Inrikes

Efter tågstoppet i Gnesta – två misstänkta

Avspärrningarna vid Gnesta station hävdes på torsdagseftermiddagen efter ett tidigare larm om ett misstänkt föremål på ett pendeltåg.
Foto: Beatrice Nordensson/TT
Inrikes
Inrikes Avspärrningarna vid Gnesta station hävdes på torsdagseftermiddagen efter ett tidigare larm om ett misstänkt föremål på ett pendeltåg. Två personer har gripits efter händelsen, varav en har anhållits.
PREMIUM

Enligt Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson vid polisregion Öst, greps den förste av de misstänkta vid 15-tiden.

– Jag kan inte gå in går på mer detaljer i nuläget, men mannen ifråga är i 40-årsåldern. Han är gripen, misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse, säger han till TT.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Vaccinförfalskningar ses som ett hot

Att vaccinera en hel befolkning är en logistisk utmaning utan dess like, enligt Läkemedelsverket.
Foto: Junge, Heiko
Inrikes
Inrikes Läkemedelsverket befarar att förfalskade covidvacciner kan komma ut på marknaden.
– Det finns mycket pengar i det här, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk på myndigheten.

Att vaccinera en hel befolkning mot covid-19 är en sådan logistisk utmaning att rådande regelverk med största sannolikhet måste justeras.

– Det är en jättemängd vacciner, som vi aldrig sett förut. Varje år vaccinerar vi mot säsongsinfluensan, men det är ingenting jämfört med det här, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk, enhetschef på Läkemedelsverket.

Därutöver ställer vissa av de vacciner som nu är på väg att godkännas mycket speciella krav, som Pfizers vaccin som kräver både lagerhållning och förvaring i minus 70 grader Celsius, vilket är en temperatur ytterst få frysar klarar av.

Sveriges kommuner och regioner (SKR) har tidigare sagt att de därför vill kunna göra avsteg från gällande regelverk, framför allt vad gäller mellanlagring och att bryta förpackningar.

Stora förpackningar

– Det måste alltid finnas en tillsyn över vaccinerna. Normalt kan vaccinerna gå direkt till vaccinatörerna. Det är inte tillåtet att lagra eller förvara vacciner okontrollerat någon annanstans, exempelvis på ett lager eller ett universitet, även om där finns frysar som klarar minus 70 grader där, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk.

En annan stötesten är förpackningarna, kring vilka det i dag finns strikta regler för var och hur dessa får brytas.

– Vaccinerna kommer dessutom i stora förpackningar, med kanske 900 doser i varje förpackning. Då uppstår frågan om människorna ska finnas där förpackningen är, eller om man får bryta förpackningen och leverera vidare till andra vaccinatörer, vilket man normalt inte får, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk.

Alla dessa frågor måste diskuteras, säger hon. Igår eftermiddag fick Läkemedelsverket en så kallad hemställan, en förfrågan, från regeringen om att stötta regionerna och Folkhälsomyndigheten med detta.

– Vi vill absolut vara behjälpliga. Det här är en mycket speciell situation, men det får inte gå ut över kvalitén, säkerheten eller spårbarheten. Varje enskild dos måste gå att spåra från patienten till respektive tillverkningsomgång för att biverkningsrapporteringen ska fungera, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk.

Logistiken inte klar

En risk som myndigheten ser är att det kan komma förfalskade vacciner.

– Det är något vi befarar, eftersom det finns mycket pengar i det här. Därför vill vi ha vaccinet i den legala kedjan så långt som möjligt. Det är ytterligare en anledning till det krav på spårbarhet som finns, så att vi vet att varje dos är äkta, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk.

Huruvida Läkemedelsverket kommer att tillmötesgå dessa önskemål är inte klart i dagsläget, något som i sin tur visar att logistiken kring vaccinerna inte är klar.

– När vi vet hur och var vaccinerna kommer att hanteras, kan vi säga om det är okej eller inte. Logistiken måste vara på plats först och det är Folkhälsomyndigheten som har ett regeringsuppdrag att ordna den, säger Virve Reiman-Suijkerbuijk.

Johan Nilsson/TT

Inrikes

Ola Binis domstolsförhandling skjuts upp igen

Den svenske programmeraren Ola Bini (t h) i Quito, Ecuador, i augusti 2019.
Foto: Dolores Ochoa/AP/TT
Inrikes
Inrikes Den svenske programmeraren Ola Bini greps för över ett och ett halvt år sedan i Ecuador, anklagad för dataintrång. På torsdagen påbörjades den första domstolsförhandlingen i målet – men avbröts och har återigen flyttats fram.

Det handlar om en förberedande förhandling i Ecuadors huvudstad Quito som var planerad att hållas klockan 15.30 svensk tid i dag. En domare skulle utvärdera bevisningen och ta ställning till om det finns skäl nog att driva åtalet mot Ola Bini till rättegång.

Men så blev inte fallet. Ola Binis pappa, Dag Gustafsson, berättar för TT strax efter klockan 18 svensk tid att förhandlingen startade som planerat kl 15.30 svensk tid, men att han precis fått besked om att förhandlingarna avbrutits och skjutits upp till den 16 december.

– Varför vet jag inte.Vi har inte pratat med Ola eller någon annan där, säger Dag Gustafsson.

Han fortsätter:

– Det är en anspänning och jobbiga dagar. Det är också dubbla känslor i att det skjuts upp igen, men det har hänt flera gånger att förhandlingen har flyttats fram så det är inte direkt förvånande. Men det är väldigt tråkigt, för Ola vill att processen ska komma till ett avslut, säger Dag Gustafsson.

"Låga förväntningar"

Binis advokat Carlos Soria uppger att flera av svenskens rättigheter har kränkts under processens gång och att han anser att gripandet är godtyckligt.

– Vi hoppas att Ola Bini kommer att avskrivas. Det spelar ingen roll om det sker genom att hela processen ogiltigförklaras eller för att det inte finns några bevis, eftersom det faktiskt inte finns några sådana, säger Carlos Soria till den spanska nyhetsbyrån Efe.

Men förväntningarna inför förhandlingen är låga, erkänner han, eftersom rättsprocessen enligt honom har varit politiskt motiverad ända från början.

Känner Julian Assange

Ola Bini är en bekant till Wikileaksgrundaren Julian Assange och greps i Quito i april 2019, bara några timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl vid landets ambassad i London.

Han greps på flygplatsen i Quito när han var på väg till Japan för delta i ett kampsportsträningsläger. Han satt sedan frihetsberövad fram till den 20 juni 2019. Ola Bini har sedan dess varit förbjuden att lämna Ecuador och måste varje vecka anmäla sig hos åklagaren.

Bini är misstänkt för att utan tillstånd ha fått tillgång till data- och telekomsystem, ett brott som kan ge fängelse.

Suzanne Gilbert, som är talesperson för gruppen Free Ola Bini, säger att det är väldigt oklart exakt vad han misstänks för.

– - Tidigare angav myndigheterna att han skulle ha hackat ett ecuadorianskt telekomföretag men de påståendena har motbevisats. Så vad Ola Bini misstänks för att ha gjort är, och har hela tiden varit, väldigt oklart, säger Suzanne Gilbert.

Får hjälp av UD

Expressen har pratat med utrikesdepartementet (UD), som säger att Sveriges ambassad i Colombia har kontakt med Ola Bini och följer hans ärende.

– I våra kontakter med ecuadorianska myndigheter framhåller vi vikten av att rättsstatens principer respekteras och vi har även begärt klargörande om den fortsatta rättsprocessen, säger Alexander Peyre Dutrey på UD:s kommunikationsenhet till Expressen.

Susanna Persson Öste/TT

Beatrice Nordensson/TT

Åsa Johansson/TT

Inrikes

"Mer självdisciplin och självstudier"

Cecilia Admunsen och Ida Haggren går tredje och sista året på Norra Reals gymnasium. Gymnasieskolorna rekommenderas att börja med distansundervisning för att stoppa spridningen av covid-19.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Inrikes
Inrikes Förståelse – men besvikelse. Så reagerade några gymnasieelever på beslutet att övergå till distansundervisning.
– Alla har kanske inte eget rum eller bra internet hemma. Och det är problematiskt, för det mesta sker ju online, säger Cecilia Amundsen, som läser sista året på gymnasiet.

Alla gymnasieskolor stängs under resten av året för att undvika spridning av coronasmitta. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på torsdagen.

Undervisningen ska i stället bedrivas på distans.

– Väldigt tråkigt. Vi hade precis fått reda på att vi skulle få gå hela terminen på plats i skolan, säger Cecilia Amundsen, som går i tredje årskursen på Norra Reals gymnasium i Stockholm.

– På ett sätt tycker jag att det är rätt beslut, eftersom smittspridningen har ökat. Men samtidigt tycker jag att det är tråkigt. Grundskolan har ju öppet, påpekar Amundsen.

Hon pluggade på distans hemifrån i våras, när skolan var stängd.

– Jag hade inget skrivbord, till exempel. Men det har jag skaffat nu, säger Cecilia Amundsen.

Att studera ensam hemma ställer också andra krav.

– Det här med att plugga tillsammans med kompisar försvinner lite, konstaterar Ida Haggren, klasskamrat med Amundsen.

"Det är synd"

– Jag har alltid tyckt att det har varit väldigt hjälpsamt att kunna träffa varandra, sitta och bolla idéer och prata. Nu blir det mycket mer självdisciplin och självstudier, säger Ida Haggren.

Regeringens beslut gäller till och med 6 januari.

– Det kommer förmodligen att bli längre kan jag tänka mig, säger Elias Helander, också tredjeklassare på Norra Real.

– Det är synd, men det är rimligt, tycker han om att gymnasierna stängs.

Han hoppas, som alla andra, att pandemin ska klinga av och restriktionerna hävas.

– Så att vi kan få ta studenten, på nåt sätt, inflikar Elias Helander.

Fredrik Skog, rektor på Norra Real, berättar att han har full förståelse för beslutet om distansundervisning – samtidigt som det inte var helt oväntat.

– Vi har tänkt att det skulle kunna bli ett sådant här scenario. På Norra Real har vi haft en del av våra elever mellan olika årskurser och ibland även personal hemma under hela höstterminen, säger Fredrik Skog till TT.

Upparbetad rutin

Enligt rektorn har de en “väl upparbetad rutin" för hur distansundervisningen kommer att gå till.

– Egentligen handlar det om att vi ökar volymen av elever som är hemma. Sedan är det tråkigt så klart, det är nog ingen som vill det här. Men jag skulle säga att vi är tämligen redo och det är inget chockerande beslut.

Samtidigt är det märkbart att eleverna har olika förutsättningar hemma, fortsätter han.

– Vissa har väldigt goda förutsättningar med eget rum och bra utrustning medan i andra hem kanske både föräldrarna är permitterade och man har äldre syskon som pluggar på universitet och som också pluggar hemifrån. Så även om man har skolans utrustning blir det svårt att få den här avskildheten och lugn och ro.

Det bemöter skolan med en tätare uppföljning i distansundervisningen av lärare, enligt Skog.

– Elever som har starka socioekonomiska skäl eller sociala skäl att vara i skolan och inte har förutsättningar att studera hemifrån får vara i skolan och då ordnar vi för det.

I fråga om elevernas betyg kan påverkas av distansundervisning berättar Fredrik Skog att de inte sett någon nedgång i studieresultaten sedan i våras.

– Däremot börjar den här situationen nu bli långvarig, och då är det snarare att jag ser en utmaning i att hålla lågan brinnande hos eleverna, att orka härda ut i ovissheten, säger Fredrik Skog.

Åsa Johansson/TT

Micke Larsson/TT

– Det kommer förmodligen att bli längre kan jag tänka mig, säger Elias Helander, tredjeklassare på Norra Real, om beslutet att gymnasieskolorna går över till distansundervisning.
– Det kommer förmodligen att bli längre kan jag tänka mig, säger Elias Helander, tredjeklassare på Norra Real, om beslutet att gymnasieskolorna går över till distansundervisning.
Foto: Henrik Montgomery/TT
I fråga om elevernas betyg kan påverkas av distansundervisning berättar Fredrik Skog att de inte sett någon nedgång i studieresultaten sedan i våras.
I fråga om elevernas betyg kan påverkas av distansundervisning berättar Fredrik Skog att de inte sett någon nedgång i studieresultaten sedan i våras.
Foto: Henrik Montgomery/TT

Inrikes

Avrättning av Djalali uppges vara uppskjuten

Protester mot den planerade avrättningen av Ahmadreza Djalali. Arkivbild.
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT
Inrikes
Inrikes Den planerade avrättningen av Ahmadreza Djalali i Iran har skjutits upp, uppger hans fru Vida Mehran Nia till nyhetsbyrån AFP. Risken för att dödsstraffet sker inom kort är dock fortsatt stor, enligt Amnesty.

Hon säger att informationen kommer från Djalalis advokater, som uppger att iranska myndigheter beslutat att skjuta upp avrättningen "några dagar".

Vida Mehran Nia säger också att Djalali ännu inte flyttats till fängelset i Karaj där avrättningen skulle ske. Hon tror att anledningen rör "politiska spörsmål" men att det är osäkert vad det innebär.

Han skulle ha flyttats på tisdagseftermiddagen.

– - Ärligt talat vet jag inte, men vi har åtminstone fått lite hopp, säger Mheran Nia i Stockholm.

Amnesty bekräftar Vida Mehran Nias uppgifter om att verkställandet av avrättningen skjutits upp.

– Vi välkomnar detta men eftersom det inte finns några närmare detaljer anser vi fortfarande att risken är stor för att Ahmadreza Djalalis dödsstraff kan komma att verkställas inom kort, säger Maja Åberg, sakkunnig i människorättsfrågor hos Amnesty i Sverige.

Hon tillägger att svenska UD tillsammans med andra EU-länder nu bör intensifiera sina insatser för att stoppa avrättningen. TT söker UD.

Den svensk-iranske forskaren Djalali är dömd till döden i Iran för spioneri i en kritiserad rättegång.

Grim Berglund/TT

Inrikes

En person död efter brand i lägenhet

En person har avlidit efter en brand i ett flerfamiljshus i Haninge under torsdagen, enligt Polisen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har dött i samband med en brand i en lägenhet i ett flerfamiljshus i Brandbergen i Haninge utanför Stockholm, enligt Polisen. Händelsen skedde under torsdagseftermiddagen.

— Branden är släckt och platsen är avspärrad. Lägenheten är totalförstörd och tekniker kommer att påbörja en undersökning, säger Eva Nilsson, presstalesperson hos Polisen.

Polisen rubricerar händelsen som grov allmänfarlig vårdslöshet. Det finns inga uppgifter om att någon annan person har skadats i händelsen och ingen person är i nuläget misstänkt för brott.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Inrikes

Omfattande spridning – 35 nya dödsfall

Statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att smittspridningen i Sverige fortsatt ligger på en hög nivå.
– Vi ligger på ett slags platå, säger han.

35 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 7 007 smittade avlidit i landet.

Det har rapporterats in 6 485 nya fall av konstaterad smitta. Sammanlagt har 272 643 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Stabil nivå

Vid en presskonferens på torsdagen konstaterade Anders Tegnell att skillnaden är stor landets olika regioner.

– I Stockholm, som ökat sin provtagning kraftigt, ligger man på en stabil platå på cirka 10 000 fall i veckan. Västra Götaland har en mer tydlig utplaning sedan flera veckor tillbaka. Skåne har har en ganska kraftig ökning av smittade men även en kraftig ökning av provtagningen.

Av Sveriges 21 regioner befinner sig sex i förstärkningsläge, tio i stabsläge och fem i normalläge. Ingen region är alltså i katastrofläge, den allvarligaste graden av beredskapsläge.

– Två regioner ser positivt på läget på kort sikt, men det är bara en region som ser ett bättre läge inom två veckor, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Vissa situationer

På TT:s fråga om Världshälso­organisa­tio­nens skärpta rekommendationer om munskydd svarar Anders Tegnell WHO anser att munskydd är en del av ett större paket.

– Det är precis så vi ser det, att munskydd kan behövas i vissa situationer. De situationerna har inte uppkommit i Sverige än, enligt vår dialog med regionerna.

– WHO är tydligt med att evidensläget för masker är svagt. Alla studier hittills talar för att det är mycket viktigare att hålla avstånd än att ha munskydd. I den nya sammanfattningen har det inte kommit fram något nytt om effekten av munskydd, säger Anders Tegnell.

Besöksförbud på äldreboenden

Under presskonferensen presenterade Folkhälsomyndigheten de nya föreskrifter som börjar gälla på torsdagen och som gör det möjligt att förbjuda besök på särskilda boenden för äldre, om det behövs för att minska spridningen av covid-19.

Enligt Anders Tegnell ska besöksförbud ses som en sista utväg.

– Det kan införas om det gjorts en ordentlig genomgång av alla andra alternativ. Besökare är inte en stor del av riskerna för spridning på särskilda boenden. Det är viktigt att man inte överskattar den risken, säger statsepidemiologen.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel antal avlidna.

Petronella Uebel/TT

Henning Eklund/TT

Inrikes

FHM: Besöksförbud på Stockholms äldreboenden

Folkhälsomyndigheten har utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i Stockholm. Arkivbild.
Foto: Anders Wiklund/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten har utfärdat ett tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i Stockholms stad.
– Det är en seger för oss kommuner som hade modet att fatta beslut i syfte att rädda liv, säger finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Stockholms stad har under hösten, trots att förvaltningsrätten meddelat att det inte är lagligt, utfärdat besöksstopp på stadens särskilda boenden. I måndags sade König Jerlmyr till TT att man känt sig tvingad att trotsa lagen för att rädda liv eftersom Folkhälsomyndigheten inte agerat utan varit senfärdig.

Men på torsdagen fick kommunen besked att Folkhälsomyndigheten beslutat om tillfälligt besöksförbud på särskilda boenden i Stockholms stad.

– Det är bra att det är på plats. Vi har fått en interimslösning som gäller till den 12 december, säger Anna Köing Jerlmyr.

Kommit tidigare

Hon önskar att beslutet kommit tidigare och är oroad för att den föreskrift och process som ska gälla från den 14 december, som Folkhälsomyndigheten på torsdagen presenterade gällande utfärdande av lokala besöksförbud, är för omständlig.

– Vi ser redan nu att det är en omfattande beslutsprocess som de efterfrågar. Risken är att det blir så svårt att vi får våra beslut flera veckor efter våra smittoppar, säger König Jerlmyr.

Under torsdagens presskonferens sade statsepidemiolog Anders Tegnell att besöksförbud inte ska införas lättvindigt.

– Det kan införas om det gjorts en ordentlig genomgång av alla andra alternativ. Besökare är inte en stor del av riskerna för spridning på särskilda boenden. Det är viktigt att man inte överskattar den risken, säger statsepidemiologen.

Akut behov

Enligt ett pressmeddelande från Folkhälsomyndigheten har ett kortare besöksförbud införts i de kommuner som meddelat att det funnits ett akut behov av sådana. Dessa förbud gäller från och med torsdagen och med den 12 december.

TT har sökt Folkhälsomyndigheten för att få svar på vilka kommuner, förutom Stockholm, som fått det tillfälliga besöksförbudet.

Beatrice Nordensson/TT

FAKTA

Fakta: Besöksförbud på äldreboenden

Regeringen beslutade om ett nationellt besöksförbud på äldreboenden som gällde mellan 1 april och 1 oktober.

Den 21 november återuppstod besöksförbudet, nu som lokala förbud. De formella besluten fattas av Folkhälsomyndigheten i samråd med lokala och regionala aktörer.

Besöksförbud som beslutats på annat sätt, till exempel av kommun eller äldreboende på egen hand, saknar lagstöd. Inspektionen för vård och omsorg kan då utfärda vite. Tillsynsmyndigheten har dock inte inlett något sådant ärende.

Källor: Regeringen och Inspektionen för vård och omsorg

Inrikes

Riksdagen bromsar regeringen om ensamkommande

Vice statsminister och miljöminister Isabella Lövin (MP). Arkivbild
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Förordningsändringen som underlättar för ensamkommande unga att få stanna skjuts upp eller blir inte alls av.
Regeringen vill avvakta riksdagens beslut.
PREMIUM

På torsdagen skulle förordningsändringen ha trätt i kraft. Den skulle innebära att ensamkommande som har beviljats tillfälliga uppehållstillstånd för att läsa in gymnasiet kan få permanenta uppehållstillstånd om de skaffar en anställning för minst ett år. Hittills har två år varit kravet.

Ber backa

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL