Ekonomi

Mer coronastöd till företag på väg

Gallerian i Stockholms innerstad. Nu har Folkhälsomyndigheten skärpt råden och uppmanar människor i vissa regioner, som Stockholm, att inte vistas i exempelvis butiker och köpcentrum. Arkivbild.
Foto: Simon Rehnström/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi Den ökade smittspridningen kan bli ett nytt hårt slag mot företagen.
Nu lovar finansminister Magdalena Andersson (S) nya krisåtgärder.
PREMIUM

– Det är min bedömning att vi behöver komma med ytterligare åtgärder, säger hon till TT.

Folkhälsomyndigheten kom i torsdags med nya strängare rekommendationer för att minska smittspridningen i flera delar av Sverige.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

SBB inleder företagsbesiktning av Entra

Ilija Batljan, vd och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget i Norden. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi

Samhällsbyggnadsbolaget i Norden har påbörjat en så kallad due diligence-granskning av norska Entra. Arbetsprocessen, som brukar beskrivas som en företagsbesiktning inför ett förvärv, sker sedan SBB i fredags presenterat sitt uppköpserbjudande av det norska bolaget. Även Göteborgsbaserade Castellum har visat intresse för Entra.

Ekonomi

Jobbslakt hos nederländska bank

Nederländska ABN Amro ska skära ned. Arkivbild.
Foto: Peter Dejong/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Nederländska storbanken ABN Amro gör som många andra kollegor inom banksektorn, nämligen skär ned på antalet anställda. 15 procent av alla tjänster, motsvarande 3 000 anställda, ska försvinna till 2024 då banken ska spara 700 miljoner euro.

Ekonomi

Tokyobörsen backade

Asienbörserna inleder handelsveckan avvaktande. Arkivbild.
Foto: Eugene Hoshiko/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Efter fyra dagars uppgång vände Tokyobörsen nedåt. Vid stängning var Nikkei 225-index ned 0,8 procent medan det bredare Topix-index föll 1,8 procent. I Sydkorea backade Kospi-index med 1,2 procent men för november som helhet blev det en uppgång på 14,4 procent, den största månadsökningen på 19 år.

Utvecklingen känns igen i övriga Asien. Taiwanbörsen backade 1,0 procent medan Hang Seng-index i Hongkong är ned 1,5 procent i sluthandeln. Shanghaibörsens kompositindex håller emot och backar svagt 0,2 procent efter att Kinas inköpsindex för industrin steg till 52,1 i november, en ökning jämfört med 51,4 i oktober och dessutom bättre än analytikernas förväntningar.

Ekonomi

Ökad framtidstro hos exportföretagen

Exportkreditbarometern, gjord av Svensk Exportredit, visar att framtidstron ökar bland svenska företag. Arkivbild.
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Ekonomi
Ekonomi

De svenska exportföretagens syn på framtiden är nu starkare än innan coronapandemin. Svensk Exportkredits index över exportföretagens framtidstro tar ett jättekliv upp till plus 29, från att i våras ha legat på minus 35. För ett år sedan låg det på plus 25.

Indexet väger samman företagens förväntningar kring likviditet, orderingång, finansiell situation och anställningar i Sverige.

"Exportnäringen har drabbats hårt av pandemin. Därför är det glädjande att företagen åter ser ljust på framtiden. Exporten står för nästan halva Sveriges BNP och det är oerhört viktigt att exportföretagen får god tillgång till finansiering för att inte bara överleva krisen, utan också ta sig starkare ur den", säger Catrin Fransson, vd för Svensk Exportkredit, i ett pressmeddelande.

Drygt fyra av tio företag, 43 procent, bedömer att deras finansiella situation kommer att stärkas under det närmsta året. I våras var motsvarande andel ett företag av tio.

Ekonomi

Stark tillväxt för kinesisk ekonomi

Kinas industri återhämtade sig ytterligare i november. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Tillväxten inom Kinas industri var den största på över tre år i november, när återhämtningen från coronakrisen fortsatte.

Inköpschefsindex från den kinesiska industrin har i stort sett återhämtat sig helt efter de strikta restriktioner som infördes i början av året för att stoppa smittspridningen, och ökade till 52,1 i november. Det är en ökning från oktober när samma siffra var 51,4. Ett värde över 50 antyder tillväxt inom sektorn.

Novembers siffror lyfter indexet till nivåer som inte har synts sedan september 2017. Kina väntas vara den enda stora ekonomin som har positiv tillväxt i år.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Ekonomi

Fler storaffärer väntas inom fastighetssektorn

llija Batljan i köpartagen. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT
Ekonomi
Ekonomi Miljardstriden om norska Entra lär inte bli den sista. Räkna med många fler storaffärer i fastighetssektorn, spår analytiker.
Coronakrisen sållar ut de med svagast finanser.

Fram tills coronakrisen bröt ut hade fastighetsbolagen haft en rad gyllene år med kraftigt stigande aktiekurser. Låga räntor gjorde det relativt billigt att köpa mark- och fastigheter, samt att bygga nytt.

Men så kom coronakrisen. Fastighetsbolagen har visserligen drabbats – men generellt sett inte alls så farligt som befarat. De goda vinsterna fortsätter att trilla in och pengarna behöver avkastning.

Men en sak har försvunnit – efterfrågan på nya kontorskomplex och handelsfastigheter har stannat av ordentligt när "alla" befaras börja jobba hemma. Då återstår för bolagen att köpa av varandra för att fortsätta växa.

– Då hamnar man mer i att titta på vad man kan konsolidera, säger Philip Hallberg, fastighetsanalytiker på Danske Bank.

Bättre finanser

Konsolidera betyder på finansspråk att många bolag i en bransch blir färre genom uppköp, ofta som en konsekvens av att marknaden är mättad.

Och det lär bli de stora starka som köper de svagare – stor och stark i den bemärkelsen att de kan låna billigare och har en bättre aktiekurs att betala andra bolag med, enligt Philip Hallberg.

– Du gynnas på finansieringssidan ju större du är, säger han.

Den senaste storaffären som har seglat upp är striden om Norges svar på svenska fastighetsjätten Vasakronan. Först lade SBB, under ledning av grundaren Ilija Batljan, ett bud på norska Entra, som har fastigheter värda runt 50 miljarder, varav en stor del av hyresgästerna är statliga, trygga betalare. Prislappen: 30 miljarder kronor.

Budstriden avgjord?

Tillfället har inget med corona att göra, enligt Batljan, som siktar på att bli Europas största fastighetsbolag inom segmentet samhällsfastigheter. Intresset har funnits ett tag och på frågan om vad som får SBB att se de finansiella fördelarna med affären, svarar han.

– Vi är inte ensamma om att kunna räkna hem den här affären.

Och det är uppenbarligen mycket riktigt. Göteborgsbaserade Castellum svarade med en avsiktsförklaring att lägga ett högre bud, som syftar till ett samgående snarare än ett övertagande, enligt bolagsledningen. Men Batljan kallar det inte en budstrid och vill förstås inte säga om det är aktuellt att höja priset till Entras aktieägare.

– Jag spekulerar inte i andras avsikter, säger han.

Bröllop stundar

Enligt Batljan är det bara SBB som hittills har lagt ett offentligt bud, till det högsta priset.

Castellums vd Henrik Saxborn har svårt att förstå vad Batljan menar.

– Det finns ett riktigt bud som Entras styrelse nu överväger, medan SBB:s bud nekats två gånger, säger Saxborn och pekar på att man har fått storägaren norska staten med på båten.

– Vi har köpt vigselringen till 8,5 procent. 2,5 miljarder kostade den. Vi är inte här för att köpa, utan för att gifta oss.

Olle Lindström/TT

FAKTA

Fakta: Entra

Entra äger och förvaltar totalt 90 fastigheter, med en yta på sammanlagt 1,3 miljoner kvadratmeter. Fokus ligger på statligt finansierade hyresgäster i storstadsområden som Oslo, Bergen, Stavanger och Trondheim.

Marknadsvärdet på bolagets fastighetsportfölj uppgick vid utgången av tredje kvartalet till 51 miljarder norska kronor.

Källa: SBB

Ekonomi

Prognos: Laddbilarnas segertåg bromsar in

Försäljningen av elbilar, som exempelvis Volkswagen ID3, tros drabbas av nya politiska förslag. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Ekonomi
Ekonomi Nya politiska förslag riskerar att slå hårt mot bilbranschen och framför allt – omställningen mot mera miljövänliga alternativ.
Det enligt en ny prognos från Bil Sweden, som TT tagit del av.
Försäljningen av laddbara bilar spås minska tydligt nästa år, och för nyregistreringar totalt väntar det största raset sedan finanskrisen.
PREMIUM

Trots pandemin och ekonomisk osäkerhet har laddbara alternativ fortsatt att etablera sig alltmer på den svenska bilmarknaden. Hittills i år uppgår andelen till 28,9 procent, en rejäl ökning jämfört med 2019, då motsvarande siffra var 11,3 procent.

Men den uppåtgående trenden riskerar nu att mattas av 2021 enligt branschorganisationen Bil Sweden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Strejk slår mot oljeproduktion

Omkring 5 000 Equinoranställda har svårt att ta sig ut och tillbaka från oljeplattformarna. Arkivbild.
Foto: Carina Johansen AP/TT
Ekonomi
Ekonomi
PREMIUM

Strejken hos norska säkerhetsanställda kan kosta hundratals miljoner kronor i veckan, varnar Norsk olje og gass.

– Vi trycker på den stora larmknappen nu, för konsekvenserna är väldigt allvarliga för den norska kontinentalsockeln, både för personal och verksamhet, säger Anniken Hauglie, chef för arbetsgivarorganisationen, till E24.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL