Det är alltid en lycka att läsa en ny bok av Tove Alsterdal. Hon har hittills skrivit fem fristående kriminalromaner som alla har koppling till olika aktuella eller historisk fängslande händelser och ämnen och tar med läsarna till olika miljöer. Förra årets Blindtunnel utspelades till exempel på en vingård i det område i Tjeckien som en gång kallades Sudentenland och grävde i fruktansvärda upptäckter i både själva huset och europeisk 1900-talshistoria.
Med Rotvälta (Lind & co) inleder Alsterdal för första gången en serie.
Miljön är Ångermanland, trakten kring Kramfors och Ådalen och huvudperson polisen Eira Sjödin som precis återvänt till sin uppväxttrakt från Stockholm för att ta hand om sin dementa mamma.
I klassisk återvändardeckar-stil tvingar sedan ett brott i nutid Eira till konfrontation med sin uppväxt, familjehistoria och gamla brott. I nutid hittas nämligen en äldre man mördad med jaktkniv i sitt hem. Den som hittar honom är sonen Olof som i sin ungdom - och Eiras barndom - ansågs skyldig till mord på en ung kvinna vars kropp aldrig hittades.
Eira blir en del av mordutredningen i nutid och så småningom kommer den otäckt nära henne själv.
Ovanligt slut för genren
Grundstommen i Rotvälta har använts i många deckare men Alsterdal hanterar den med fin känsla för Ångermanlandsmiljöerna - både glesbygden och småsamhällena - och för människorna där och alla komplicerade och infekterade relationer dem emellan.
Inte minst handlar det om rykten och skvaller och hur bilden av en människa kan cementeras på grund av en enda handling. Här finns också intressanta paralleller till rättsskandalen kring de två unga bröderna som misstänktes ha mördat Kevin Hjalmarsson och intresseväckande kopplingar till Ådalens blodiga historia.
Dessutom bjuder Rotvälta på ett för genren ovanligt slut och själv vill jag bara ha mer av Eira och hennes Ångermanland så fort som möjligt.
Även den Malmöbosatta deckarförfattaren och expolisen Anna Karolina, inleder med Försvararen (Bokfabriken) en helt ny serie.
Anna Karolina debuterade som deckarförfattare med Stöld av babian (2014). Det var den första delen i hennes tre böcker långa serie om Stockholmspolisen Amanda Paller. Efter det har hon skrivit två böcker tillsammans med Mons Kallentoft i hans Herkulesserie och även den fristående thrillern Sjusiffrigt.
Spänning i högt tempo
I Försvararen lär vi känna den alkoholiserade expolisen Ebba Tapper och den viljestarka advokaten Agneta Köhler. Köhler anställer Tapper som utredare när hon får fotbollsspelaren Nicolas Moretti som klient. Nicolas Moretti anklagas för mord på sin tvillingsyster Jasmine och vet egentligen inte ens själv vad som hänt. Syskonen festade tillsammans på julafton och däckade i soffan hemma hos Jasmine. När Nicolas vaknade låg Jasmine död i hans knä med avskuren hals.
Anna Karolina skildrar här en mordutredning ur ett för deckaren motsatt perspektiv - det handlar inte om att bevisa någons skuld utan tvärtom.
Försvararen är spänning i högt tempo men det som framförallt gör att man fastnar är Ebba och Agneta - två karaktärer fyllda av överraskningar. Dessutom bjuder Försvararen, precis som Rotvälta, på ett minst sagt oväntat slut. Även här ser jag fram emot en fortsättning med stor nyfikenhet.
Terrorattentat på julmarknad
Jag har tidigare i år hyllat danska debutanten Anne Mette Hancock och hennes Likblomman. Nya Vinterland (Modernista) är ytterligare en lovande dansk debut som dessutom vann Danska kriminalakademins debutpris i år. Författare är journalistduon Kim Faber och Janni Pedersen och även här handlar det om första delen i en planerad serie.
Huvudpersoner är poliserna Martin Juncker och Signe Kristiansen. Martin Juncker är en före detta mordutredare på toppnivå som på grund av en olämplig kärlekshistoria har hamnat i onåd och nu placerats i sin gamla hemstad Sandsted för att starta upp ett lokalt poliskontor. Signe Kristiansen, som en gång hade Juncker som mentor, är i motsatta änden av karriärstegen som utredningschef på mordroteln i Köpenhamn. När ett terrorattentat med höga dödssiffror drabbar julmarknaden vid Nytorv blir det hon som får ansvaret för utredningen.
Samtidigt som Signe och hennes kollegor följer olika spår kopplade till attentatet får Martin och hans två nybörjarkollegor ett mord och ett försvinnande på sitt bord. Dessutom utreder de en våldtäkt där gärningsmännen verkar bo på flyktingförläggningen i Sandsted. Naturligtvis går de två utredningarna ihop och leder fram mot en dramatisk upplösning i snöstorm.
Tendens till fördomsfullhet
Förutom sina utredningar tampas både Martin och Signe med privata problem - Signe försöker hantera en våldtäkt hon utsatts för av en kollega och en äkta man med dålig förståelse för hennes jobb och Juncker ett krisande äktenskap och en dement far (samma tema som i Rotvälta för övrigt).
Vinterland är en riktig blandvändare och kontrasten mellan Martins arbete på lokalkontoret och Signes på högsta polisiära nivå skapar en bra dynamik. Samtidigt kan jag tycka att det redan i den här första delen lastas väl många privata problem på huvudpersonerna och att intrigtrådarna blir för många mot slutet. Det finns också en tendens till fördomsfullhet i skildringarna av de misstänka kring terrordådet och av flyktingförläggningen som skaver.
Invändningarna till trots är det här ytterligare en serie att hålla ögonen på i framtiden.
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN