Utrikes

Biden spenderar mest på reklam i valspurten

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden under ett framträdande i 'Zoom med Oprah Winfrey' den 28 oktober.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Demokraternas Joe Biden spenderar betydligt mer på reklam än sin republikanske motståndare, visar en kartläggning från analysfirman Advertising Analytics.

I samtliga så kallade vågmästarstater, de delstater som i USA:s presidentval ofta byter preferenser, har Biden köpt reklamtid på tv för mer än dubbelt så mycket än president Donald Trump.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Lokalval i Brasilien – test för Bolsonaro

Väljare, här i Rio de Janeiro, uppmanas att ta med egna pennor till vallokalerna, att hålla avstånd, och att desinficera händerna flera gånger.
Foto: Silvia Izquierdo/AP/TT
Utrikes
Utrikes Vallokalerna har öppnat i en avgörande andra röstomgång i de brasilianska lokalvalen. Valet, som ses som en indikator på Bolsonaros popularitet, har präglats av både pandemin och av våldsamheter.

57 städer ska under söndagen välja sina borgmästare – bland dem flera av Sydamerikas största metropoler – vilket väntas ge en fingervisning om president Jair Bolsonaros framtid. Valresultaten förväntas börja komma in omkring klockan två svensk tid, natten till måndag.

Bolsonaro är halvvägs in i sin mandatperiod och står inför omval år 2022. Om valet är en indikator på Bolsonaros popularitet ser det mörkt ut för presidenten. I den första valomgången var det endast ett fåtal av de kandidater som han ställt sig bakom som gick vidare.

– Som (Donald) Trump skulle säga: Han stöttade ett gäng förlorare, säger David Fleischer, statsvetare vid universitetet UNB i Brasília, till nyhetsbyrån AFP.

Ny och radikal

Den största uppgörelsen är i São Paulo – Sydamerikas största stad – där den sittande mittenborgmästaren Bruno Covas utmanas av Guilherme Boulos, som företräder en ny och relativt radikal rörelse som står till vänster om det stora socialdemokratiska partiet PT.

Boulos överraskade i första omgången, då han slog både Bolsonaros kandidat och en vänsterrival från PT. Men i de sista opinionsundersökningarna ledde Covas med ungefär tio procentenheter, och borgmästaren uppbackning av delstatens guvernör.

I landets näst största stad Rio de Janeiro – kontinentens fjärde största – ser det annorlunda ut, den Bolsonaro-allierade borgmästaren tippas där lida ett stort nederlag.

Borgmästare Marcelo Crivella är en evangelisk biskop i grunden och har bland annat uppmärksammats för sitt motstånd mot stadens världskända karneval. Han ställs emot den tidigare borgmästaren Eduardo Paes, som beskrev sig själv som "den lyckligaste mannen i världen" när han senast satt på posten och visade desto större entusiasm för festligheterna. Paes leder stort i opinionsmätningarna.

I storstaden Recife i nordöstra Brasilien står valet mellan två kusiner – Joao Campos från mittenvänsterpartiet PSB, och Marilia Arraes från socialdemokraterna PT.

Ett annat uppmärksammat val är det i Porto Alegre, i södra Brasilien. Där möter en vänsterradikal ung politiker, Manuel D'Avila från kommunistpartiet, centerkandidaten Sebastiao Melo. Staden har skakats våldsamma protester kring valet sedan två vita säkerhetsvakter dödade en svart kund på en livsmedelsaffär.

Fick skjutas upp

Totalt har över 170 000 människor avlidit med konstaterad covid-19 i Brasilien – bara USA har fler dödsfall. Lokalvalen fick skjutas upp i sex veckor på grund av smittspridningen, och perioden mellan första och andra omgången har reducerats till två veckor istället för de brukliga fyra.

Myndigheterna har uppmanat väljarna att ta med egna pennor till vallokalerna, att hålla avstånd och att desinficera händerna flera gånger. Valet i São Paulo har drabbats särskilt mycket av pandemin. Där har båda kandidaterna diagnostiserats med covid-19 och hanteringen av smittspridningen ligger högt på den politiska dagordningen.

Myndigheter i delstaten São Paulo har öppnat för att lansera ett vaccin oavsett om de federala myndigheterna hinner godkänna det eller inte.

President Jair Bolsonaro, som genomgående har uttryckt sig skeptiskt om virussmittan och dess konsekvenser, har utropat att han inte tänker vaccinera sig. Han diagnostiserades själv med covid-19 i juli men klarade sig till synes lindrigt undan.

Våldsamt inför valet

Under de två månaderna inför valhelgerna skedde fler än 200 våldsdåd med politiska förtecken i landet – mord, mordförsök och misshandel, enligt den brasilianska valmyndigheten. Under årets åtta första månader noterades totalt 63 sådana fall.

En stor anledning är att våldsverkare i mindre eller avlägsna orter inte nödvändigtvis ställs till svars för sina gärningar,

– I mindre områden sker det ofta direkta konfrontationer mellan lokala rivaler. Vinnaren tar hem alltihop och att förlora ämbetet betyder att du inte har någonting alls, säger Felipe Borba, som forskar om det valrelaterade våldet vid ett universitet i Rio de Janeiro, till Reuters.

Lucas Brischetto/TT

FAKTA

Fakta: Brasilien

Federal republik i Sydamerika med omkring 210 miljoner invånare. Landet tar upp nästan halva kontinentens yta. Stats- och regeringschef är presidenten, som väljs för en fyraårsperiod och kan sitta högst två mandatperioder.

Sedan år 2018 leds landet av den hårdföre högerpresidenten Jair Bolsonaro.

Ekonomin är den största i Latinamerika och den nionde största i världen. Brasilien har en omfattande tillverkningsindustri, med produkter som maskiner, fordon, förädlade trävaror och kemikalier. Även jordbruket är en viktig näringsgren, med stora kaffe- och sockersektorer.

Inkomstfördelningen i Brasilien hör till de mest ojämlika i världen, och landet präglas av djupa sociala klyftor.

Amazonas, som till största delen ligger i Brasilien, är planetens största sammanhängande regnskogsområde.

São Paulo är Brasiliens och Sydamerikas största stad med omkring 12 miljoner invånare, dubbelt eller trippelt så många om man räknar hela storstadsområdet. Andra större städer är, i storleksordning, Rio de Janeiro, Salvador och huvudstaden Brasília.

Utrikes

Vårdpersonal på marsch i Spanien

En demonstrant i Madrid drar en lans 'för en offentligt vård' på söndagen.
Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Tusentals vårdanställda demonstrerade i Madrid på söndagen till stöd för landets offentliga sjukvårdssystem, som bågnar under trycket från coronapandemin.

I manifestationen syntes slagord som "100 procent offentlig vård" och "inga fler skräpkontrakt".

Enligt arrangören hörsammade runt 10 000 personer uppropet från gruppen Marea Blanca, som anklagar regionala myndigheter att inte investera tillräckligt.

– 40–45 procent av personalen är tillfälligt anställd, lönerna är lägre än i andra andra autonoma regioner, säger Lara Garcia, en av demonstranterna, till AFP TV.

Spanien är ett av de hårdast drabbade länderna i Europa av virussmittan. Hittills har mer än 44 000 personer dött med virussjukdomen covid-19 och antalet smittade överstiger 1,6 miljoner.

Vårdanställda demonstrerar i Madrid för ökade resurser till den offentliga vården.
Vårdanställda demonstrerar i Madrid för ökade resurser till den offentliga vården.
Foto: Bernat Armangue/AP/TT

Utrikes

FN: Minst 110 döda efter attack i Nigeria

Massbegravning av flera av offren för den misstänkta jihadistattack som ägde rum i Borno på lördagen. Enligt FN:s koordinator för humanitära frågor i Nigeria dödades minst 120 människor i attacken.
Foto: Jossy Ola/AP/TT
Utrikes
Utrikes Helgens brutala jihadistattack utanför miljonstaden Maiduguri i nordöstra Nigeria, ledde till att minst 110 människor miste livet, enligt en hög FN-företrädare.
PREMIUM

– Minst 110 civila mördades hänsynslöst och många andra skadades i denna attack, säger Edward Kallon, FN:s koordinator för humanitära frågor i Nigeria.

– Jag kräver att förövarna bakom denna avskyvärda och vettlösa handling ställs inför rätta, fortsätter han efter att ha konstaterat att helgens angrepp är den mest våldsamma attack mot oskyldiga och civila hittills i år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Trump står fast vid anklagelser om valfusk

Under söndagen gjorde Donald Trump en telefonintervju med Fox News. Sedan valet den 3 november har presidenten gjort få offentliga framträdanden, och tillbringat mer tid på golfbanan.
Foto: Alex Brandon/AP/TT
Utrikes
Utrikes USA:s president Donald Trump fortsätter att hävda att han vunnit det amerikanska valet, och vägrar erkänna sig förlorad. Men presidentens strategi att bestrida valresultatet på juridisk väg verkar inte ge utdelning.
PREMIUM

I en intervju med tv-kanalen Fox News under söndagen anklagar Donald Trump åter Biden-kampanjen för att ha fuskat sig till segern.

– Det här valet var riggat. Det var ett totalt bedrägeri, säger Donald Trump.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Fyra poliser utreds efter misshandeln i Paris

Fyra poliser utreds för brotten efter misshandeln av Michel Zecler, som under torsdagen intervjuades utanför sjukhuset där han vårdats. Händelsen har utlöst stora protester i Frankrike.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Utrikes
Utrikes Paris chefsåklagare meddelade på söndagen att han vill åtala alla de fyra poliser som misstänks ha misshandlat en svart musikproducent. Tre av dem ska fortsatt hållas i förvar.
PREMIUM

De fyra poliserna anhölls sedan en video släpptes på nätet som visar hur de brutalt misshandlar en svart man, Michel Zecler, i hans musikstudio i Paris. Poliserna anklagas dessutom för att ha använt rasistiska förolämpningar under misshandeln.

När chefsåklagaren på söndagen höll presskonferens informerade han om att han vill åtala alla fyra för inblandningen. Poliserna misstänks för en rad brott som inkluderar både själva misshandeln och att ha ljugit om händelseförloppet innan filmklippet offentliggjordes.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Wästgötafinans.se

Vilka kriterier måste jag uppfylla för att få ta ett privatlån?

Wästgötafinans

För att du ska kunna få igenom ett privatlån så behöver du uppfylla ett antal kriterier. Dessa kan komma att ändras beroende på vem du ansöker om lånet hos men de följer oftast ett antal generella punkter (mer om det senare) vilka du måste uppfylla för att överhuvudtaget kvalificera dig för privatlånet.

Vad är ett privatlån egentligen för något?

Innan vi går in på dessa kriterier, så vill vi kortfattat förklara vad ett privatlån egentligen är för något. Ett privatlån är helt enkelt en form av lån utan säkerhet, vilket innebär att det inte krävs någon form av säkerhet för att lånet ska beviljas.

Det är viktigt att understryka det faktum att själva lånet i sig egentligen kan använda till vad du än önskar. Oavsett om du planerar att renovera huset, boka din drömsemester eller finansiera den senaste elektroniken, är helt upp till dig själv.

Du behöver också vara medveten om att privatlån har flera olika benämningar där termer såsom blanco lån, smslån, snabblån och andra liknande termer som kreditgivare använder sig av för att marknadsföra det till sina konsumenter.

Vilka är grundkriterierna för att få låna?

Privatlån kräver alltid att du uppfyller flera grundkrav för att överhuvudtaget kunna ha möjligheten att ansöka om lånet i först taget. VI kan inte lista alla de kriterier eftersom alla långivare har olika krav, dock så finns det ett antal av dessas som alla kreditgivare tillämpar när det kommer till låneprocessen såsom www.wastgotafinans.se, nämligen följande:

● Du måste vara minst 18 år gammal, vissa aktörer kan kräva att du är äldre än så.

● En deklarerad inkomst krävs, dock så kan summan variera beroende vem du ansöker hos.

● De flesta långivare kräver att deras sökande har ett fläckfritt förflutet utan några betalningsanmärkningar men det finns också långivare som erbjuder lån till personer med betalningsanmärkningar (mer om det senare).

● Du får inte ha ett skuldsaldo hos Kronofogden oavsett hur stor beloppet är.

● Du får inte ha en skyddad identitet

● Du måste även vara folkbokförd i Sverige med en fysisk adress

Förutom ovanstående så kan du även få igenom privatlånet genom att använda dig av en medsökande, som självfallet måste uppfylla grunder kriterierna ovan, samtidigt som hen behöver en stabil och fläckfri privatekonomi.

Kan jag få igenom lånet även om jag har en eller flera betalningsanmärkningar?

Förr i tiden så var det i princip omöjligt att få igenom ett privatlån om man hade en eller flera betalningsanmärkningar. Dock så har det på senare år dykt upp flera aktörer vilka specialiserat sig på att erbjuda privatlån till konsumenter vilka har betalningsanmärkningar i bagaget.

Dessa kreditgivare bedömer varje sökande individuellt vilket innebär att även om du har en eller flera betalningsanmärkningar sen tidigare men har en ordnad ekonomi vid tillfället som du ansöker, så kan du komma att få igenom privatlån.

Du kan även få erbjudanden om en mindre lånesumma än den du ansökt om, men detta är något som återigen sker per individuell basis. Med andra ord så kan du aldrig veta vad som gäller i ditt fall innan du ansöker om privatlånet.

Hur gör jag för att hitta det bästa privatlånet?

Man ska aldrig hoppa på de första erbjudanden som erbjuds utan beakta sina alternativt genom att jämföra ett antal erbjudanden och ställa de helt enkelt mot varandra. Även om det låter som sunt förnuft så skulle du bli förvånad gällande hur många sökanden som hoppar på den första bästa erbjudande som då får syn på. Vi har genom att anamma ovanstående lyckats spara flera tusen kronor per månad genom att helt enkelt jämföra olika erbjudanden.

Utrikes

Många gripna vid protester i Belarus

Gatuprotesterna fortsätter mot Belarus auktoritäre ledare Aleksandr Lukasjenko. Här syns han under ett besök i veckan på en blodtransfusionscentral i Minsk.
Foto: Maxim Guchek/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Säkerhetsstyrkor i Belarus huvudstad Minsk har gripit över 100 protesterande i en demonstration som den politiska oppositionen kallar "grannarnas marsch", enligt en människorättsgrupp.

Tusentals människor mötte upp på olika platser i staden, de flesta i avsides liggande bostadsområden, och marscherade på gatorna med krav på den auktoritäre presidenten Aleksandr Lukasjenkos avgång.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Pakistans ensamma elefant flyger mot Kambodja

Pakistans enda elefant Kaavan flygs till Kambodja i en specialbyggd låda (i bild), efter år av protester från djurrättsaktivister ledda av den amerikanska artisten Cher. Bilden är tagen på fredagen.
Foto: Anjum Naveed/AP/TT
Utrikes
Utrikes En grupp experter har under söndagen inlett arbetet med att flytta Pakistans ensamma elefant Kaavan till ett reservat i Kambodja, efter en flera år lång kampanj från djurrättsaktivister.
PREMIUM

Kampanjen för att flytta elefanten från Islamabads zoo har letts av den amerikanska sångerskan Cher, som skrivit sånger om elefantens ensamma tillvaro och samlat in pengar för att få honom flyttad. Sångerskan har tillbringat de senaste dagarna i Islamabad, men ska möta elefanten i Kambodja.

På söndagsmorgonen möttes dussintals djurarbetare och experter vid djurparken i Islamabad, under ledning av djurrättsorganisationen Four Paws. Med vinsch och rep flyttades den nersövda elefanten till en specialbyggd låda, som ska användas för att transportera honom till Siem Reap i norra Kambodja.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

TPLF:s ledare jagas efter regimens intåg

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Utrikes
Utrikes Regeringens styrkor har tagit över huvudstaden Mekele i regionen Tigray och avslutat sin militära insats, uppger premiärminister Abiy Ahmed.
Nu börjar jakten på TPLF:s ledare.
PREMIUM

De "kriminella" inom Tigreanska folkets befrielserörelse (TPLF) ska gripas av federal polis och de ska ställas inför rätta, säger premiärminister Abiy Ahmed, som hävdar att det bara tog några timmar att ta över Mekele.

Konflikten i regionen har pågått i drygt tre veckor. Tusentals människor tros ha dödats under striderna och över 44 000 har flytt över gränsen till Sudan. FN bedömer att 1,1 miljoner etiopier kommer att behöva hjälp som en följd av konflikten.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL