Ekonomi

Fortsatt vinstras för Honeywell

Parkerade flygplan slår mot amerikanska verkstadskoncernen Honeywell som bland annat tillverkar reservdelar till flygindustrin. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Den amerikanska verkstadskoncernen Honeywell International redovisar ett vinstras på 53 procent för årets tredje kvartal jämfört med samma period i fjol. Bolaget som bland annat tillverkar reservdelar till flygplan har drabbats hårt av flygindustrin dramatiska inbromsning under pandemin.

Under andra kvartalet föll vinsten med 30 procent jämfört med motsvarande period året före.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Trögt på den amerikanska arbetsmarknaden

Det skapades färre jobbtillfällen än väntat i USA.
Foto: Elaine Thompson/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Antalet nya jobbtillfällen i USA utanför jordbrukssektorn uppgick i november till 245 000, betydligt lägre än analytikernas genomsnittliga förväntningar som låg på 469 000. Siffran var den lägsta på ett halvår och en konsekvens av förnyad smittspridning. Samtidigt reviderades oktobersiffran ned från tidigare 638 000 till 610 000.

Arbetslösheten sjönk från tidigare 6.9 procent till 6,7 procent.

Ekonomi

LO:s största fack hoppar på las-uppgörelse

Överens. Veli-Pekka Säikkälä, avtalssekreterare IF Metall, Martin Wästfelt, ordförande i PTK:s förhandlingschefsgrupp, Mattias Dahl, vice vd Svenskt Näringsliv och Johan Ingelskog, avtalssekreterare Kommunal.
Foto: Jessica Gow/TT
Ekonomi
Ekonomi Med vissa justeringar hoppar LO:s två största förbund, Kommunal och IF Metall, på las-överenskommelsen som Svenskt Näringsliv och PTK tecknat tidigare.
Innebörden av avtalet är enkelt uttryckt: Det blir lättare att säga upp, men tryggare mellan jobben.

Det tidigare eniga LO-nejet blev till sist ett ja, åtminstone delvis, från IF Metall, som hela tiden hållit dörren på glänt, och även från Kommunal – en känslig fråga i LO-leden som splittrar LO.

– Det viktigaste är helheten, men det är viktigt med de här justeringarna också, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä på frågan vad som fick förbundet att hoppa på uppgörelsen mellan tjänstemannakartellen PTK och Svenskt Näringsliv.

Hyvling och visstid

Justeringarna handlar om att visstidsanställningar snabbare ska övergå till en fast anställning, från 18 till 12 månader. Så kallad hyvling av arbetstid har också varit en viktig fråga. Den möjligheten för arbetsgivarna kommer dock inte att försvinna, men ska föregås av en omställningsperiod på 2–3 månader.

Det var avgörande justeringar även för Kommunal. Ordförande Tobias Baudin förklarar varför han nu anser att förbundet kan gå med på att uppsägning av saklig grund görs om till sakliga skäl, något som av honom beskrivits som ett streck som aldrig skulle passeras. Han tror dock inte det får någon avgörande betydelse.

– Det är ingen skillnad mot rättspraxis, nu blir det tydligare både för arbetsgivaren och de anställda. Som helhet blir det mer trygghet för medlemmarna, säger han.

Samma som i dag

På samma vis tror inte Veli-Pekka Säikkälä att de betydligt mer frikostiga undantagen från turordningsreglerna kommer att förändra så mycket. De avtalsturlistor fack och arbetsgivare ofta kommer överens om innebär nästan alltid undantag från reglerna om sist in–först ut.

Helt avgörande för IF Metall är möjligheten till kompetensutveckling för medlemmarna som annars riskerar slås ut på en snabbt föränderlig arbetsmarknad.

– Man får inte tillräckligt med kompetensutveckling, vilket innebär att när det kommer så kallade tekniksprång och man ska göra nya saker har man väldigt svårt att hänga med och då hjälper inga turordningsregler i världen, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Eniga styrelser

Att de två LO-förbunden nu hoppar på är kontroversiellt i de fackliga leden. Det finns även interna motsättningar, men både Baudin och Säikkälä pekar på att besluten fattades av eniga förbundsstyrelser och att det här kommer innebära förbättringar för alla deltidsjobbande kvinnor med osäkra anställningar.

Svenskt Näringsliv och PTK är nöjda med att två LO-förbund hakat på.

– Och övriga LO-förbund får gärna haka på, när som helst, säger Mattias Dahl, vice vd på Svenskt Näringsliv.

Men nu är förhandlingsdörren definitivt stängd. Överenskommelsen skickas i dagarna in till regeringen som ska göra lag av delar av överenskommelsen. Men den gäller i sin helhet. Några förändringar tillåts inte politikerna göra, enligt Mattias Dahl, som får medhåll av PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

Löfven välkomnar nytt "Saltsjöbadsavtal"

Statsminister Stefan Löfven (S) och arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).Arkivbild.
Foto: Lars Larsson/TT
Ekonomi
Ekonomi Uppgörelsen om arbetsrätten mellan fack och arbetsgivare välkomnas av regeringen och samarbetspartierna. Den omdiskuterade utredningen genomförs inte.
– Den här överenskommelsen är ett styrkebesked, för Sverige och den svenska modellen, säger statsminister Stefan Löfven (S).

– Vi ser det som positivt om fler förbund skulle vilja ansluta sig, säger Löfven om uppgörelsen mellan Svenskt Näringsliv, PTK, Kommunal och IF Metall.

Han kallar uppgörelsen historisk och jämför den med det så kallade Saltsjöbadsavtalet som tecknades 1938 och som formade den svenska arbetsmarknaden.

– Lagändringarna kommer att genomföras under den här mandatperioden, säger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) och tillägger att arbetet med lagändringarna utifrån parternas avtal inleds omgående.

Centerledaren Annie Lööf är även hon mycket nöjd med parternas överenskommelse om arbetsrätten. Det är också regeringens andra samarbetsparti, Liberalerna.

Syftet med att trycka på med Las-utredningen är uppnått. Den kan läggas åt sidan.

– Efter 40 år tar vi nu äntligen avgörande kliv mot en modern arbetsmarknad, säger Annie Lööf till TT.

Liberalernas arbetsmarknadspolitiske talesperson, Arman Teimouri, är också nöjd.

– Det är dock beklagligt att inte alla LO-förbund mäktade med ända i mål, säger han.

Tvingade fram

Annie Lööf säger att den hett omdebatterade utredningen om Lagen om anställningsskydd (Las) nu kan läggas åt sidan. Målet med att skriva in att en utredning skulle genomföras om en modernisering av arbetsrätten i januariavtalet mellan regeringen, Centerpartiet och Liberalerna är nått. Enligt Lööf var det verktyget som fick parterna att göra upp på egen hand istället för att lämna det till politiken.

– Jag är väldigt stolt över att utredningen från i somras har funnits med som ett tryck i bakgrunden.

Även hon beskriver det som att Sverige nu har fått ett nytt Saltsjöbadsavtal, till gagn för anställda och företag.

– Nu kommer vi att lojalt genomföra det här avtalet till punkt och pricka, säger Lööf.

Kloka slutsatser

Arman Teimouri säger att fack och arbetsgivare nu har tagit sitt ansvar, nu är det dags för politiken att fullfölja och genomföra avtalet de träffat.

– De har kommit till kloka slutsatser och vi ska till att genomföra det enligt det upplägg de har, säger Teimouri.

– När gäller arbetsrätten har de kommit in med väldigt bra förslag.

Han framhåller att regeringen och samarbetspartierna måste titta lite mer på de delar som handlar om kompetensutveckling och a-kassan, inte minst för att det kommer att behövas statliga pengar till det också. Och den nya typ av a-kassa som parterna ska utreda kommer också att kräva en statlig utredning.

– Det är större frågor, de måste utredas. Men vi förstår att alla delar är viktiga för parterna. Nu är det politikens ansvar att hitta en bra helhetslösning, säger Teimouri.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni välkomnar uppgörelsen, i en skriftlig kommentar:

"Sverige behöver en mer flexibel arbetsrätt, med större möjlighet till att ställa om mitt i livet, där företag vågar anställa och både unga och utrikes födda får bättre möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Liberalernas ansträngningar har lönat sig."

Lars Larsson/TT

Peter Wallberg/TT

Centerpartiets ledare Annie Lööf. Arkivbil
Centerpartiets ledare Annie Lööf. Arkivbil
Foto: Jessica Gow/TT

Ekonomi

Stiltje på Stockholmsbörsen

Det är sömnigt på Stockholmsbörsen. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ekonomi
Ekonomi Stockholmsbörsen uppvisar små kursrörelser. Vid 14-tiden är OMXS-index ned svagt, minus 0,2 procent.

OMXS-index har kretsat kring nollan under hela dagen och för veckan som helhet noteras nu en mycket svag nedgång, minus 0,1 procent.

Ståltillverkaren SSAB lyfter 3,7 procent medan Electrolux lyfter 1,4 procent. Bland övriga vinnare märks Astra Zeneca med en uppgång på 1,4 procent. Under natten har det framkommit en rad vaccinnyheter, bland annat att Pfizer på grund av logistikproblem inte kommer att kunna leverera så många vaccindoser som man tidigare avsett.

Bland förlorarna märks investmentbolaget Latour som rasar drygt tolv procent. Detta efter Dagens industris uppgifter om att Gustaf Douglas familj sålt av elva miljoner aktier i bolaget för drygt två miljarder kronor.

Flygbolaget SAS fortsätter sin berg- och dalbana på börsen. Aktien faller drygt sju procent efter att i samband med torsdagens delårsrapport vänt uppåt.

Tv- och streamingbolaget Nents aktie stiger 3,6 procent utifrån att storbanken Morgan Stanley höjt rekommendationen för aktien.

På de ledande Europabörserna är det desto muntrare. CAC40-index stiger 0,3 procent medan FTSE100-index i London lyfter 0,8 procent och Frankfurtbörsen pendlar kring nollan.

Ekonomi

Norsk centralbankir avgår – gift med kinesiska

Vice centralbankschef Jon Nicolaisen lämnar sitt uppdrag med omedelbar verkan sedan han inte uppfyllt säkerhetskrav till följd av äktenskap med kinesiska. Arkivbild
Foto: Stian Lysberg Solum NTB/Scanpix/TT
Ekonomi
Ekonomi

Jon Nicolaisen, vice centralbankschef i Norge, avgår med omedelbar verkan.

Hans äktenskap med en kinesisk medborgare som bor i Kina och får ekonomiskt stöd av honom gör att han inte uppfyller norska myndigheters säkerhetskrav.

Nicolaisen begär mot bakgrund av detta om att omgående få lämna sitt uppdrag, vilket Norges finansdepartement beviljar, enligt ett pressmeddelande från departementet.

Nicolaisen har varit vice centralbankschef i Norge sedan 2014. Han fick så sent som i april i år förlängt mandat och bytte i samband med det inriktning på sitt ansvarsområde till den norska oljefonden – Statens pensjonsfond utland – från att tidigare ha ansvarat för penningpolitiken.

Finansdepartementet kommer inom kort att inleda en rekryteringsprocess för att ersätta Nicolaisen i centralbankens direktion och kommer i samråd med banken utvärdera om det även finns behov av att tillsätta en tillförordnad centralbankschef under rekryteringsprocessen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Ekonomi

EU:s största oljeland stänger kranen

Det danska oljefältet Halfdan på en bild från 2013.
Foto: Claus Bonnerup/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Danmark väljer sina klimatmål framför många miljarder kronor i tänkta oljeinkomster. Den senaste licensrundan stoppas, och ett slutdatum sätts för all letning efter olja och gas.
Beslutet sätter fart på debatten även i oljestormakten Norge.

Danmark kommer inte att leta efter mer fossila bränslen i Nordsjön. I stället ska all utvinning ha upphört senast 2050, enligt ett beslut i folketinget.

Landets klimatmål innebär minskade utsläpp med 70 procent fram till 2030 och klimatneutralitet 2050.

Danmark har sedan 1972 utvunnit olja och gas från Nordsjön. Men den åttonde anbudsrundan för nya licenser har nu stoppats. Danska staten beräknas därmed gå miste om 13 miljarder danska kronor i intäkter (motsvarande nästan 18 miljarder svenska kronor).

– Att vi fattar det här beslutet kommer att ge gensvar runt om i världen. Det är i linje med vårt beslut att vara fossilfritt 2050, säger klimatminister Dan Jørgensen enligt nyhetsbyrån Ritzau.

50 plattformar

Danmark är störst inom EU vad gäller oljeutvinning.

Beslutet tas emot med glädje av miljöorganisationen Danmarks Naturfredningsforening.

– Med det klimatmål som Danmark har för 2050 så vore det helt uppåt väggarna om man fortsatte med att utvinna olja, säger chefen Lars Midtiby enligt Ritzau.

Såväl Naturfredningsforeningen som regeringens stödparti Enhedslisten hoppas att slutåret kan skruvas närmare. Men det tycker klimatministern skulle bli för dyrt.

– Om vi avslutar 2030 eller 2040 måste vi betala ersättning till de verksamheter som har investerat i anläggningar och utrustning.

– En oljeplattform kostar mellan en och tio miljarder kronor, och det finns ungefär 50 plattformar där ute, säger Dan Jørgensen.

Han lovar omställningsstöd till branschen, och att satsningar på vindkraft och koldioxidinfångning till havs delvis ska kunna överlappa oljereträtten. Danmark är redan en stormakt inom vindkraften, med bland annat den globala turbinjätten Vestas. vars aktie på Köpenhamnsbörsen nästan fördubblats i år.

"Elefanten i rummet"

Jämfört med grannlandet Norge är Danmark dock litet i oljesammanhang – Norge pumpar upp 10–15 gånger så mycket per år. Men beslutet i Köpenhamn ger oljeskeptiker i Oslo blodad tand.

Två partier i stortinget, Sosialistisk Venstreparti (SV) och Miljøpartiet De Grønne (MDG), manar till samma beslut i Norge.

– Oljebolagen är elefanten i rummet i klimatdebatten, och vi måste helt enkelt sluta leta efter ny olja, säger Lars Haltbrekken (SV) till nyhetsbyrån NTB.

– Nu vågar Danmark säga det högt, då måste vi våga göra detsamma.

Gustav Sjöholm/TT

Henrik Samuelsson/TT

FAKTA

Fakta: Dansk oljeutvinning

Utvinning av olja och gas i den danska delen av Nordsjön har pågått sedan 1972. Det har hittills inneburit inkomster på över 500 miljarder danska kronor (motsvarande drygt 700 miljarder svenska kronor), enligt myndigheten Energistyrelsen.

I dag finns 55 danska oljeplattformar i bruk på 21 olje- och gasfält. För att få tillstånd för utvinning krävs en licens, som hittills har delats ut i sju olika anbudsrundor. Den åttonde rundan har varit på gång, men ställs nu in.

Källa: Ritzau

Ekonomi

Kritiska LO-fack ser splittring

Valle Karlsson, ordförande för Seko, är säker. Las-beskedet ger effekter på LO:s framtid. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Ekonomi
Ekonomi Det här får betydande konsekvenser för sammanhållningen i LO-familjen. Det är Sekos och Byggnads bedömning av att två förbund brutit sig ur och hoppat på las-överenskommelsen med arbetsgivarna och tjänstemännen.

"En sak är säker, det kommer få effekter på LO och LO:s roll. Exakt vilka konsekvenserna blir för samarbetet inom LO och LO:s roll framöver måste vi nu analysera", skriver Sekos ordförande Valle Karlsson i en kommentar.

Byggnads ordförande Johan Lindholm är inne på samma spår även om det är för tidigt att säga exakt hur samarbetet kommer att påverkas:

Gör inte saken bättre

"Det är ingen hemlighet att det var ansträngt tidigare och jag har svårt att se att den här nyheten skulle göra den situationen bättre", skriver Lindholm i ett pressmeddelande.

Lindholm pekar på att Kommunal och IF Metall tillstyrkt en överenskommelse som får konsekvenser även för andra branscher än deras egna.

"Jag är besviken över att sammanhållningen inom LO inte var starkare och att man inte kunde hitta en kompromiss som hela LO kunde acceptera", fortsätter Johan Lindholm.

Kosmetika

Valle Karlsson frågar sig vad en enhällig överenskommelse inom LO egentligen är värd. Valle Karlsson syftar då på att en enig LO-styrelse med alla förbunden representerade för drygt en månad sedan sade nej till den överenskommelse som IF Metall och Kommunal nu väljer att skriva under.

För de justeringar som har gjorts sedan nejet blev ett ja, kallar han "kosmetiska", och de löser enligt honom inte problemen på svensk arbetsmarknad.

IF Metall och Kommunal tonar inte oväntat ner splittringen. Samarbetet ska fortsätta, säger IF Metalls avtalssekreterare Veli-Pekka Säikkälä.

– Det är inte en sak som gör att LO spricker, säger han.

Han pekar på att varje enskilt LO-förbund står fria att föra enskilda förhandlingar med motparten, när de samordnade förhandlingarna inte ledde någonvart. Han får medhåll av Kommunals avtalssekreterare Johan Ingelskog. PTK:s förhandlingschef Martin Wästfelt fyller i:

– Vi har inget som helst intresse av att splittra LO.

Olle Lindström/TT

Ekonomi

TT-FLASH: LO-splittring om las

Ekonomi
Ekonomi Kommunal och Metall överger LO:s linje i las-frågan och gör upp med Svenskt Näringsliv och PTK.
PREMIUM
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL