Sport

Eslövstränaren om det säkrade kontraktet

Sport
Eslöv
Webb-TV Eslövs BK tränare Peter Olsson om den viktiga vinsten mot Ängelholms FF.
Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

Rysare när Eslöv spelar för nytt kontrakt

Eslövs BK besegrade gästande Ängelholms FF med 2-1.
Foto: Mats Klingen
Sport
Eslöv
Webb-TV Eslövs BK gick segrande ur striden mot Ängelholms FF. Se söndagens matche från Ekevalla i repris här.
PREMIUM

Kommentatorer är Skånskans Artur Bliding och Kenneth Larsson från Eslövs BK.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Sport

AIK står fast – alla eller ingen i publiken

Friends arena kommer fortsätta vara folktom, trots dagens publikbesked. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport AIK har från första början varit tydliga när det gäller publikfrågan.
Dagens positiva publikbesked till trots står klubben kvar vid sin linje.
"Beskedet förändrar dock inte AIK Fotbolls syn på hur vi värderar vår publik", skriver de på sin hemsida.

Redan i somras gick AIK:s klubbdirektör Björn Wesström ut och sa att de inte skulle selektera ut vilka som skulle få komma till Friends arena.

Trots att Stefan Löfven på dagens presskonferens meddelade att regeringen och Folkhälsomyndighten kommer överens om att öppna för publik på arenorna, upp till 300 personer, kommer AIK att spela inför tomma läktare fram till dess att myndigheterna ger klartecken till att öppna upp helt och hållet.

"Beskedet förändrar dock inte AIK Fotbolls syn på hur vi värderar vår publik, ej heller möjligheten till att skapa de intäkter som verksamheten är så beroende av. Med det konstaterat kommer AIK Fotboll inte att välja ut enskilda personer, grupper eller företag att besöka våra matcher när regelverket träder i kraft den 1 november 2020", skriver de på sin hemsida.

Simon Norberg/TT

Sport

Nya beskedet: 300 åskådare får släppas in

Statsminister Stefan Löfvens besked: 300 åskådare släpps in på arenorna. Arkivbild.
Foto: Pontus Lundahl/TT
Sport
Sport Regeringen går idrotten till mötes och tillåter publik på arenorna igen.
Men det blir inte 500 åskådare, som var det tidigare förslaget. Nu sätts gränsen vid 300 personer i publiken. Men det blir inga ståplatsklackar – alla måste sitta ner.
– De här besluten förutsätter att kulturen och idrotten tar sitt stora ansvar, säger statsminister Stefan Löfven (S).

Beskedet öppnar för publik på arenorna igen, men det blir ett lägre antal åskådare än vad regeringen tidigare aviserat.

I slutet av september föreslog regeringen en ökning från 50 till 500 personer på idrottsläktarna den 15 oktober. Men en vecka innan det skulle träda i kraft drogs förslaget tillbaka på grund av smittoläget i landet.

Sittande publik

Nu släpps det in publik – men alltså bara 300 åskådare.

– Som vi ser det vill vi ha en försiktigare ingång i det här. Fungerar det här väl tror jag man kan höja det, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Alla åskådare måste sitta ner och de nya reglerna börjar gälla 1 november. Åskådarna måste få en bestämd sittplats och hålla avstånd till andra.

– Minst en meters avstånd till varandra och det ska skapas förutsättningar att hålla det avståndet under arrangemanget. Två personer i samma sällskap får sitta tillsammans, säger idrottsminister Amanda Lind (MP).

Statsministern är tydlig med att idrottsrörelsen måste hålla sig till reglerna, så att smittspridningen inte ökar.

– Om så inte skulle vara fallet kommer regeringen inte att tveka att justera ner till 50 igen, säger Stefan Löfven.

Dessutom kommer lokala myndigheter att kunna stoppa publik på arenorna och vid arrangemang där bedömningen görs att faran för smittspridning är stor.

Det var den 11 mars som regeringen förbjöd publik på arenorna på grund av risken för smittspridning.

Coronaläget har skapat en stor kris inom svensk idrott eftersom de flesta klubbar och arrangörer är beroende av publikintäkter för att klara sin ekonomi.

Lokala regler

Flera inom idrottsrörelsen har riktat kritik mot publikbegränsningen och ansett det vara för stelbent. Folkhälsomyndigheten har bland annat riktat in sig på trängseln i kollektivtrafiken på väg till matcherna som ett argument för restriktionerna.

Men företrädare för idrotten har beskrivit det som ett storstadsfenomen och krävt lokala restriktioner.

Organisationen Svensk Elitfotboll har dessutom presenterat ett eget förslag på hur många åskådare som skulle kunna tas in de på de olika arenorna, baserat på hur publiken skulle kunna tas in i olika sektioner.

"Ser olika ut"

Sedan en tid tillbaka har flera klubbar experimenterat med att släppa in 50 personer på läktarna - för att hålla sig inom ramen för lagen om allmänna sammankomster.

TT: Kan det här rädda några föreningar?

– Det ser väldigt olika ut. Vi har skjutit till flera miljarder i riktat stöd men det kommer att vara en fortsatt tuff situation. Det här innebär att alla de som har längtat efter kultur och idrott i sina liv har en lite större möjlighet att få det, säger Amanda Lind.

Mikael Forsell/TT

Sport

Flera överraskningar i Sveriges startelva

Jennifer Falk startar kvällens EM-kvalmatch hemma mot Lettland.
Foto: Adam Ihse/TT
Sport
Sport Jennifer Falk vaktar målet, och i övrigt bjuder Peter Gerhardsson på flera överraskningar. När Sverige tar sig an Lettland i EM-kvalet i fotboll får både Pauline Hammarlund och Julia Zigiotti Olme chansen från start.
Kosovare Asllani missar kvällens match på grund av skada.

Det stora frågetecknet på förhand var vem som skulle vakta målet. Skadade förstamålvakten Hedvig Lindahl missade även den senaste EM-kvalsamlingen och då fick Jennifer Falk och Zecira Musovic dela på uppgiften: Falk stod hemma mot Ungern (8–0) medan Musovic fick chansen borta mot Island (1–1).

I kväll blir det återigen Göteborgs Jennifer Falk som startar i mål, när tabelljumbon Lettland gästar Gamla Ullevi.

Schough och Hammarlund

Förbundskapten Peter Gerhardsson vilar flera spelare som vanligtvis brukar ta plats i en svensk startelva. Kanske har han gruppfinalen mot Island på tisdag i tankarna?

Bland de något oväntade namnen i startelvan syns rutinerade mittbacken Nilla Fischer, innermittfältaren Julia Zigiotti Olme samt anfallsduon Olivia Schough och Pauline Hammarlund.

Ingen Asllani

Real Madrid-stjärnan Kosovare Asllani missar matchen. Hon saknas i matchtruppen, precis som Göteborgsanfallaren Stina Blackstenius, som anslöt till truppen sent efter att ha haft misstänkta covid-19-symptom.

"Kosovare kom till samlingen med en lindrig muskelskada i låret som hon har kunnat spela med i klubblaget. För att optimera hennes prestation har vi i samråd kommit fram till att hon står över dagens match", säger landslagsläkaren Houman Ebrahimi till Svenska fotbollförbundets hemsida.

Sveriges startelva (4–3–3): Jennifer Falk – Hanna Glas, Nilla Fischer, Magdalena Eriksson, Jonna Andersson – Julia Zigiotti Olme, Anna Anvegård, Caroline Seger – Olivia Schough, Pauline Hammarlund, Lina Hurtig.

Avbytare: Emma Holmgren (mv), Zecira Musovic (mv), Linda Sembrant, Filippa Curmark, Sofia Jakobsson, Rebecka Blomqvist, Amanda Ilestedt, Nathalie Björn, Jessica Samuelsson, Julia Roddar, Mimmi Larsson, Loreta Kullashi.

Sport

Det ljusnar för Lugidamerna

Hannah Flodman närmar sig allt mer comeback för sitt Lugi.
Foto: TT
Sport
handboll Läget börjar ljusna för ett skade- och sjukdomsdrabbat Lugi som på fredagen tar emot Kungälv på hemmagolv i SHE.

– Det ser lite bättre ut än senast. Då hade vi inga högersexor, men nu är de tillbaka och vi är mer eller mindre ordinarie bortsett från de långtidsskadade, förklarar Lugitränaren Kenneth Andersson.

Av de tre på långa skadelistan är dessutom en, Hannah Flodman, på väg tillbaka.

– Hon är lite på gång men behöver ju träna mer så det är väl tveksamt om hon får speltid redan i den här matchen.

Med bra resultat i de senaste matcherna är dessutom mungiporna mer uppåt nu i Lugilägret än vad de var i början av seriespelet.

– Formen blir allt bättre i takt med att allt fler kommer tillbaka, men det tar förstås lite tid att få ihop det som lag. Nu har vi ett par bra resultat med oss och plockat välbehövliga poäng, men vi ska också komma ihåg att vi mött svagare lag som ligger sist och näst sist i tabellen.

Nu är det alltså Kungälv som kommer på besök till Lund och det kan tyckas vara ett lätt motstånd på papperet igen. Men det är inte hela sanningen enligt Kenneth Andersson:

– Vi bör vara något mål bättre normalt sett, men vi förlorade hemma mot dem förra säsongen så ingenting är givet. De spelar tre-två-ett i försvaret och det var länge sedan vi mötte ett sådant försvar senast. Det gäller att vara på hugget, att inte stressa och det hänger förstås också på hur domarna tillåter dem att spela i sitt offensiva försvar.

– Vi har haft en vecka på oss att träna in oss på det, men det återstår att se om det räcker. Det kommer att bli intressant.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Sport

Från Skillinge IF till nya Mjällby

Tom Ekström, ordförande i Österlen FF.
Foto: Jonny Nilsson
Sport
FOTBOLL Med storsatsande Österlen FF som nav och flaggskepp ska det sydostskånska fotbollshörnet av Skåne bli att räkna med.
– Jag är inte den där flyga-i-väg-killen. Först och främst ska vi etablera oss i division 1, betonar Tom Ekström, ordförande i klubben på väldigt mångas fotbollsläppar, division 2-seriesegrarna Österlen FF från Skillinge.
– Men med några spetsförstärkningar kan vi bli farliga även i ettan...

Det är mycket Österlen FF nu.

”Alla” snackar om klubben som vann sin division 2-serie och deras framtida satsning. Kanske inte så konstigt. "Över en natt” har det ju hänt en del.

En storsponsor som plötsligt erbjöd sina tjänster.

En ny sportchef in i organisationen.

Ex-proffset Jörgen Pettersson som assisterande tränare.

Värvningsbomben

Och så värvningsbomben av underbarnet och fotbollsglobetrottern Freddy Adu, 31 år och alltjämt lovande.

– Bra PR för Österlen, påstår Tom Ekström.

– När nyheten om Freddy Adu gick ut så hörde folk och media av sig från alla håll och kanter. Sportradion ringde. Fotbollskanalen ringde. Ja, det ringde till och med någon från Norge och ville ha kommentarer.

Spelare i Österlen FF firar seriesegern.
Seriesegerfirande i Österlen FF.
Foto: Marika Höghäll

– Vi är med och sätter Österlen på kartan. Det är bra. Österlen är Sveriges mest attraktiva turistmål.

Att Österlen FF numera finns med på den europeiska radarn har Ekström på sistone blivit varse om på olika sätt.

– Det ringer personer från Holland och andra länder i Europa och erbjuder spelare och tjänster.

Föreningen föddes 2014

Tom Ekström är ordförande i en förening som fick sitt nuvarande namn, Österlen FF, så sent som 2014 efter en en sammanslagning av Skillinge IF och Branteviks IF.

Skillinge IF var, och är, Tom Ekströms klubb. Som aktiv gjorde han runt 1 000 matcher i den grönvita SIF-skruden. Han tog plats i SIF-styrelsen 1974. De senaste 27 åren har han varit dess ordförande.

Att se Skillinge IF ”försvinna” från fotbollskartan gjorde förstås ont i Ekström trogna klubbhjärtan.

– Jo, det var jobbigt precis när detta steget gjordes. Men när väl beslutet var taget, att det skulle bli Österlen FF och Skillinge som spelort, så har jag accepterat det fullt ut. Österlen är ett bra namn. Österlen är Sveriges mest attraktiva turistområde.

– Och Skillinge IF finns ju kvar, förtydligar Tom Ekström bestämt.

Aktiv - men ändå inte

Så är det. Skillinge IF finns och gör egentligen allt utan att ha en aktiv fotbollsverksamhet. Skillinge IF äger exempelvis idrottsplatsen. Skillinge IF driver en stor loppmarknad, de står bakom det traditionella midsommarfirandet, de håller i trådarna för somrarnas populära bilbingo, de arrangerar sommarsuccén Musik under Stjärnorna. Med mera, med mycket mera. Pengarna som Skillinge IF drar in går in i ÖFF-fotbollen. Med sin ekonomiska stöttning till Österlen FF ligger därmed Skillinge IF bakom de fotbollsmässiga framgångarna.

Vid bildandet 2014 låg Österlen FF i division 3.

Nu har liten blivit stor.

2021 väntar division 1.

Österlen FF har att växa in i en betydligt större kostym.

Det har Tom Ekström och hans hårt arbetande ideella styrelsemedlemmar redan blivit varse om och detta redan innan den första division 1-sparken ens är gjord.

Som en skänk från ovan

Därför kom det som något av en skänk från ovan, när Ekströms Österlen FF för en tid sedan blev kontaktade av det Victoria Invest-knutna multisportföretaget Sagari Sports.

– De kom till oss. Vi behövde pengar, de erbjöd pengar. Vi sökte och behövde nya sponsorer, de erbjöd sina tjänster. Det var svårt att säga nej, förklarar Tom Ekström.

Spelare i Österlen FF firar seriesegern.
Seriesegerfirande i Österlen FF.
Foto: Marika Höghäll

– Vi hade ingen aning om att något sådant här var på gång innan de kontaktade oss. De gillade väl läget, de ville ha en fotbollsklubb i en intressant region, de ville skapa någonting.

Över en natt blev Österlen FF klubben på allas läppar. Plötsligt skenade tankarna iväg. Det började tisslas om ett nytt Mjällby, om Superettan...

Sådant smicker får även en försiktig generalen som Tom Ekström att slicka sig om munnen.

– Superettan? Först och främst ska vi klara av ettan. Allt annat står skrivet i stjärnorna. Nya Mjällby? Ja, båda föreningarna har planer vid havet i en liten ort, Hällevik och Skillinge. Jo, det finns många likheter.

– Om jag drömmer om att Österlen FF ska bli ett nytt Mjällby? Drömmer och drömmer. Vi får se hur det går. Vi får se om vi orkar.

En hel del merarbete

Division 1-avancemanget har redan fört mig sig en hel del merarbete. Framtiden ska stakas ut. Satsningen ska diskuteras. Spelartruppen ska sättas. Ledare tillsättas. Med avancemanget följer möjligheter, men också nya och högre krav,

– Vi har bjudits in och gått med i Ettans Intresseförening. Det är en hel del saker som måste ordnas för att få spela i ettan. Matcherna ska ju tv-sändas och ni måste bygga ett tv-torn. Säkerheten måste förbättras, bland annat med med staket runt hela idrottsplatsen.

Utöver alla måsten drömmer Ekström och hans ÖFF-styrelsekompisar om att kunna bygga nya omklädningsrum och en läktare med plats för 500 personer under tak.

– Det finns pengar att söka hos olika instanser. Vi måste snarast möjligt sätta oss ner och göra en priolista. Allt hinns inte med före seriepremiären.

Han gläds därför lite extra över den nya storsponsorns intåg och tillsättande av ny sportchef, Malik Sesay.

– Det känns bra att ha fått in en sportchef. Han sköter bland annat kontraktsskrivningar och kontakter med spelare. Samarbetet känns bra.

Spetsspelare välkomnas

Detta 2020 har Österlen haft en 23 man stor trupp.

– Jag tror att de flesta fortsätter. Och några nya tillkommer. Kan vi få in några spetsspelare så blir vi farliga även i ettan, lovar Tom Ekström.

Han hade gärna sett att ännu fler lokala talanger anslutit.

– Vi har sonderat den terrängen, men just nu hittar vi ingen med division 1-klass i närområdet.

Han ser gärna att Österlen FF blir hela den sydostskånska fotbollens nav.

– Vi vill ha bra samarbete med grannklubbarna och utbyte, inte minst på ungdomssidan.

Hoppas på kommunens stöd

Ekström hoppas också på rejäl uppbackning från Simrishamns kommun.

– Vi har en god relation med kommunen, men vi hoppas att de än mer ser mervärdet av att ha ett lag som Österlen FF.

Att framtidssatsningen kommer att kosta en hel del pengar är Tom Ekström mycket medveten om. Krav om skrivna kontrakt är ett måste på division 1-nivå och med dessa följer eventuella utbildningsbidrag till andra klubbar för spelare upp till och med 23 år.

– Vi satsar vad vi har råd med. Vi skulle aldrig chans och ta exempelvis lån. Vi har bra ekonomi. Till och med detta coronaår 2020 har vi rett ut.

Sport

H65 Höör går för femte raka

H65 Höörs tränare Ola Månsson är mycket nöjd med lagets start på säsongen.
Foto: Christoffer Borg Mattisson
Sport
handboll H65 Höör går för sin femte raka seger när SHE-handbollen fortsätter på fredagen med Skånederby hemma mot Kristianstad HK. Men H65-tränaren Ola Månsson varnar för motståndet.

– De har ett bra lag och kommer att få ihop det bättre än de lyckats med hittills. Det är bara att hoppas att de väntar en vecka till, konstaterar Ola Månsson.

Han påpekar att Kristianstad haft ett mycket tufft spelprogram i serieinledningen där de fått möta samtliga tippade topplag samt formstarka Önnered.

– De har en stor individuell rutin i laget, få skador, ett flertal etablerade nyförvärv och två bra målvakter. Vi mötte dem tre gånger på försäsongen och det var tre jämna matcher där vi vann två, varav den ena knappt, och förlorade en. Skillnaden i tabellen motsvarar inte skillnaden mellan lagen.

H65 Höör ställer upp med samma tolv spelare som vann i Skara i måndags.

– Jag är oerhört nöjd med den matchen och med hela vår inledning på säsongen. Vi har tagit fler poäng än vi räknat med. Sedan är det klart att vi har skador och sjukdomar i truppen och där finns det mycket kvar att önska och det är klart att jag är lite orolig med tanke på det. Men med tanke på omständigheterna har vi fått ihop det oväntat bra.

Med flera förlorade nyckelspelare från förra säsongen och frånvaroläget har många fått ett stort ansvar direkt och verkligen levt upp till det enligt Månsson:

– Det brukar ta lite tid att få ihop pusselbitarna när man bygger nytt, men de spelare som har centrala roller har gjort det riktigt bra och förvånansvärt fort, konstaterar han och pekar bland annat på Isabelle Andersson, Filippa Nyman och Amelia Lundbäck.

Sport

U23-SM i Lund ställs in

Det blir inget U23-SM i volleyboll i Lund i månadsskiftet.
Foto: arkivbild
Sport
volleyboll Nästkommande helg var det tänkt att Lunds VK skulle arrangera U23-SM i volleyboll i Lund. Mästerskapet är nu inställt på grund av den ökade smittspridningen i Skåne.

Svenska Volleybollförbundet och arrangerande Lunds VK har i samråd med Smittskydd Skåne beslutat att ställa in 2020 års upplaga av U23-SM som var planerat att avgöras i Lund helgen 31 oktober - 1 november.

Beslutet är ett resultat av den ökande smittspridningen som regionen upplever. Flera andra planerade turneringar som inkluderar övernattning i regionen har rekommenderats att ställa in.

– Det känns tomt och ledsamt att inte kunna genomföra årets U23-SM. Vi har jobbat hårt för att kunna genomföra mästerskapet på ett säkert sätt samtidigt är vårt ansvar gentemot samhället i stort överordnande i detta skede. Vi vill tacka alla klubbar som anmält sig i år. Vi vill också rikta ett särskilt tack till Svensk volleyboll, Lunds kommun och berörda myndigheter för ett fantastiskt samarbete i svåra tider. Nu tar ett hårt arbete vid att rädda upparbetade kostnader efter det uteblivna mästerskapet, kommenterar Stefan Sjöström, klubbchef Lunds VK.

18 lag var anmälda för spel vilket hade gjort årets upplaga till den största i mästerskapets historia.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL