Utrikes

Danska minkkadaver hotar grundvattnet

Minkkadaver dumpas i en grav utanför Holstebro på Jylland.
Foto: Morten Stricker/Ritzau Scanpix/AP/TT
Utrikes
Utrikes Oroväckande uppgifter talar om att nedgrävda minkkadaver i Danmark kan ha förorenat grundvattnet. Samtidigt har parlamentet, folketinget, beslutat att tillsätta en kommission som ska utreda regeringens hantering av minkfrågan.
PREMIUM

Danmarks regering beslutade om avlivning av miljontals minkar för att stoppa muterad coronasmitta – och utlöste en av de största politiska skandalerna i modern tid i Danmark, då åtgärden visade sig sakna lagstöd.

En ny rapport från De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (Geus) och Danmarks Teknologiske Institut visar att vätskor som de miljontals minkarna släppt ifrån sig har läckt ut i grundvattnet i områden runt Viborg och Holstebro på Jylland, enligt Radio 4, som tagit del av undersökningen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tidigare storrökaren Obrador covid-sjuk

Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har covid-19, men med hittills milda symptom. Arkivbild.
Foto: Marco Ugarte/AP/TT
Utrikes
Utrikes Mexikos president Andrés Manuel López Obrador har smittats med coronaviruset. Han uppger att hans symptom är milda, men beskedet väcker ändå oro med tanke på att han är 67 år och tidigare storrökare.

För tillfället kommer presidenten att sluta med de dagliga presskonferenser, klockan 7 varje morgon, som blivit hans signum sedan tillträdet 2018. Men sluta arbeta tänker han inte.

– Som vanligt är jag optimistisk, säger han.

Efter många år som rökare drabbades López Obrador – som i hemlandet oftast omnämns med initialerna AMLO – av en rejäl hjärtattack 2013, vilket fick honom att fimpa för gott.

Även Tunisiens utrikesminister Othman Jerandi har testat positivt för viruset. Han skriver i ett Twitterinlägg att han drabbades trots att han vidtagit alla nödvändiga åtgärder och respekterat rekommendationerna.

Jerandi uppger att han har svåra symptom, och att det gör honom ännu mer besluten att satsa på massvaccineringar i Tunisien.

Henrik Samuelsson/TT

Utrikes

Vilda virusprotester – hundratals gripna

I den här bilden, tagen ur ett videoklipp, syns ett covidtestcenter som stuckits i brand i Urk, åtta mil nordöst om Amsterdam.
Foto: Pro News/AP/TT
Utrikes
Utrikes På flera håll i Nederländerna har våldsamma protester mot coronarestriktioner brutit ut. Minst 240 personer har gripits.

Oron har blossat upp till följd av de skärpta virusrestriktionerna, med bland annat nattligt utegångsförbud – landets första sedan andra världskriget. Kravallpoliser sattes under söndagskvällen in i minst tio städer.

I Amsterdam använde polisen vattenkanoner, hundar och ridande personal för att skingra en protest i de centrala delarna på söndagseftermiddagen. Närmare 200 personer greps, en del av dem för att ha kastat stenar och smällare, rapporterar Reuters.

Satte in tårgas

I Eindhoven satte polisen in tårgas för att skingra hundratals personer som samlats. I staden brändes bilar och på centralstationen plundrades butiker och omkring 30 personer frihetsberövades.

Stadens borgmästare John Jorritsma gick så långt som att varna för att om landet fortsatte på den inslagna vägen, finns det risk för att det slutar med inbördeskrig.

I Enschede gick våldsverkare till angrepp mot ett sjukhus, skriver tidningen De Telegraaf. Enligt en talesperson för sjukhuset försökte personerna slå sönder akutmottagningens fönsterrutor, något som dock misslyckades.

Rachel Denneboom, lokalpolitiker för premiärminister Mark Ruttes liberalkonservativa parti VVD, skriver på Twitter att det är "fruktansvärt" att vårdpersonalen, som slitit hårt under coronakrisen, nu blir till måltavlor.

"Jag vet inte vad jag ska säga längre", fortsätter hon.

Klinik i brand

Även från Haag, Breda, Arnhem, Tilburg, Appendoorn, Venlo och Ruremond kommer rapporter om protester, enligt AFP.

Det är andra dagen i rad som oroligheter har skakat Nederländerna. I lördags kväll sattes en tillfälligt uppsatt klinik för covidtestning i fiskestaden Urk i brand och ungdomar kastade stenar och smällare mot polisen.

Nederländernas hälsominister Hugo de Jonge kallar attacken i Urk "över alla gränser".

Gustav Sjöholm/TT

Pontus Ahlkvist/TT

Utrikes

Sydafrikansk virusvariant i Nya Zeeland

Bilar i kö till en plats för covidtest i Marsden Point på Nya Zeeland.
Foto: Tania Whyte/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nya Zeelands första fall av samhällssmitta av covid-19 på flera månader har identifierats som den virusvariant som först upptäcktes i Sydafrika. Kvinnan som testat positivt smittades troligtvis under sin tid i karantän på hotell, enligt hälsominister Chris Hipkins.

– Infektionsstammen är den sydafrikanska varianten och infektionskällan är sannolikt en annan återvändare, säger han.

Den 56-åriga kvinnan, som nyligen återvände till Nya Zeeland från Europa, testade positivt i lördags – tio dagar efter det att hon hade avslutat sina obligatoriska två veckor av isolering.

Det är det första fallet av samhällssmitta i Nya Zeeland sedan i mitten av november. Önationen har under pandemin bara registrerat 25 dödsfall och färre än 2 000 fall av covid-19 bland sin befolkning på omkring fem miljoner.

Utrikes

Indien: Gränsstrider längs gamla Sidenvägen

En indisk och en kinesisk soldat på vakt i Nathula-passet. Stämningen har varit spänd i området i decennier – passet var stängt för trafik mellan 1962 och 2006. Arkivbild tagen på sommaren.
Foto: Gurinder Osan/AP/TT
Utrikes
Utrikes Indiska och kinesiska styrkor har åter hamnat i strid längs den långa och ensligt belägna gränsen, rapporterar medier i Indien.

Striderna ska ha ägt rum häromdagen, men uppgifterna kommer först nu. Platsen, Nathula-passet mellan Tibet och den indiska delstaten Sikkim, är känd som ett stopp längs den mytomspunna Sidenvägen, men ligger isolerat på över 4 000 meters höjd.

Indiska försvarstalesmän säger enligt rapporterna att det finns skadade på båda sidor.

Gränsen mellan de båda stormakterna Indien och Kina är lång och delvis omstridd. Förra året dödades tiotals soldater när de två ländernas styrkor drabbade samman i Ladakh, på andra sidan Nepal längre västerut längs gränsen.

I september lovade ländernas utrikesministrar Wang Yi och Subrahmanyam Jaishankar vid ett möte i Moskva att "behålla det nödvändiga avståndet" i gränsområdena och "undvika ageranden som riskerar att eskalera situationen".

Henrik Samuelsson/TT

Utrikes

Comunes är Farcpartiets nya namn

Farcrebeller i en bild från 2016.
Foto: Ricardo Mazalan/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Det marxist-leninistiska partiet Farc i Colombia har spikat sitt nya namn, som blir Comunes. Beslutet fattades under partiets andra nationalkongress i helgen.

Partiet, som är sprunget ur den väpnade gerillarörelsen Farc med samma förkortning, men som utlästes på ett annat sätt, meddelade för några dagar sedan att namnet skulle slopas.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

SUNBIRD WEBBYRÅ

Webbyråns bästa knep hur du skapar ett starkt varumärke

SUNBIRD WEBBYRÅ

Enligt Sunbird Webbyrå kan ett starkt varumärke vara en av de viktigaste faktorerna för att öka ert företags försäljning online:

Det finns för mycket information och för lite tid. Potentiella kunder som besöker er tenderar att ta snabba beslut som oftas baseras på en känsla och vilket förtroende de får för er.

Ett varumärke är någons magkänsla om er. Det är inte vad ni säger att det är. Utan vad era kunder säger att det är. Här kommer Sunbird Webbyrå med fyra riktlinjer för att stärka ett varumärke.

1. Var konsekvent

Det är viktigt att ni alltid är konsekventa och lever efter ert varumärke. Byt inte budskap och värdegrunder när vinden vänder.

2. Tänk långsiktigt

Förtroende byggs upp över tid och det är viktigt att ni är beredda att offra kortsiktiga vinster för de långsiktiga. Man ska varken göra eller säga för mycket, håll er till ramen och lägg inte lättvindigt till fler tjänster i er arsenal.

3. Differentiera er

Det är lättare att bygga ett varumärke om man är unik. Är ni nischade förstår man snabbare vad ni står för.

4. Var fokuserad

För många hemsidor försöker säga för mycket. Säg bara det viktigaste. Ska ni få fram ett budskap ska ni enbart ge informationen läsaren verkligen behöver - inte allt som är bra att säga.

Även om de flesta är medvetna om detta menar Sunbird Webbyrå att många företag ändå tenderar att lägga för mycket text på hemsidan. Vilket gör att besökaren får jobba för att förstå vad man gör.

Vill ni ha hjälp att ta fram skräddarsydd webbdesign som stärker ert varumärke - Kontakta Sunbird Webbyrå här.

Utrikes

Tyskar rensar lagbok på nazispråk: "Hög tid"

Nürnberglagarna avskaffades redan efter krigsslutet – men andra spår av nazistisk lagtext har dröjt sig kvar till våra dagar. Arkivbild.
Foto: Frank Augstein/AP/TT
Utrikes
Utrikes Den 23 maj 1949 fick Tyskland sin demokratiska grundlag, som också markerar förbundsrepublikens födelse.
På annat håll i den tyska lagboken finns 75 år efter krigsslutet fortfarande språkliga rester av det nazistiska skräckväldet. Men nu ska de rensas bort.
PREMIUM

Nürnberglagarna från 1935 blev i nazisternas händer ett mäktigt vapen i förföljelsen av judar, som kulminerade i folkmordet på miljontals människor. Judar fråntogs i och med dessa sitt tyska medborgarskap, och äktenskap mellan judar och andra tyskar förbjöds.

Lagarna var bara ett av många medel för den nazityska maktapparaten, som i och med den så kallade fullmaktslagen 1933 gav Adolf Hitler oinskränkta möjligheter att styra efter eget huvud.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Biden inför nya inreseförbud

Få resenärer på plats vid flygplatsen Logan i Boston. Arkivbild.
Foto: Michael Dwyer/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

USA:s president Joe Biden kommer att införa inreseförbud på icke-amerikanska medborgare som har varit i Storbritannien, Brasilien, Irland och stora delar av övriga Europa, uppger Vita huset.

Förbudet är ett försök att bromsa pandemin i USA, och stävja mutationer av viruset som befaras vara mer smittsamma, och som bekräftats på flera håll i USA.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Solberg: Hårdare virusåtgärder kan vänta

Folktomt i Oslo. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/AP/TT
Utrikes
Utrikes Norges statsminister Erna Solberg säger att de lokala strängare åtgärder som har införts har målet att utrota den muterade coronavirusvarianten. Om de inte lyckas kan det bli tal om skärpta åtgärder i hela landet.
PREMIUM

Norge kan vara på väg mot skärpta virusåtgärder, till följd av utbrottet av den nya virusvarianten, som först upptäcktes i Storbritannien.

– Även om vi är på väg in i en ljusare tid med vaccinering, och där vi egentligen tänkte gradvis mer på en öppning, så måste vi tänka på skärpta åtgärder för att hålla kontrollen in i slutspurten, säger Erna Solberg till tidningen VG.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL