Utrikes

Drönare bevakar att virusregler följs

Social distansering måste iakttas strikt – och på Madrids största kyrkogårdar ska drönare bevaka efterlevnaden. Arkivbild.
Foto: Bernat Armangue/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Styret i Madrid tar till drönare för att övervaka att virusrestriktionerna efterlevs under alla helgons dag på de två största kyrkogårdarna i den spanska huvudstaden.

För spanjorerna är det en stor sak att besöka sina familjegravar den 1 november, men i år gör pandemin att kapaciteten att ta emot besökare måste halveras. Större grupper än sex personer tillåts inte och social distansering är en strikt självklarhet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Här ska miljoner doser vaccin tillverkas

Småstaden Puurs ligger strategiskt, mellan hamnen i Antwerpen och flygplatsen i Bryssel och med goda bil- och järnvägsförbindelser.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Utrikes
Utrikes Julgranen finns redan på plats på torget i belgiska Puurs. Och i en av stadens fabriker tillverkas årets kanske mest efterfrågade klapp – ett vaccin mot coronaviruset.

Till den lilla flamländska småstaden, 20 minuter sydväst om Antwerpen, har EU-korrespondenter och tv-team flockats i mängd de senaste veckorna.

Invånarna berättar glatt om sin hemort.

– Jag har bott här i hela mitt liv och jag gillar det verkligen. Det är en levande stad, med många evenemang på sommaren. Och nära till både Antwerpen, Bryssel och Mechelen, säger Puurs-bon Juul till TT:s utsände.

– Det är modernt och med allt bättre kommunikationer, säger pojkvännen Christophe.

Vaccinfabrik

Uppmärksamheten gäller dock inte småstadens mys, utan det fabrikskomplex som möter besökarna på väg in till den lilla staden.

Här ligger läkemedelsbolagen på rad. Och ett av dem, amerikanska Pfizer, har valt ut Puurs som en av sina två fabriker i världen där företagets nya covid-19-vaccin ska produceras.

Att komma in och hälsa på är inte tillåtet, av sanitära försiktighetsskäl. Arbetet pågår redan för fullt.

"Vi tillverkar redan vår vaccinkandidat, så att vi kan vara redo när vi får godkänt, och har redan hundratusentals doser klara vid de två produktionsplatserna i Puurs och Kalamazoo (i Michigan i USA)", hälsar presstalesmannen Koen Colpaert via e-post till TT.

Totalt räknar Pfizer, vars vaccin tagits fram i samarbete med tyska Biontech, med 50 miljoner klara doser vid årsskiftet. Och totalt 1,3 miljarder i slutet av 2021.

Många jobb

Puurs ligger perfekt till, rent geografiskt, mitt mellan den stora hamnen i Antwerpen och flygplatsen utanför Bryssel.

Borgmästare Koen Van den Heuevel är långt ifrån missbelåten med att ha de stora läkemedelsjättarna på plats, även om en och annan invånare muttrat över hur välvilligt storbolagen behandlats. Pfizer har exempelvis fått tillstånd att slå upp ett par gigantiska vindturbiner på fabriksmarken för att kunna ordna egen energi.

– För ett så ikoniskt företag som ger jobb till så många av våra familjer måste man visa lite god vilja. Och vaccinets framgång har inte bara gjort hela staden stolt utan kommer också att leda till nyanställningar, säger Van den Heuvel till Politico Europe.

Pfizer har redan runt 3 000 anställda i Puurs.

"Innan sommaren rekryterade vi 150 nya kollegor, mestadels labbtekniker och ingenjörer. De flesta har redan börjat men vi behöver kanske ännu fler när produktionsvolymen ökar", förklarar presstalesmannen Colpaert.

Ingen förtur

Invånarna tycks inte ha något att anmärka på.

– Jag tror inte att det finns någon som ser något negativt med det. Och själva fabriken ligger ju långt från centrum, säger Juul och Christophe.

– Det här är en väldigt roligt stad att arbeta i, med väldigt trevliga människor, säger i sin tur optikerna Serena och kollegan Stephanie utanför den affär där de jobbar.

Borgmästare Van den Heuvel har visserligen tidigare lyckats ordna subventionerade biljetter till de evenemang som en annan av kommunens storfräsare, nöjesarrangörerna Studio 100, ordnat i sina lokaler.

Men någon förtur i vaccinkön blir det inte.

– Jag har redan fått frågor om jag kan ordna något liknande med Pfizer, men det blir nog omöjligt den här gången, säger borgmästaren till Politico Europe.

Wiktor Nummelin/TT

Belgiska småstaden Puurs, med 17 000 invånare, har fått stor uppmärksamhet för den kommande produktionen av covid-19-vaccin.
Belgiska småstaden Puurs, med 17 000 invånare, har fått stor uppmärksamhet för den kommande produktionen av covid-19-vaccin.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer har valt ut sin fabrik i Puurs i Belgien som en av de två globala produktionsplatserna för bolagets covid-19-vaccin.
Amerikanska läkemedelsjätten Pfizer har valt ut sin fabrik i Puurs i Belgien som en av de två globala produktionsplatserna för bolagets covid-19-vaccin.
Foto: Wiktor Nummelin/TT
Puurs-borna Juul och Christophe och hunden Kabas har bara positiva omdömen om läkemedelsjätten Pfizers betydelse för staden.
Puurs-borna Juul och Christophe och hunden Kabas har bara positiva omdömen om läkemedelsjätten Pfizers betydelse för staden.
Foto: Wiktor Nummelin/TT

FAKTA

Fakta: Vaccin mot covid-19

EU-kommissionen har under hösten undertecknat sex avtal om inköp av covid-19-vaccin för medlemsländernas räkning:

* 27 augusti: 300 miljoner doser från Astra Zeneca, med en option på ytterligare 100 miljoner.

* 18 september: 300 miljoner doser från Sanofi-GSK.

* 8 oktober: 200 miljoner doser från Janssen.

* 11 november: 200 miljoner doser från Biontech-Pfizer, med en option på ytterligare 100 miljoner doser.

* 17 november: 225 miljoner doser från Curevac, med option på 180 miljoner till.

* 25 november: 80 miljoner doser från Moderna, med en option på ytterligare 80 miljoner.

Källa: EU-kommissionen.

FAKTA

Fakta: Puurs

Småstaden Puurs ligger i provinsen Antwerpen i centrala Belgien, cirka tre mil norr om huvudstaden Bryssel. Staden har 17 000 invånare och är huvudort i kommunen Puurs-Sint-Amands.

I Belgien är Puurs känt som hemort för bryggeriet Duvel Moortgat, vars Duvel-öl är en av landets mest populära. Här finns även det gamla militärfortet Breendonk, som blev ökänt under andra världskrigets nazityska ockupation då det användes som fångläger för motståndsmän och transitläger för belgiska judar, på väg till koncentrationsläger i Östeuropa.

Utrikes

Körde in bombbil på bas – minst 30 döda

Gärningsmannen använde ett sådant här militärfordon, en Humvee, i Ghazni. Arkivbild.
Foto: Musadeq Sadeq/AP/TT
Utrikes
Utrikes Minst 30 personer i de afghanska säkerhetsstyrkorna har dödats i en självmordsattack, meddelar myndigheterna.
Dådet beskrivs som ett av de blodigaste de senaste månaderna.

Bilbomben detonerade vid en militärbas i utkanten av Ghazni, huvudstad i provinsen med samma namn. Flera civila bostäder har skadats i närheten av och fler offer kan komma att hittas där, uppger lokala myndigheter.

Talibanerna och regeringsstyrkor slåss i området.

Flera bilbombningar har genomförts i Afghanistan de senaste månaderna trots att fredssamtal pågår mellan talibanerna och regeringen.

– 30 döda och 24 skadade har kommit in till sjukhuset. Samtliga säkerhetspersonal, uppger Baz Mohammad Hemat, chef för sjukhuset i Ghazni.

En talesperson för inrikesdepartementet har bekräftat att en självmordsbombare sprängt ett fordon med sprängmedel i Ghazni men har inte uppgett hur många som skadats eller dödats.

– Bombaren körde en Humvee in i basen och detonerade den, säger en talesperson för Ghaznis guvernör.

Minst en civilperson dödades i ett annat bombdåd på söndagen i staden Qalat i provinsen Zabul, uppger polisen. Målet var en högt uppsatt lokal talibankritisk tjänsteman som fick lättare skador.

Attackerna kommer bara dagar efter att 14 personer dödats av två bomber i staden Bamiyan.

De senaste veckorna har fler än 50 personer dödats i huvudstaden Kabul, bland annat i attacker mot ett universitet och ett utbildningscenter samt i en raketattack. Terrorgruppen IS har tagit på sig de tre attackerna, men afghanska myndigheter anklagar talibanrörelsen för att ligga bakom.

Utrikes

Avtal klart om migranter på Engelska kanalen

Flera personer anländer till stranden i den brittiska staden Kingsdown i en uppblåsbar båt. Arkivbild.
Foto: Gareth Fuller/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Storbritannien och Frankrike har nått en överenskommelse för att minska antalet migranter som olagligt tar sig över Engelska kanalen.

Fördubblad patrullering, drönare och radar ska placeras ut från den 1 december vid de franska stränderna för att upptäcka människor som försöker resa över.

Allt fler migranter har försökt ta sig till Storbritannien de senaste månaderna. Under 2019 rapporterades fyra dödsfall, och hittills i år redan sju.

Storbritannien har tidigare anklagat Frankrike för att inte göra nog för att stoppa människor från att ta sig över. I september stoppade franska myndigheter fler än 1 300 människor som försökte ta sig till Storbritannien, bland dem några som försökt simma de runt tre milen över sundet.

Utrikes

Explosioner i Eritreas huvudstad

Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed. Arkivbild.
Foto: Themba Hadebe/AP/TT
Utrikes
Utrikes Sex explosioner hördes i Eritreas huvudstad Asmara på lördagskvällen, meddelar USA:s ambassad.
Uppgifterna kom timmar efter att Etiopiens premiärminister uppgett att hans styrkor tagit kontroll över Tigray-regionen.

Två diplomater i Addis Abeba uppger för nyhetsbyrån AFP att flera raketer som skjutits upp från Tigray på lördagskvällen verkade ha Asmaras flygplats och militära anläggningar som mål. Det är dock oklart var de landade.

Explosionerna ska ha hörts strax efter klockan 22 lokal tid på lördagen. Den exakta platsen och orsaken är inte kända.

Eritrea har inte kommenterat uppgifterna.

Ambassaden uppmanar på sin sajt amerikaner som befinner sig i Eritrea att vara försiktiga, stanna i sina hem när de inte arbetar och bara resa om det är nödvändigt.

Den etiopiska militären slåss mot soldater från Tigreanska folkets befrielserörelse (TPLF) som tidigare har skjutit raketer mot Eritrea.

Under lördagen sade Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed att etiopiska styrkor tagit kontroll över Tigrayregionens huvudstad Mekele, bara timmar efter att en offensiv inletts.

Utrikes

Mystisk monolit har försvunnit

Monoliten hittades i mitten av november.
Foto: Utah Department of Public Safety/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den mystiska monolit som hittades i Utahs öken för ett par veckor sedan har försvunnit.
PREMIUM

USA:s myndighet Bureau of Land Management (BLM) meddelar att "trovärdiga rapporter" kommit om att metallpelaren tagits bort "av en okänd part". Myndigheten själv säger sig inte ha tagit bort föremålet, som setts som privat egendom.

Monoliten, en blank trekantig pelare som stack upp runt 3,6 meter från marken, hittades den 12 november av en helikopterbesättning som flög runt för att leta efter tjockhornsfår.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Casinowings

Därför är casino utan registrering så populärt

Casinowings Sverige är ett land som oftast befinner sig långt fram inom utveckling och teknik. Det syns bland annat inom svenska finanssektorn där vi är vana vid både BankID och Swish, vilket många andra länder inom Europa än idag saknar. En annan bransch där vi också är ledande inom utveckling är casinobranschen.

Sverige må vara ett litet land sett till befolkning men trots det har flera av världens största och framgångsrika casinon utvecklats av just svenskar. Betsson och Kindred Group (som äger bland annat Unibet) är två av dessa. Även under nutid bidrar Sverige till flera olika innovativa lösningar som hela casinobranschen kan dra nytta av. En av dessa är det snabbväxande företaget Trustly.

Trustly grundades år 2009 som en betalningslösning för, först och främst, e-handlare. Nu är Trustly ett företag med över 200 anställda och med kunder över hela Europa. Där är casinospelare en viktig del av kunddatabasen, vilket de har deras användarvänliga verktyg Pay N Play att tacka för.

Identifiera dig direkt med BankID

Pay N Play är ett verktyg som tillåter casinospelare att göra en insättning från sin internetbank, utan att behöva registrera sig hos casinot. Det är också därifrån det populära uttrycket “casino utan registrering” kom till liv. Under de senaste månaderna har trenden ökat och du kan idag jämföra vilka av alla casinon som erbjuder registreringsfritt spelande på casinowings.se/casino-utan-konto.

Alla casinon behöver enligt lag identifiera sina spelare och innan Pay N Play lanserades var detta en knepig detalj för både spelaren och casinot. Detta sköttes helt och hållet manuellt genom att spelaren behövde skicka kopior av legitimation, räkningar eller lönespecifikation. Det fanns inga genvägar.

Tack vare att Pay N Play använder sig av BankID så kan alla spelare identifiera sig direkt med BankID eller Mobilt BankID. På det här sättet återfår casinot kontroll över identifieringen dag ett och hela den manuella processen kan försvinna delvis, eller oftast till och med helt.

Uttag inom 5 minuter

En annan fördel med den här innovativa tekniken är uttagen. Flera undersökningar bland casinospelare har under flera år visat att snabba uttag är ett av de allra största önskemålen när man spelar på ett casino. Vilket länge har varit omöjligt på grund av den långa manuella arbetsinsatsen som behövdes vid varje uttag. Bara för något år sedan var det vanligt att ett uttag, oavsett storlek, tog upp till två arbetsdagar att synas på bankkontot.

Den smarta kopplingen mellan Pay N Play, BankID och spelarens internetbank tillåter inte bara spelaren göra en insättning direkt utan det möjliggör även snabba uttag på samma sätt. Spelaren behöver bara ange en summa och identifiera sig med BankID, så finns vinsten på spelarens bankkonto oftast inom fem minuter. Lika säkert och snabbt, oavsett tid på dygnet.

Utrikes

Tyska covidskeptikerna drömmer om Sverige

En svensk flagga vajar i vinden framför Siegessäule i Berlin, där tusentals personer samlades för en protest mot de tyska coronarestriktionerna i augusti i år.
Foto: Michael Sohn/AP/TT
Utrikes
Utrikes Fanor från tyska kejsardömet, skyltar med konspirationsteorier – och svenska flaggor. För Tysklands brokiga skara av "coronaskeptiker" har Sverige blivit ett drömland.
– Anders Tegnell har gjort ett ytterst professionellt jobb, säger ekonomiprofessorn Stefan Homburg.
PREMIUM

Berlin, en torsdag i september. Tysklands förbundskansler Angela Merkel har just tagit emot Stefan Löfven för ett möte om aktuella EU-frågor.

Utanför förbundskanslerämbetet har en liten grupp människor samlats, utrustade med svenska flaggor och en skylt med texten "Rädda oss!". Budskapet är inte en vädjan om eldunderstöd i budgetstriderna i Bryssel, utan syftar på den svenska pandemipolitiken, som blivit en förebild för Tysklands växande rörelse av covidskeptiker. Eller som de kallar sig själva: Querdenker, folk som vågar tänka annorlunda.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Montenegro och Serbien i bråk om ambassadörer

En gammaldags serbisk flagga vid en serbisk ortodox kyrka i Montenegros huvudstad Podgorica. Arkivbild.
Foto: Risto Bozovic/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Montenegro och Serbien utvisade under lördagen ambassadörerna från respektive land. Grannländerna, som båda tidigare var del av Jugoslavien, har redan en ansträngd relation.

Montenegro meddelade på lördagen att den serbiske ambassadören Vladimir Bozovic hade lagt sig i inrikesangelägenheter och därför inte längre var välkommen i landet. Som svar meddelades att den montenegrinske ambassadören Tarzan Milosevic hade 72 timmar på sig att lämna Serbien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Brandrisk i rekordvarmt Australien

När säsongens första värmebölja i Australien pressar termometrar över 40-strecket är det många som väljer att svalka sig i havet som på populära Bondi Beach i Sydney. Arkivbild.
Foto: Johanna Engman /TT
Utrikes
Utrikes Sommaren har kommit till Australien. Och det med besked.
Säsongens första värmebölja har på många håll pressat termometrarna över 40-strecket och med värmen kommer också ökad risk för bränder.
PREMIUM

I landets största stad Sydney har man registrerat den varmaste novembernatten någonsin.

– Sydney Observatory Hill gick bara ner till 25,3 grader kring 01.30, och det var det svalaste som det blev under hela natten. Orsaken är en relativt stark västlig vind som drog med varm luft över regionen under gårdagen (lördag), under natten och som fortsätter i dag, säger Helen Kirkup från vädermyndigheten Bom till ABC News.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL