Sport

Ineffektivt Redhawks kammade noll igen

Christoffer Forsberg i Malmö Redhawks
Foto: Andreas Hillergren/TT/arkiv
Sport
Malmö
Ishockey Jumbon Malmö Redhawks satte inte chanserna och tvingades inkassera sitt femte raka nederlag i SHL efter 1-4 borta mot IK Oskarshamn.

– Klart vi hade velat ha någon skarpskytt, konstaterade besvikne tränaren Joakim Fagervall i C Mores direktsändning från mötet i Be-Ge Hockey Center.

– Vi får inte betalt, eller, man tar betalt och det gjorde vi inte i dag.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Uppgifter: NHL planerar säsongsstart i januari

NHL planerar att inleda säsongen 2020/2021 i januari. Arkivbild.
Foto: Jason Franson/AP/TT
Sport
Sport

Den transatlantiska hockeyligan NHL planerar att börja sin säsong i mitten av januari, enligt rapporter till kanadensiska tv-kanalen TSN.

TSN rapporterar även att ligans grundsäsong kan komma att minska sett till antalet matcher. Alternativ med 52 eller 58 matcher diskuteras.

Senast förra veckan gick NHL:s ligachef Gary Bettman ut och sade att nästkommande säsong kommer att bli annorlunda.

– Hur vi lägger upp säsongen beror mycket på vad de medicinska experterna säger, sade Bettman till Sports Business Journal.

Men en så kallad bubbla, som man använde sig av i slutspelet, planerar inte ligan för. Däremot kan det att bli en helkanadensisk division för att minimera resandet över gränserna, enligt TSNs uppgifter.

Sport

Fair Play kvar i serieledning

Christian Sigsgaard och Filip Bergevi.
Foto: Senad Honic
Sport
tennis

Fair Play TK:s herrlag besegrade Tabergsdalens TK med 6-0 och behåller serieledningen inför sista elitserieomgången som spelas på tisdag.

– Stabil insats av hela laget. Nu börjar serien lida mot sitt slut och det är skönt att ha avgörandet i egna händer. Nu laddar vi inför sista matchen i grundserien mot Lidingö, seriens enda obesegrade lag, säger Fair Play-coachen David Ekerot.

Fair Play vann hemmamatchen mot Tabergsdalen utan att tappa något set. Efter två mycket stabila insatser i dubblarna utökade Christian Sigsgaard ledningen till 3-0 när han slog Joel Nyqvist i raka set. Kevin Chahoud bjöd på ett varierat spel på fjärdesingeln och säkrade segern.

– Jag började inte så bra, men sedan fick jag ordning på spelet och styrde matchen, säger Kevin Chahoud efter segern, 6-1, 6-0, mot Edvin Sköld.

Viktor Durasovic släppte tre game mot Jakob Arvidsson-Ehn på förstasingeln och Patrik Niklas-Salminen besegrade Albin Hermansson med 6-4, 6-2.

Fair Play TK-Tabergsdalens TK 6-0

S1: Viktor Durasovic-Jakob Arvidsson-Ehn 6-1, 6-2

S2: Patrik Niklas-Salminen-Albin Hermansson 6-4, 6-2

S3: Christian Sigsgaard-Joel Nyqvist 6-0, 6-0

S4: Kevin Chahoud-Edvin Sköld 6-1, 6-0

D1: Patrik Niklas-Salminen/Viktor Durasovic-Jakob Arvidsson-Ehn/Jonathan Stenberg 6-3, 6-4

D2: Filip Bergevi/Christian Sigsgaard-Albin Hermansson/Erik Nyqvist 6-1, 6-1

Sport

Johannsson lämnar – sportchefen ovetandes

Aron Johannsson lämnar Hammarby. Arkivbild.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sport
Sport I en intervju med Expressen berättade Hammarbyspelaren Aron Johannsson att han lämnar klubben. Något som sportchefen Jesper Jansson inte kände till.
– Där ser man - man kan ju säga det istället för att gå via media, säger Jansson till Fotbollskanalen.

Under fredagen berättade amerikanen Aron Johannsson i en intervju med Expressen att han gör sin sista match i Hammarbytröjan på söndag när fotbollsallsvenskan avslutas.

– Ja, jag har låtit meddela klubben att jag kommer att lämna efter säsongen. Jag har väl inte hört speciellt mycket från klubben efter det. Men det jag kan säga är att jag haft en fantastisk tid här, har trivts väldigt bra med alla personer runtomkring laget och i laget och även min familj har trivts i Stockholm, säger Johannsson, som har ett kontrakt till 2022 med "Bajen", till tidningen.

Men hans besked verkar inte ha nått klubbens sportchef Jesper Jansson.

– Jaha, där ser man. Det är inget han har berättat direkt, men vi hade en ömsesidig option beroende på vad han och vi önskade. Det var därför vi byggde kontraktet på det sättet, säger Jansson till Fotbollskanalen.

Jansson hade istället planerat en diskussion med Johannsson som just nu är klubbens bäste målskytt med sina tolv mål.

– Vi kom överens om att vi skulle sätta oss ned efter säsongen, men då kan man ju säga det istället för att gå i media. Vi var medvetna om att kontraktet var ömsesidigt. Vi hade inte tagit några beslut än om hur fortsättningen skulle bli, säger Jansson.

Hammarby möter Örebro borta på söndag.

Sport

Nu har Maradona fått sin arena

Numera spelar Napoli sina matcher på Stadio Diego Armando Maradona.
Foto: Alessandro Garofalo
Sport
Sport Redan samma dag som Diego Maradona dog lyftes frågan om att döpa om arenan efter klubbikonen av både Neapels myndigheter och stadens fotbollsklubb Napoli.
Nu är namnbytet genomfört och Napoli kommer från och med idag att spela sina hemmamatcher på Stadio Diego Armando Maradona.

Hela stadens styre var överens om att skriva under beslutet, skriver de i ett uttalande.

"Han var den bästa fotbollsspelaren genom alla tider. Med sin oändliga talang och magi ärade han Napoli i sju år" skriver man i ett uttalande.

Maradona, som avled i förra veckan efter att ha drabbats av hjärtstillestånd, ledde klubben till dess hittills enda ligatitlar, 1987 och 1990.

– Diego är oförglömlig och odödlig med sina gärningar, sade Neapels borgmästare Luigi De Magistris tidigare om stadens hjälte.

Första matchen att spelas på Stadio Diego Armando Maradona är Europa Leaguematchen mot Alexander Isaks Real Sociedad den 10 december.

Men alla är inte nöjda med det nya namnet. Enligt lokaltidningen Il Mattino har en grupp präster tidigare i veckan skrivit till Neapels ärkebiskop Crescenzio Sepe och bett honom stå upp mot namnbytet. Arenans tidigare namn, Stadio San Paolo, döptes efter aposteln Paulus.

"Stadio San Paolo bör vara döpt efter helgonet som gav oss Jesus" skriver prästerna.

"Det skulle vara okej att döpa arenan till San Paolo-Maradona. Det hade varit en bra kompromiss mellan vår tro och att hylla mästaren."

Sport

Stjärnan får tävla trots norsk coronamiss

Aleksander Aamodt Kildes världscuphelg var i fara. Arkivbild.
Foto: Erik Johansen/NTB/TT
Sport
Sport Norska alpinstjärnan Aleksander Aamodt Kilde hade inte med sig ett negativt coronatest till helgens världscup i Italien. Något som satte hela hans tävlingshelg i fara. Men det norska skidförbundet meddelar nu att Kilde får tävla.

På fredagskvällen kom ett glädjande besked för norska storslalomstjärnan Aleksander Aamodt Kilde. Efter att ha sett ut att missa helgens världscuptävlingar på grund av en coronamiss från förbundet har han nu fått grönt ljus.

– Vi har fått besked från Italien om att allt är i sin ordning, säger den norska alpinchefen Claus Ryste till NRK.

För att få tävla i helgens alpina världscup i Santa Caterina, Italien, behöver åkarna visa upp ett negativt coronatest. För Aleksander Aamodt Kilde, som smittades av viruset i oktober, har det tidigare räckt att hänvisa just till att han redan varit sjuk i corona.

Men i Lombardiet, där Santa Caterina ligger, gäller andra regler. Vilket det norska skidförbundet missat helt.

– Det här är en miss från vår sida. De italienska myndigheterna hade andra krav och vi upptäckte inte det tillräckligt tidigt, därför har Kilde inte kunnat få ackreditering till tävlingen, sade Claus Ryste till NRK tidigare.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Allakando

Läxhjälp och mattehjälp hjälper att lyfta svenska skolresultat

Allakando Svenska elever är bland de bästa i Europa på engelska, men de har betydligt svårare med matematiken. Det finns många elever som är i behov av extraundervisning för att kunna få godkänt i matematik - eller för att bli riktigt duktig i ämnet. Många elever har ett stort behov av mattehjälp – något som läxhjälpsföretaget Allakando hjälper till med. Fungerar det? I skrivande stund har 9 av 10 elever som tar del av deras läxhjälp höjt betygen.

Kunskapsresultaten i svensk skola har länge varit en viktig fråga på den politiska dagordningen. Sedan 1990-talet har svenska elevers resultat i internationella kunskapsmätningar fallit, även om vi på senare år har sett att resultaten gått upp något. En sak är dock säker – de svenska eleverna har svårt med matematiken.

Nästan 20 procent av de svenska eleverna kan bara förstå mycket grundläggande matematik, såsom enkla algoritmer, formler och procedurer, visade den senaste PISA-mätningen. PISA-mätningen visade att Sverige idag har en lägre andel högpresterande elever i matematik, jämfört med PISA-mätningen år 2003.

Experter oroliga för att svenska elever inte lyckas ännu bättre

Det är oroande att svenska elever inte lyckas bättre med matematiken. Matematiken är en grundförutsättning för logiskt tänkande och slutledningsförmåga och behövs i alla yrken. En vanlig missuppfattning är också att matematik är bara något som läses på högskoleförberedande program – även de som läser yrkesprogram på gymnasiet läser också minst en kurs i matematik.

På samhällsnivå är det därför viktigt att alla elever förbättrar sina kunskaper och resultat i matematik. Inte minst på grund av att vi har en arbetsmarknad idag med ett stort behov av exempelvis programmerare och personer med grundläggande kunskap i programmering, vilket i sin tur förutsätter att man behärskar matematikens grunder.

Läxhjälp som leder till höjda mattebetyg

Det finns dock goda exempel på insatser som leder till höjda mattebetyg. En sådan insats är företaget Allakandos läxhjälp. Allakando har erbjudit studiehjälp i hemmet såväl i hela Sverige sedan 2007, såväl som läxhjälp online i alla ämnen. Bolagets välrenommerade pedagogiska modell har hjälpt många elever att lyckas med sin matematik – 9 av 10 av eleverna som får läxhjäp med en mattelärare från Allakando lyckas höja sitt betyg.

Det är inte bara positivt för elevernas möjligheter att studera vidare – utan ger också en enorm skjuts för elevernas självförtroende. Matematik kan kännas svårt, men när man får det förklarat för sig på ett tydligt sätt och förstår hur man ska gå tillväga för att ta sig an uppgifterna, så är det enormt positivt för elevernas självbild.

Duktiga matteläre – nyckeln till varför Allakandos läxhjälp är så framgångsrik

Kärnan i Allakandos pedagogiska modell är att erbjuda högkvalitativ mattehjälp. Med högkvalitativ menas att den som lär ut ska ha goda ämneskunskaper, samt en bra förmåga att lära ut det som kan uppfattas som svårt inom matematiken. Därför är det mycket studenter som gör skillnad genom Allakandos mattehjälp.

Just nu populärt med läxhjälp online i matematik

En allt mer populär tjänst nu när många skolor har distansundervisning är deras skräddarsydda mattehjälp online. Tack vare den kan elever få topphjälp oavsett var de bor i Sverige. Exempelvis finns det många ingenjörsstudenter från Chalmers, Lunds Tekniska Högskola och KTH som som undervisar elever i matematik från sydligaste Skåne till nordligaste Norrland. Då det är personer som har stor förståelse för matematiken och som vet vad som krävs för att kunna göra matematiken begriplig. Ingenjörsstudenter, och andra studenter med god kunskap i matematik, är därmed tillgängliga för att ge läxhjälp till alla elever i Sverige.

En mattelärare på Allakando kommer inte bara hjälpa eleven att klara nästa prov – utan kommer också hjälpa eleven att klara framtida studier och ett framtida yrkesliv. Mattehjälp är viktigt för många elever, här kan du som ingenjörsstudent göra skillnad. På riktigt.

Sport

Världsmästaren stängs av fyra år för dopning

Marina Arzamasova när hon tog sitt VM-guld 2015. Arkivbild.
Foto: David J. Phillip/AP/TT
Sport
Sport

Den belarusiska 800-meterslöparen Marina Arzamasova stängs av i fyra år för dopingbrott, det skriver sajten Inside the games.

I juli 2019 testade världsmästaren från VM i Peking 2015 positivt för LGD-4033, en substans som är förbjuden enligt den internationella antidopningsbyrån Wada.

I augusti 2019 stängdes Arzamasova av tillfälligt i ett år. Nu meddelar organisationen AIU (Athletics Integrity Unit), grundad av det Internationella friidrottsförbundet för att bekämpa dopning, att 32-åriga Arzamasova stängs av fyra år.

Arzamasova menar att substansen av misstag funnits i ett kosttillskott hon tagit. Men AIU:s kommitté trodde inte på hennes förklaring och menade att det inte gick att fastställa att hon inte tagit LGD-4033 avsiktligt.

Marina Arzamasova kan överklaga domen till idrottens skiljedomstol CAS.

Sport

Efter kraschen: "Tänkte bara på mina barn"

Haas-föraren Romain Grosjean kraschade otäckt i förra helgens race i Bahrain. Arkivbild.
Foto: Hamad Mohammed/AP/TT
Sport
Sport Förra helgen inträffade den allvarligaste kraschen på väldigt länge i Formel 1. Nu berättar Romain Grosjean om olyckan som kunde kostat honom livet.
– Jag tänkte: "Nu dör jag, vilken del av mig brinner upp först?", säger Grosjean.

Förra söndagens Formel 1-lopp i Bahrain inleddes med en otäck olycka. Fransmannen Romain Grosjean frontalkrockade rakt in i en skyddsbarriär, och bilen tog eld. I en intervju med brittiska Sky Sports berättar han vad som gick igenom huvudet vid kraschen.

– Jag tänkte bara på mina barn, och sade till mig själv: "Jag får inte dö idag", säger Grosjean till Sky Sports.

Bilen delades i två delar, och bränsletanken tog eld. Dramatiska tv-bilder visade hur Grosjean tog sig ur bilen i lågorna.

– Jag kom inte ur bilen först, och satt bara och tänkte: "Nu dör jag, vilken del av mig brinner upp först?", säger Grosjean.

Fransmannen klarade sig utan några livshotande skador. Han fick dock svåra brännskador, på bland annat händerna.

– När jag hävde mig upp ur bilen såg jag hur mina handskar började smälta. Smärtan var enorm.

Grosjean kommer inte tävla i helgen, då tävlingarna fortsätter i Bahrain.

Sport

Efter kraschen: "Tänkte bara på mina barn"

Haas-föraren Romain Grosjean kraschade otäckt i förra helgens race i Bahrain. Arkivbild.
Foto: Hamad Mohammed/AP/TT
Sport
Sport Förra helgen inträffade den allvarligaste kraschen på väldigt länge i Formel 1. Nu berättar Romain Grosjean om olyckan som kunde kostat honom livet.
– Jag tänkte: "Nu dör jag, vilken del av mig brinner upp först?", säger Grosjean.

Förra söndagens Formel 1-lopp i Bahrain inleddes med en otäck olycka. Fransmannen Romain Grosjean frontalkrockade rakt in i en skyddsbarriär, och bilen tog eld. I en intervju med brittiska Sky Sports berättar han vad som gick igenom huvudet vid kraschen.

– Jag tänkte bara på mina barn, och sade till mig själv: "Jag får inte dö idag", säger Grosjean till Sky Sports.

Bilen delades i två delar, och bränsletanken tog eld. Dramatiska tv-bilder visade hur Grosjean tog sig ur bilen i lågorna.

– Jag kom inte ur bilen först, och satt bara och tänkte: "Nu dör jag, vilken del av mig brinner upp först?", säger Grosjean.

Fransmannen klarade sig utan några livshotande skador. Han fick dock svåra brännskador, på bland annat händerna.

– När jag hävde mig upp ur bilen såg jag hur mina handskar började smälta. Smärtan var enorm.

Grosjean kommer inte tävla i helgen, då tävlingarna fortsätter i Bahrain.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL