Utrikes

Dödssiffran i USA passerar 400 000

Coviddöda hedras vid The National World War I Museum i Kansas City.
Foto: Charlie Riedel/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Över 400 000 personer har under elva månader mist sina liv i pandemin i USA, enligt Johns Hopkins-universitetet. En fjärdedel av dessa dödsfall har skett sedan i mitten av december.

Det är den högsta dödssiffran för något land i världen i absoluta tal. Men det finns länder med fler döda i relation till befolkningsstorleken, exempelvis Italien, Storbritannien och Belgien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Avgörande Navalnyj-beslut uppskjutet

Demonstranter som stöttar den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj drabbar samman med polis i Sankt Petersburg i slutet av april.
Foto: Dmitrij Lovetskij/AP/TT
Utrikes
Utrikes Rysk domstol ska besluta huruvida nätverket runt den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ska klassas som extremistiskt. Det kan få förödande konsekvenser för oppositionen i Ryssland.
Men efter en kort förhandling på måndagen sköts avgörandet upp.

Statsåklagare yrkar på att Navalnyjs nätverk av regionala kampanjkontor ska klassas som en extremistorganisation, anklagade för att ha deltagit i en västerländsk konspiration mot makten i Ryssland. Skulle det bli fallet riskerar medlemmar i nätverket fleråriga fängelsestraff.

Och mycket talar för att det kommer att bli fallet.

Beslut skjuts upp

Sedan åklagarsidan kommit med nytt material sköts dock avgörandet upp från måndagen till den 9 juni.

I april meddelade den ryska finansinspektionen att den har beslutat att Navalnyjs regionala nätverk samt hans antikorruptionsstiftelse FBK läggs till den lista över terrorist- och extremistorganisationer där bland annat al-Qaida och IS också ingår.

I samband med detta meddelade Navalnyjs medarbetare att de har börjat avveckla sitt nätverk för att skydda medlemmarna från rättsliga repressalier.

Lagförslag tas upp

Redan på tisdag kommer duman att hantera ett lagförslag som ska förhindra medlemmar i organisationer som har klassats som extremistiska att delta i den demokratiska processen som folkvald.

Aktivisten, juristen och bloggaren Navalnyj dömdes tidigare i år till 3,5 års fängelse för brott mot reglerna för en tidigare villkorlig dom om förskingring. Regimkritikern hade låtit bli att anmäla sig hos sin övervakare när han låg i koma i Tyskland efter att ha förgiftats med nervgiftet novitjok.

Han har även åtalats för andra brott, anklagelser som hans anhängare beskriver som politiskt motiverade.

Utrikes

Nya flygräder mot tunnlar i Gaza

Israeliska soldater i närheten av Gaza.
Foto: Heidi Levine/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den våldsamma konflikten mellan Israel och palestinska Hamas rasar vidare in i sin andra vecka. Israels militär säger sig ha förstört 15 kilometer av ett tunnelsystem som används av Hamas.

Flygbombningarna av det Hamaskontrollerade Gaza fortsätter – precis som raketbeskjutningen mot israeliska städer. Enligt den israeliska militären har 60 raketer avfyrats mot Israel från Gaza under natten till måndagen, vilket är betydligt färre än det antal som sköts under de två föregående nätterna.

Flyganfallen har orsakat omfattande strömavbrott och skador på hundratals byggnader, enligt lokala myndigheter i Gaza.

Bombräd mot tunnlar

På måndagsmorgonen bombades också en palestinsk skumgummifabrik i norra Gaza, där räddningstjänsten kämpade för att få elden under kontroll. Senare på morgonen dödades en palestinier i ett flyganfall, enligt uppgifter från vården.

Strax efter midnatt avfyrades raketer mot de israeliska städerna Beersheba och Ashkelon. Efter det uppgav den israeliska militären att man flygbombat 15 kilometer av ett tunnelsystem som används av Hamas, som är terrorstämplat av bland andra EU. Ledare och infrastruktur kopplade till Hamas beskrivs som måltavlor för räderna.

Det var tredje gången som tunnelsystemet – kallat "Metro" – bombades. Delar av det löper genom områden där det bor civila.

Manar till lugn

President Joe Biden säger att USA jobbar för att dämpa oroligheterna.

"Vi tycker också att palestinier och israeler lika mycket förtjänar att leva i säkerhet och åtnjuta lika delar frihet, välstånd och demokrati", säger Biden i ett förinspelat videoklipp i samband med högtiden id al-fitr, som avslutar ramadan.

USA:s utrikesminister Antony Blinken uppmanar i ett Twitterinlägg alla parter att minska spänningarna och skriver att "våldet måste upphöra omedelbart". Han har diskuterat situationen med sina motsvarigheter i Egypten, Qatar och Saudiarabien.

Utrikes

Samoas opposition utropar sig till valsegrare

Tuila'epa Sailele Malielegaoi har suttit 22 år vid makten i Samoa. Bilden är från ett tal i FN:s generalförsamling 2017.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Utrikes
Utrikes Önationen Samoa har kommit ett steg närmare maktskifte. Landet har befunnit sig i politiskt dödläge sedan valet den 9 april – men nu banar ett domstolsbeslut väg för utmanaren Fiame Naomi Mata'afa att bilda regering.

I valet fick det styrande HRPP lika många mandat som det nybildade FAST och parlamentets enda oberoende ledamot anslöt sig då till utmanarpartiet. Det fick valmyndigheten att skapa en extra plats i parlamentet för HRPP, vilket motiverades med att en kvot av kvinnor behövde uppfyllas i enlighet med grundlagen.

Beslutet ifrågasattes dock och gick vidare till högsta domstolen, som har ogiltigförklarat det extra mandatet. Det har fått oppositionsledaren Fiame Naomi Mata'afa att utropa sig till vinnare i valet.

Men sittande premiärminister Tuila'epa Sailele Malielegaoi tänker överklaga domstolsbeslutet – som alltså kan sätta punkt för hans 22 år vid makten.

– Det finns goda anledningar för oss att överklaga. Det här är en rättslig åtgärd i strävan efter rättvisa, säger han i ett tv-uttalande.

Omkring en månad efter valet är det fortfarande inte klart vilket parti som får bilda regering.

Utrikes

Sjukhus i Bangkok bävar för fler virusfall

En vårdanställd vaccineras mot covid-19 i Bangkok. Arkivbild.
Foto: Anuthep Cheysakron/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Thailand kämpar mot landets hittills värsta våg av coronaviruset. På intensivvårdsavdelningen på King Chulalongkorn Memorial Hospital i Bangkok bävar personalen för vad som väntar.

Thailand klarade sig relativt bra i början av pandemin men smittspridningen har ökat rejält sedan april och inneburit en ökad belastning på vården. Sjuksköterskan Veena Samutkalin har inte besökt sin familj sedan hon började jobba på sjukhusets intensivvårdsavdelning för en månad sedan.

– Jag är väldigt oroad över min pappa, som är 80 år. Jag vill inte orsaka några problem för min familj, säger hon.

I söndags vårdades över 1 200 kritiskt sjuka covidpatienter på Thailands sjukhus, varav 408 i respirator. Hittills har 2,2 miljoner vaccindoser gått till personer i riskgrupper och vårdpersonal som jobbar i frontlinjen mot viruset. Förhoppningen är att en bredare vaccinationskampanj ska kunna inledas i juni.

Utrikes

Rysk opposition bävar inför domstolsbeslut

Demonstranter som stöttar den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj drabbar samman med polis i Sankt Petersburg i slutet av april.
Foto: Dmitri Lovetsky/AP/TT
Utrikes
Utrikes Rysk domstol beslutar under måndagen huruvida nätverket runt den fängslade oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj ska klassas som extremistisk.
Något som kan få förödande konsekvenser för oppositionen i landet.
PREMIUM

Statsåklagare yrkar på att Navalnyjs nätverk av regionala kampanjkontor ska klassas som en extremistorganisation då de deltagit i en västerländsk konspiration mot makten i Ryssland. Skulle det bli fallet riskerar medlemmar i nätverket fleråriga fängelsestraff.

Och mycket talar för att det kommer bli fallet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Utrikes

Efterlängtad utomhuspremiär kan regna bort

Uteservering i Lille i Frankrike. Arkivbild.
Foto: Michel Spingler/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Med vaccineringen mot covid-19 i full gång och minskad smittspridning har Frankrike börjat sin återöppning. Redan i början på maj lyftes restriktioner för resor mellan regioner. Och på onsdag får restaurangernas uteserveringar fyllas till hälften och utegångsförbudet skjuts fram till klockan 21.

Det enda som kan hindra en lyckad restaurangpremiär är vädret. Ett väntat regnoväder kan nämligen skrämma bort de efterlängtade gästerna.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Stort sug efter kramar i Storbritannien

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Arkivbild.
Foto: Matt Dunham/AP/TT
Utrikes
Utrikes Storbritannien tar flera steg tillbaka mot det normala när många coronarestriktioner nu lyfts runt om i England, Wales och delar av Skottland. För Nordirland dröjer det dock till den 24 maj.
PREMIUM

Från och med nu får till exempel upp till 30 personer träffas utomhus i stora delar av England, medlemmar från två familjer kan ses inomhus och barer, restauranger och kaféer öppnar för servering inomhus. Dessutom är nedstängningen över för museer, teatrar, biografer samt hotell, pensionat och vandrarhem.

– Jag kommer bokstavligen att krama varenda människa jag ser, säger skådespelaren Joanna Lumley till The Telegraph.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Finland sprider oro kring EU:s coronastöd

Finlands statsminister Sanna Marin deltog i början av den flera dagar långa riksdagsdebatten om EU:s återhämtningspaket. Arkivbild.
Foto: Emmi Korhonen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Finlands ja till EU:s stora coronastödspaket sitter långt inne. Maratondebatten i riksdagen har pågått i dagar.
Ett finländskt nej skulle inte bara stoppa återhämtningspengarna, utan fälla hela EU:s långtidsbudget.
PREMIUM

Debatten i Helsingfors startade i tisdags förra veckan och omröstningen var planerad till dagen därpå. Men så blev det inte.

Vid fyratiden på lördagsmorgonen satte den sista ledamoten från Sannfinländarna punkt. Då hade det som började med en politisk debatt om finansieringen av EU:s återhämtningspaket på 750 miljarder euro och unionens nästa sjuåriga långtidsbudget ersatts av timslånga monologer, ibland med högläsning ur Rödluvan och vargen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL