Malmö

Cyklister varnas för väsktjuvar

Undvik att transportera datorväskan eller handväskan på pakethållaren, föreslår polisen.
Foto: Magnus Andersson/TT
Malmö
Malmö Mitt i rusningstrafiken slår väskryckarna till mot personer på cykel i centrala Malmö. Nu efterfrågar polisen allmänhetens hjälp i jakten på tjuvarna.

Under de senaste månaderna har Malmöpolisen fått in en mängd anmälningar från invånare som bestulits på sin väska när de varit ute och cyklat. Bara de senaste dygnen har ett tiotal anmälningar gjorts.

Gärningspersonerna använder sig ofta av samma strategi. De tar sig på moped eller cykel upp jämsides sitt brottsoffer på cykelbanan och rycker sedan dennes väska från pakethållaren eller cykelkorgen. Särskilt aktiva är tjuvarna i morgon- och eftermiddagsrusningen i centrala stadsdelar som Södervärn, Triangeln och Västra Hamnen, enligt polisen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Fyra års fängelse för heroininnehav - utvisning avslås

Foto: Aas
Foto: Erlend
Malmö
Malmö 42-åringen greps på Nobeltorget i början av augusti med narkotika på sig. När polisen sökte igenom hans bostad hittades både en större mängd heroin och narkotikaklassade tabletter. Nu döms mannen för grovt narkotikabrott.

Den 9 augusti larmades polisen till Nobeltorget där en man sålde heroin. Mannen greps, och polisen gjorde husrannsakan i hans bostad. Där hittades ett större parti heroin och narkotikaklassade tabletter, samt utrustning för portionsförpackning av narkotika.

I lägenheten fanns totalt 56,68 gram heroin och 45 narkotikaklassade tabletter, tillräckligt för att överskrida gränsen för grovt narkotikabrott. Dessutom fanns där vågar, plastpåsar och anteckningar om misstänkt drogförsäljning.

Erkänner i förhör

När tekniker undersökte mannens mobiltelefon hittades inbetalningar på hans konto som tydde på att han sålt narkotika, åtminstone minst hundra gram heroin. Det erkände mannen också i förhör.

Nu döms 42-åringen till fyra års fängelse för grovt narkotikabrott. Åklagaren hade yrkat på att mannen skulle utvisas från Sverige i tio år, men Malmö tingsrätt avslår yrkandet.

Inte säkert

Eftersom mannen haft permanent uppehållstillstånd i mer än fyra är krävs det enligt utlänningslagen synnerliga skäl för att utvisa honom. Enligt tingsrätten uppfylls dessa kriterier.

Däremot anser Migrationsverket i sitt yttrande att säkerhetsläget i mannens hemland vara sådant att det inte är möjligt att utvisa honom.

Malmö

Hon blir första kvinnliga hovrättspresidenten

Ylva Norling Jönsson.
Foto: Foto privat
Malmö
MALMÖ Ylva Norling Jönsson kan bli den första kvinnliga hovrättspresidenten någonsin i Hovrätten över Skåne och Blekinge.

Hon är i dag myndighetschef på tingsrätten i Helsingborg och har av Domarnämnden placerats som etta till tjänsten som president i Hovrätten över Skåne och Blekinge samt till tjänsten som lagman i Malmö tingsrätt.

Följs nämndens förslag av regeringen, vilket är brukligt, blir Ylva Norling Jönsson den första kvinnan på posten och det samma år som hovrätten fyller 200 år 2021.

Hur känns det?

– Det känns väldigt väldigt roligt. Jag är stolt och glad över att ha placerats som etta och jag hoppas det blir så och att jag får ta mig an en ny spännande utmaning.

Att vara hovrättspresident skiljer sig på flera sätt från arbetet som myndighetschef för en tingsrätt. Hur?

– Hovrätten får ofta till sig stora och mer komplicerade mål. I hovrätten handlar det om en överprövning eftersom hovrätten är andra instans, tingsrätten är den första.

– I hovrätten blir det ännu mer ingående juridiska diskussioner eftersom här sitter tre juristdomare och två nämndemän medan det i tingsrätten är en juristdomare och tre nämndemän. Ofta blir också hovrätten den sista instansen i ett mål eftersom det krävs prövningstillstånd för att gå högre med ett ärende.

– Hovrätten har möjlighet att gå djupare in i diskussion kring den fråga som tas upp.

2021 fyller hovrätten 200 år. Någon kvinnlig hovrättspresident har tidigare inte utsetts?

– Så vitt jag vet blir jag i så fall den allra första kvinnan på posten.

När börjar den nya tjänsten som hovrättspresident och lagman?

– I mars 2021. Jag hoppas det blir så och ser väldigt mycket fram mot det även om jag kommer att sakna arbetskamraterna här i Helsingborg. Den 1 december har jag varit här i elva år vilket tyder på att jag trivts bra. Samtidigt är det roligt att få gå vidare.

Malmö

Mamma slog dotter med kvast

Malmö
Malmö När dottern råkade hälla ut sin mammas juice straffades hon med att bli slagen i ansiktet med en sopkvast. Nu har mamman fått sitt straff - av tingsrätten.

När dottern skulle fylla sin vattenflaska med vatten råkade hon i stället ta sin mammas flaska, som var likadan. Hon hällde först ut innehållet, som visade sig vara juice.

När flickan berättade det för sin mamma blev hon ursinnig. Modern slog sin dotter flera gånger, bland annat med ett kvastskaft mot kinden. Dottern berättade det för sin pojkvän och för skolsköterskan, som gjorde en polisanmälan.

Nu döms den 36-åriga kvinnan till villkorlig dom och 75 timmars samhällstjänst för misshandel. Hon ska också betala 7 500 kronor i skadestånd till sin dotter.

Malmö

MFF-konst ska hjälpa behövande

Foto: Martina Holmberg / TT
Malmö
Malmö Malmö FF och Skåne Stadsmission inleder ett samarbete som omfattar allt från informationskampanjer till klädinsamling.
PREMIUM

Redan i veckan kommer contairar målade av supportrarna i MT96 att placeras ut på olika håll. De kläder som samlas in skänks till behövande eller säljs i Stadsmissionens butiker.

Samarbetet offentliggjordes under torsdagen. Sedan tidigare har MFF stött Ronald McDonald Hus och stiftelsen Henrik Superman.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

95-årig kvinna lurad av falsk bankman

Malmö
Västra hamnen En kvinna i 95-årsåldern blev på onsdagen lurad på en större summa pengar av en person som utgav sig för att komma från bankens säkerhetsavdelning.

Kvinnan blev först uppringd av en man som påstod sig ringa från säkerhetsavdelningen på en storbank. De skulle, hävdade han, skicka ut någon för att byta ut kvinnans bankdosa.

En stund senare dök det upp en ung man hemma hos kvinnan. Han tog med sig hennes bankdosa med kort och kod. Därefter togs en summa pengar ut från kvinnans konto. Hur mycket pengar det rör sig om vill polisen inte berätta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Malmö

Sju bilar totalförstörda i brand

Malmö
Malmö Under torsdagsnatten larmades räddningstjänst och polis till Hårds väg på Rosengård efter larm om bilbrand.

Strax efter kl 03.00 natten mot torsdag larmades räddningstjänsten om att flera bilar stod i brand på Hårds väg ute på Rosengård.

– Det rök rätt bra, och bilarna låg nära bostadsområde, så vi knackade på boende för att försäkra oss om att röken inte spridit sig för mycket, säger Patrik Nilsson, inre befäl vid räddningstjänsten Syd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Östra kyrkogården byggs ut för fler muslimska gravplatser

Sven-Erik Perlman Aspeklev och Maximilian Löfgren från Sveriges kyrkogårdsförvaltning är nöjda med att arbetet med det nya gravplatsområdet är igång.
Foto: Claes Hall
Malmö
MALMÖ Just nu saneras en markyta på 10 000 kvadratmeter på Östra kyrkogården för att bereda mark för en begravningsplats för 1 400 nya muslimska gravar. Det har tagit några år att dra igång arbetet på grund av att Ulricedals koloniområde först skulle tömmas.

– Om några år räcker inte gravplatserna inom det befintliga området med muslimska gravar till. Därför vill vi bygga ut ett annat område utanför kyrkogården. Vi har väntat på att Malmö stad ska säga upp avtalen med kolonisterna, som har haft odlingslotter där, säger landskapsingenjör Maximilian Löfgren, som är projektledare för utbyggnaden.

Sedan 1975 finns ett speciellt gravplatsområde för muslimer, som är på 27 000 kvadratmeter med 3 100 platser. Platsen ligger utanför kyrkogårdens område för att jorden de begravs i ska vara ovigd. Här kan man skapa ytterligare cirka 100 begravningsplatser. Det är Kammarkollegiet som står för kostnaden på cirka 14,7 miljoner kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Kyrkogården fyller 100 år med utställning om arkitekt bakom

Västra delen av kyrkogården är ritad med gräsmattor och friväxande träd och buskar.
Foto: Claes Hall
Malmö
MALMÖ Nästa år är det dags att fira 100-årsjubileum på Östra kyrkogården. Det ska firas med teater med elever från Malmö Latinskola och en utställning kring arkitekten Sigurd Lewerentz, som har designat stora delar av kyrkogården fram tills 1960-talet.

– Vi har ännu inte lagt något program på grund av att coronan. Vi avvaktar till nästa år och har lagt jubileet på hösten. Det finns mycket intressant om Östra kyrkogården att berätta om, som är mera känt utomlands, säger kyrkogårdschefen Sven-Erik Perlman Aspeklev.

Arkitekten bakom kyrkogården är Sigurd Lewerentz, som också har ritat Malmö Stadsteater och Sankt Petri kyrka i Klippan fick uppdraget genom att kyrkorådet i Malmö utlyste en nationell arkitekttävling, där arkitekten skulle skapa en känsla av ett landskap eller en park.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL