idéer och prata. Nu blir det mycket mer självdisciplin och självstudier, säger Ida Haggren.

Regeringens beslut gäller till och med 6 januari.

– Det kommer förmodligen att bli längre kan jag tänka mig, säger Elias Helander, också tredjeklassare på Norra Real.

– Det är synd, men det är rimligt, tycker han om att gymnasierna stängs.

Han hoppas, som alla andra, att pandemin ska klinga av och restriktionerna hävas.

– Så att vi kan få ta studenten, på nåt sätt, inflikar Elias Helander.

Fredrik Skog, rektor på Norra Real, berättar att han har full förståelse för beslutet om distansundervisning – samtidigt som det inte var helt oväntat.

– Vi har tänkt att det skulle kunna bli ett sådant här scenario. På Norra Real har vi haft en del av våra elever mellan olika årskurser och ibland även personal hemma under hela höstterminen, säger Fredrik Skog till TT.

Upparbetad rutin

Enligt rektorn har de en “väl upparbetad rutin" för hur distansundervisningen kommer att gå till.

– Egentligen handlar det om att vi ökar volymen av elever som är hemma. Sedan är det tråkigt så klart, det är nog ingen som vill det här. Men jag skulle säga att vi är tämligen redo och det är inget chockerande beslut.

Samtidigt är det märkbart att eleverna har olika förutsättningar hemma, fortsätter han.

– Vissa har väldigt goda förutsättningar med eget rum och bra utrustning medan i andra hem kanske både föräldrarna är permitterade och man har äldre syskon som pluggar på universitet och som också pluggar hemifrån. Så även om man har skolans utrustning blir det svårt att få den här avskildheten och lugn och ro.

Det bemöter skolan med en tätare uppföljning i distansundervisningen av lärare, enligt Skog.

– Elever som har starka socioekonomiska skäl eller sociala skäl att vara i skolan och inte har förutsättningar att studera hemifrån får vara i skolan och då ordnar vi för det.

I fråga om elevernas betyg kan påverkas av distansundervisning berättar Fredrik Skog att de inte sett någon nedgång i studieresultaten sedan i våras.

– Däremot börjar den här situationen nu bli långvarig, och då är det snarare att jag ser en utmaning i att hålla lågan brinnande hos eleverna, att orka härda ut i ovissheten, säger Fredrik Skog.

Åsa Johansson/TT

Micke Larsson/TT

– Det kommer förmodligen att bli längre kan jag tänka mig, säger Elias Helander, tredjeklassare på Norra Real, om beslutet att gymnasieskolorna går över till distansundervisning.
– Det kommer förmodligen att bli längre kan jag tänka mig, säger Elias Helander, tredjeklassare på Norra Real, om beslutet att gymnasieskolorna går över till distansundervisning.
Foto: Henrik Montgomery/TT
I fråga om elevernas betyg kan påverkas av distansundervisning berättar Fredrik Skog att de inte sett någon nedgång i studieresultaten sedan i våras.
I fråga om elevernas betyg kan påverkas av distansundervisning berättar Fredrik Skog att de inte sett någon nedgång i studieresultaten sedan i våras.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Inrikes

Avrättning av Djalali uppges vara uppskjuten

Protester mot den planerade avrättningen av Ahmadreza Djalali. Arkivbild.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Inrikes
Inrikes Den planerade avrättningen av Ahmadreza Djalali i Iran har skjutits upp, uppger hans fru Vida Mehran Nia till nyhetsbyrån AFP. Risken för att dödsstraffet sker inom kort är dock fortsatt stor, enligt Amnesty.

Hon säger att informationen kommer från Djalalis advokater, som uppger att iranska myndigheter beslutat att skjuta upp avrättningen "några dagar".

Vida Mehran Nia säger också att Djalali ännu inte flyttats till fängelset i Karaj där avrättningen skulle ske. Hon tror att anledningen rör "politiska spörsmål" men att det är osäkert vad det innebär.

Han skulle ha flyttats på tisdagseftermiddagen.

– - Ärligt talat vet jag inte, men vi har åtminstone fått lite hopp, säger Mheran Nia i Stockholm.

Amnesty bekräftar Vida Mehran Nias uppgifter om att verkställandet av avrättningen skjutits upp.

– Vi välkomnar detta men eftersom det inte finns några närmare detaljer anser vi fortfarande att risken är stor för att Ahmadreza Djalalis dödsstraff kan komma att verkställas inom kort, säger Maja Åberg, sakkunnig i människorättsfrågor hos Amnesty i Sverige.

Hon tillägger att svenska UD tillsammans med andra EU-länder nu bör intensifiera sina insatser för att stoppa avrättningen. TT söker UD.

Den svensk-iranske forskaren Djalali är dömd till döden i Iran för spioneri i en kritiserad rättegång.

Grim Berglund/TT

Inrikes

En person död efter brand i lägenhet

En person har avlidit efter en brand i ett flerfamiljshus i Haninge under torsdagen, enligt Polisen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har dött i samband med en brand i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Brandbergen i Haninge utanför Stockholm, enligt Polisen. Händelsen skedde under torsdagseftermiddagen.

— Branden är släckt och platsen är avspärrad. Lägenheten är totalförstörd och tekniker kommer att påbörja en undersökning, säger Eva Nilsson, presstalesperson hos Polisen.

Polisen rubricerar händelsen som grov allmänfarlig vårdslöshet. Det finns inga uppgifter om att någon annan person har skadats i händelsen och ingen person är i nuläget misstänkt för brott.

Inrikes

Omfattande spridning – 35 nya dödsfall

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att smittspridningen i Sverige fortsatt ligger på en hög nivå.
– Vi ligger på ett slags platå, säger han.

35 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 7 007 smittade avlidit i landet.

Det har rapporterats in 6 485 nya fall av konstaterad smitta. Sammanlagt har 272 643 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Stabil nivå

Vid en presskonferens på torsdagen konstaterade Anders Tegnell att skillnaden är stor landets olika regioner.

– I Stockholm, som ökat sin provtagning kraftigt, ligger man på en stabil platå på cirka 10 000 fall i veckan. Västra Götaland har en mer tydlig utplaning sedan flera veckor tillbaka. Skåne har har en ganska kraftig ökning av smittade men även en kraftig ökning av provtagningen.

Av Sveriges 21 regioner befinner sig sex i förstärkningsläge, tio i stabsläge och fem i normalläge. Ingen region är alltså i katastrofläge, den allvarligaste graden av beredskapsläge.

– Två regioner ser positivt på läget på kort sikt, men det är bara en region som ser ett bättre läge inom två veckor, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Vissa situationer

På TT:s fråga om Världshälso­organisa­tio­nens skärpta rekommendationer om munskydd svarar Anders Tegnell WHO anser att munskydd är en del av ett större paket.

– Det är precis så vi ser det, att munskydd kan behövas i vissa situationer. De situationerna har inte uppkommit i Sverige än, enligt vår dialog med regionerna.

– WHO är tydligt med att evidensläget för masker är svagt. Alla studier hittills talar för att det är mycket viktigare att hålla avstånd än att ha munskydd. I den nya sammanfattningen har det inte kommit fram något nytt om effekten av munskydd, säger Anders Tegnell.

Besöksförbud på äldreboenden

Under presskonferensen presenterade Folkhälsomyndigheten de nya föreskrifter som börjar gälla på torsdagen och som gör det möjligt att förbjuda besök på särskilda boenden för äldre, om det behövs för att minska spridningen av covid-19.

Enligt Anders Tegnell ska besöksförbud ses som en sista utväg.

– Det kan införas om det gjorts en ordentlig genomgång av alla andra alternativ. Besökare är inte en stor del av riskerna för spridning på särskilda boenden. Det är viktigt att man inte överskattar den risken, säger statsepidemiologen.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel antal avlidna.

Petronella Uebel/TT

Henning Eklund/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinowings

Därför är casino utan registrering så populärt

Casinowings Sverige är ett land som oftast befinner sig långt fram inom utveckling och teknik. Det syns bland annat inom svenska finanssektorn där vi är vana vid både BankID och Swish, vilket många andra länder inom Europa än idag saknar. En annan bransch där vi också är ledande inom utveckling är casinobranschen.

Sverige må vara ett litet land sett till befolkning men trots det har flera av världens största och framgångsrika casinon utvecklats av just svenskar. Betsson och Kindred Group (som äger bland annat Unibet) är två av dessa. Även under nutid bidrar Sverige till flera olika innovativa lösningar som hela casinobranschen kan dra nytta av. En av dessa är det snabbväxande företaget Trustly.

Trustly grundades år 2009 som en betalningslösning för, först och främst, e-handlare. Nu är Trustly ett företag med över 200 anställda och med kunder över hela Europa. Där är casinospelare en viktig del av kunddatabasen, vilket de har deras användarvänliga verktyg Pay N Play att tacka för.

Identifiera dig direkt med BankID

Pay N Play är ett verktyg som tillåter casinospelare att göra en insättning från sin internetbank, utan att behöva registrera sig hos casinot. Det är också därifrån det populära uttrycket “casino utan registrering” kom till liv. Under de senaste månaderna har trenden ökat och du kan idag jämföra vilka av alla casinon som erbjuder registreringsfritt spelande på casinowings.se/casino-utan-konto.

Alla casinon behöver enligt lag identifiera sina spelare och innan Pay N Play lanserades var detta en knepig detalj för både spelaren och casinot. Detta sköttes helt och hållet manuellt genom att spelaren behövde skicka kopior av legitimation, räkningar eller lönespecifikation. Det fanns inga genvägar.

Tack vare att Pay N Play använder sig av BankID så kan alla spelare identifiera sig direkt med BankID eller Mobilt BankID. På det här sättet återfår casinot kontroll över identifieringen dag ett och hela den manuella processen kan försvinna delvis, eller oftast till och med helt.

Uttag inom 5 minuter

En annan fördel med den här innovativa tekniken är uttagen. Flera undersökningar bland casinospelare har under flera år visat att snabba uttag är ett av de allra största önskemålen när man spelar på ett casino. Vilket länge har varit omöjligt på grund av den långa manuella arbetsinsatsen som behövdes vid varje uttag. Bara för något år sedan var det vanligt att ett uttag, oavsett storlek, tog upp till två arbetsdagar att synas på bankkontot.

Den smarta kopplingen mellan Pay N Play, BankID och spelarens internetbank tillåter inte bara spelaren göra en insättning direkt utan det möjliggör även snabba uttag på samma sätt. Spelaren behöver bara ange en summa och identifiera sig med BankID, så finns vinsten på spelarens bankkonto oftast inom fem minuter. Lika säkert och snabbt, oavsett tid på dygnet.

Inrikes

FHM: Besöksförbud på Stockholms äldreboenden

Folkhälsomyndigheten har utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten har utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i Stockholms stad.
– Det är en seger för oss kommuner som hade modet att fatta beslut i syfte att rädda liv, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Stockholms stad har under hösten, trots att förvaltningsrätten meddelat att det inte är lagligt, utfärdat besöksstopp på stadens särskilda boenden. I måndags sade König Jerlmyr till TT att man känt sig tvingad att trotsa lagen för att rädda liv eftersom Folkhälsomyndigheten inte agerat utan varit senfärdig.

Men på torsdagen fick kommunen besked att Folkhälsomyndigheten beslutat om tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i Stockholms stad.

– Det är bra att det är på plats. Vi har fått en interimslösning som gäller till den 12 december, säger Anna Köing Jerlmyr.

Kommit tidigare

Hon önskar att beslutet kommit tidigare och är oroad för att den föreskrift och process som ska gälla från den 14 december, som Folkhälsomyndigheten på torsdagen presenterade gällande utfärdande av lokala besöksförbud, är för omständlig.

– Vi ser redan nu att det är en omfattande beslutsprocess som de efterfrågar. Risken är att det blir så svårt att vi får våra beslut flera veckor efter våra smittoppar, säger König Jerlmyr.

Under torsdagens presskonferens sade statsepidemiolog Anders Tegnell att besöksförbud inte ska införas lättvindigt.

– Det kan införas om det gjorts en ordentlig genomgång av alla andra alternativ. Besökare är inte en stor del av riskerna för spridning på särskilda boenden. Det är viktigt att man inte överskattar den risken, säger statsepidemiologen.

Akut behov

Enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten har ett kortare besöksförbud införts i de kommuner som meddelat att det funnits ett akut behov av sådana. Dessa förbud gäller från och med torsdagen och med den 12 december.

TT har sökt Folkhälsomyndigheten för att få svar på vilka kommuner, förutom Stockholm, som fått det tillfälliga besöksförbudet.

Beatrice Nordensson/TT

FAKTA

Fakta: Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden som gällde mellan 1 april och 1 oktober.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, nu som lokala förbud. De formella besluten fattas av Folkhälsomyndigheten i samråd med lokala och regionala aktörer.

Besöksförbud som beslutats på annat sätt, till exempel av kommun eller äldreboende på egen hand, saknar lagstöd. Inspektionen för vård och omsorg kan då utfärda vite. Tillsynsmyndigheten har dock inte inlett något sådant ärende.

Källor: Regeringen och Inspektionen för vård och omsorg

Inrikes

Riksdagen bromsar regeringen om ensamkommande

Vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Förordningsändringen som underlättar för ensamkommande unga att få stanna skjuts upp eller blir inte alls av.
Regeringen vill avvakta riksdagens beslut.

På torsdagen skulle förordningsändringen ha trätt i kraft. Den skulle innebära att ensamkommande som har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar en anställning för minst ett år. Hittills har två år varit kravet.

Ber backa

Men en majoritet i riksdagen vill uppmana regeringen att inte genomföra den och andra aviserade lättnader för ensamkommande som studerat på gymnasiet.

Så länge riksdagen inte fattat formellt beslut om uppmaningen till regeringen så avvaktar regeringen med att låta förordningsändringen träda i kraft.

TT: Så förordningen träder inte i kraft i dag?

– Regeringen har inte beslutat om det, nej, säger miljöministern och vice statsministern Isabella Lövin, avgående språkrör för Miljöpartiet.

Riksdagen väntades klara av debatten i frågan under torsdagen men kommer inte att hinna fatta beslut förrän i nästa vecka, den 9 december.

Regeringen kan dock ta beslut om förordningar på egen hand. Riksdagen har ingen formell makt över beslut om förordningar.

Inväntar beslut

TT: Om riksdagen uppmanar regeringen att backa från förordningsändringen, kommer ni att göra det?

– Nu avvaktar vi riksdagens hantering av det här och så får vi återkomma sedan, säger Lövin.

Regeringen trodde att Centern stod bakom förordningsförändringen, samt två andra lättnader i den tillfälliga gymnasielagen för ensamkommande som ska läggas fram som lagändringar i vår.

Men i måndags gav C ett annat besked. Därmed finns ingen majoritet för lagändringarna i vår.

– Centerpartiet har tydligen ändrat åsikt och jag har svårt att förstå det. Det här drabbar ju många ungdomar som rotat sig i Sverige, säger Lövin.

Argumentet för att införa lättnader är att pandemin gjort det svårt att hitta jobb.

– Vi är besvikna över att Centerpartiet inte står upp för det man bad om i våras, säger Lövin.

TT: Kommer regeringen att backa från att lägga fram de två lagändringarna i vår?

– Vi får återkomma om det. Men om Centerpartiet inte stödjer det så är det inte meningsfullt, säger Lövin.

Peter Wallberg/TT

Lars Larsson/TT

Inrikes

Åklagaren: Man vill gärna ha en syndabock

Åklagaren säger att man inte hittat några bevis som styrker att det föreligger något brott i Haningefallet.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Kvinnan i 70-årsåldern i det uppmärksammade Haningefallet är inte längre brottsmisstänkt.
– Vi har inte hittat några som helst bevis för att den här mannen har hållits i lägenheten mot sin vilja, säger åklagaren Emma Olsson till TT.
PREMIUM

Fallet handlar om en kvinna i 70-årsåldern som tidigare misstänkts för att ha hållit sin son, en man i 40-årsåldern, isolerad i en lägenhet.

Men på torsdagen meddelade kammaråklagare Emma Olsson att man inte hittat några bevis som styrker att det föreligger något brott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL