Kultur och nöje

Jan Myrdal är död: "Skrev på allvar"

Författaren och debattören Jan Myrdal är död. Arkivbild.
Foto: Thomas Johansson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Författaren, skribenten och debattören Jan Myrdal är död. Han avled på fredagen efter att ha vistats ett par dagar på sjukhus med förmodad blodförgiftning.
PREMIUM

Arne Andersson, ordförande i Jan Myrdal-sällskapet, berättar att Jan Myrdal gick bort vid 10-tiden på fredagsmorgonen.

– Han har varit i dålig kondition under en längre tid. Men vi hade styrelsemöte i lördags och då satt vi i ett par timmar och hade samtal med honom. Han var som vanligt när vi talade, men när han skulle gå och lägga sig så hade han svårt att ta sig till sovrummet. Så fysiskt var han inte i någon vidare kondition, säger han till TT och tillägger:

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Robbie Williams startar nytt band

Robbie Williams. Pressbild.
Foto: Sony
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Robbie Williams har ett nytt band på gång. Den forne Take That-stjärnan berättar under en livesändning på Instagram att han slår sig ihop med de australiska producenterna och låtskrivarna Flynn Francis och Tim Metcalfe.

"Litet projekt jag har med mina kompisar Flynn Francis och Tim Metcalfe. Vi startar ett band, hörni. Det kommer alltså att komma låtar som inte går under namnet Robbie Williams", säger Williams i sändningen.

Han avslöjar även att han skrivit några nya låtar tillsammans med tidigare Take That-kollegan Gary Barlow.

"Vi kommer igen, jag och mina bröder. Jag vet inte när det blir, men vi kommer igen", säger han.

Robbie Williams slog igenom med Take That i början av 90-talet och inledde därefter en solokarriär med framgångsrika hits som "Angels", "Rock dj" och "Kids". Hans senaste album, julskivan "The christmas present", kom i fjol.

Kultur och nöje

15 filmer som fixar julmyset

Macaulay Culkin och Joe Pesci i 'Ensam hemma'. Pressbild.
Foto: Walt Disney Studios
Kultur och nöje
Kultur och nöje Coronajulen står i farstun och antagligen får vi tillbringa det mesta av högtiden hemma i soffan. Då passar det bra med julfilmer för att rädda stämningen. Här får du en påminnelse om vilka som faktiskt är värda att se.

En brutal skildring av det amerikanska klassamhället, där två småkriminella män dras in i grym lek, iscensatt av en yngling från en privilegierad familj. Skämt åsido, John Hughes och Chris Columbus har gjort lika stora insatser för julmyset som Jenny Nyström och Benjamin Syrsa. Lika mycket julmåste som pepparkakor.

Äh, vi ser väl den också? Vi sitter ju ändå här.

Finns det något mer stämningsfullt än en gammal hederlig svensk jul, en riktig praktgran, ringdans, julbord, levande ljus, otrohet, kvinnoförtryck, människorov, religiös fanatism, barnmisshandel och läskiga vålnader? Nej, faktiskt inte.

Julen handlar om kärlek. Eller om sunkiga könsroller och en tröttsam dyrkan av tvåsamheten. Det där beror lite på vem man frågar. "Love actually" är som en buljong kokad på alla de där romantiska komedierna från millennieskiftet, traditionsenligt serverad kring jul. Antingen älskar man eller så hatar hatar man den.

Känns det lite jobbigt med all stress så här års? Då kanske du borde beklaga dig för John McClane istället. Han har en fru som är tagen som gisslan, en hel armé av tungt beväpnade läskiga européer ledda av tidernas bästa actionfilmskurk att slåss mot, och inga skor. Känns det lite bättre nu? Jag tänkte väl det.

Tjosan din jävel. Tvåan är nästan lika bra.

Sergio Pablos animerade Netflixfilm är inte bara ett roligt och charmigt juläventyr för hela familjen. Den är också något så ovanligt som en nästan helt ny julfilm som är riktigt bra. Perfekt för den som vill få en lista över julfilmer att inte verka fullt så lastgammal.

En kul grej med Will Ferrell är att han liksom inte är helt skalenlig. Han är liite för stor, vilket gör att det alltid blir extra roligt när han ska spela en barnslig figur, som här när han fick sitt definitiva Hollywood-genombrott i rollen som en vuxen man som har vuxit upp med tomtenissar.

En perfekt storm av en stjärnspäckad ensemble, Kjell Sundvall i sin bästa form, en tid som törstade efter nya berättelser om moderna familjebildningar, traditionell svensk igenkänningshumor samt en precis lagom dos av svärta. Som en TV4-mysig version av en så kallad Norénjul.

Egentligen den enda versionen av "En julsaga" du behöver, förutom den med Joakim von Anka.

Eller okej, den med Bill Murray också.

Sorgligt förbisedd skräckpärla om hur den getliknande juldemonen Krampus från centraleuropeisk folktro terroriserar en dysfunktionell amerikansk familj. Tät och vinterfrostig atmosfär, snygg monsterdesign och roliga skådespelare som Toni Collette, Adam Scott och David Koechner.

Ett annat julfilmsguldkorn som många har missat, antagligen för att den är nedtonad och smart, vilket inte brukar höra till högtiden. Till stora delar improviserad dialog med Anna Kendrick, Melanie Lynskey och Lena Dunham.

Klassisk rufflarkomedi där en fifflare från gatan byter liv med en överklassprätt, allt möjligt knasigt händer, julstämningen ligger tät över Philadelphia och Eddie Murphy, Dan Aykroyd, Jamie Lee Curtis och inte minst Denholm Elliott är fantastiska.

Man borde kanske nämna Gremlins, Grinchen och pumpakungen Jack Skellington, men julens främste marodör och antihjälte är ändå Billy Bob Thorntons fyllskalletomte i "Bad Santa".

Björn Berglund/TT

Julstämning i 'Fanny och Alexander'. Pressbild.
Julstämning i "Fanny och Alexander". Pressbild.
Foto: SF Studios
Keira Knightley i 'Love actually'. Pressbild.
Keira Knightley i "Love actually". Pressbild.
Foto: Universal Pictures
Bruce Willis har det stressigt i 'Die hard'. Pressbild.
Bruce Willis har det stressigt i "Die hard". Pressbild.
Foto: 20th Century Fox
Brevbäraren Jesper i 'Klaus'. Pressbild.
Brevbäraren Jesper i "Klaus". Pressbild.
Foto: Netflix
Will Ferrell som tomtenissen Buddy i 'Elf'. Pressbild.
Will Ferrell som tomtenissen Buddy i "Elf". Pressbild.
Foto: New Line Cinema
Peter Haber ilsknar till i 'Tomten är far till alla barnen'. Pressbild.
Peter Haber ilsknar till i "Tomten är far till alla barnen". Pressbild.
Foto: Sandrew Metronome
Bill Murray och Carol Kane i 'Scrooged – spökenas hämnd'. Pressbild.
Bill Murray och Carol Kane i "Scrooged – spökenas hämnd". Pressbild.
Foto: Paramount Pictures
Max (Emjay Anthony) möter julmonstret Krampus. Pressbild.
Max (Emjay Anthony) möter julmonstret Krampus. Pressbild.
Foto: Universal Pictures
Joe Swanbergs 'Happy Christmas' är en nedtonad dramakomedi. Pressbild.
Joe Swanbergs "Happy Christmas" är en nedtonad dramakomedi. Pressbild.
Foto: Paramount/TV4
Billy Bob Thornton spelar packad tomte i 'Bad Santa'. Pressbild.
Billy Bob Thornton spelar packad tomte i "Bad Santa". Pressbild.
Foto: Sony Pictures

Kultur och nöje

"Dyngbaggegalan" blir podcast

Leo Vene ligger bakom det populära Instagramkontot 'Dyngbaggegalan'. Nu blir kontot podcast varje vecka. Pressbild.
Foto: Novel Studios
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Humorkontot "Dyngbaggegalan" tar steget ut från Instagram och blir podcast. Varje vecka leder kontots skapare Leo Vene en gala där han nominerar sina favoritögonblick i olika kategorier.

"Det är roligt att det äntligen blir av. Vi har jobbat länge med att försöka hitta tonen. Jag menar, hur låter en Dyngbaggegala egentligen? Det känns verkligen som att vi har träffat rätt nu", säger Vene i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Hon kan bli framtidens artist

Myra Granberg i somras. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Fem stjärnskott har chansen att utses till framtidens artist på P3 Guld-galan. Ett av dem är Myra Granberg.
– Det betyder mer än allt, säger hon.
PREMIUM

Under året har P3 utsett en artist i månaden och av dem har man nu vaskat fram fem nominerade. Förutom Granberg har Jelassi, Kasbo, Maia Wright och Nea chans att få priset.

– Det är fantastiskt att bara bli påtänkt till hela grejen, redan från mars när jag blev månadens framtidens artist. Det blir som ett litet bevis på att man har kämpat tillräckligt för att nå fram till P3, som betyder mycket för musikbranschen, säger Myra Granberg.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Filmfredag

Övertygande tjejgäng nerven i Rocks

Tjejgänget som omger Rocks är filmens nerv.
Foto: Folkets bio
Kultur och nöje
Film/Recension Gunilla Wedding har sett Suffragette-regissören Sarah Gavrons nya film Rocks.

2015 kom den brittiska regissören Sarah Gavrons hyllade film Suffragette om den brittiska kvinnokampsrörelsen i början av 1900-talet. Gavrons nya film, Rocks, handlar också om systerskap men i en helt annan tid och miljö.

I Rocks är det nutid i ett slitet utkants-London och huvudpersonen Shonda, som kallas Rock, är 15-år. I skolan är hon en drivande kraft i ett starkt sammansvetsat tjejgäng och hemma sin lillebror Emmanuels trygghet när mammans psykiska sjukdom slår igenom.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinobonusar

Så påverkar den svenska spellagen spelindustrins framtid

Casinobonusar I mer än 20 år har Sveriges regering vägrat släppa på det statliga spelmonopolet, och släppa in spelbolag på den svenska spelmarknaden.

Svenska spelbolag etablerade därför sina huvudkontor i europeiska speljurisdiktioner som Malta, och under de senaste 15 åren har online-spel blivit en socialt accepterad underhållningsform som omsätter miljardbelopp varje år.

Flera av de bolag som startade för tio till femton år sedan är idag väletablerade spelkoncerner, som årligen uppvisar lysande resultat på Stockholmsbörsen. Samtidigt verkar efterfrågan på online-spel bara växa. Det går inte längre att blunda för spelbolagens framfart och den svenska staten kan inte längre konkurrera med spelsajterna.

Sommaren 2018 tog Sveriges regering därför beslutet att börja licensiera online-spel från och med den första januari 2019. Och det beslutet ledde givetvis till en del lokala nyheter och åsikter. Men vad betyder den nya spellagen egentligen för spelbolagen, och för Sverige?

Därför licensierar Sverige online-spel

Nästan varje månad kommer det nya svenska casinon. Casinobranschen har blivit otroligt stor i Sverige, och färska undersökningar visar att var tredje svensk numera spelar casino på nätet.

Sverige har därför börjat licensiera online-spel, så att statskassan inte går miste om de intäkter som den svenska spelmarknaden genererar varje år. Den svenska statens spelsidor och spelbutiker kan inte längre konkurrera med casinosajter som släpper nya spel varje månad, och bettingsajter som erbjuder odds på matcher från världens alla håll och kanter.

Dödsstöten har onekligen varit mobiloptimeringen, som gjort nätcasinospel och online-betting otroligt tillgängligt. Varför skulle någon vilja springa ner till hörnbutiken för att lägga ett spel, när du kan oddsa medan matchen pågår från ditt vardagsrum och ta ut dina vinster på under fem minuter?

Det enda sättet den svenska staten kan tjäna en hacka på pengarna som det svenska folket omsätter i online-spel är att börja licensiera spelsajter. Det är precis vad den svenska regeringen gjort, och därför måste numera alla spelbolag som verkar på den svenska spelmarknaden ha en svensk spellicens.

Utgångspriset för en svensk spellicens ligger på 400 000 kronor, och sedan förhåller sig priset till vad för slags tjänster en speloperatör vill erbjuda. Spelbolagen måste även rätta sig efter en del nya riktlinjer som de inte stött på tidigare. Den svenska spellicensen ställer nämligen väldigt strikta krav på bonuserbjudanden, marknadsföring och ansvarsfullt spelande. Och följer spelbolagen inte de här reglerna riskerar de att förlora sin licens. Mer om svenska bonusregler kan du läsa om på spelinspektionens hemsida.

Bara en enda bonus

Den mest påtagliga förändringen som den svenska spellagen medfört är restriktionerna på bonuserbjudanden. Sedan den första januari 2019 får spelsajter på den svenska spelmarknaden bara erbjuda spelare en enda bonus. Den här bestämmelsen har skakat om spelindustrin i Sverige, eftersom återkommande kampanjerbjudanden, och så kallade återaktiverings-kampanjer, varit en central del av de svenska speloperatörernas affärsmodell.

Spel med BankID

När de inte längre kan locka spelare med attraktiva bonuserbjudanden har casinona fått tänka om. Och det har skapat nya branschtrender. Nu är det senaste skriket att låta spelare spela casino utan registrering med hjälp av BankID. Genom att legitimera sig med BankID slipper spelare genomgå en lång registreringsprocess, och dessutom kan de få sina uttag inom fem minuter. Istället för bonusar har det alltså börjat handla allt mer om smidiga användarfunktioner och tillgänglighet.

Mer gamification och nya spelfunktioner

När äventyrscasinona kom runt 2013 revolutionerade de på många sätt spelbranschen. Innovativa speloperatörer skapade roliga spelnarrativ som löpte parallellt med casinospelandet och gav spelare mer underhållning för pengarna de satte in. Pionjärer som Casino Heroes håller fanan högt än idag, och har expanderat sitt koncept till flera nya sajter, där de dessutom inkorporerat spel med BankID.

Samtidigt har nykomlingar som High Roller fortsatt fila på gamification-funktioner för att ge spelare en mer engagerande och personlig spel-och användarupplevelse. Hos flera casinon ser vi nu funktioner som låter spelare tävla direkt mot varandra, vilket naturligtvis ökar den sociala interaktionen och tillför en ny dimension till casinospel.

Sedan årsskiftet har vi fått se några nykomlingar på den svenska spelmarknaden som verkligen tagit ut svängarna. När du loggar in hos nätcasinot Duelz förstår du knappt att du hamnat på en casinosajt. Det här casinon har kombinerat casinospel med grafik och spelnarrativ som är lånade ut tvspels-världen, och dessutom optimerat spelupplevelsen för mobiltelefoner på ett fenomenalt sätt.

När bonusar blivit ett minne blott måste nätcasinona vara kreativa för att sticka ut. Casinospelare har onekligen några spännande år att se fram emot, och det ska bli intressant att se hur de svenska spelbolagen anpassar sig efter den nya spellagen.

Filmfredag

Vackert och tragiskt drama om far och son

Lance Henriksen och Viggo Mortensen i falling.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Film/Recension Roland Klinteberg har sett Viggo Mortensens film Falling.

På fel sida om 60 känner kanske dansk-amerikanska Viggo Mortensen att det är dags att blicka mot en ålderdom som seriös skådespelare och regissör. Möjligen känner han Clint Eastwoods ande sväva över vattnet.

Nu har Mortensen aldrig, trots filmer som Sagan om ringen och nyinspelningen av Hitchcocks Dial M for murder betraktat det som ett självändamål att bli filmstjärna. Tvärtom har han aldrig lagt alla äggen i samma korg utan ägnat sig andra aktiviteter som musik och poesi när han inte stått framför kameran. Med nya filmen Falling signerar han dock hela paketet - regi, huvudroll och manus - med den äran.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Stjärnduon om podden som räddning

Stjärnkocken Marcus Samuelsson och artisten Jason 'Timbuktu' Diakité gör podden 'This moment', som handlar om bland annat pandemin och Black lives matter-rörelsen. 'Det finns två pandemier, orona som vi kanske har löst snart, men den andra pandemin om raser och kultur där har vi inte kommit någon vart', säger Marcus Samuelsson.
Foto: Jessica Gow/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Deras liv vändes upp och ner på grund av coronapandemin – men med podden "This moment" har Jason Diakité och stjärnkocken Marcus Samuelsson hittat fotfästet under ett turbulent år.
PREMIUM

Jason "Timbuktu" Diakité skulle ha turnerat i USA och Marcus Samuelsson hade planerat att göra det han har gjort de senaste åren: servera i genomsnitt 5 000 gäster i veckan på restaurangen Red Rooster i New York. Men när coronapandemin raserade deras planer började de i stället att spela in podden "This moment" tillsammans.

Det var som att en stenbumling lades i en bäck, där vattnet började stiga och svämma över alla bräddar, jämför Jason Diakité.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Dansk-svensk storfilm till USA

Mads Mikkelsen och Nikolaj Lie Kaas under inspelningen av den danska filmen 'Rättfärdighetens ryttare' i Göteborg i februari i år.
Foto: Adam Ihse/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Den danske storstjärnan Mads Mikkelsens senaste film, "Rättfärdighetens ryttare", har sålts för distribution i USA, rapporterar Variety.
PREMIUM

Filmen, som är skriven och regisserad av Anders Thomas Jensen ("Blinkande lyktor", "Bröder"), är en samproduktion mellan Zentropa och Film i Väst och är inspelad i Göteborg och Skara.

– Av alla mina filmer så hade jag mest kul när jag gjorde den här. Förhoppningsvis kommer den amerikanska publiken att uppskatta den, säger Anders Thomas Jensen till Variety.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL