Utrikes

Fukushima-vatten ska släppas ut i havet

Några av alla de tankar som innehåller vatten från kärnkraftverket i Fukushima. Arkivbild.
Foto: Kyodo/TT/AP
Utrikes
Utrikes Över en miljon ton förorenat vatten från kärnkraftverket i Fukushima ska släppas ut i Stilla havet.
PREMIUM

Beslutet kommer efter flera års diskussioner om vad som ska göras med de 1,23 miljoner ton vatten som finns kvar efter det stängda kärnkraftverket som skadades i en tsunami 2011.

Miljöaktivister och lokala fiskare och bönder har länge protesterat mot planerna att släppa ut vattnet, men regeringen uppger att det nu valda alternativet är det mest genomförbara.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Tusentals protesterar mot planer på abortlag

Många demonstranter samlades utanför Jaroslaw Kaczynskis bostad i Warszawa.
Foto: Czarek Sokolowski
Utrikes
Utrikes Med plakat med texter som "Det här innebär krig" och "1,5 meter från min livmoder", samlades tusentals i Polen för att protestera mot ett beslut som i princip innebär ett förbud mot aborter.

Författningsdomstolen beslut att abort av foster med skador strider mot konstitutionen öppnar för en skärpning av landets abortlagstiftning – som redan nu är en av världens mest strikta.

Krystyna Kacpura, chef för kvinnorättsorganisationen Federationen för kvinnor och familjeplanering, säger att torsdagens beslut i princip innebär ett totalförbud mot aborter, då 98 procent av de lagliga aborterna i landet är relaterade till forsterskador.

– Det är en skam från polska staten mot halva befolkningen, kvinnor. Vi kommer aldrig att glömma det, säger Kacpura.

En stor folksamling samlades utanför bostaden tillhörande Jarowslaw Kaczynski, ledare för nationalkonservativa regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS).

Domstolsbeslutet innebär att PIS kan lägga fram ett lagförslag för parlamentet. Och när det har införts kommer abort endast att tillåtas om modern har våldtagits, utsatts för incest eller om hennes hälsa och liv hotas.

Kravallpolis blockerade demonstranterna från att nå fram till bostaden, och uppmanade via megafoner demonstranterna att skingras och att hålla avstånd.

I Warszawa uppskattas omkring 15 000 demonstranter ha samlats på fredagskvällen, där pandemirestriktionerna för närvarande endast tillåter att max tio personer träffas, en siffra som från och med lördagen minskas till fem

– Jag var till en början rädd, men sedan tänkte jag "trist om jag smittas av coronaviruset". Jag är rädd för min dotters skull, men jag tror inte att vi har något val, säger Emilia Gwiazda, en av demonstranterna.

Utrikes

Fortsatt oroligt i Lagos

Utbrända bussar i Lagos i en bild från torsdagen.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

Det är fortsatt spänt i nigerianska Lagos, där beväpnade gäng trotsar utegångsförbudet och har spärrat av större gator och kräver pengar av förare.

Bankomater fungerar inte i delar av staden, och bensinstationer håller stängt. Utegångsförbud råder, men det har inte hindrat oroligheterna från att fortsätta.

Många är ilskna efter ett tal på torsdagen där president Muhammadu Buhari uppmanade till lugn, utan att fördöma att demonstranter dödades i tisdags. De senaste dagarna har byggnader och fordon satts i brand.

– Jag känner mig inte säker. Vi har haft fall av plundring och egendom som förstörts, säger Cynthia Kazuo, som bor i stadsdelen Yaba.

"Vår vackra stad har upplevt en nivå av förstörelse motsvarande nästan en krigszon. Det är ett chockerande och väldigt sorgligt spektakel", skriver delstaten Lagos guvernör Babajide Sanwo-Olu på Twitter.

Utrikes

Oppositionen i Tanzania varnar för spökväljare

Tanzanias president John Magufuli har suttit vid makten i fem år. Nästa vecka är det presidentval i det östafrikanska landet och oppositionen hävdar att röstlängderna har manipulerats. Arkivbild.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes Ledaren för Tanzanias största oppositionsparti anklagar landets nationella valkommission för att trixa med röstlängderna inför presidentvalet på onsdag.

"Det förekommer enormt mycket manipulation. Miljoner av spökväljare och vallokaler", skriver oppositionsledaren Freeman Mbowe, ledare för Chademapartiet, på Twitter.

Enligt Mbowe rör det sig bland annat om manipulation med den biometriska väljarregistreringen – som individers fingeravtryck.

"Valet omöjliggörs"

"Legitima väljare" har flyttats eller försvunnit från listorna, fortsätter Freeman Mbowe och kräver samtidigt en förklaring av valkommissionen.

Ett bristfälligt svar kommer att "elda upp det här landet och leda till att valet omöjliggörs", skriver han vidare.

Även Zitto Kabwe, som leder ACT-Wazalendo, ett annat oppositionsparti, säger att väljare har lagts till i hans valkrets i den västligt belägna staden Kigoma.

"I min valkrets har omkring 18 830 spökväljare lagts till listan. Flera soldater och studenter har förberetts för att rösta i deras namn", hävdar han i ett inlägg på Twitter.

Begreppet "spökväljare" står för icke-existerande personer.

Sköts med 16 skott

Under den sittande presidenten John Magufulis fem år vid makten i det östafrikanska landet har politiska sammankomster förbjudits, yttrandefriheten kraftigt begränsats och oppositionsföreträdare har dödats eller förts bort.

Chademas kandidat Tundu Lissu, som utmanar president Magufuli i nästa veckas val, återvände nyligen till Tanzania från Belgien där han befunnit sig i tre år efter att ha överlevt ett mordförsök i hemlandet då han sköts med 16 skott.

Tidigare i oktober släppte Amnesty en rapport där människorättsorganisationen slår fast att den tanzaniska staten "har utnyttjat en mängd repressiva lagar för att begränsa yttrandefrihet, rätten till fredlig sammankomst – i verkliga livet och online."

Utrikes

Biden lovar gratis vaccin

Joe Biden höll tal om coronaviruset.
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Utrikes
Utrikes Demokraternas presidentkandidat Joe Biden lovar gratis vaccin till alla i USA om han vinner.

– När vi har ett säkert och effektivt vaccin, så måste det vara gratis för alla – oavsett om du är försäkrad eller inte, säger han i ett tal.

Därmed är både han och hans motståndare Donald Trump överens i en fråga. Trump har tidigare sagt att han vill att vaccinet, som han hävdar kan vara bara veckor borta, ska vara gratis.

Coronapandemin är en av de främsta frågorna för amerikanska väljare inför valet, och Joe Biden har frekvent attackerat Trumpregeringens hanterande av smittan.

– Covid-19 får allt annat vi stött på i modern tid att blekna, och den visar inga tecken av att minska. Viruset ökar i nästan alla delstater, säger Biden, som hävdar att Trump gett upp.

Nästan 80 000 nya fall registrerades i USA på fredagen, enligt sammanräkningen av Johns Hopkins University. Bland annat ökar fallen i norr och i Mellanvästern. 35 av 50 delstater i landet uppvisar en ökning, men antalet nya dödsfall av smittade ligger relativt stabilt på omkring 700–800 dagligen.

Utrikes

Norsk man döms att flytta från hemstad

Här får mannen inte längre vistas, sedan han återkommande brutit mot ett besöksförbud. Arkivbild.
Foto: Marianne Løvland / NTB scanpix / TT /
Utrikes
Utrikes En norsk man fortsatte trots besöksförbud att trakassera sitt ex. Nu får han inte bo kvar eller vistas i samma stad som henne.

Till slut fick rättsväsendet i norska Bergen nog. När en man fortsatte att ignorera besöksförbuden mot en kvinna han har ett barn med, dömde tingsrätten i Bergen honom att i praktiken lämna stan.

I åtta månader ska han bära en elektronisk fotboja, utrustad med gps. Förbudszonen, alltså det område där han inte längre får vistas, omfattar hela Bergen, liksom Osterøy och Lindås. Därmed tvingas han flytta från Bergen, där han levt hela sitt 30-åriga liv, konstateras i domen.

– Domen flyttar bördan från målsäganden till där den hör hemma, nämligen hos den som hotar eller utövar våld, säger åklagaren Anne Mjelde Myhr.

Tre gånger har mannen dömts av tingsrätten i norska Bergen för att ha brutit mot besöksförbudet mot en kvinna han har barn med sedan tidigare. Två gånger har han dessutom dömts för att ha misshandlat henne.

Mannens försvarare säger att den dömde nu bestämt sig för att lämna sitt ex i fred, och försöka att få ordning på sitt liv. Förutom tiden med fotboja döms han även till fyra månaders fängelse, och flera år med vanligt kontaktförbud efter tiden med fotboja.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Miljonlotteriet

Miljonlotteriet testar på en ny strategi för sin annonsering!

Miljonlotteriet Miljonlotteriet är ett av Sveriges största lotterier och har funnits med sedan 1964.

För dig som inte vet något om lotteriet sedan tidigare, så är Miljonlotteriet grundat av iogt.se som sedan start haft som mål att låna lotteriet finansiera deras arbete mot droger i samhället. I och med regleringen av spelmarknaden förra året så har också de svenska lotterierna och spelbolagen kunnat ändra sin marknadsföring och i samband med dessa ändringar så är det bestämt att Miljonlotteriet blir digitalt, för att dra in ännu mer pengar till välgörenhetsarbetet som IOGT fokuserar på. Om du är intresserad av att kika in Miljonlotteriet så kan du göra detta här eller läsa mer om dem i denna artikel om Miljonlotteriet.

Eftersom att den svenska spelmarknaden har blivit annorlunda, så är detta en stor fördel för det svenska Miljonlotteriet eftersom att de kan använda förändringarna till något positivt. Den nya strategin för lotteriet är helt enkelt att visa mer var pengarna från Miljonlotteriets överskott går, så att fler människor får vara delaktiga i välgörenhetsarbetet som IOGT arbetar med. Sedan starten har lotteriet bidragit med över 2 miljarder kronor totalt till välgörenhetsarbete och detta är något som lotteriets överskott ska fortsätta att gå till, precis som det gjort sedan start.

Miljonlotteriet blickar framåt!

Miljonlotteriet har bestämt sig för att satsa bredare på just den digitala annonseringen där lotteriet riktar in sig på ansvarsfullt spelande och behöver numera uppfylla de hårda kraven som ställs på svenska spelbolag. Eftersom att lotteriets grundidé är att minska missbruk i samhället, så är detta något som de också är väldigt noga att fortsätta med och det är också här som den största kraften kommer att läggas även framöver. Genom de digitala kanalerna så har Miljonlotteriet redan nu lyckas komma en bra bit på vägen och det är också på denna bana som vi kan se dem fortsätta på framöver.

Den digitaliserade annonseringen kommer med andra ord att hjälpa lotteriet att nå ut till svenska folket så att de får se med egna ögon vad överskotten från försäljningen av spel hos dem bidrar till. Några av de saker som lotteriet hjälper till med är bland annat att rikta in sig på att tillföra gemenskap för barn och ungdomar som växer upp i stökiga familjer som kantas av missbruk genom årliga läger och evenemang. Via deras lotteri så kan du som spelar vara med och tävla om fantastiska vinster men också samtidigt vara en del av det stora välgörenhetsarbete som överskottet bidrar till. Sedan start så har de hjälpt både hemlösa att få tak över huvudet samt bidragit till många behandlingshem runt om i landet.

Utrikes

Asteroidpartiklar läcker efter insamling

Asteroiden Bennu tagen från rymdsonden Osiris-Rex.
Foto: NASA/Goddard/University of Arizona/CSA/York/MDA via AP
Utrikes
Utrikes Rymdfarkosten Osiris-Rex lucka läcker. Nu försöker forskarna att rädda så mycket det går av den värdefulla och unika lasten.

Rymdfarkosten Osiris-Rex är på väg tillbaka till jorden. Men ett ganska angenämt problem har inträffat. Det kritiska uppdraget – att samla in partiklar från asteroiden Bennu – lyckades lite för bra.

Nu läcker en del av partiklarna från testet ut i rymden, då Osiris-Rex efter sin snabblandning på asteroiden samlat in en del så många och stora bitar, så att den flik som är designad för att hålla proverna på plats inte kan stängas helt och hållet, skriver CNN .

Därför läcker det ut stoft och grus ur små hål som bildats mellan bitarna.

Osiris-Rex fyra år långa resa från jorden till Bennu, 330 miljoner kilometer bort, hade som uppdrag att samla in minst 57 gram material, men forskarna tror att rymdsonden lyckades få med hela 400 gram.

"Även om vi kanske måste snabba på för att packa lasten, så är det ett angenämt problem. Vi är så spända på att se hur vad som verkar vara ett rikligt prov kommer att inspirera forskare i årtionden bortom detta historiska tillfälle", säger Nasas Thomas Zurbuchen i ett uttalande, enligt AFP.

Nasa tror att tillräckligt kommer att finnas kvar när sonden kommer tillbaka till jorden år 2023, för att forskarna ska kunna få en uppfattning av hur solsystemet och dess kemiska sammansättning såg ut för miljarder år sedan.

FAKTA

Fakta: Osiris-Rex och Bennu

Den amerikanska rymdsonden Osiris-Rex sköts upp från jorden den 9 september 2016 på sin resa till asteroiden Bennu.

Osiris-Rex kom redan 2018 nära Bennu, och har sedan dess bland annat fotograferat asteroiden i detalj och övat att landa på dess yta.

Den 20 oktober gjorde sonden göra en några sekunder lång landning, med målet att få med sig minst 57 gram sten och grus.

Asteroiden är 334 miljoner kilometer från jorden och signalerna tar 18,5 minuter på sig. Därför var sonden, stor som en skåpbil, tvungen att själv under 16 kritiska sekunder styra sig ner och landa, fälla ut en robotarm, avfyra en laddning trycksatt kväve som blåste upp grus och stoft, samla in materialet och sedan lyfta igen.

Den tillgängliga yta som stod till buds, omgiven av farliga klippor, var 16 meter i diameter.

Osiris-Rex förväntas ha återvänt till jorden om knappt tre år, den 24 september 2023.

I december i år är det tänkt att den japanska rymdsonden Hayabusa2 ska landa på jorden efter att ha hämtat prover från asteroiden Ryugu.

Källa: Nasa, AFP

Utrikes

Bolivias valvinnare blickar framåt

Anhängare till Luis Acre firar segern.
Foto: Juan Karita/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Socialistpartiet Mas kandidat Luis Arce bekräftas som segrare i söndagens presidentval i Bolivia, enligt landets valkommission.

Acre fick drygt 55 procent av rösterna, vilket innebär att socialisterna återtar makten ett år efter att Evo Morales tvingades bort.

– Nu är vår stora utmaning att bygga upp vårt hemland i fred, att återfå glädjen, stabiliteten och hoppet om en bättre morgondag för alla bolivianer, säger Arce i en video.

Utrikes

Inga framgångar i samtal om strider

Striderna rasade på fredagen om Nagorno-Karabach, samtidigt som Armeniens och Azerbajdzjans utrikesministrar besökte USA.
Foto: AP/TT
Utrikes
Utrikes

USA:s utrikesminister Mike Pompeo tog emot Armeniens utrikesminister Zohrab Mnatsakanjan, liksom Azerbajdzjans Jejhun Bajramov , för samtal i Washington.

USA har beskrivit sig som neutral i konflikten om den kaukasiska utbrytarregionen Nagorno-Karabach.

Mötena hölls separat, och Pompeo hade redan innan tonat ned förväntningarna. Två uppgörelser om vapenvila har redan fallit samman sedan striderna mellan länderna blossade upp.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL