Kultur och nöje

Deckarserier som ger mersmak

Författarna Tove Alsterdal, Kim Faber, Janni Pedersen och Anna Karolina.
Foto: Annika Marklund
Foto: Les Kaner
Foto: Martin Magtorn
Kultur och nöje
Deckarspalten Gunilla Wedding om tre deckare som gjort starkt intryck på henne just nu.

Det är alltid en lycka att läsa en ny bok av Tove Alsterdal. Hon har hittills skrivit fem fristående kriminalromaner som alla har koppling till olika aktuella eller historisk fängslande händelser och ämnen och tar med läsarna till olika miljöer. Förra årets Blindtunnel utspelades till exempel på en vingård i det område i Tjeckien som en gång kallades Sudentenland och grävde i fruktansvärda upptäckter i både själva huset och europeisk 1900-talshistoria.

Med Rotvälta (Lind & co) inleder Alsterdal för första gången en serie.

Tove Alsterdal är aktuell med Rotvälta.
Foto: Annika Marklund

Miljön är Ångermanland, trakten kring Kramfors och Ådalen och huvudperson polisen Eira Sjödin som precis återvänt till sin uppväxttrakt från Stockholm för att ta hand om sin dementa mamma.

I klassisk återvändardeckar-stil tvingar sedan ett brott i nutid Eira till konfrontation med sin uppväxt, familjehistoria och gamla brott. I nutid hittas nämligen en äldre man mördad med jaktkniv i sitt hem. Den som hittar honom är sonen Olof som i sin ungdom - och Eiras barndom - ansågs skyldig till mord på en ung kvinna vars kropp aldrig hittades.

Eira blir en del av mordutredningen i nutid och så småningom kommer den otäckt nära henne själv.

Ovanligt slut för genren

Grundstommen i Rotvälta har använts i många deckare men Alsterdal hanterar den med fin känsla för Ångermanlandsmiljöerna - både glesbygden och småsamhällena - och för människorna där och alla komplicerade och infekterade relationer dem emellan.

Inte minst handlar det om rykten och skvaller och hur bilden av en människa kan cementeras på grund av en enda handling. Här finns också intressanta paralleller till rättsskandalen kring de två unga bröderna som misstänktes ha mördat Kevin Hjalmarsson och intresseväckande kopplingar till Ådalens blodiga historia.

Dessutom bjuder Rotvälta på ett för genren ovanligt slut och själv vill jag bara ha mer av Eira och hennes Ångermanland så fort som möjligt.

Även den Malmöbosatta deckarförfattaren och expolisen Anna Karolina, inleder med Försvararen (Bokfabriken) en helt ny serie.

Anna Karolinas Försvararen är nu släppt.
Foto: Martin Magtorn

Anna Karolina debuterade som deckarförfattare med Stöld av babian (2014). Det var den första delen i hennes tre böcker långa serie om Stockholmspolisen Amanda Paller. Efter det har hon skrivit två böcker tillsammans med Mons Kallentoft i hans Herkulesserie och även den fristående thrillern Sjusiffrigt.

Spänning i högt tempo

I Försvararen lär vi känna den alkoholiserade expolisen Ebba Tapper och den viljestarka advokaten Agneta Köhler. Köhler anställer Tapper som utredare när hon får fotbollsspelaren Nicolas Moretti som klient. Nicolas Moretti anklagas för mord på sin tvillingsyster Jasmine och vet egentligen inte ens själv vad som hänt. Syskonen festade tillsammans på julafton och däckade i soffan hemma hos Jasmine. När Nicolas vaknade låg Jasmine död i hans knä med avskuren hals.

Anna Karolina skildrar här en mordutredning ur ett för deckaren motsatt perspektiv - det handlar inte om att bevisa någons skuld utan tvärtom.

Försvararen är spänning i högt tempo men det som framförallt gör att man fastnar är Ebba och Agneta - två karaktärer fyllda av överraskningar. Dessutom bjuder Försvararen, precis som Rotvälta, på ett minst sagt oväntat slut. Även här ser jag fram emot en fortsättning med stor nyfikenhet.

Terrorattentat på julmarknad

Jag har tidigare i år hyllat danska debutanten Anne Mette Hancock och hennes Likblomman. Nya Vinterland (Modernista) är ytterligare en lovande dansk debut som dessutom vann Danska kriminalakademins debutpris i år. Författare är journalistduon Kim Faber och Janni Pedersen och även här handlar det om första delen i en planerad serie.

Huvudpersoner är poliserna Martin Juncker och Signe Kristiansen. Martin Juncker är en före detta mordutredare på toppnivå som på grund av en olämplig kärlekshistoria har hamnat i onåd och nu placerats i sin gamla hemstad Sandsted för att starta upp ett lokalt poliskontor. Signe Kristiansen, som en gång hade Juncker som mentor, är i motsatta änden av karriärstegen som utredningschef på mordroteln i Köpenhamn. När ett terrorattentat med höga dödssiffror drabbar julmarknaden vid Nytorv blir det hon som får ansvaret för utredningen.

Kim Faber och Janni Pedersen har skrivit Vinterland.
Foto: Les Kaner

Samtidigt som Signe och hennes kollegor följer olika spår kopplade till attentatet får Martin och hans två nybörjarkollegor ett mord och ett försvinnande på sitt bord. Dessutom utreder de en våldtäkt där gärningsmännen verkar bo på flyktingförläggningen i Sandsted. Naturligtvis går de två utredningarna ihop och leder fram mot en dramatisk upplösning i snöstorm.

Tendens till fördomsfullhet

Förutom sina utredningar tampas både Martin och Signe med privata problem - Signe försöker hantera en våldtäkt hon utsatts för av en kollega och en äkta man med dålig förståelse för hennes jobb och Juncker ett krisande äktenskap och en dement far (samma tema som i Rotvälta för övrigt).

Vinterland är en riktig blandvändare och kontrasten mellan Martins arbete på lokalkontoret och Signes på högsta polisiära nivå skapar en bra dynamik. Samtidigt kan jag tycka att det redan i den här första delen lastas väl många privata problem på huvudpersonerna och att intrigtrådarna blir för många mot slutet. Det finns också en tendens till fördomsfullhet i skildringarna av de misstänka kring terrordådet och av flyktingförläggningen som skaver.

Invändningarna till trots är det här ytterligare en serie att hålla ögonen på i framtiden.

Kultur och nöje

Lars Gullin-priset till Fredrik Lindborg

Fredrik Lindborg får årets Lars Gullin-pris. Pressbild.
Foto: Krister Broberg
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Jazzsaxofonisten Fredrik Lindborg får årets Lars Gullin-pris. Lindborg har gjort personliga tolkningar av Lars Gullins musik, bland annat på skivan "A Swedish portrait". Där framför han tillsammans med bland andra Martin Sjöstedt och Daniel Fredriksson en rad av Lars Gullins melodier i nya arrangemang, varav flera är skrivna av Fredrik Lindborg själv.

Juryn framhåller att "oavsett vilket instrument han trakterar kan man notera hans fina ton, utmärkta frasering, rytmiska känsla och man kan inte annat än tjusas av hans idérika improvisationer". Juryn tycker också att "han svänger".

Lars Gullin-priset delas ut av Lars Gullin-sällskapet.

Kultur och nöje

Zlatan sjunger 70-talshit i italiensk tv

Zlatan Ibrahimovic är sidekick i den italienska upplagan av Melodifestivalen. Arkivbild.
Foto: Gregorio Borgia/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Zlatan Ibrahimovic tar ton i italiensk tv under torsdagskvällen. Då framför han en hit från 1972 av bandet Nomadi.

Ibrahimovic framför låten "Io vagabondo" tillsammans med fotbollslaget Bolognas tränare Sinisa Mihajlovic som mellanakt under torsdagens avsnitt av Sanremofestivalen – den italienska upplagan av Melodifestivalen, skriver tidningen Gazzetta.

Det faktum att den svenske fotbollsgiganten agerar programledarsidekick i Sanremofestivalen har fått många att höja på ögonbrynen. Inte minst det faktum att han samtidigt håller sitt vanliga schema med fotbollsmatcher för AC Milan och flyger totalt över 100 mil under veckan. Totalt framträder han under fem direktsända kvällar, med början i tisdags.

Zlatan Ibrahimovics insats har fått både ris och ros i italienska medier, men enligt Manuel Codignoni på tv-kanalen Rai råder övervägande positiva tongångar.

– Publiken har uppskattat Zlatan i tävlingen. De tycker att han är modig som kliver upp på scen när han aldrig gjort något liknande, säger Codignoni till P3 Musikguiden.

Kultur och nöje

Nick Cave gestaltar skogens röst

Nick Cave medverkar i samma virtuella föreställning som Esa-Pekka Salonen. Arkivbild.
Foto: Jack Plunkett/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Nick Cave medverkar i den digitala föreställningen "Dream", en strömmad föreställning baserad på Shakespeares "En midsommarnatts dröm".
PREMIUM

Nick Cave gestaltar "Skogens röst", en "främmande och mystisk gestalt som följer med publiken när den upptäcker floder, blommor och träd i en virtuell midsommarskog", skriver Pitchfork, som citerar ett pressmeddelande.

Den symfoniska musiken framförs av Philharmonia Orchestra under ledning av Esa-Pekka Salonen och ändras beroende av hur skådespelarna rör sig. I föreställningen används den svenske kompositören Jesper Nordins "gestrument", en egen elektronisk musikuppfinning, som styrs via kameror med rörelsesensorer.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Mara Lee uppmanar till "radikalt medkännande"

I 'Främlingsfigurer' brottas Mara Lee med bilder av främlingen i litterära favoriter. Pressbild.
Foto: Märta Thisner
Kultur och nöje
Kultur och nöje Rasismen utövas inte bara ute i samhället – den äter sig in i våra drömmar, begär och litterära texter. Det framhåller poeten och författaren Mara Lee vars nya bok "Främlingsfigurer" handlar om den makt som utövas genom språket.
PREMIUM

Länge har Mara Lee haft som regel att slå av tv:n när hon tittat på en film eller tv-serie där våldets första offer har varit en brun, svart eller asiatisk kvinna.

– Jag försöker att inte reagera på allt, då går man ju sönder. Och du anar inte hur många filmer och tv-serier som jag missat och inte kunnat kolla på på grund av det slentrianmässiga våldet. Nu tittar jag inte så mycket längre.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

De kan vinna Stora ljudbokspriset

Författaren Karin Smirnoff. Arkivbild.
Foto: Alexandra Bengtsson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Författarna Emelie Schepp, Jens Ganman och Karin Smirnoff samt inläsarna Jonas Malmsjö, Sissela Kyle och Lo Kauppi har chans att ta hem Stora ljudbokspriset i år.

Det står klart sedan ljudboksföretaget Storytel räknat publikens röster och utsett de nominerade i fem olika kategorier.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Game Lounge

När öppnar Casino Cosmopol igen?

Game Lounge Den 28 mars kom det tunga men kanske inte alltför överraskande beskedet att Casino Cosmopol tvingas stänga ned sina lokaler i Stockholm, Göteborg, Malmö och Sundsvall på obestämd tid. Sedan dess har svenska spelentusiaster inte haft möjlighet att besöka någon av landets fyra landbaserade casinon. Frågan som många ställer sig nu är när dörrarna till “Sveriges enda riktiga casino” öppnar igen?

Därför stängdes Casino Cosmopol

Anledningen till varför Casino Cosmopol tillfälligt tvingades stänga sina verksamheter stavas såklart Covid-19. Casino Cosmopol höll fortsatt öppet under de första veckorna efter virusets intåg i Sverige, men i takt med att situationen förvärrades och antalet smittfall ökade för varje dag som gick fanns till slut inget annat val än att lägga in handbromsen.

Efter regeringens beslut om att införa ett förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 personer meddelade Casino Cosmopol omedelbart att man valt att stänga ned sina lokaler tills vidare.

”På grund av myndigheternas beslut med anledning av Covid-19 är Casino Cosmopol tills vidare stängt från och med söndag. Vi hoppas på att kunna välkomna dig som gäst snart igen”, skrev bolaget på sin hemsida.

Faktum är att redan innan Casino Cosmopol beslutade att stänga sina lokaler hade antalet besökare hos det statligt ägda casinot märkt av en kraftig minskning av antalet besökare till följd av coronavirusets snabba och okontrollerade spridning i samhället. Exempelvis uppgav Casino Cosmopol informationschef Nina Ehnhage till Di i mitten på mars att antalet besökare i Stockholm minskat från 900 till 300 personer i snitt per dygn den senaste tiden.

Oviss framtid för Casino Cosmopol

Trots att det nu har gått flera månader sedan portarna stängdes finns i dagsläget ingen given prognos för när Casino Cosmopol kan komma att öppna igen. En absolut förutsättning för att casinot ska kunna öppna är i alla fall att myndigheterna upphäver sitt förbud mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare. Så länge detta förbud gäller kommer Casino Cosmopols lokaler garanterat fortsätta hållas nedstängda.

En annan aspekt som måste lösas är antagligen personalfrågan. Dagen efter att Casino Cosmopols casinon stängdes ned varslades nämligen drygt 800 av totalt 900 medarbetare. Exakt hur många av de varslade som sedan har möjlighet att återvända i full tjänst när coronakrisen dragit förbi är högst oklart. I början av juni cirkulerade dessutom en del medieuppgifter om att verksamheten i Sundsvall hotas av nedläggning, men än i dag är inga definitiva beslut fattade kring Sveriges första internationella casino. Fram till dess att viruset har utrotats får således svenska spelentusiaster sannolikt finna sig i att enbart njuta av underhållningen från slots och bordsspel online istället. På SveaCasino.se kan man smidigt jämföra casinon på nätet.

Kultur och nöje

Opulens blir dagstidning

Arkiv.
Foto: Helena Landstedt/TT
Kultur och nöje
Inrikes
Nyheter Sveriges dagliga kulturmagasin, Opulens, börjar med utgivning sex dagar i veckan.
PREMIUM

– Vi har idag ett brett utbud av reflekterande kulturjournalistik som recensioner, krönikor, analyser och essäer. Vi har hela tiden velat bjuda på såväl kvalitet som kvantitet. Nu kompletterar vi den ofta längre och tyngre läsningen med snabba nyheter om kulturbranschen, säger chefredaktör Stefan Bergmark, i ett pressmeddelande.

Opulens startade våren 2017 med argumentet att kultursidorna försvagats i och med dagstidningarnas kris. Fyra år senare kommer så nyheten att Opulens växer och blir en dagstidning som kommer att ges ut sex dagar i veckan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Hov1 gör kärlekspoesi tillsammans med Einár

Hov1 (bilden) släpper ny låt tillsammans med rapparen Einár. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani / TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Efter "Barn av vår tid" släpper den svenska hiphopgruppen Hov1 nu en andra singel från sitt kommande album. Den här gången samarbetar gruppen med rapparen Einár.

"Gamora" heter låten och är enligt bandmedlemmarna själva "den mest poetiska kärlekslåten som någonsin har skrivits på svenska". Därför ville man samarbeta med Einár som Hov1 beskriver som Sveriges bäste rappare i ett pressmeddelande.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Sjuk Paul Rey missade repen

Paul Rey gick vidare till Andra chansen från första deltävlingen.
Foto: Foto: Jonas Ekströmer/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Paul Rey skulle ha repat ändringar i sitt nummer inför Andra chansen. I stället har han fått repa sig från magsjuka.
– Det har varit intensiva timmar, säger han.
PREMIUM

När artisterna repeterar sina nummer inför lördagens tävling saknas Paul Rey. Den 28-årige Malmöartisten drabbades av magsjuka i tisdags. Då var det osäkert om han alls skulle kunna vara på plats i Andra chansen.

– Det var rätt intensiva timmar där ett tag när jag inte kunde behålla mat, men sedan dess har jag bara blivit bättre, säger han.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL