Sport

Mrazova het i Brynäs femetta

Katerina Mrazova. Arkivbild.
Foto: Christine Olsson/TT
Sport
Sport
PREMIUM

Brynäs tar in på Luleå i toppen av SDHL-ishockeyn. Katerina Mrazova gjorde två mål och en assist när Brynäs vann på bortaplan över Djurgården med 5–1.

Den tjeckiska poängsprutan, tvåa i SDHL:s poängliga, spelade fram till Patricia Marshalls ledningsmål och satte sedan själv 2–0 och slutresultatet 5–1. Mrazova har gjort 15 mål och 35 poäng på 17 matcher.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

”Kalle” Ringhov blir P19-tränare

Kalle Ringhov blir kvar i Torns IF men kommer i fortsättningen att arbeta med klubbens ungdomsverksamhet.
Foto: Lola Nilsson
Sport
fotboll Richard ”Kalle” Ringhov stannar kvar i Torns IF, men byter rollen som A-tränare mot att ingå i tränarstaben för P19-truppen.

Nyligen blev det klart att Richard Ringhov slutar som tränare för A-laget efter en elva år lång succésaga i Torns IF. Men Ringhov blir alltså kvar i föreningen, nu i P19-verksamheten som utvecklats starkt. Flera spelare från P19 har rotationstränat med A-laget och ett par har lyfts upp permanent.

– Torns IF har ju de senaste åren fått ordentlig fart på ungdomslagen och det visar man genom fortsatt satsning att man tänker förbättra ytterligare. Ser väldigt mycket fram emot detta uppdrag, säger Kalle Ringhov till Torns hemsida.

– Mitt uppdrag i P19 blir att bidra med erfarenhet till de unga ambitiösa tränarna som är där, men också ha inriktning på att förbereda unga spelare på vad som krävs för att spela seniorfotboll, säger Kalle Ringhov.

Torns ungdomsansvarige Hampus Danielsson är mycket nöjd med att ha lösningen på plats:

– Torns IF ska vara det naturliga steget för ungdomsspelare i regionen som har en ambition att spela seniorfotboll på hög nivå. Med Kalle på plats fortsätter vi och utökar vår satsning på att ge spelarna bästa möjliga förutsättningar att utvecklas. Samtidigt kommer vi jobba vidare med det som redan fungerat bra, kommenterar ungdomsansvarig Hampus Danielsson.

Sport

Landslagsstjärnan tränare i NHL-lag

Kendall Coyne Schofield under NHL:s skicklighetstävling under Allstar-helgen 2019.
Foto: Ben Margot/AP/TT
Sport
Sport

Kendall Coyne Schofield bröt ny mark när hon som första kvinna fick vara med i NHL:s skicklighetstävling under All star-helgen 2019.

Nu tar den amerikanska landslagsstjärnan ytterligare ett steg in i männens värld och blir tränare i ett NHL-lag, som utvecklingstränare för Chicago Blackhawks.

– Jag kanske blir spelarnas första kvinnliga tränare, men jag ser det inte som någon stor grej. Jag vill tro att de ska se mig som någon som ska hjälpa dem att nå nästa nivå, att nå deras NHL-dröm, och jag ska göra allt för att göra dem redo att göra det, säger hon till NHL:s webbplats.

28-åringen fortsätter även sin egen hockeykarriär.

– Jag ska fortsätta att spela i landslaget med OS i Peking 2022 som mål, säger hon.

Ingela Ahlberg/TT

Sport

Säsongsavslut för Jägersro galopp

Galopptränare
Foto: Stefan Olsson
Sport
Galopp Bolivar Roads kan vara något alldeles extra. Tvååringen debuterar i onsdagens säsongsavslutning på Jägersro Galopp och visst ser det på förhand ut att vara en vinnare.

– Han har visat väldigt mycket talang, säger också tränaren Francisco Castro.

Bolivar Roads är en halvbror till stjärnan Hurricane Red och köptes på auktion för 80 000 euro. Nu möter han överkomligt motstånd och vi tror att han bara vinner.

Det som möjligen talar emot honom är att han möter ett par konkurrenter som hunnit göra några starter.

En av dessa är Cibelle som gör karriärens fjärde start.

– Jag tycker att min häst var riktigt bra mot tufft motstånd senast (No Short Cuts vann) och var trea till 100 meter från mål. Hon har rutin och det kan vara viktigt, tror tränaren Jan–Erik Pettersson.

Filia Kalejs kan vara ett annat förslag till singelstreck på V4–spelet. Hon var bra i debuten för Dina Danekilde och minst lika bra som femma senast över hetsiga 1000 meter. Vi tror att 1200 meter passar bättre.

På V5–spelet var vi länge inne på att låsa den tredje avdelningen på två hästar – Black Power och Khatun, men det är lite fegt och vi tar ställning för Black Power som vi tror leder varje meter av loppet.

– Klart att jag tror på bra chans, bekräftar också tränaren Bodil Hallencreutz.

Fyra streck i guldhandicapen där Stormy Ocean får tipset, men där vi har respekt för Sea Lieutenant som inte riktigt varit med från start i de senaste loppen. Inte heller Couples eller Plantstepsdream är chanslös.

Fem hästar i avslutningen och där tycker vi att Lazom al Khalediah har en bra uppgift. Debuterade för Maria Hagman–Eriksson med en tredjeplats, ska vara förbättrad med den genomköraren och då är det väldigt passande med bara fyra motståndare och kanske lite tuffa förhållanden.

Start, onsdag klockan 12.20. Här är tipsen:

Lopp 1: 4 Xcalibur, 2 Silver Dash, 7 Miss Chocolate, outs: 5 Hotcake.

Lopp 2: 7 Bolivar Roads, 8 Cibelle, 1 Bobcat, outs: 4 Marshi.

Lopp 3: 8 Tindalltrendeagle, 10 Heman Cross, 5 Cece Adorable, outs: 11 Suo Gan.

Lopp 4: 6 Filia Kalejs, 3 Grey Ascension, 2 Lucy in the Sky, outs: 5 Martin.

Lopp 5: 1 Black Power, 5 Khatun, 2 Supremacy Quick, outs: 6 Lady Jane.

Lopp 6: 4 Stormy Ocean, 2 Sea Lieutenant, 1 Couples, outs: 5 Plantstepsdream.

Lopp 7: 2 Lazom al Khalediah, 4 Mahany de Piboul, 5 Toutatix, outs: 1 Eastway.

V4–systemet:

Avd 1: 2 Silver Dash, 4 Xcalibur, 7 Miss Chocolate (5 Hotcake, 6 Widex).

Avd 2: 7 Bolivar Roads (8 Cibelle, 1 Bobcat).

Avd 3: 1 Ko Zinzun, 2 Kissnfly, 4 Amazing Halo, 5 Cece Adorable, 6 Bearfoot, 7 Half Ming, 8 Tindalltrendeagle, 9 Jesse the Body, 10 Heman Cross, 11 Suo Gan (3 Clair de Lune, 8).

Avd 4: 1 Four Dragons, 2 Lucy in the Sky, 3 Grey Ascension, 4 Giant Sally, 5 Martin, 6 Filia Kalejs, 7 Claes, 8 Isla Bonita (6,3).

Storlek: 240 rader

V5–systemet:

Avd 1: 1 Ko Zinzun, 2 Kissnfly, 4 Amazing Halo, 5 Cece Adorable, 6 Bearfoot, 7 Half Ming, 8 Tindalltrendeagle, 9 Jesse the Body, 10 Heman Cross, 11 Suo Gan (3 Clair de Lune, 8).

Avd 2: 1 Four Dragons, 2 Lucy in the Sky, 3 Grey Ascension, 4 Giant Sally, 5 Martin, 6 Filia Kalejs, 7 Claes, 8 Isla Bonita (6,3).

Avd 3: 1 Black Power (5 Khatun, 2 Supremacy Quick).

Avd 4: 1 Couples, 2 Sea Lieutenant, 4 Stormy Ocean, 5 Plantstepsdream (3 Camaluna, 4).

Avd 5: 2 Lazom al Khalediah (4 Mahany de Piboul, 5 Toutatix).

Storlek: 320 rader

LD–systemet

LD–1: 5,8,10,11.

LD–2: 6.

Storlek: 4 kombinationer.

Sport

Seger rasar mot Uefa: "Det är helt befängt"

Caroline Seger vill se ekonomiskt stöd från Uefa – precis som herrlagen får. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
Sport Rosengård behöver chartra ett plan för bortamatchen mot georgiska Lantjchuti i Champions League.
Till skillnad från herrlagen kan Malmöklubben inte räkna med ekonomiskt stöd från Uefa.
– Helt befängt, säger Caroline Seger till Sydsvenskan.

Rosengård lottades mot Lantjchuti i första omgången i Champions League-slutspelet och börjar på bortaplan den 9 eller 10 december.

UD:s avrådan från resor till Georgien gäller fram till 31 januari. Därför är neutral plan ett alternativ och platserna som erbjuds är enligt sportchefen Therese Sjögran i Grekland, Cypern och Polen.

Men oavsett var matchen spelas kommer Rosengård att behöva flyga dit.

På herrsidan är chartrade plan till spelplatsen ett krav i Champions League under coronapandemin, där Europeiska fotbollsförbundet (Uefa) också erbjuder ekonomiskt stöd för att boka sådana flyg.

Enligt Sydsvenskan finns det kravet inte på damsidan, utan där handlar det i stället om en "rekommendation" att chartra ett plan.

– Det är helt befängt att att Uefa inte ger samma stöd till dam- och herrklubbarna så att vi kan ta oss dit på ett smidigt sätt. Otroligt typiskt, säger lagkaptenen Caroline Seger till Sydsvenskan.

– Champions League är ju en speciellt turnering, och vi vill gärna ha de bästa förutsättningarna för att lyckas. Förutsättningar vi inte får nu. Det är inte kul varken för oss eller alla andra, säger Seger.

Enligt tidningen kommer klubben att söka stöd från Uefa ändå.

"Stökigt"

Rosengårds sportchef Therese Sjögran hade lika många frågor som svar strax efter lottningen.

– Det känns stökigt, utan att veta något ännu. Förbundet (Svenska fotbollförbundet) är i kontakt med länderna som vi kunde få i lottningen och det finns neutrala platser att spela på, säger Sjögran till TT.

Var matchen spelas är ännu oklart.

"Enda alternativet"

I Sverige är elitidrottare undantagna från inreseförbudet, som finns för att stoppa spridningen av covid-19, sedan mitten av november.

TT: Vad tycker du vore bäst, med tanke på avrådan?

– Just nu vet jag inte. I normala fall skulle jag tycka det vore jättehäftigt att spela i Georgien. Men som det är nu med restriktionerna är kanske neutral plan det enda alternativet, säger Therese Sjögran.

Returen i Malmö spelas 15 eller 16 december.

Patrik Dokk/TT

Sport

Zlatan upprörd: "Tjänar pengar på mitt namn"

Zlatan Ibrahimovic är upprörd över att han används i tv-spelet Fifa utan att ersättas för det.
Foto: Spada/AP/TT
Sport
Sport Zlatan Ibrahimovic är upprörd över att hans namn och profil används i tv-spelet Fifa utan att han ersätts för det.
"Vem gav Fifa EA Sport tillåtelse att använda mitt namn och ansikte?", skriver han på Twitter.

Ibrahimovic har funnits med i tv-spelet Fifa under hela sin långa och framgångsrika fotbollskarriär.

Nu ifrågasätter han att tv-spelsbolaget EA Sports använder hans namn och profil utan ersättning och tänker utreda saken.

"Vem gav FIFA EA Sport tillåtelse att använda mitt namn och ansikte? Fifpro? Jag visste inte om att jag var medlem där och om jag nu var det har någon satt mig där, utan min vetskap, genom någon konstig manöver. Och givetvis har jag aldrig tillåtit Fifa eller Fifpro att tjäna pengar på mig. Någon tjänar pengar på mitt namn och ansikte utan någon överenskommelse under alla år. Dags att utreda", skriver Ibrahimovic på Twitter.

Fifpro är fotbollsproffsens organisation. I ett uttalande, som TT tagit del av, skriver EA Sports att man jobbar med ett antal ligor, lag och individuella talanger och att en partner är Fifpro. EA Sports skriver att Fifpro är med och förhandlar fram fördelaktiga avtal för spelarna och deras organisationer.

Enligt Aftonbladet skrev även tv-spelsbolaget avtal med Milan i somras inför lanseringen av den senaste upplagan av fotbollsspelet, Fifa 21.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Sport

FC Rosengård lottades mot lag från Georgien

Sportchefen Therese Sjögran och tränaren Jonas Eidevall har en hel del att stå i inför Champions League-kvalet mot georgiska Lantjchuti.
Foto: Johan Nilsson/TT
Sport
fotboll FC Rosengård fick sportsligt sett en drömlottning i kvalet till Champions League: Lantjchuti från Georgien. Men sett till covid-19 ställer lotten till en del bekymmer.

– Sportsligt sett är det en bra lottning. Logistiskt känns det ganska stökigt. Än så länge vet vi inte vad som gäller, berättar FC Rosengårds sportchef Therese Sjögran.

Den 9 eller 10 december ska FC Rosengård möta Lantjchuti på bortaplan. Eller möjligen på en neutral plan.

UD avråder från icke nödvändiga resor till Georgien och på hemsidan står det att inresande måste uppvisa negativt PCR-test som är högst 72 timmar gammalt och att det efter ankomst krävs åtta dagars självisolering.

– Jag har suttit i möte och därför har jag inte hunnit kolla upp allting ännu, men det är möjligt att matchen kan komma att spelas på neutral plan i ett av de länder som Uefa godkänt, som Grekland, Cypern eller Polen. Vi får gilla läget helt enkelt.

Inreseförbud

Om Lantjchuti får komma till Sverige är inte heller solklart. Det ligger ett inreseförbud för resande från Georgien, men samtidigt finns det ett beslut om undantag för elitidrottare.

– Det är mycket som är oklart just nu. Vi får väl se. Hur vi ska ta oss till Georgien om det blir match där vet vi inte heller riktigt ännu, vi har skickat frågan till vår resebyrå, förklarar Therese Sjögran.

När det gäller den sportsliga delen är Lantjchuti en vit fläck på Sjögrans fotbollskarta:

– Jag har ingen koll på dem alls sedan tidigare, så vi får helt enkelt scouta dem från grunden.

Imo till Piteå

Läget i truppen är oförändrat sedan slutet av damallsvenskan, med undantag för att Anam Imo lämnat klubben.

Den talangfulla forwarden har i stället skrivit på för allsvenska konkurrenten Piteå.

– Vi visste att det fanns intresse och det blev klart för några dagar sedan. Det kommer att bli bra för henne, hon behöver mer speltid, säger Therese Sjögran.

Fotnot: För Kopparbergs/Göteborgs FC blev det en betydligt tuffare lottning sportsligt sett. Svenska mästarlaget ställs mot engelska Manchester City.

Sport

Smittan kvar i Rögle – skjuter upp ny match

Rögle tvingas skjuta upp ytterligare en match på grund av smittspridningen i truppen. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Smittspridningen i Rögle stoppar klubben från ytterligare en match i SHL-hockeyn. Under dagen togs beslutet att skjuta torsdagens match mot Djurgården på framtiden.

I förra veckan tvingades Rögle skjuta upp samtliga tre matcher på grund av smitta i truppen.

I går kunde en del av truppen återsamlas, men än så länge är klubben inte redo för matcher.

Mötet med Djurgården väntar på nytt speldatum. Klart är att de uppskjutna matcherna mot Färjestad och Skånederbyt mot Malmö spelas spelas den 15 och den 17 december.

Sport

Smittan kvar i Rögle – skjuter upp ny match

Rögle tvingas skjuta upp ytterligare en match på grund av smittspridningen i truppen. Arkivbild.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Sport
Sport

Smittspridningen i Rögle stoppar klubben från ytterligare en match i SHL-hockeyn. Under dagen togs beslutet att skjuta torsdagens match mot Djurgården på framtiden.

I förra veckan tvingades Rögle skjuta upp samtliga tre matcher på grund av smitta i truppen.

I går kunde en del av truppen återsamlas, men än så länge är klubben inte redo för matcher.

Mötet med Djurgården väntar på nytt speldatum. Klart är att de uppskjutna matcherna mot Färjestad och Skånederbyt mot Malmö spelas spelas den 15 och den 17 december.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL