Inrikes

Hemtjänstpersonal hotades med vapen

En hemtjänstanställd i Ronneby kommun hotades under ett patientbesök förra veckan. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Ett hemtjänstföretag i Ronneby kommun uppger att en anställd hotades under ett patientbesök förra veckan, rapporterar Blekinge Läns Tidning .

En kvinna som bodde på samma adress som den patient som hemtjänstbesöket gällde ska både ha slagit den hemtjänstanställda i huvudet och tagit dennes väska för att sedan hota med ett pistolliknande föremål.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Man skjuten i Vivalla

En stor polisinsats pågår efter en skjutning i Örebro. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En man sköts under torsdagseftermiddagen i Vivalla i Örebro. Mannen tog sig på egen hand eller med hjälp av andra till sjukhus för vård.

Det är ännu oklart hur illa skadad mannen är, men enligt uppgifter till Nerikes Allehanda från polisen ska skadorna vara allvarliga.

– Det är en man i 20-årsåldern. Han vårdas på USÖ med allvarliga skador – hur allvarliga har jag ingen information om, säger Mats Öhman, presskommunikatör vid Örebropolisen, till tidningen.

Brottsplatsen har spärrats av och polisen har inlett ett arbete med att dels säkra bevis och hålla vittnesförhör, dels söka fler eventuella vittnen.

– Nu måste allt material som vi samlar in analyseras. Det är ett gigantiskt arbete och inkluderar vittnesförhör, uppgifter från dörrknackningar vi genomför och material från tekniska undersökningar, säger Mats Öhman till Nerikes Allehanda.

Inrikes

Skåne går egen väg – behåller publiktak på 50

Skånes regionråd Carl Johan Sonesson (M). Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Regeringen tillåter kultur- och idrottsevenemang att ta emot 300 personer i en sittande publik från och med den 1 november.

Men Region Skåne kommer inte att öppna för publikevenemang med fler än på 50 personer på Malmö opera och Malmö dansteater som ägs av regionen, skriver Kvällsposten .

– Jag ser ingen anledning att öka de 50 som vi har i Skåne på Malmö opera och Malmö dansteater, vi ligger kvar där tills vidare, säger Carl-Johan Sonesson (M), regionstyrelsens ordförande, till tidningen.

Sonesson motiverar beslutet med utvecklingen av antalet smittade i regionen.

– Jag tycker det är bra att regeringen säger att man upp till 300 får bestämma mer regionalt. Där smittan är låg borde man kunna tillåta mer publik och där smittan är hög ska man ha mer begränsad publik, säger han.

I slutet av september avrådde Sonesson skåningar från att resa till Danmark, trots att utrikesdepartementet inte avrådde svenskar generellt från att resa dit.

Inrikes

Nya fall av duvpest bland vilda duvor

Duvpest har konstaterats hos vilda ringduvor i Lidköping. Arkivbild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Inrikes
Inrikes Nya fall av duvpest har konstaterats bland vilda duvor i centrala Lidköping. Misstänkta fall har också rapporterats från flera platser i Västra Götaland och på Gotland.

Virussjukdomen duvpest har nyligen hittats hos vilda ringduvor i centrala Lidköping. Smittan upptäcktes genom provtagning hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), efter att allmänheten noterat flera sjuka och döda duvor.

– Vi har även fått muntliga rapporter från flera närliggande städer och orter, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

Sprids lättare

Rapporterna som inkommit till SVA tyder på att duvpest förekommer på flera platser i Västra Götaland och sannolikt även i fler län. På torsdagen kom även rapporter om misstänkta fall på Gotland.

– Vi tror att viruset finns bland de vilda fåglarna mer eller mindre hela tiden. Men vi brukar se symptomen under vinterhalvåret. Då överlever viruset bättre och smittan sprids lättare.

Ofarligt för människor

Viruset smittar enbart fåglar och är inte farligt för människor. Bland tamfjäderfän kan viruset orsaka den mycket smittsamma virussjukdomen newcastlesjuka, vilket senast hände i Sverige 2018.

– Äggproducenter eller kycklingproducenter kan drabbas. Det är en väldigt omfattande och kostsam bekämpning, som innebär att man behöver slakta ut alla djur och sanera, säger Malin Grant.

Djurägare uppmanas till försiktighet för att undvika direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar.

– Det är väldigt noga att man byter skor, tvättar händerna och gör omgivningen runt anläggningen oattraktiv för vilda fåglar. Upptäcker man symptom är det viktigt att kontakta sin veterinär.

Risk för fågelinfluensa

Även risken för fågelinfluensa har ökat, då flyttfåglar rör sig inför vintern. Senast på onsdagen rapporterade Holland fall av fågelinfluensa bland vilda fåglar, enligt Malin Grant.

– Har vi en bra övervakning bland vilda fåglar får vi också en bra förvarning när riskerna ökar. Vi är därför väldigt tacksamma när allmänheten hör av sig om fynd.

Jonas Grönvik/TT

Inrikes

Längre isolering skulle ha förvärrat läget

Äldre personer över 70 år med en partner har generellt sett mått bättre under pandemin än de som är ensamma och kanske är ekonomiskt, socialt eller hälsomässigt utsatta. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Depressionskänslor, sömnsvårigheter och andra psykiska besvär. Nära hälften av de äldre har upplevt det under pandemin och risken är att situationen förvärras om isoleringen fortsätter.

– Det är en väldigt kraftig åtgärd att säga ni ska stanna hemma. Ju längre den fysiska isoleringen pågår desto större konsekvenser blir det, säger Sara Fritzell, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Inför beslutet att lätta på restriktionerna för personer som är äldre än 70 år har Folkhälsomyndigheten vägt fördelarna mot nackdelarna.

– Vi ser att vi minskat antalet dödsfall och inläggningar på iva genom de här restriktionerna. De äldre har tagit ett väldigt stort ansvar. Det har räddat liv, säger Sara Fritzell.

Olika förutsättningar

Folkhälsomyndigheten har lagt ett lapptäcke av forskning, undersökningar och dialoger som de haft med pensionärsorganisationer och invandrarorganisationer för att se hur pandemin har påverkat äldre personers psykiska och fysiska hälsa. En majoritet av de publicerade studierna kom från andra länder, som haft mer av en nedstängning av samhället.

– Därför var det viktigt att se hur det ser ut i en svensk kontext och det var samma saker som kom upp som i de internationella studierna. En svensk studie visar till exempel att nära hälften hade känt sig deprimerade, haft sömnsvårigheter och mått psykiskt dåligt, säger Sara Fritzell.

Allra mest utsatta under pandemin under pandemin har personer med psykiska besvär sedan tidigare varit, enligt den psykiatriska mottagning som tillfrågats.

– Fler av dem har drabbats av ångest och oro, och deras anhöriga har fått ta ett större ansvar. Det har lett att anhöriga behövt stöd i sin tur, säger Sara Fritzell.

Samtidigt är gruppen äldre personer över 70 år väldigt heterogen och har olika förutsättningar.

– De som lever med en partner, kanske bor i hus, har trädgård och kanske ett husdjur har en mycket annorlunda situation jämfört med någon som bor ensam och kanske är utsatt ekonomiskt, socialt eller hälsomässigt. Det är just de individerna som haft det svårast.

Mycket frustration

Pensionärsorganisationerna har i dialogen med Folkhälsomyndigheten lyft fram den frustration och stigmatisering som många av deras medlemmar upplever.

– Det blir konflikter mellan generationerna, eftersom de äldre upplever att man tagit en stor del av bördan under pandemin samtidigt som de har ett socialt behov och längtar efter att träffas, säger Sara Fritzell.

Pensionärernas riksorganisation pekade också på att hälften av deras medlemmar inte har tillgång till internet, vilket skapat ett digitalt utanförskap när allt fler aktiviteter sker digitalt. Även invandrarorganisationer noterade det.

– Det blir svårt att klara vardagen om man inte har ett digitalt bank-id och internet om man ska hålla sig isolerad. Hur man mår och klarar sig praktiskt hänger ihop.

"Behöver hjälpas åt"

När restriktionerna lättas för äldre hoppas Sara Fritzell att fler ska kunna umgås på ett säkert sätt, känna gemenskap och komma ut och röra på sig.

– Möjligheterna till det blir bättre och vad pandemin verkligen visat är hur mycket medmänsklighet det finns bland enskilda individer, grannar, ideella organisationer och kommuner. Vi behöver fortsätta hjälpas åt.

Petronella Uebel/TT

Inrikes

Studie: Möjligt influensavaccin från tobaksplanta

För första gången har ett plantbaserat vaccin mot influensa testats på människor i stor skala i. Arkivbild.
Foto: Kallestad, Gorm
Inrikes
Inrikes För första gången har ett plantbaserat vaccin mot influensa testats på människor i stor skala – och resultaten är lovande.
– Resultaten är väldigt intressanta – det är absolut en teknik för framtiden, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

En grupp av forskare från Kanada och Finland har tagit fram en metod där inomhusodlade växter blir små vaccinfabriker som producerar virusliknande partiklar, som sedan används i vaccin för att aktivera kroppens immunförsvar – utan att leda till en infektion, skriver Dagens Medicin.

Växten som forskarna använt i studien, som publiceras i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet, är Nicotiania benthamina, en släkting till tobaksplantan. I dag odlas virusantigen, som ska ge skydd mot säsongsinfluensa, oftast i hönsägg och även i cellkulturer.

Enligt Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys och vaccinforskare vid Karolinska institutet, är resultaten från de kanadensiska och finländska forskarna spännande.

– Jag tycker att det är väldigt intressanta resultat – det är absolut en teknik för framtiden. Och det är en miljövänlig teknik – samtidigt som man framställer vaccin så kan man även bidraga med att framställa syre och bli av med koldioxid.

Utmaningar för vaccinproduktion

Världens vaccinproduktion står också i dagsläget inför minst sagt stora produktionsmässiga utmaningar.

Dels finns en risk att de vaccin som finns inte räcker till – och dels måste själva framställningsprocessen påskyndas för att vaccinerna ska kunna matchas med de nya virusstammar som dyker upp.

Enligt Matti Sällberg har försök att framställa växtbaserat vaccin gjorts även tidigare, men inte i den omfattning som forskargruppen från Kanada och Finland genomfört i studien, där 10 000 personer deltog.

– Det som är nytt är det här handlar om en storskalig studie, som visar att man nu kan framställa vaccinet på en industriell skala. Det här är den första stora studien, och det kan kanske bli det första godkända plantbaserade vaccinet.

Kräver storskalig produktion

Enligt Matti Sällberg skulle det också på lång sikt kunna bli aktuellt att framställa ett växtbaserat coronavaccin – men metoden innehåller även utmaningar.

– Man måste först se till att produktionen är tillräckligt stor och pålitlig, och får man exempelvis in en parasit i en odling så kan det leda till att man tappar ett par miljoner doser. De riskerna finns men inte på riktigt samma sätt när det gäller vanlig, industriell produktion i bakterier, jästsvamp eller i cellkultur.

Anna Grönberg/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Öltapp.se

En öltapp i sommar, räddningen i hettan!

Öltapp.se Alla vet hur det känns att sitta där i den gassande hettan och bara sukta efter en iskall öl. Då vill man snabbt kunna slå upp sig ett glas av sin favoritöl att svalka sig med!

I sommar så är en av de hetaste inköpen man kan införskaffa; en öltapp. De där varmaste dagarna är fortfarande nära och grillkvällarna står runt knuten. Att kunna servera professionellt är lockande på varje festlighet. Öltappar håller ölen kall och du kan ha den tillgänglig så att det är enkelt att hälla upp i ett glas och ta med i solstolen.

Andra viktiga delar till den perfekta hemmabaren.

Drinkshaker - En kraftfull shaker som du skakar dina drinkar i så att de blir smarrigt goda.

Barmått - En riktig bartender mäter upp drinkens ingredienser för att få den perfekta balansen i smaken. En god drink ska inte innehålla för mycket sprit och fördelas i regel mellan 4-6 ml/drink.

Bar-sil - Om du ska försöka dig på riktigt avancerade drinkar så är detta ett måste i din hemmabar. Du använder denna när du har skakat drinken om det t.ex är isrester eller rester från bär i drinken du vill sila av.

Muddler - en iskross som fungerar ungefär som en mortel. Perfekt för att krossa is eller exempelvis lime och mynta som i en riktigt god mojito.

Barsked - en längre sked som passar perfekt för att röra om drinkar i högre glas. En tesked är i regel för liten för större glas.

Sommarens grillfester är som sagt snart här och vem vill inte agera äkta bartender och skryta med sin egen hemmabar? Det är inte speciellt många saker du behöver ha för att skapa den perfekta hemmabaren för sommaren 2020. Att vara bartender är faktiskt riktigt roligt, när man lär sig mer om hur man gör. Man kanske inte lyckas snurra flaska på första försöket, men övning ger färdighet.

Många inställda evenemang i sommar!

Det är många som sörjer att sommarens många festivaler och andra evenemang blivit inställda. Genom att styra ihop en egen hemmabar och rulla ut grillen kommer du långt i sommar, trots allt. Många experter och meteorologer påstår att vi har en varm sommar att se fram emot. Så det bästa vi kan göra är att njuta på hemmaplan och göra det bästa av varje dag.

Det är alltså inte bara resor som ställts in, det har även många av sommarens större festivaler och andra sammankomster. Om vi får en sådan sommar som utlovats, så har vi massor att se fram emot. Många är vana vid att resa på sina semestrar, i år så kommer det inte vara vanligt alls. De flesta firar sin semester hemmavid.

Inrikes

Hela Sverige rödlistat av Norge

Alla regioner i Sverige är nu rödlistade av Norge. Arkivbild.
Foto: Dag Grundseth/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Norge avråder nu från icke nödvändiga resor till Kalmarregionen. Avrådan gäller från midnatt till lördag, skriver norska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Det innebär att alla regioner i Sverige är rödlistade. Alla som reser in till Norge från Sverige måste sitta i tio dagars karantän.

Sedan tidigare avråder norska UD från resor till en mängd andra länder. Hela Europa utanför Norden är rödmarkerat på den norska smittokartan. Det är bara tillåtet att resa till några regioner i Finland samt till Grönland.

Inrikes

Misstänkt föremål stoppade tåg – en anhållen

Avspärrningarna vid Gnesta station hävdes på torsdagseftermiddagen efter ett tidigare larm om ett misstänkt föremål på ett pendeltåg.
Foto: Beatrice Nordensson/TT
Inrikes
Inrikes Avspärrningarna vid Gnesta station hävdes på torsdagseftermiddagen efter ett tidigare larm om ett misstänkt föremål på ett pendeltåg. Efter att ha genomsökt platsen hittades inget farligt föremål av polisen. En person har anhållits.

Enligt Dennis Johansson Strömberg, presstalesperson polisregion Öst, greps den misstänkte mannen vid 15-tiden.

– Jag kan inte gå in går på mer detaljer i nuläget, men mannen ifråga är i 40-årsåldern. Han är gripen, misstänkt för försök till allmänfarlig ödeläggelse, säger han till TT.

Mannen anhölls senare på dagen misstänkt på sannolika skäl, den högre misstankegraden.

Föremål på pendeltåg

Polisinsatsen i Gnesta, söder om Södertälje, under torsdagseftermiddagen utlöstes vid 11:30-tiden då en person ringde in till polisen och slog larm om ett misstänkt farligt föremål ombord på ett pendeltåg.

Efter att tåget utrymts spärrades området av och nationella bombskyddet skickades till platsen, men efter att ha genomsökt området utan att ha påträffat något farligt föremål hävdes avspärrningarna vid 15-tiden.

"Förseningar hänger kvar"

På grund av insatsen rådde det under några timmar på eftermiddagen stopp i tågtrafiken vid Gnesta, vilket även påverkade trafiken på sträckorna Stockholm–Göteborg och Stockholm–Malmö.

Trafikstoppet hävdes vid 15.30-tiden, men enligt Katarina Wolffram, presskommunikatör vid Trafikverket, påverkar det trafiken under kvällen.

– Trafikstoppet är hävt, men en del tåg är inställda och det kommer att hänga kvar förseningar, säger hon.

Katarina Wolffram uppmanar därför resenärer på de aktuella sträckorna att vara uppmärksamma på eventuella ändringar i trafiken.

– Det finns risk för fortsatta störningar en tid framåt under kvällen, så det är extra viktigt att kontrollera med tågbolagen vad som gäller.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Anna Grönberg/TT

Inrikes

Blåste i alkolås åt berusad väninna – åtalas

Kvinnan var onykter och kunde inte starta sin bil. Då blåste hennes väninna i alkolåset. Arkivbild.
Foto: Ingvar Karmhed/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

En kvinna var onykter och kunde inte starta sin bil. Då blåste hennes väninna i alkolåset. Nu åtalas de båda vid Eksjö tingsrätt för rattfylleri respektive medhjälp till rattfylleri, skriver Vetlanda-Posten .

Åklagaren menar att passageraren visste att föraren druckit alkohol och att hon genom att blåsa aktivt främjade rattfylleriet. Väninnan saknar körkort och kunde därför inte själv köra bilen.

Det hela hände i en ort i Småland. Bilen skulle flyttas från en parkering till en annan. Vad de båda kvinnorna inte visste var att när de gjorde sin manöver stod en civil polispatrull i närheten som kunde följa hela förloppet.

Föraren fick göra ett alkoholutandningsprov och det visade på 1,12 promille, klart över gränsen för grovt rattfylleri, som går vid 0,5 promille. Båda kvinnorna har erkänt och är ångerfulla i polisförhören efteråt.

”Det är så jävla dumt av mig”, säger kvinnan som körde bilen.

Kvinnan hade alkolås i bilen sedan hon tidigare dömts för rattfylleri.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL