Sport

Danska cirkeln sluten för Petra Sörling

Petra Sörling är ordförande i det svenska bordtennisförbundet och vice ordförande i det internationella bordtennisförbund. Civilt är hon vd för Rosengård fastigheter. Genom sitt månåriga idrottande, bland annat på andra sidan sundet, har Petra fått kunskaper och lärdomar som hon kunnat ta med sig in i yrkeslivet.
Foto: Jenny Andersson
Sport
BORDTENNIS Cirkeln är sluten för 49-åriga Petra Sörling från Trelleborg.
20 år efter sin första sejour i Danmark kämpar hon åter om medaljer för Hillerød GI Bordtennis. Mycket har förändrats sedan hennes första år i klubben, såväl för Petra Sörling som för bordtennisen och Öresundsregionen.
Benen är kanske inte lika snabba som förr, men hennes kärlek till bordtennis och Danmark är starkare än någonsin.

Egenligen avslutade snart 50-åriga (hon nollar den 12 januari 2021) sin ”riktiga” elitkarriär för väldigt många år sedan. Den hade då hållit på sedan hon som ung tonåring debuterade i den svenska elitserien för Arlövs IK den 29 september 1984.

Numera är det mest bollar bredvid själva bordet som hon har att hålla reda på. Sedan 2013 sitter Petra Sörling på ordförandestolen i Svenska Bordtennisförbundet, som första kvinna på posten för övrigt.

Petra är också vice president i ITTF, det gigantiskt stora internationella bordtennisförbundet. Civilt arbetar hon som vd på Rosengård Fastighets AB.

Europagruppspel i Danmark

Men den här dagen är det bordtennis i Danmark och match i Europacupen med Hillerød som gäller.

– Det ska bli otroligt roligt att spela i dag, säger en laddad Petra Sörling.

– I Europaspelet på 1990-talet fanns en annan stress, det är den största skillnaden för mig i dag. Visst, då var jag 20 år yngre och snabbare i ben och fötter, men pingisen är en oerhört mental sport. Man kan vinna väldigt mycket på att vara den klokaste spelaren vid bordet.

Petra Sörling servar i Europacupmatchen i Frederiksborgcentret i danska Hillerød.
Foto: Emil Persson

Pingisbollarna smattrar på borden i Frederiksborgcentrets bordtennishall i allt högre tempo medan lagen värmer upp. I en av de två hagarna joggar två rumänska spelare runt och småpratar, medan ett par italienskor ser bestämda och fokuserade ut. På läktaren och vid barborden bakom stolsraderna är stämningen mer uppsluppen. Mellan kaffeklunkarna hörs åskådarnas skratt, de flesta här känner varandra sedan länge. Hillerød GI Bordtennis ska för andra året i rad stå värd för en av grupperna i Europacupen i bordtennis. Ett rumänskt och två italienska lag gästar de regerande danska mästarna Hillerød, vars profilstarka lag även innehåller två landslagsmeriterade danskor med starka band till Sverige. Mie Skov har spelat såväl OS som VM för Danmark, men har i det svenska seriespelet representerat bland annat Eslövs AI och Skurups BTK. Pia Toelhøj, som blivit veteranvärldsmästare i 45-årsklassen i par med just Petra Sörling, lirar alltjämt i ett av Eslövs serielag.

En annorlunda upplevelse

Petra Sörling, som i dag bor utanför Trelleborg, fick sina första erfarenheterna av spel i Danmark redan när hon bodde i Malmö i slutet av 1990-talet. Efter flera år i Malmö FF flyttade Petras dubbelpartner Pia Toelhøj hem till Danmark. Petra Sörling följde efter, men bodde kvar i Skåne och blev sålunda tvungen att pendla. En upplevelse som var annorlunda då, innan Öresundsbron fanns.

– Jag tog flygbåten från Malmö till Köpenhamn, och sedan bussen till Hovedbanegården. Sen blev jag antingen hämtad där eller fick ta tåget till Hillerød. Det var en otrolig omständlig resa. Väldigt många gånger när man kom från match missade man båten precis, då fick man sitta och vänta en timme tills nästa båt kom. Det hände också att jag missade sista båten. Då fick jag ringa någon klubbkamrat i Hillerød, ta tåget tillbaka och sova hos dem, berättar Petra Sörling.

Petra Sörling (längst till höger) med sina lagkamrater i Hillerød, Mie Skov och Pia Toelhøj.
Foto: Emil Persson

Jämfört med den förra sejouren i klubben har Petra Sörling kunnat träna mer på plats i Danmark nu, något hon på 1990-talet fick göra mer på egen hand.

Petra och hockey-Anders

– Det är annorlunda med bron. Då var vi inte många som pendlade över för att idrotta i Danmark. Jag kommer ihåg en kille som heter Anders Svensson, han spelade hockey i Malmö först, men började spela i Danmark när han blev lite äldre. Många gånger var det bara vi som tog sista båten hem, han med sin hockeytrunk och jag med min pingisväska.

I dag är det fler som gör resan över Öresund för att idrotta. Hillerøds herrlag i bordtennis har en svensk tränare, Ola Lindberg, som precis som Petra Sörling har lång erfarenhet av den danska idrottsrörelsen. I herrlaget finns ytterligare en skåning, 19-årige Hugo Törngren från IFK Lund. Och i damlaget har Petra Sörling sällskap av 18-åriga Annie Hedlund från Sjöbo BTK och Eslövs superettanlag.

Men även om bordtennisen alltid varit närvarande för Petra Sörling så var spelarkarriären vilande under många år. Efter 18 år utanför pingishagen blev ett veteranmästerskap tillsammans med den tidigare MFF-lagkamraten Pia Toelhøj en väg tillbaka till spel.

Tanterna kom tillbaka

– 1998 kom vi tvåa i den högsta serien och tog silver tillsammans. Det var det bästa klubben någonsin presterat; fram till 2018. Då var två tredjedelar återigen samma spelare. Tanterna kom tillbaka och fick vinna guld, säger Petra Sörling med ett leende.

Pia Toelhøj har också en dansk-svensk bordtenniskarriär. Hon och Petra Sörling träffades som elvaåringar, när Petra Sörling fick följa med på ett danskt juniorlandslagsläger i Olofström. De båda blev vänner, och efter många års brevväxling började Pia Toelhøj spela för Malmö FF:s bordtennissektion. Idrott över gränserna är något som ligger henne varmt om hjärtat.

Petra Sörling upplever att det finns skillnader mellan att spela i Danmark och Sverige, skillnader hon även burit med sig in i sitt arbetsliv.

– Den största skillnaden är mentaliteten. Om man tycker något, kring en laguttagning eller hur vi ska agera i klubben, så är man oerhört direkt och rak här. Jag brukar skoja och säga att om man i ett damlag i Sverige varit lika rak hade de tjejerna aldrig mer träffats. Det är snabba beslut här, medan man i Sverige gärna vill känna efter och söka konsensus. Jag har sett det på förbundsnivå, klubbnivå, lagnivå och även i arbetslivet. Det är den största skillnaden.

Djupare förståelse

Att idrotta på andra sidan Öresund har givit Petra Sörling kontakter, nätverk och andra kunskaper om Danmark, som hon kunnat ta med sig i yrkeslivet. Dessutom upplever hon att hon fått en djupare förståelse genom att vistas i en annan miljö än den svenska, både av sig själv och andra.

– Det som kanske ser ut på ett sätt är inte alltid så när man kommer under ytan. Man förstår varför saker görs på ett visst sätt, eller varför man tycker och tänker som man gör. Vi är ganska olika även om vi lever så nära varandra, säger hon.

– Jag har lärt mig att se hur otydliga vi svenskar kan uppfattas. Jag har lärt mig att vara mer tydlig. Det gör inte heller ont om alla inte tycker likadant ibland. Det kan växa något ur det, när man vågar prova att se saker på ett nytt sätt.

Köpenhamn mer hemma än Stockholm

Efter sina många år i dansk bordtennis upplever Petra Sörling Danmark som hemma.

– Köpenhamn är definitivt mycket mer hemma för mig än Stockholm. Ska man göra något gör man det i Köpenhamn, och jag har många kompisar i Danmark. Köpenhamn är definitivt min huvudstad, säger hon.

Hon upplever att regionens stora infrastruktursatsningar gjort det lättare att se mer av hela Danmark.

– Även när jag spelade i Hillerød på 90-talet var vi till exempel i Esbjerg och spelade tävlingar. Men på den tiden var det väldigt många båtar för att komma dit, det kändes som om man skulle till Indien, minns hon och skrattar.

FAKTA

Petra Sörling

Ålder: 49 år. Fyller 50 i januari.

Bor: Utanför Trelleborg.

Arbete: Vd på Rosengårds Fastighets AB.

Ledaruppdrag i bordtennis: Sedan 2013 ordförande i Svenska Bordtennisförbundet, där hon kom med i styrelsen redan 2003. Vice president i ITTF, det internationella bordtennisförbundet.

Bordtenniskarriären: Elitseriedebuterade för moderklubben Arlövs IK (hon bar då efternamnet Gummesson) i september 1984. Kom till Malmö FF 1991 och spelade där fram till och med 1996/97. Gjorde sin sista match den 20 oktober 1996. Denna säsong tog MFF SM-brons, men Petra gjorde för få matcher för att tilldelas medalj. Har nu Malmö IF som svensk klubbadress. Spelar sedan 20 år tillbaka i Danmark för Hillerøds GI Bordtennis.

Meriter: NM-guld i juniordubbel 1987, USM-brons i juniorsingel 1988, USM-brons i juniordubbel 1989. Veteranvärldsmästare 2018 i 45-årsklassen i damdubbel i par med danskan Pia Toelhøj.

Sport

Abols bröt måltorkan: "Har satt sig i huvudet"

Rodrigo Abols bröt en 14 matcher lång måltorka. Arkivbild.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Örebro har rasat i SHL-tabellen – men levererade direkt i omstarten efter 4–1 hemma mot topplaget Rögle.
Och det var kedjekompisarna Rodrigo Abols och Robin Kovacs som visade vägen som målskyttar och framspelare till varandra.
– Vi försöker hitta varandra på isen och när vi gör det är det riktigt kul att spela. Hoppas vi kan fortsätta så här, säger Abols till TT.

Örebro kom till spel efter 19 dagar av coronaavbrott och Rögle hade haft ett break på nästan två veckor på grund av smittan.

Men nu är Örebro inne i ett tajt schema med tre hemmamatcher på fyra dagar – och på torsdagskvällen tog alltså närkingarna en välbehövlig seger då laget innan uppehållet åkt på fyra raka förluster.

Örebro började piggt och i slutsekunderna av första perioden kunde lagkaptenen Rodrigo Abols trycka in 1–0 i öppen bur efter fin framspelning från Robin Kovacs i powerplay.

– Det är en riktigt fin passning, jag fick ett helt öppet läge och det var svårt att missa där, säger han.

Abols nionde fullträff för säsongen var minst sagt efterlängtat då han bröt en 14 matcher lång måltorka. Örebrocentern, som brukar vara en pålitlig målskytt, hade inte hittade målet sedan 6 november mot Färjestad.

OS nästa vecka

Och 26-årige Abols, som har två SHL-matcher kvar innan han nästa vecka åker iväg med Lettlands landslag för spel i OS i Peking, var glad att måltorkan äntligen bröts.

– Efterlängtat är ett understatement, det här ger mycket energi. Det är klart att det har satt sig lite i huvudet, säger Rodrigo Abols.

Men i slutet av mittenperioden kvitterade Oskar Stål Lyrenäs när han blev fri – och lade in 1–1 kyligt mellan benen på Örebromålvakten Jhonas Enroth.

Inför den tredje perioden var Örebroforwarden Robin Kovacs trots allt hoppfull i intervjun med C More:

– I det stora hela har vi övertaget. Det syns att vi inte har spelat på länge, men framför allt andra perioden dominerar vi under stora perioder.

"Enormt viktig seger"

Och det dröjde inte ens fem minuter innan Kovacs, som brukar leverera mot Rögle, satte 2–1 via en försvarares klubba – och den här gången var det Rodrigo Abols som assisterade.

Bara några sekunder efter Robin Kovacs fullträff ökade en helt fri Miikka Salomäki på hemmaledningen. Linus Öberg fick sedan sista ordet när han skickade in 4–1 från svår vinkel och Örebro tog första trepoängaren sedan 2 december.

– Segern var enormt viktig för oss. Innan breaket var inte vår form så bra, men det här var skönt för vårt självförtroende och jag hoppas vi kan bygga vidare på det här, säger Rodrigo Abols.

Hårt skadedrabbade Rögle som har fyra ordinarie backar på frånvarolistan och som inför matchen lånat in backarna Viktor Grahn (Kristianstad) och Oskar Asplund (Almtuna), är alltjämt kvar på tredje plats.

Tobias Wolf/TT

Sport

Fans avtäckte märke för Förintelsens offer

Förintelsemonumentet i Berlin.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Sport
Sport Under torsdagen, på Förintelsens minnesdag, avtäckte supportrar till den tyska fotbollsklubben Schalke 04 ett minnesmärke till hågkomst för de över 500 judar som deporterades från Gelsenkirchen till gettot i Riga för exakt 80 år sedan.

De cirka 20 supportrarna – som har samarbetat med klubben, staden Gelsenkirchen, lokala historiker och det lokala judiska samfundet – vill minnas offren och uppmärksamma grymheten i dåden som utfördes av Nazityskland.

– Det är viktigt för oss att skapa en medvetenhet om vad som hände på den här platsen vid den här tidpunkten, och med uppgiften att se till att det aldrig händer igen, säger Schalkesupporten Ines Kempen.

De över 500 judarna, varav omkring 350 var från Gelsenkirchen, lurades av Nazisterna att lämna sina hem i tron att de skulle få börja om på nytt i lettiska Riga. I stället blev de fråntagna sina ägodelar, trycktes in i ett tåg som färdades i fem dagar i iskall kyla över 1 600 kilometer. När tåget kom fram ska uppskattningsvis 450 av människorna ha mördats omedelbart. De få överlevande placerades i gettot för straffarbete.

Sport

Chockbeskedet för YIF: Kraft huvudskadad igen

En handbollsspelare i aktion
Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån/arkiv
Sport
Sjöbo
Handboll Här kommer ett chockbesked för Ystads IF. Stjärnmålvakten Niklas Kraft har dragit på sig en ny huvudskada och riskerar att bli borta från handbollen ett bra tag.

– Jag vet ännu inte hur allvarlig skadan är och kan inte säga speciellt mycket ännu, konstaterar 27-åringen när tidningen ringer upp på torsdagskvällen.

– Nu är det vila och rehabilitering som gäller den närmaste tiden. Prognosen är högst oklar.

Kraft har inte något direkt eget minne av händelsen som inträffade på måndagens träning.

Det han vet har i stort sett kommit från andra som såg på.

– Jag ska tydligen ha fått en boll i huvudet. Den tog på ena armen och gick sedan upp mot örat.

– Vi kan åtminstone räkna med några veckor innan jag är tillbaka.

Rör det sig om en hjärnskakning precis som i början av 2021?

– Det vet jag som sagt inte ännu. Jag har i varje fall varit i kontakt med Victor [Bull, fysioterapeut med hjärnskakningar som specialitet) som kommer att hjälpa mig med rehabiliteringen.

Erik Hvenfelt, Pontus Encrantz och Marcus Gustavsson är Ystads IF:s andra målvaktsalternativ.

Sport

Aston Villa värvar igen – Chambers ansluter

Calum Chambers lämnar Arsenal för Aston Villa.
Foto: Michael Regan/AP/TT
Sport
Sport Aston Villa värvar vidare. Senaste nyförvärvet? Backen Calum Chambers från Arsenal, som har skrivit på för 3,5 år med Birminghamklubben.

"Det är ett fantastiskt skede att komma till klubben. Klubben är i medvind och det är en spännande tid att vara här. Man kan verkligen känna det i och omkring byggnaden. Man kan känna energin här", säger 27-åringen, som kan spela både centralt och till höger i backlinjen och som har gjort tre A-landskamper för England, till Aston Villas webbplats.

Aston Villa, för tillfället elva i Premier League-tabellen, har därmed värvat in hela fyra spelare i januarifönstret. Sedan tidigare har svenske landslagsmålvakten Robin Olsen (lån från Roma, tidigare under säsongen i Sheffield United), backen Lucas Digne (Everton) och offensiva Philippe Coutinho (lån från Barcelona) anslutit till managern Steven Gerrards förfogande.

Tidigare under dagen blev det klart att Manchester United lånar ut unge yttern Amad Diallo till skotska Rangers för återståden av säsongen.

Sport

Kvinnor i publiken när Iran blev VM-klart

Iranska kvinnor på Azadistadion jublar efter att Iran har kvalificerat sig till VM efter 1–0 mot Irak.
Foto: Vahid Salemi/AP/TT
Sport
Sport Iran blev 14:e nation och först från Asien att kvala in till herrarnas fotbolls-VM i Qatar senare i år.
1–0 mot Irak hemma i Teheran på Azadistadion – där kvinnliga åskådare släpptes in – räckte för att saken skulle vara klar.
Sydkorea och Saudiarabien närmar sig också en plats i världsmästerskapet.

Det asiatiska kvalspelet till VM i Qatar är inne i den tredje omgången, där tillräckligt framgångsrika nationer kan bli VM-klara.

Och så blev fallet i grupp A.

Anfallsstjärnan Mehdi Taremi blev stor hjälte när han med sitt 27:e landslagsmål skickade Iran till nationens sjätte VM-slutspel, genom att göra matchens enda mål i den 48:e minuten hemma mot Irak.

Enligt nyhetsbyrån AP var över 2 000 av de omkring 10 000 åskådarna på Azadistadion kvinnor, som dock var tvungna att sitta på en egen sektion på arenan. Det var första gången på 2,5 år som kvinnor tilläts gå på en fotbollsmatch med herrlandslaget. Senast det begav sig, i oktober 2019 i VM-kvalmatchen mot Kambodja, var det första gången sedan 1981 som kvinnor i Iran fick rätt att köpa biljetter till en fotbollsmatch, sedan ett förbud instiftats efter landets islamiska revolution två år tidigare.

Efter att Iran säkrat VM-avancemanget var glädjen stor.

– Det var perfekt. Nu har vi ingen röst kvar, sade två kvinnliga studenter vid namn Kimia och Hasti, som bar på den iranska flaggan, enligt nyhetsbyrån AFP.

Iran – med tidigare Östersundsstjärnan Saman Ghoddos, född i Sverige, i startelvan – har därmed tagit 19 av 21 möjliga poäng på sju matcher i den här kvalomgången.

Tidigare under torsdagen tog Sydkorea ett jättekliv mot VM.

Men utan skadade Tottenham-stjärnan Heung-Min Son fick man det tufft borta mot Libanon. Cho Gue-Sung, till vardags i armélaget Gimcheon Sangmu, såg till att avgöra med matchens enda mål. Sydkorea, två poäng efter Iran, är nu som sämst klart för playoff, och kan definitivt säkra VM-biljetten på tisdag mot jumbon Syrien, i en match som spelas i Förenade arabemiraten.

Utan PL-stjärnan och lagkaptenen

I grupp B säkrade Saudiarabien minst en playoffplats, genom 1–0 hemma mot Oman efter mål av anfallsstjärnan Firas Al-Buraikan.

Saudiarabien toppar grupp B med 19 poäng.

Där bakom ser Japan (15 poäng) och Australien (14) ut att först och främst gå en inbördes kamp om vilka som ska ta den andra direktplatsen, och vilket land som måste kvala vidare mot den andra grupptvåan i den fjärde omgången.

Japan såg till att göra sitt i hemmamötet mot Kina och tog sin fjärde raka seger, trots att man saknade backduon Maya Yoshida (Sampdoria) och Takehiro Tomiyasu (Arsenal).

Ett straffmål av förre Bundesliga-strikern Yuya Osako gav hemmalaget ledningen i den 13:e minuten och i den andra halvleken fastställde Genk-yttern Junya Ito slutresultatet 2–0.

Japan tar emot Saudiarabien hemma i Saitama nästa vecka.

– Matchen mot Saudiarabien kommer att ha en helt annan intensitet och anspänning än dagens möte och vi måste vara beredda att spela på vår högsta nivå, säger Japans förbundskapten Hajime Moriyasu till nyhetsbyrån AFP.

Australien tog chansen

Australien ville inte vara sämre än sina konkurrenter och körde över tabelljumbon Vietnam hemma i Melbourne. Jamie Maclaren gjorde 1–0-målet på arenan han spelar på till vardags.

Därefter fyllde, i tur och ordning, Celtic-mittfältaren Tom Rogic, vänsterbacken Craig Goodwin och Middlesbrough-nyförvärvet Riley McGree på till 4–0.

Den 24 mars ställs Australien mot Japan i Sydney, i en match som mycket väl kan avgöra vilken av nationerna som går direkt till VM.

Tim Dahlbacka/TT

Fredrik Shayn Scherman/TT

FAKTA

Fakta: Fotbolls-VM 2022

Nationerna som är klara för mästerskapet är Iran från Asien, Nederländerna, Serbien, Spanien, Kroatien, Belgien, Danmark, Frankrike, England, Schweiz och Tyskland från Europa, Brasilien och Argentina från Sydamerika samt värdlandet Qatar.

VM-premiären spelas den 21 november och finalen den 18 december.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Sport

Oskarshamn vann åter målglatt möte

Oskarshamns Patrik Karlkvist. Arkivbild.
Foto: Mikael Fritzon/TT
Sport
Sport Skellefteå på besök i Oskarshamn blev, som väntat, en målrik historia.
Precis som när det senast begav sig avfyrade hemmalaget flest antal fyrverkerier.
– Vi kämpar på bra, vi kör hela tiden, sade skyttekungen Patrik Karlkvist till C More efter Oskarshamns seger med 4-3.

Sällskapsleken ”hela havet stormar” är för närvarande en passande beskrivning av SHL:s spelschema.

Under torsdagskvällen var det tänkt att Oskarshamn skulle spelat smålandsderby mot Växjö samt att Skellefteå skulle gästats av Leksand. Men då såväl Växjö som Leksand drabbats av smitta blev det hastigt och lustigt ett möte mellan Oskarshamn och Skellefteå.

Ny målfest

Senaste mötet lagen emellan på småländsk is slutade 8-5 till hemmalaget – målrikaste matchen hittills denna SHL-säsong. Föga överraskande blev det en ny målfest, om än i aningen lugnare tempo jämfört med senast. Efter två spelade perioder hade Oskarshamn tagit ledningen inte mindre än fyra gånger. Skellefteå hade å sin sida hunnit med att sätta tre kvitteringspuckar, vilket innebar hemmaledning med 4-3.

Oskarshamns Fredrik Olofsson, blivande OS-resenär med Tre Kronor, samt Patrik Karlkvist gick båda på aftonens andra periodpaus som tvåmålsskytt. Linus Karlsson, Rickard Hugg och Simon Robertsson var spelarna bakom Skellefteås fullträffar.

"Studsar rätt"

Patrik Karlkvist, som förra säsongen spelade i hockeyallsvenskan, gjorde SHL-mål nummer 22 samt 23 och toppar därmed SHL:s skytteliga i ensamt majestät.

– Kul, det har flutit på bra. Puckarna studsar rätt, sade Karlkvist i en pausintervju med C More.

Skellefteå hade i läxa att få stopp på duon Karlkvist/Olofsson.

– Vi får inte fast dem, vi måste få stopp på dem. Vi gör det bra, delvis, i anfallszon, sade forwarden Linus Karlsson till C More.

Den tredje perioden blev, hör och häpna, mållös. Skellefteå befann sig på kvitteringsjakt och plockade i matchens slutskede ut sin målvakt Gustaf Lindvall, men det utmynnade inte i något annat än att Oskarshamn var nära att utöka lagets ledning.

Ola Karlman/TT

Sport

Publikfest väntar Sverige i EM: "Får gåshud"

Max Darj ser fram emot att spela inför storpublik i Budapest.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport Handbollslandslagets EM-semifinal mot Frankrike får bästa tänkbara inramning. En efterlängtad publikfest väntar i mäktiga MVM Dome i Budapest.
– Man får gåshud när man tänker på det, säger Max Darj.

Det känns lite som att EM börjar på allvar efter att Blågult lämnat gruppspel och mellanrunda i Bratislava bakom sig för att spela de avgörande medaljmatcherna i Budapest. Inte minst eftersom EM-matcherna nu kommer få den inramning de förtjänar.

I Bratislava fick knappt 2 000 åskådare – en femtedel av kapaciteten – komma in i den ganska ödsliga arenan. I Budapest släpper man in 20 000 på läktarna.

– Det är knappt att man tror på det förrän man ser det, säger Sveriges försvarsjätte och vikarierande lagkapten Max Darj på landslagets pressträff i arenan.

"Häftig upplevelse"

Den stundande publikfesten blir lite extra speciell för Blågult eftersom både VM och OS i fjol spelades utan publik, på grund av coronarestriktionerna i Egypten respektive Japan.

– Vi har varit utan publik så länge, det kommer bli en häftig upplevelse. Men det gäller att vi fortsätter att vara lugna och inte blir för laddade, säger Darj.

Även Peter Johannesson, succémålvakt i bragdvändningen mot Norge, ser fram emot att få göra räddningar inför storpublik.

– Man har ju saknat det. Handboll är en publiksport och vi har pratat om det ibland – att fy fan vad det är tråkigt när man nästan kan höra någon som nyser på andra bänkraden.

"Otroligt bra"

Det svenska målvakts- och försvarsspelet har varit viktiga nycklar på vägen mot EM-semin. På de fyra matcherna i mellanrundan släppte Sverige bara in totalt 85 mål, drygt 21 mål per match.

– Om de siffrorna stämmer så är det otroligt bra, säger Darj storögt.

Han konstaterar samtidigt att Frankrike, som vände ett femmålsunderläge till seger mot Danmark för att vinna sin grupp, kanske blir den tuffaste utmaningen hittills för Sverige i EM.

– Frankrike är kända för att komma med mycket power. De vill trycka ner oss så mycket som möjligt och till slut få ett skott från sju-åtta meter, om de lyckas med det blir det svårt för våra målvakter att rädda.

– Vi ska inte ändra på så mycket utan fortsätta göra det som vi har gjort bra hela tiden. Sedan får vi se hur långt det räcker.

Carl Göransson/TT

Sport

Cykelstjärnan kvar i koma efter en månad

Kirsten Wild, till vänster och Amy Pieters, till höger, efter det tredje raka VM-guldet i grenen Madison i oktober.
Foto: Thibault Camus/AP/TT
Sport
Sport Den nederländska cykelstjärnan Amy Pieters är fortfarande i koma efter olyckan i slutet av december, uppger hennes cykelteam.
"Det fortsatta förloppet är oförutsägbart", skriver laget på sin hemsida.

"Hon andas på egen hand, men är inte vid medvetande", skriver laget på sin hemsida.

Sedan Amy Pieters i december försattes i koma har hon genomgått livräddande operationer samtidigt som hon haft allvarliga hjärnskador från vilka hon klarat sig relativt bra, enligt laget.

"Viss förbättring kan ses i hennes medvetandegrad. Men Amy Pieters är inte vaken och det fortsatta förloppet är oförutsägbart."

Den 25 december kom beskedet att cyklisten försatts i koma efter en kollision som skedde i samband med ett träningspass i Spanien. Hon ska omedelbart ha förlorat medvetandet och fördes till sjukhus med ambulanshelikopter.

Samma kväll opererades Pieters för att bland annat lätta på trycket i hjärnan som orsakats av fallet, enligt det nederländska förbundet. Förbundet uppgav att man inte kunde bedöma hur allvarliga skadorna var förrän när Pieter väcks ur koman, vilket de då uppskattade bli ett par dagar senare.

I början av januari flyttades Pieters till ett sjukhus i Nederländerna.

Amy Pieters, 30, blev så sent som i oktober världsmästare i bancykling i grenen Madison för tredje året på raken tillsammans med Kirsten Wild.

Nederländskan var även en del av det lag som blev sexa i bancyklingens lagförföljelse på OS 2012. Hon tävlar också i landsvägscykling där hon till exempel har ett VM-guld i lagtempo från 2019.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL