Inrikes

Kvinna gripen för mordförsök på annan kvinna

En kvinna har gripits misstänkt för mordförsök i en lägenhet i Halmstad. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En kvinna i 20-årsåldern har gripits misstänkt för mordförsök sedan en annan kvinna, i 30-årsåldern, fått knivskador i en lägenhet i Halmstad under natten.

– Den misstänkta kvinnan lämnade lägenheten men påträffades i närheten, ute på gatan, och greps odramatiskt, säger Peter Adlersson, polisens presstalesperson.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Mordförsök i Uppsala – två skadade

Två män har hittats skadade på olika platser i Uppsala. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Två skadade män i 20-årsåldern hittades utomhus i området Fålhagen i Uppsala och fördes till sjukhus på torsdagen. Enligt polisen rör det sig inte om skottskador.

– Den ene ser det positivt ut för, den andre törs jag inte svara på men båda får vård, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl.

De båda hittades med kort mellanrum cirka en kilometer från varandra. Larmet om den ene kom klockan 15.42 och den andre hittades tio minuter senare.

– Mycket tyder på att händelserna hänger ihop, skadorna och det tidsmässiga, säger Wikdahl.

Enligt UNT har en person gripits misstänkt för dådet, men polisen vill inte bekräfta det.

De skadade männen är identifierade men polisen kan heller inte säga om det finns något personligt samband mellan dem.

Händelserna rubriceras i båda fallen som försök till mord.

Inrikes

Dom för gammal våldtäkt efter dna-träff

Mannen kunde dömas för ett gammalt brott efter att han topsats i samband med ett trafikbrott. Arkivbild.
Foto: Eva-Marie Törnström/Handout/TT
Inrikes
Inrikes

En man har dömts till fängelse för en sju år gammal våldtäkt, sedan polisen fått träff på hans dna efter att han topsats i samband med ett trafikbrott.

Det var i november 2013 som en kvinna anmälde att hon våldtagits utomhus av en för henne okänd man, i södra Stockholm. Den misstänkte gärningsmannens dna kunde säkras efter våldtäkten, men inga träffar hittades i polisens register.

I oktober 2019 stoppade polisen en bil i Tyresö, och eftersom föraren, en man i 40-årsåldern, misstänktes för rattfylleri togs han med till polisstationen. När mannen topsades kunde hans dna matchas med det från våldtäkten 2013.

Nu har mannen dömts i Södertörns tingsrätt för våldtäkt, olovlig körning och grovt rattfylleri, till två års fängelse och utvisning ur Sverige i tio år.

"Detta exempel visar vikten av att topsa personer i enklare ärenden, för att klara upp grova brott där vi inte har identifierat någon gärningsperson", säger Sofia Zakrisson, utredare i polisområde Stockholm syd, i ett pressmeddelande.

Inrikes

M: Pröva elfotboja för dem som ska utvisas

Moderaternas migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard . Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna vill införa en plikt för myndigheter och kommuner att anmäla personer som vistas illegalt i Sverige till polisen.
Partiet vill också göra det möjligt med elektronisk fotboja på personer med utvisningsbeslut.

Moderaterna presenterade ett åtgärdspaket för att fler asylsökande med avslag ska kunna utvisas.

– En förutsättning för den reglerade invandringen är att beslut faktiskt följs, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

M föreslår även att det ska vara möjligt att använda elektronisk fotboja på personer med utvisningsbeslut.

– Att sätta fotboja på människor som inte har begått brott skulle vara mycket långtgående, det är jag inte beredd att göra, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) om M-förslaget.

Han hävdar att det finns mer effektiva åtgärder att ta till än de Moderaterna föreslår. Han framhåller att den lista över säkra länder som M efterlyser är på gång.

Det handlar om asylsökande från länder för vilka det på förhand är klart att de inte kommer att beviljas asyl, till exempel personer från Georgien och flera länder på Balkan. En asylsökande därifrån ska snabbt få besked och vända åter.

– Det är en stor sak, hävdar Johansson som dock flaggade för behov av förändring för ett par år sedan.

Men först halvårsskiftet 2021 kan en lista med länder träda i kraft.

Slå larm

Ett av M-förslagen är att införa en informationsplikt för myndigheter och kommuner att slå larm till polisen om de upptäcker någon som befinner sig illegalt i Sverige.

Enligt Malmer Stenergard är det många kommuner och myndigheter som inte informerar polis och Migrationsverket.

– Det måste vara alla myndigheters uppgift att bekämpa skuggsamhället, säger hon.

M anser dock att det bör finnas undantag i informationsplikten, till exempel för personal i skolan och i vården. En lärare eller läkare ska inte vara skyldig att vända sig till polisen.

Boendeplikt och fotboja

M vill också införa en en boendeskyldighet för personer som väntar på utvisning. Det syftar till att göra det svårare för dem att gå under jorden och lättare för myndigheter att verkställa utvisningar.

I dag finns möjlighet att sätta personer i förvar om de misstänks försöka avvika för att slippa utvisning, men M anser att det även behövs annan typ av kontroll.

M-förslaget innebär att de med utvisningsbeslut är skyldiga att bo på Migrationsverkets boende med begränsningar att röra sig fritt. Det kan till exempel handla om att de måste anmäla sig till personal vid vissa tidpunkter eller måste vara på boendet vissa delar av dygnet.

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Lars Larsson/TT

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S).
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Inrikes

Danmark stänger gränsen mot Skåne

Utrikesminister Jeppe Kofod presenterar skärpta reserestriktioner.
Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix/TT
Inrikes
Inrikes Smittspridningen ökar kraftigt i Danmark. Nu skärps de danska reserestriktionerna. Skåne räknas ännu en gång som en region i karantän.

Under de senaste 24 timmarna har 760 nya fall med bekräftad covid-19-smitta konstaterats. Det är den högsta dygnssiffran i Danmark som registrerats, skriver nyhetsbyrån Ritzau.

Från och med lördag avråder det danska utrikesdepartementet från icke nödvändiga resor till fyra nya regioner i Sverige. Förutom Skåne är det Norrbotten, Sörmland och Västra Götaland.

Det innebär att 16 av 21 svenska regioner är i karantän. De som är fortsatt öppna är Gävleborg, Kalmar, Värmland, Västerbotten och Västernorrland.

För svenskar bosatta i karantänsregioner innebär det restriktioner vid resor till Danmark. Restriktionerna skiljer sig åt beroende på om man bor i en gränsregion eller i övriga landet.

Danskar avråds även från icke nödvändiga resor till Tyskland och Cypern. De enda länder som de inte avråds från att resa till är Grekland och Norge.

I och med den kraftiga smittspridningen säger statsminister Mette Frederiksen säger att nya coronaåtgärder är på gång inom en snar framtid.

– Coronan är tillbaka. Och vi kommer att införa ytterligare restriktioner, säger hon till Ritzau.

Inrikes

IS-svenskar kan ställas inför rätta nästa år

Kvinnor på en marknad i lägret al-Hol i nordöstra Syrien. Arkivbild.
Foto: Maya Alleruzzo/AP/TT
Inrikes
Inrikes Svenska kvinnor som anklagas för att ha anslutit sig till terrorstämplade IS kan ställas inför rätta i början av nästa år. Det hoppas åtminstone det kurdiska självstyret som har haft en svensk delegation på besök i nordöstra Syrien.

En delegation från det svenska utrikesdepartementet och Sida har i fyra dagar varit på plats i det kurdiskt styrda nordöstra Syrien, där tiotusentals misstänkta IS-anhängare sitter frihetsberövade. Bland dem finns kvinnor och barn, bland annat i lägret al-Hol där det enligt lokala myndigheter ska finnas ett 20-tal med svenskt medborgarskap.

Delegationen ska främst ha varit på ett diplomatiskt och humanitärt uppdrag, enligt Shiyar Ali, det kurdiska självstyrets representant i Sverige och som var med på resan.

– De var inte där för att förhandla eller diskutera rättsprocessen, säger han till TT.

Ledare för det kurdiska självstyret i regionen Rojava har dock tidigare varit i Sverige för att diskutera en särskild domstol, där europeiska kvinnor och barn ska flyttas till en särskild avdelning där barnen också ska kunna gå i skola medan deras mammor ställs inför rätta för misstänkta IS-kopplingar.

Rättegångar 2021

Det kurdiska styret har jobbat med den rättsliga processen i snart ett år och har fått hjälp från det europeiska fredsinstitutet EIP. Shiyar Alis förhoppning att rättegångar ska kunna inledas nästa år, i de fall där det finns tillräckliga bevis.

– Jag har tidigare sagt att jag hoppas på januari eller februari. Men det är kanske lite väl optimistiskt. Arbetet har påverkats av pandemin. Men vi hoppas att det ska ske så snart som möjligt, förhoppningsvis i början av 2021, säger han.

– I första skedet kommer det att handla om rättegångar mot kvinnor. När det gäller manliga IS-anhängare som har gjort sig skyldiga till fruktansvärda massakrer hoppas vi på en internationell tribunal.

Representanter för Rojava har sagt till kurdiska medier att svenska observatörer kommer att finnas på plats vid rättegångarna, men det tillbakavisas nu av Rojava Information Center som TT har varit i kontakt med.

Inte heller Shiyar Ali känner igen den uppgiften.

– Men Sverige har uttryckt sig positivt om en rättsprocess och jag hoppas att Sverige kommer att vilja hjälpa till, kanske med observatörer eller rådgivare, säger han.

Regeringen positiv

Den svenska regeringen är positiv till planerna på att ha rättegångar i det kurdiska självstyret i nordöstra Syrien.

– Vi har hela tiden varit noga med att säga att vi i första hand tycker att den här rättsliga prövningen och ansvarsutkrävandet ska ske i regionen, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

TT: Om svenskar döms, kan de avtjäna straffen i Sverige?

– Det är en senare fråga. Det blir väldigt spekulativt. Vi får återkomma när de kurdiska representanterna kommit längre i sitt arbete, säger Damberg.

Enligt honom var Sverige ett av de första länderna som fick veta om kurdernas planer.

TT: Hur ska ni se till att rättegångarna blir rättssäkra?

– Vi jobbar framför allt via internationella organ som försöker stödja de kurdiska myndigheterna med vad de de måste tänka på och med kraven de måste möta för rättssäkerheten, säger Damberg.

Sofia Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Islamiska staten

Islamiska staten (IS) är en terrorstämplad sunniextremistisk rörelse. Den har sina rötter i en liten grupp bildad av jordaniern Abu Musab al-Zarqawi i Afghanistan omkring år 2000. Han flydde sedan till Irak, där vreden över den USA-ledda invasionen 2003 bubblade – mer än tio år innan IS utropade sitt kalifat.

Senare gav sig rörelsen in i Syrien när grannlandet 2011 började sin väg mot sönderfall. 2014 tog gruppen kontroll över irakiska al-Falluja och kort därefter al-Raqqa i Syrien. Därefter utropade rörelsen ett kalifat, det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam.

Sedan dess har IS territoriella drömmar krossats i Syrien och Irak. IS-ledaren Abu Bakr al-Baghdadi dog under en USA-ledd insats i Syrien den 27 oktober 2019.

Omkring 300 personer uppges ha rest från Sverige för att ansluta sig till terrorstämplade grupper i Syrien och Irak 2012–2016.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Inrikes

Avspärrningar hävda i Gnesta – en gripen

Avspärrningarna vid Gnesta station hävdes på torsdagseftermiddagen efter ett tidigare larm om ett misstänkt föremål på ett pendeltåg.
Foto: Beatrice Nordensson/TT
Inrikes
Inrikes Avspärrningarna vid Gnesta station hävdes på torsdagseftermiddagen efter ett tidigare larm om ett misstänkt föremål på ett pendeltåg. Efter att ha genomsökt platsen hittades inget farligt föremål av polisen. En person har gripits.

Enligt Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson polisregion Öst, greps den misstänkte mannen vid 15-tiden.

– Jag kan inte gå in går på mer detaljer i nuläget, men mannen ifråga är i 40-årsåldern. Han är gripen, misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse, säger han till TT.

Föremål på pendeltåg

Polisinsatsen i Gnesta, söder om Södertälje, under torsdagseftermiddagen utlöstes vid 11:30-tiden då en person ringde in till polisen och slog larm om ett misstänkt farligt föremål ombord på ett pendeltåg.

Efter att tåget utrymts spärrades området av och nationella bombskyddet skickades till platsen, men efter att ha genomsökt området utan att ha påträffat något farligt föremål hävdes avspärrningarna vid 15-tiden.

"Förseningar hänger kvar"

På grund av insatsen rådde det under några timmar på eftermiddagen stopp i tågtrafiken vid Gnesta, vilket även påverkade trafiken på sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö.

Trafikstoppet hävdes vid 15.30-tiden, men enligt Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket, påverkar det trafiken under kvällen.

– Trafikstoppet är hävt, men en del tåg är inställda och det kommer att hänga kvar förseningar, säger hon.

Katarina Wolffram uppmanar därför resenärer på de aktuella sträckorna att vara uppmärksamma på eventuella ändringar i trafiken.

– Det finns risk för fortsatta störningar en tid framåt under kvällen, så det är extra viktigt att kontrollera med tågbolagen vad som gäller.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Anna Grönberg/TT

Inrikes

Publiktaket höjs till 300 för kultur och sport

Från vänster: inrikesminister Mikael Damberg (S), kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Sittande publik på högst 300 personer ska tillåtas på kultur- och sportevenemang från och med 1 november.
Däremot skärps villkoren för nattklubbarna.
– Det får vara slutfestat nu, säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen har beslutat om ett undantag i förbudet för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar på fler än 50 personer.

För teater, konserter, biografer och sportevenemang med sittplatser ska publik på upp till 300 personer tillåtas. Planen var tidigare att lättnaderna för kultur- och sportevenemang skulle ha trätt i kraft den 15 oktober. Då var det tal om att sätta taket till 500 personer. Nu träder lättnaderna i kraft den 1 november i stället och taket blir lägre, 300.

Ta ansvar

– Arrangörer inom kultur- och idrottssektorn har visat en tydlig vilja för att ta ett ansvar för att genomföra arrangemang. Nu får de möjlighet att ta det här ansvaret, säger kultur- och idrottsminister Amanda Lind (MP) vid en pressträff.

Detta betyder dock inte att faran är över i Sverige, understryker hon.

– Läget är fortsatt allvarligt och ett stort ansvar vilar på arrangörerna att kraven följs. Men också på oss alla nu, att fortsätta ta ett stort ansvar, säger Lind.

Två personer i samma sällskap ska tillåtas sitta bredvid varandra, men annars ska publiken sitta med en meters avstånd till varandra.

– Deltagarna ska anvisas en sittplats med minst en meters avstånd till varandra, och det ska skapas förutsättningar för deltagarna att hålla det avståndet, säger Lind.

Statsminister Stefan Löfven (S) säger att bedömningen från Folkhälsomyndigheten är att förändringen inte ökar smittrisken mer än "högst marginellt".

– Vi vill underlätta där det är möjligt utan att riskera en snabb smittspridning, säger han.

Trängsel på dansgolv stoppas

Däremot förbjuds åter offentliga danstillställningar med fler än 50 personer. Bakgrunden är att regeringen oroas av den senaste tidens rapporter om trängsel på nattklubbar.

– Det får vara slutfestat nu på nattklubbarna, och det måste vara det under den tid som krävs, säger Löfven.

– För många brister, för mycket trängsel har rapporterats för många gånger från nattklubbar. Här sliter sjukvårdspersonal dag och natt, då blir det respektlöst att samma personal slår upp kvällstidningar och ser bilder från fullpackade dansgolv. Det håller inte, säger Löfven.

Hotade trovärdigheten

Detta innebär i praktiken att det inte kommer vara tillåtet att hålla i gång nattklubbar med mer än 50 personer, tillägger inrikesminister Mikael Damberg (S).

– Vi måste vara tydliga med att det här (trängseln på klubbar) var inte vad vi såg framför oss och då måste vi strama åt det här. Jag tror att trovärdigheten för den långsiktiga strategin hotades av de här bilderna med människor som klubbade på nätterna, säger Damberg.

Inrikesministern höjer också ett varningens finger till de nattklubbar som eventuellt skulle trotsa den nya bestämmelsen. De riskerar att straffas, berättar Damberg.

– Det är alltså ingen rekommendation som man kan göra som man vill med. I straffrättslig mening kommer det alltså vara den som anordnar en danstillställning som ansvarar för att förbudsförordningen följs.

Ett tredje besked från regeringen är att lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen förlängs med fem månader. Den skulle ha upphört vid årsskiftet.

Folkhälsomyndigheten föreslår även att reglerna för serveringsställen skärps till högst åtta personer per sällskap.

– Vi är fortfarande mitt uppe i en kraftig pandemi. Det är viktigt att alla tar ett gemensamt och bättre ansvar för utvecklingen i landet, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Peter Wallberg/TT

Marc Skogelin/TT

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Statsminister Stefan Löfven under pressträffen tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg, kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Statsminister Stefan Löfven under pressträffen tillsammans med inrikesminister Mikael Damberg, kultur- och demokratiminister Amanda Lind och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Från vänster: inrikesminister Mikael Damberg (S), kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson håller pressträff om skärpta coronarestriktioner.
Från vänster: inrikesminister Mikael Damberg (S), kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP), statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson håller pressträff om skärpta coronarestriktioner.
Foto: Amir Nabizadeh/TT

Inrikes

Thornberg vill utreda polischefers lägenheter

Rikspolischef Anders Thornberg har anmält lägenhetsaffären till polisens särskilda utredningar. Arkivbild.
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Rikspolischef Anders Thornberg säger till Dagens Nyheter att han vill se en utredning av uppgifterna om att högt uppsatta polischefer och deras anhöriga fått lägenheter i en fastighet som ägs av myndighetens stiftelse.

Tidningen publicerade på onsdagen en artike l om att cheferna och deras anhöriga tilldelats hyreskontrakt av stiftelsen, som de själva sitter i styrelsen för. Det är inte säkert att förfarandet varit brottsligt, men Olle Lundin , professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet, kallar det för "korruption".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL