Kultur och nöje

De prisades på Uppsala kortfilmfestival

'Life on the Horn' av Mo Harawe är en av kortfilmerna som prisades under Uppsala kortfilmfestival. Pressbild.
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Dawid Ullgrens "Du gamla, du fria" utsågs till bästa svenska kortfilm när den 39:e upplagan av Uppsala kortfilmfestival korade sina vinnare på söndagen.

Kategorin bästa internationella kortfilm vanns av den numer Berlinbaserade syriske regissören Jalal Maghout med verket "Have a nice dog!".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Julglädje och värme med The Mamas

Tre kvinnor i vita kläder.
Foto: Anna-Lena Ahlström
Kultur och nöje
Julmusik En jul med mycket kärlek och värme. Lugn och ro. Långt bort från all stress, press och hets. Med det märkliga år vi snart kan lägga bakom oss kände The Mamas att det behövdes glädje mer än någonsin mitt i allt mörker och kyla. Med nya jul-ep:n All I want for December ger trion den där trösten som så många kan behöva.

Ja, nog har året varit märkligt för oss alla. Malmöartisten Loulou Lamotte som är en i trion The Mamas, kan bara hålla med. Året inleddes med Melodifestivalen som hon och bandkollegorna vann, en tur till Eurovision Song Contest väntande, men som vi vet ställdes det stora arrangemanget in. Precis som så mycket annat. Istället fokuserade The Mamas på att spela in ep:n Tomorrow is waiting och redan då fanns det ett sug efter att även få göra en renodlad julskiva.

– Vi hade ju gjort julkonserter i Stockholm förra året och då pratade vi om att det hade varit kul att göra lite jullåtar. Men så kom pandemin och helt plötsligt fanns det extra tid. Så det var faktiskt i samband med att vi spelade in låten ”Touch the sky” till vår ep som jag sa till vår producent, Robin Stjernberg, att det hade varit så kul att skriva en jullåt och kanske göra en ep till för att sprida lite glädje även till julen. Robin var på direkt.

Skrev egen text

Robin Stjernberg hade en liten melodislinga som han spelade upp för Loulou som direkt började skriva på texten. Så småningom hoppade även Ash Haynes på tåget. Resultatet blev låten ”A Christmas night to remember” som är en av de sex jullåtarna på The Mamas jul-ep All I want for December.

– Texten är verkligen baserad på det här året. Hur det har varit. Och det har varit tufft. Det är många som inte ens kan träffa sina familjer. Jag har träffat min mormor och morfar en gång detta år. Jag tycker det är viktigt att fokusera på det icke-materiella, för vad är det som är viktigt? Det är inte att köpa en massa julklappar, många kommer inte ens att kunna det detta år. En hel del har förlorat sina jobb. Det viktiga är våra nära och kära. Och även om man inte kan träffas till jul så kan man umgås via Facetime till exempel. Varför inte äta sillen tillsammans vid skärmarna? Även om det är tuffa tider och julen blir annorlunda så tror jag att det är viktigt att vi fokuserar på det som vi faktiskt kan göra, för att skapa fina och kärleksfulla minnen kring även denna jul. Vi behöver kärlek, säger Loulou Lamotte.

Tolkar svensk klassiker

All I want for December spelade The Mamas in redan i september och består förutom av ett par egenskrivna låtar även några covers, som nytolkning av Triads berömda ”Tänd ett ljus”.

– Jag och Dinah (Yonas Manna) har ju verkligen växt upp med den låten. Det har alltid varit en av låtarna som man har hört trettio gånger om dagen. Det är Sveriges motsvarighet till ”All I want for Christmas” av Mariah Carey. Och även om man inte gillar ”Tänd ett ljus” så går det ju inte att inte sjunga med i den! Man kan den. Så den kändes som ett självklart val. Och då blev det ”Shine a light”. Det roliga var att när vi började googla på titeln för att se om någon annan hade gjort den så hittade vi faktiskt en: Ulrik Munther! Men han hade bara släppt den i Japan.

Men hur fixade ni julkänslan i september?

– Alltså vi började lyssna på jullåtar redan i juli, haha. Jag älskar jullåtar! Men visst, det var lite konstigt att vara en dag i studion och sedan komma ut och så var det eh – sommar?

Vilka jullåtar tillhör dina favoriter?

– Ända sedan jag var barn har jag tyckt om ”När det lider mot jul”. Den är så vacker. Och så ”The Christmas Song (Merry Christmas to you)”. Hör man inte den så är det inte jul. Och så har jag en jullåt som jag älskar: ”Christmas presence” som Shanice och Gerald Alstron gjort. Den handlar om en dotter och pappa. Pappan har lämnat familjen. När jag var yngre betydde den väldigt mycket för mig eftersom jag själv inte har vuxit upp med min pappa.

Egentligen skulle The Mamas gett julkonserter på Lilla Cirkus i Stockholm för fullt just nu, men de ställdes, som så mycket annat, in helt.

– Vi hann repa, men mer blev det inte sedan. Det finns inte så mycket att göra. Just med tanke på att restriktionerna och läget ändras hela tiden. Och vill man verkligen satsa på att göra konserter då, när man vet hur smittan sprider sig? Nej det vill man inte, det är bara dumt att riskera. Bättre att folk håller sig friska, det är faktiskt det viktigaste.

Mello igen

Ni har ju fullt upp ändå med andra grejer. Som SVT:s Musikkalender, gäster i tv-programmet En kväll för Nobel och så får vi ju inte glömma Mellon som ni ska vara med i nästa år. För tredje året i rad!

– Ja det är sjukt med Mellon! Jag tänkte nog mest ”Ska vi verkligen göra det här igen?”. Men så spelade Robin Stjernberg upp låten för oss och vi satt med tårar i ögonen. Okej, vi vill verkligen det här. Igen. Haha!

Men först blir det jul. Vad hoppas du att lyssnarna bär med sig efter att ha hört er julskiva?

– Jag hoppas att de bär med sig att de inte behöver tänka på allt kommersiellt under julen utan försöka hitta det lilla men positiva i en väldigt mörk tid.

FAKTA

Loulou Lamottes julfavoriter

Julpynt: Granris.

Julblomma: Julstjärna - röd!

Juldryck: Glögg.

Julmat: Lutfisk med senapssås.

Julkaka: Allt med saffran.

Julgodis: Knäck.

Jullåt: The Emotions ”What do the lonely do at christmas” och en mängd andra.

Jultradition: Att man får lov att öppna en julklapp extakt klockan tolv, natten till julafton. När jag var barn ställde jag alltid klockan och jag hade givetvis med stor omsorg valt ut vilket paket jag skulle öppna. Det största såklart!

Kultur och nöje

Samira Manners vill ge tröst med sin jullåt

En ung kvinna tittar in i kameran.
Foto: Ida Fia Sveningsson
Kultur och nöje
Julmusik En jullåt som sätter ord på det som så många känner nu, när julen inte riktigt blir som den brukar. Men samtidigt en låt som ger oss hopp. Svedalabon Samira Manners är nu aktuell med sin första jullåt ”Last Christmas Eve”.

Hur föddes idén att göra en jullåt?

– Erik Lundahl, som jag skriver musik med, kom en dag i slutet av augusti till mig och sa: ”Jag har en idé, vi ska skriva en jullåt.”. Och ja, det var väl klart att vi skulle! Vi ville båda att den skulle spegla vad man känner på julen och ju mer in i september månad vi kom, desto mer insåg vi att nej, vi kommer nog inte att få den julen som vi vill ha. Det kommer att vara många som får det väldigt tufft. Många som kommer att få sitta ensamma. Så textmässigt handlar den om just den här känslan. Och det kan vara att man inte får fira jul som man brukar på grund av pandemin, men det kan också vara att man har förlorat någon och att julen därför inte heller blir som den brukar. För mig personligen så handlar den om att jag inte kommer att kunna fira jul med min farmor och farfar som bor i England. Jag har inte träffat dem på ett och ett halvt år nu.

Hur låter din jullåt?

– Den har en klassisk julfeeling med stråkar, men också en akustisk del som är väldigt mycket jag. Ju mer akustiskt och icke-elektroniskt, desto mer passar den mig. Jag får fram det fina och juliga i refrängen, men även det råa med en gitarr och ren röst i verserna. Även om det är en jullåt så vill jag att det ska kännas och höras att det är jag som gör den. Jag vill inte göra en jullåt bara för att göra en jullåt.

När passar den allra bäst att lyssna på?

– Den passar väldigt bra när man ska pynta och mysa, men den passar också bra om man behöver tröst, när man behöver påminna sig om att man inte är ensam. Det kommer att bli bättre och det finns saker att se fram till, trots att det är tufft nu.

Vad betyder julmusik för dig annars?

– Jag tycker julmusik ger en fin stämning framförallt. Det är så mörkt i Sverige så det känns som att julen verkligen tar tag i en med alla ljusen. Jag märkte det när vi satte upp ljusstakar till första advent, att det fanns något hoppfullt över det.

Vad gör egentligen en jullåt bra?

– Känslan. Det finns många jullåtar som man inte kan relatera till men som ändå är klassiker just på grund av detta. Men jag tycker förstås att det är kul med jullåtar som man kan känna igen sig i. Det där med att det snöar, som så många jullåtar handlar om, kanske vi inte kan relatera till här i Skåne direkt nej, haha.

Omslaget till jullåten.

Okej, de absolut bästa jullåtarna?

– ”Last Christmas” med Wham gillar jag mycket. Och Skaars ”It’s Christmas after all”, som var med tv-serien Hjem till jul, tycker jag också om. Men även ”Here (For Christmas)” med Lukas Graham och ”Mistletoe” med Justin Bieber. Jag har märkt att jullåtar som jag växte upp med gillar jag fortfarande.

Vad gillar du bäst med julen?

– I Sverige så är det alla ljus som tänds. Det är verkligen något att se fram emot efter ett mörkt oktober och november. Sedan gillar jag budskapet med julen. Man är mer öppen och man ger mer än man får. Det tycker jag är viktigt.

Ung kvinna som sitter bland gräs.
Samira Manners.
Foto: Ida Fia Sveningsson

Vilka är dina absoluta tre julmåsten?

– En bra julspellista, julgran och lugn. Bara att få lite lugn och få komma ner i varv betyder mycket.

Hur firar du jul i år?

– Hemma med familjen i Svedala, med tanke på restriktionerna. Så det blir lite annorlunda i år. Vi brukar fira jul i England annars, så jag är ju uppvuxen med att fira den 25 december. Det börjar tidigt på morgonen med presentöppning, sedan en stor jullunch och lite senare en julmiddag och så öppnar vi julcrackers. Och det är alltid vegetariskt julbord.

Vad hoppas du ligger under granen i år?

– Det enda jag har önskat mig i år är faktiskt en alarmklocka. Jag vill inte ha min mobil för nära där jag sover. Men allra mest önskar jag att jag hade fått träffa farmor och farfar.

Kultur och nöje

Sir Duke fixar säker julfest

Sir Duke, eller Kent Larsen som han egentligen heter.
Foto: Pressfoto
Kultur och nöje
Julmusik Han har turnerat världen runt som dj under många år och har flera stora hits i bagaget. Men det finns en sak som Malmöartisten Sir Duke, eller Kent Larsen som han heter, inte har gjort – nämligen släppt en jullåt. Förrän nu. I nyskrivna ”Santa Claus is coming to town” hyllar han den viktiga familjen.

Sir Duke och en jullåt – hur går det ihop?

– Det är en poplåt som har ganska dansanta beats, så det går väldigt bra ihop skulle jag vilja säga.

Vad handlar låten om?

– Det är en väldigt varm låt med en familjär känsla och sådant är viktigt för mig. Den handlar om familjen och att man ska ta hand om varandra. Men också om alla mindre lyckligt lottade som kanske inte har någonstans att bo och som det är viktigt att vi skänker en extra tanke och hjälp till nu.

Hur kommer det sig att det blev en jullåt i år? Du har ju ändå hållit på ett bra tag ...

– Jag har velat göra en jullåt länge, men inte känt att det varit dags förrän nu. Coronan kom och då blev det lättare att få in i schemat, och det kändes bra att göra en nu eftersom vi behöver mer glädje än vanligt detta år. Julen i år kommer att vara speciell för folk i hela världen. Det är viktigt att ha något att samlas kring.

När passar det allra bäst att lyssna på den?

– Den kan du lyssna på när som faktiskt. Men den har en väldigt varm känsla så när man behöver just det kanske?

Vad betyder julmusik för dig?

– Det betyder jättemycket. Just julen är en väldigt viktig del av året för mig. Familjen betyder mycket för mig och det är då man verkligen har tid att samlas och umgås. Så jag har alltid gillat julmusik. Många klassiker. Jag gillar verkligen ”Last Christmas” med Wham och ”Santa Claus is comin to town” när exempelvis Bruce Springsteen gör den. Men även alla jullåtar med Nat King Cole. De är väldigt fina.

Vad gör en jullåt bra?

– Jag tror att det handlar om en känsla. Det är viktig att skapa en känsla som lyssnaren kan anamma och gärna relatera till.

Men är det större press att göra en jullåt än en vanlig Sir Duke-låt?

– Ja! Folk är ju vana att få party av mig. Här är det inte så party, haha, här är det en familjär känsla. Men jag hoppas att mina fans kan ta till sig låten lika mycket för det.

Vilka är dina tre absoluta julmåsten?

– Kalle Anka är jätteviktigt. Vi sitter hela familjen och tittar och dricker glögg och äter pepparkakor. Sedan vill jag säga gemenskapen. Man myser och man pratar om vad som hänt under året. Och så är jag en sucker för julklappar, kan jag väl erkänna. Jag är ju som ett litet barn där, haha.

Vad hoppas du ligger under granen då?

– Ännu mer kärlek i livet. Och att alla ska må bra. Jag behöver inte ha några ting egentligen.

Blir det fler jullåtar från dig i framtiden?

– I dag säger jag nej. Men man ska ju aldrig säga aldrig. Det har jag ju lärt mig.

Kultur och nöje

Tim Bergling-stiftelsen samarbetar med Bris

Tim 'Avicii' Bergling. Arkivbild.
Foto: Amy Sussman/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

"For a better day". Det är titeln på ett nytt initiativ med syfte att främja barn och ungas psykiska hälsa och minska antalet självmord. Bakom kampanjen ligger Tim Bergling Foundation – den stiftelse som arbetar för att motverka självmord och psykisk ohälsa och som startades efter artisten Aviciis död 2018 – tillsammans med Bris, Mind och Suicide Zero.

Namnet på kampanjen är densamma som en av Aviciis låtar.

"Tims låt 'For a better day' tycker vi väl symboliserar tanken och avsikten med vår kampanj – barn och ungdomars önskemål och drömmar om en bra morgondag", säger Aviciis far Klas Bergling i ett pressmeddelande.

Kampanjen startar på Youtube vid midnatt natten till lördag och pågår i ett dygn. Under den tiden får unga möjligheten att direkt dela med sig av erfarenheter, tankar, idéer och förslag. En handlingsplan med alla svar kommer att presenteras för regeringen senare i vår. Kampanjen kommer även att ligga kvar permanent på hemsidan forabetterday.se, där den som önskar kan skriva anonymt.

Kultur och nöje

Ny spelstudio öppnar i Stockholm

Avalanche studios, ett av Sveriges största spelföretag, får konkurrens. Arkivbild.
Foto: Janerik Henriksson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Christofer Sundberg, en av grundarna bakom Avalanche Studios och en av skaparna av spelserien "Just cause", öppnar en ny spelstudio i Stockholm, Liquid Swords.

Sundberg avslöjade nyligen nyheten på Facebook, efter att ha tagit en paus från spelbranschen sedan Avalanche köptes upp av Nordisk Film (numera Nordisk Games).

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Kultur och nöje

Nadja Holm årets vinnare av "Idol"

Det blev Nadja Holm som tog hem årets 'Idol'-final.
Foto: Stina Stjernkvist / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Nadja Holm vann årets coronapräglade säsong av “Idol” – men har blandade känslor efter finalen.
– Det är så klart kul, men det känns konstigt att det här är över, säger hon till TT.
PREMIUM

23-åringen från Piteå sjöng under kvällen Beyoncés och Kendrick Lamars “Freedom” och Loren Allreds “Never enough” från filmen “The greatest showman”. Liksom Paulina Pancenkov uppträdde hon även med vinnarlåten “(Better get) Used to me”, skriven av jurymedlemmen Alexander Kronlund.

Själv säger Nadja Holm att hon har blandade känslor efter segern.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Nadja Holm vinner “Idol”

Årets 'Idol'-vinnare Nadja Holm.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Förhandsfavoriten höll för trycket. Nadja Holm vann årets coronapräglade säsong av “Idol”.
PREMIUM

Ett vanligt år hade Nadja Holm fått sjunga vinnarlåten inför en publik på tusentals personer i Globen i Stockholm. Men på grund av coronapandemin genomfördes finalen utan publik i den vanliga “Idol”-studion i Spånga.

23-åringen från Piteå sjöng under kvällen Beyoncés och Kendrick Lamars “Freedom” och Loren Allreds “Never enough” från filmen “The greatest showman”. Liksom Paulina Pancenkov uppträdde hon även med vinnarlåten “(Better get) Used to me”, skriven av jurymedlemmen Alexander Kronlund.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Gina Dirawi får Pingvinpriset

Komikern, programledaren och skådespelaren Gina Dirawi får årets Pingvinpris. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Komikern, programledaren och skådespelaren Gina Dirawi får årets Pingvinpris av jämställdhetsbyrån Klara K.
Även professor Anna Wahl, journalisten och författaren Matilda Voss Gustavsson och vd:n för Microsoft Sverige Hélène Barnekow prisas.
PREMIUM

Gina Dirawi har under sin karriär bland annat arbetat som programledare, låtskrivare, komiker och författare. Hon fick sitt stora genombrott 2012 då hon ledde Melodifestivalen, vilket upprepades 2013 och 2016. Dirawi har också varit julvärd i SVT – och 2020 debuterade hon som författare med romanen "Paradiset ligger under mammas fötter".

Gina Dirawi har under senare år offentligt berättat om hur hon drabbats av stora mängder näthat under sin karriär, framför allt under julvärdskapet i SVT 2015.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL