Inrikes

KD tappar i opinionen

Stöder för Kristdemokraterna sjunker i SVT/Novus senaste mätning. På bilden partiledare Ebba Busch. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Kristdemokraterna har det tufft i opinionen. Partiet, som fick 6,3 procent i riksdagsvalet, får 4,6 i SVT/Novus senaste mätning.

Det är en minskning med 0,8 procentenheter sedan förra mätningen och det sämsta resultatet partiet har fått i en Novus-mätning sedan augusti 2018.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Inreseförbud från Norge införs inom kort

Tull- och polis kontrollerar riksgränsen mot Sverige vid Magnor i Norge. Arkivbild.
Foto: Terje Pedersen/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Inom kort inför regeringen inreseförbud från Norge, uppger inrikesminister Mikael Damberg (S) för TT. Åtgärderna vidtas efter larmet om den brittiska virusmutationen som sprids i Osloområdet.
– Vi kan inte klaga på svenskarna, kommenterar den norska statsministern.

Regeringen arbetar i helgen med att införa ett inreseförbud mot Norge för att minska risken för smittspridning. "Beslutet kommer att fattas i närtid", meddelar Mikael Damberg via sin pressekreterare.

Norges statsminister Erna Solberg (H) säger i en kommentar till NRK att hon har förståelse för att Sverige inför inreseförbud.

– Det är så i många länder i Europa. Norge har hela tiden varit bland dem som haft hårdast regler. Vi kan inte klaga på att svenskarna säger att de inte vill ha in det här muterade viruset, säger hon.

Solberg uppger att det svenska inreseförbudet kommer att gälla från och med midnatt, natten mot måndag.

FHM: Isolera er

Även Folkhälsomyndigheten (FHM) agerar med anledning av situationen i Norge och uppmanar Norgeresenärer att testa sig för covid-19 och isolera sig i hemmet under minst en vecka vid hemkomsten till Sverige.

– Vi har nu i grunden samma situation i Norge som vi har i Danmark och Storbritannien. Man har en sådan spridning av den brittiska varianten, där det finns en bedömning att den faktiskt skulle kunna vara betydligt besvärligare än den som sprider sig i Sverige nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.

Uppmaningen gäller även för personer som har befunnit sig i Norge under de senaste 14 dagarna, samt för personer i Norgeresenärernas hushåll.

Mycket okänt

FHM konstaterar att mycket fortfarande är okänt om den nya virusvarianten, och att forskning pågår för att ta reda på om den är mer smittsam än andra varianter.

Tegnell kan inte uttala sig om huruvida den virusmutation som först upptäcktes i Storbritannien är mer dödlig än den som sprids i Sverige.

– Det är väldigt svårt att göra den bedömningen, har man en snabbt ökande spridning får man också höga dödstal. Det är definitivt en variant som vi ska ta på stort allvar och vi gör vårt allra bästa för att förhindra att den sprider sig i Sverige, åtminstone förhindra det så länge som möjligt, säger han.

Fler fall kan finnas

Hittills har 55 fall av virusvarianten upptäckt i Storbritannien konstaterats i Sverige, enligt inrikesdepartementet. De allra flesta av dem är kopplade till personer som har befunnit sig utomlands, enligt Tegnell:

– När man har tagit prover fritt ute i samhället har vi hittills inte sett den brittiska virusmutationen, även om vi inte har tagit jättemånga prover. Det är inte alls omöjligt att det finns fler fall därute, men vi har inte spridning på den nivån som de har i Storbritannien eller i Danmark.

FHM uppmanar sedan tidigare till coronatestning och isolering i hemmet för personer som har rest till Sverige från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien.

Erik Paulsson Rönnbäck/TT

Den norska statsministern Erna Solberg (H) tycker det är okej att Sverige inför reseförbud. Bilden från en presskonferens om nedstängningen i Osloområdet.
Den norska statsministern Erna Solberg (H) tycker det är okej att Sverige inför reseförbud. Bilden från en presskonferens om nedstängningen i Osloområdet.
Foto: Terje Pedersen
Anders Tegnell. Arkivbild.
Anders Tegnell. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT

Inrikes

Fick spyor i lungorna – dog efter operation

En cancerpatient avled efter en operation. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson /SvD/TT
Inrikes
Inrikes

En cancerpatient kräktes under operation och fick maginnehållet i lungorna. Två dagar senare avled patienten. Brist på kommunikation mellan läkare kan ha bidragit till dödsfallet och sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan.

– Det är tyvärr så att informationen inte har nått fram hela vägen, att det fanns vätska och innehåll i magen. I detta fall skulle man gjort en nedsövning på ett speciellt sätt, vilket innebär att man ska skulle haft en slang i magsäcken som hade tömt magsäcken på innehåll, säger Jacob Wulfsberg, chefläkare på Kungälvs sjukhus, till GT.

Efter den misslyckade operationen fick patienten respiratorvård men livet gick inte att rädda.

– Det är en mycket beklaglig och tragisk händelse, säger Jacob Wulfsberg till GT.

Inrikes

Tre till sjukhus efter krock i Vårgårda

Trafiken har stängts av i båda riktningarna på E20 i Vårgårda kommun efter en frontalkrock mellan två fordon. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Tre personer har förts till sjukhus med ambulans efter en frontalkrock på E20 strax norr om Vårgårda, enligt SOS Alarm. Olyckan inträffade i höjd med Saxtorp vid halv sju-tiden på lördagskvällen.

– Samtliga ambulanser som ska vara utlarmade har lämnat platsen. Just nu kvarstår fem enheter från räddningstjänsten, säger Sara Tunklev, teamledare på SOS Alarm.

Trafiken har stängts av i båda riktningarna, enligt polisen. Varken SOS Alarm eller polisen kan uttala sig om personerna är allvarligt skadade.

– Vi jobbar för fullt på platsen, det är totalstopp i trafiken. Det verkar vara en allvarlig olycka, men vi kan inte uttala oss om skadebilden, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisen.

Inrikes

Domstolar: Svårt bevisa hedersbrott

Flera domstolar har invändningar mot att införa ett särskilt hedersbrott. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Flera domstolar är kritiska mot att införa en särskild brottsrubricering för hedersbrott.
De bedömer att förslaget leder till få fällande domar.

Hovrätten för västra Sverige anför "betydande invändningar" och pekar på att det är svårt att bevisa att en åtalad haft hedersmotiv för ett brott. Domstolen ifrågasätter om åtal för det föreslagna hedersbrottet skulle komma att leda till särskilt många fällande domar.

"Att införa ett särskilt hedersbrott riskerar därför, som hovrätten ser det, att undergräva förtroendet för rättssystemets förmåga att hantera hedersproblematiken i samhället", står det i remissyttrandet.

Svea hovrätt avstyrker förslaget så som det utformats av den utredning som lade fram sitt betänkande i höstas. Även här pekas på bevissvårigheter.

Hovrätten ifrågasätter om införandet av ett särskilt hedersbrott kan komma att fylla annat än en symbolisk funktion, står det i remissyttrandet.

Viktigt signalvärde

Att brott med hedersmotiv ska få en egen brottsrubricering är en av punkterna i januariavtalet mellan regeringen, Centern och Liberalerna.

Regeringens utredare, riksåklagare Petra Lundh, anser att ett särskilt hedersbrott i brottsbalken ger ett viktigt signalvärde om att det inte är accepterat med hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige.

Förslaget innebär att den som begår brott i syfte att bevara eller återupprätta en persons, familjs, släkts eller annan grupps heder ska dömas för hedersbrott. Gärningarna ska utgöra en upprepad kränkning av en persons integritet och ha skadat dennes självkänsla.

Hovrätten för västra Sverige pekar på att åklagaren skulle behöva bevisa att gärningspersonen haft ett hedersmotiv vid var och en av de påstådda gärningarna.

Svea hovrätt skriver i sitt remissyttrande att det är svårt att komma fram till slutsatsen att en person begått en gärning med visst motiv om gärningsmannen själv påstår något annat.

Föreslår alternativ

Brottstypen hedersbrott är tänkt att omfatta samma typ av gärningar som grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning, till exempel misshandel, olaga hot och olaga tvång. Även straffskalorna är de samma. Ett minimistraff på nio månaders fängelse och ett maximistraff på sex års fängelse.

Lagen föreslås träda i kraft den 1 januari 2022. Enligt utredaren Petra Lundh väntas den leda till omkring 30 nya fall i domstol under första året

För att komma bort från det svårdefinierade begreppet heder föreslår Svea hovrätt ett alternativ. Enligt det alternativet ska en person dömas för "grov självbestämmandekränkning" som påtvingat någon ett visst kulturellt eller religiöst betingat levnadssätt.

Inte bara kritiker

Så sent som den 1 juli förra året infördes hedersmotiv som en särskild straffskärpningsgrund. Helsingborgs tingsrätt anser att man borde vänta och se effekten av den straffskärpningsgrunden innan hedersbrott införs som en särskild brottstyp.

Det finns dock domstolar, till exempel Stockholms tingsrätt, som inte har invändningar mot utredningens förslag. Det har inte heller Åklagarmyndigheten.

Peter Wallberg/TT

Inrikes

Dinosauriernas stjärthål nu äntligen beskrivet

För första gången har forskare lyckats beskriva och rekonstruera en dinosauries kloak, det vill säga den mynning som utnyttjades för både urin, avföring och parning. Precis som hos dagens fåglar och många andra nu levande djur.
Foto: Illustration: Bob Nicholls
Inrikes
Inrikes För första gången någonsin har forskare lyckats rekonstruera en dinosauries kloak. I öppningen fanns till och med lite fossilerat bajs.
PREMIUM

På Senckenberg Museum i Frankfurt, Tyskland, finns ett ovanligt välbevarat fossil. Fossilet föreställer en Psittacosaurus (papegojödla), en förhållandevis liten dinosaurie som levde i början av kritaperioden för cirka 130 miljoner år sedan.

Tack vare detta fossil har nu forskare vid Unversity of Bristol, Storbritannien, lyckats beskriva – och till och med rekonstruera – en dinosauries stjärthål, eller rättare sagt dess kloak. Det vill säga den mynning där både urin och avföring passerade, och som även utnyttjades vid parning.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Lån utan UC

Allt fler svenskar löser sina kreditskulder med ett lån!

Lån utan UC Idag är det enkelt att handla saker på avbetalning, köp nu och betala sen-erbjudanden haglar över oss dagligen. Många handlar med krediter som de egentligen inte har råd med vilket slutar för många med att man sitter i kreditfällan.

Där har man har räntor att betala från flera olika köp, men man betalar knappt av något belopp på den summan som man faktiskt har lånat. Skyhöga räntor finns fortfarande kvar men reglerades för några år sedan ner, vilket innebär att det blivit något bättre lånevillkor även i de fall där man kan ta kreditlån från andra kreditgivare än banken.

Att det är så pass enkelt att ta ett riskfritt lån hos många finansbolag och att man kan köpa prylar på avbetalning leder de flesta till att köpa mer än de egentligen har råd med. Därför har många svenskar idag börjat samla sina lån och krediter till ett enda lån, så att det enbart är en ränta som behöver bli betald per månad. Detta medför att de höga månadskostnaderna går att minimera till stor del och har på många håll räddat många familjer i ekonomisk kris. Detta är något som man brukar kalla för att binda sina krediter. Man binder dem till ett enda lån med lägre ränta - detta är räddningen för många som har hamnat i kreditfällan!

Samtidigt som många minskar sina lånekostnader - så ökar också medvetandet gällande konsumtion!

Unga fröken Greta Thunberg, är en av våra ledstjärnor idag när det kommer till att börja tänka efter hur vi behandlar vår natur. Greta är också en stark förespråkare till att vi genast bör konsumera mindre än vad vi gör nu - vilket många svenskar också tycks ha hakat på. Detta visar på att medvetandet ökar när det kommer till både att tänka mer långsiktigt, men också att många lär av sina misstag. Att kunna shoppa vad man vill från var som helst i världen har nog stigit många konsumenter åt huvudet och det är egentligen inte förrän nu som man har kunnat se de förödande effekterna av detta. Många företag visar sitt starka engagemang för klimatet utåt, vi köper mindre och mindre plast och vi äter mindre och mindre kött - vi bemöter de förödande konsekvenserna genom att balansera ut det igen.

Att vi lever i en värld av influencers kan vara en av många anledningar till varför konsumtionen ökat så mycket som den har gjort under 2000-talet. De flesta minns nog hur Postnord höll på att sjunka fullkomligt av alla leveranser av beställningar, som dessutom många bara beställde för att fota och sedan skicka tillbaka. Vi bör se vår nya medvetenhet som något mycket positiv och en klar indikation på att vi är på väg att gå mot att vara betydligt mer klimatsmarta och värna om naturen. Vi har helt enkelt, som Greta säger, börjat vakna upp! Förhoppningsvis fortsätter trenden och vi får se ytterligare aktioner som kämpar för miljön, och fler människor som höjer sin röst för vår planet i framtiden.

Inrikes

"Tar det säkra för det osäkra"

Joacim Rocklöv, professor i epidemiologi och folkhälsovetenskap vid Umeå universitet. Arkivbild.
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT
Inrikes
Inrikes Norge gör rätt som tar till krafttag mot utbrottet av en ny virusvariant, anser professor Joacim Rocklöv.
– Norge agerar utifrån det sättet man har agerat genom pandemin. De är försiktiga och tar det säkra för det osäkra.
PREMIUM

På lördagen införde den norska regeringen en rad mycket stränga restriktioner i Oslo och ytterligare nio kommuner.

Orsaken är ökad smittspridning av den virusvariant (B117) som först upptäcktes i Storbritannien.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Svensk omkom i skidolycka i Schweiz

En svensk man har omkommit i en skidolycka i Verbier i Schweiz. Arkivbild.
Foto: Leo Duperrex/AP/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

En svensk man i 20-årsåldern har omkommit i en skidolycka i schweiziska Verbier, rapporterar Aftonbladet.

Utrikesdepartement bekräftar att en svensk man omkommit.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Facket rasar mot munskyddsförbud

Halmstad kommun tillåter inte munskydd. Bilden tagen utanför Sverige. Arkivbild.
Foto: Thanassis Stavrakis/AP/TT
Inrikes
Inrikes Halmstad förbjuder smittskyddsutrustning på sina skolor. En lärare blev tillsagd att ta av sig munskyddet.
– Det är ett helt katastrofalt beteende av Halmstads kommun, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, till TT.
PREMIUM

Enligt kommunen tillåter de inte munskydd i vare sig grundskola eller gymnasieskola. De hänvisar till Folkhälsomyndigheten som säger att det inte finns vetenskapliga belägg för att det skulle gynna verksamheten.

– Det handlar också om att det finns stora risker med munskydd som hanteras fel, säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad, till P4 Halland.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL