Utrikes

Boris Johnson överväger hårdare restriktioner

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Foto: Toby Melville/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson säger att han kommer att införa ytterligare regionala restriktioner om landet inte får bukt med det ökande antalet coronafall.

Nordvästra England tillhör de regioner som drabbats hårdast i det som Storbritannien ser som en andra våg i pandemin. Hårdare regler har meddelats för regionen Lancashire, men borgmästaren Andy Burnham för Greater Manchester motsätter sig kravet att regionen placeras i den högsta riskkategorin om inte regeringen i London skjuter till ekonomiskt stöd.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Putin: Jag tillät Navalnyj att få tysk vård

Den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj. Bilden är tagen 2018. Arkivbild.
Foto: Pavel Golovkin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Den förgiftade oppositionsledaren Aleksej Navalnyj kunde flygas till Tyskland för vård sedan president Vladimir Putin personligen ingripit.

– Så fort den här medborgarens fru vädjade till mig sade jag omedelbart till åklagarna att undersöka om han kunde få behandling utomlands, sade Putin i ett tv-framträdande.

Han tillade att Navalnyj fick lämna Ryssland trots att han hade reserestriktioner på grunder av en brottsutredning.

Den 20 augusti blev Navalnyj allvarligt sjuk under en flygresa i Sibirien. Efter två dagar tilläts han resa ut för att få vård i Berlin.

Tyska, franska och svenska experter samt företrädare för antikemvapenorganisationen OPCW har konstaterat att Navalnyj utsatts för det gamla sovjetiska nervgiftet novitjok.

Den ryska regeringen har förnekat alla inblandning i förgiftningen.

På torsdagen sade Putin att om någon i Ryssland velat förgifta Navalnyj hade han aldrig fått föras utomlands för att få behandling.

Utrikes

Utegångsförbud för 46 miljoner människor

Frankrike inför utegångsförbud för 46 miljoner människor, meddelar premiärminister Jean Castex. Arkivbild.
Foto: Ludovic Marin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Frankrike inför ett nattligt utegångsförbud i en rad nya områden. Totalt påverkas 46 miljoner personer.

De senaste veckorna har kurvorna stigit brant över antalet smittade och sjukhusvårdade med covid-19 i landet.

– Den andra vågen är här. Situationen är allvarlig. Det är allvarligt i Europa, det är allvarligt i Frankrike, säger premiärminister Jean Castex, enligt Le Parisen .

Från och med midnatt till lördag införs ett utegångsförbud mellan klockan 21.00 och 06.00 i stora delar av landet. Utegångsförbudet ska gälla i sex veckor.

Tillsammans med det utegångsförbud som nyligen infördes i nio stora städer, inklusive huvudstaden Paris, berörs 46 miljoner människor.

De senaste 24 timmarna har 41 622 fall med bekräftad covid -19 konstaterats, rapporterar myndigheterna. Det är den högsta siffran som registrerats hittills.

Under det senaste dygnet har 165 dödsfall registrerats, skriver AFP.

Utrikes

Putin: 5 000 döda i Nagorno-Karabach-kriget

Rysslands president Vladimir Putinunder en videokonferens på torsdagen.
Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nära 5 000 människor har mist livet till följd av den nu tre veckor långa konflikten om Nagorno-Karabach, hävdar Rysslands president Vladimir Putin.

– Enligt våra uppgifter så är antalet dödade på båda sidor nästan 2 000. Det totala antalet döda börjar därmed att närma sig 5 000, sade Putin i ett tv-sänt tal på torsdagen.

Enligt nyhetsbyrån AFP:s beräkningar har omkring 1 000 människor dödats i den nu pågående konflikten.

Kaukasiska Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan, men är i praktiken en utbrytarregion under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning.

Konflikten har stora nationalistiska förtecken och både Azerbajdzjan och Armenien gör historiska anspråk på området.

Två eldupphör, framförhandlade av Ryssland under oktober månad, har kollapsat.

Utrikes

Uppgift: Mördaren hade syrisk jihadistkontakt

En av veckans många manifestationer för att hedra den brutalt mördade läraren Samuel Paty i Frankrike den gångna veckan. Arkivbild.
Foto: Lewis Joly/AP/TT
Utrikes
Utrikes Utredningen om det bestialiska mordet på den franske läraren Samuel Paty har kommit fram till att mördaren hade kontakt med en rysktalande jihadist i Syrien.

Uppgiften kommer från en källa närstående brottsutredningen, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Paty höggs ned i fredags i Parisförorten Conflans-Sainte-Honorine, i närheten av den skola där han arbetade. Han fick sedan huvudet avskuret. Den misstänkte gärningsmannen, Abdullakh Anzoroven en 18-årig ryss med tjetjensk bakgrund, sköts ihjäl av polisen i samband med ingripandet.

Spårat till Idlib-provinsen

Före den dödliga attacken höll Paty en lektion om yttrandefrihet där han visade karikatyrer på profeten Muhammed. De elever som inte ville se bilderna erbjöds lämna klassrummet eller uppmanades blunda innan bilderna visades.

Snart blev föräldrar till vissa av eleverna upprörda över att Muhammedkarikatyrerna visats och man krävde att Samuel Paty skulle avskedas.

Identiteten på Anzorovens rysktalande kontakt är inte känd, men enligt tidningen Parisienne har utredarna via en ip-adress spårat kontakten till Idlib-provinsen i nordvästra Syrien.

Sju misstänkta

Området är känt säte för Hayat Tahrir al-Sham (HTS), som har sina rötter i en förlängning av den irakiska grenen av det terrorstämplade extremistnätverket al-Qaida. Men det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR) som bevakar kriget i Syrien från Storbritannien har tidigare rapporterat att tusentals jihadister med franska och brittiska nationaliteter – samt ryssar med tjetjensk bakgrund – också befinner sig i området.

Sju personer, inklusive två tonåriga elever på skolan där Samuel Paty arbetade, kommer att åtalas under brottsrubriceringen "förberedelse för terrormord", meddelade Frankrikes antiterroråklagare Jean-François Ricard i onsdags.

Mordet har väckt starka reaktioner och har lett till omfattande manifestationer runt om i Frankrike.

Utrikes

Biden vill ha översyn av HD

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden. Arkivbild.
Foto: Charlie Neibergall/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Politiska strider om vem som ska bli domare i den amerikanska Högsta domstolen är ett tecken på att systemet är fel, anser Demokraternas presidentkandidat Joe Biden.

Blir han vald till president så kommer han att tillsätta en utredning med både liberala och konservativa deltagare för att se över systemet, säger Biden i ett klipp från tv-programmet "60 Minutes".

– Presidenter kommer och går, domare i Högsta domstolen stannar i generationer.

Klippet med Biden sändes precis innan det blev känt att president Donald Trumps kandidat till HD, Amy Coney Barrett godkänts av justitieutskottet. Demokraterna i utskottet bojkottade omröstningen.

Trycket på Biden är hårt att få en jämnare politisk balans i HD. Det har bland annat höjts röster för att han ska utöka antalet platser i domstolen.

Men Biden säger att utredningen ska se över en rad alternativ.

– Jag kommer att be dem att komma tillbaka om 180 dagar med förslag om hur domstolssystemet ska bli bättre därför att det håller på att gå sönder, säger han.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Smartstudies

Ökat intresse för läxhjälp i Skåne

SmartStudies Allt fler skånska familjer vill ha läxhjälp.

Det beskriver läxhjälpsföretaget SmartStudies som menar att intresset ökar i de flesta av de skånska kommunerna.

Fram till 2015 var det möjligt att få RUT-avdrag för läxhjälp. Men även fast RUT-avdraget för läxhjälp har avskaffats, så har det fortsatt funnits ett stort intresse för att anlita privat läxhjälp. SmartStudies är ett företag som särskilt profilerat sig på mattehjälp. SmartStudies identifierar att intresset för läxhjälp ökat avsevärt bland de skånska kommunerna, det gäller läxhjälp både för elever i grundskolan- och gymnasieskolan. Men SmartStudies får också in förfrågningar om att hjälpa elever med exempelvis tekniker för uppsatsskrivande, men även om att hjälpa elever med kurser på avancerad nivå på högskolor och universitet.

Undervisning både fysiskt och online

SmartStudies erbjuder både läxhjälp fysiskt, hemma hos eleven eller på ett bibliotek eller på annan plats. Men också digital studiehjälp, vilket det nu finns en stor efterfrågan på med anledning av Coronavirusets spridning. Det finns även elever och familjer som efterfrågar kombinationer av fysisk och digital studiehjälp. Ett annat företag som erbjuder mattehjälp både fysiskt och digitalt är Allakando, läs mer om Allakando läxhjälp här.

Läxhjälp som leder till förbättrade kunskapsresultat

Läxhjälp är en beprövad metod för att höja en elevs kunskapsresultat. Självstudier är bra, nyttigt och oundgängligt, men forskningen är samtidigt tydlig med att en av de viktigaste faktorerna för att en elev ska lära sig så mycket som möjligt i skolan är att den får tillbringa så mycket tid som krävs med en ämneskunnig lärare. Svenska elever har dessutom mindre undervisningstid än elever i jämförbara länder och läxhjälp kan på så sätt vara en möjlighet att få mer tid med en kunnig lärare. 9 av 10 av SmarStudies elever höjer sina betyg efter slutförd undervisning.

Privatlärare som kan ämnena och pedagogiken

En förklaring till att SmartStudies privatundervisning har varit så framgångsrik är att de har varit noggranna med att rekrytera de bästa privatlärarna. För att bli anställd som privatlärare, eller mattelärare, hos SmartStudies ska du genomgå en lång rekryteringsprocess som innefattar flertalet intervjuer, tester och en mycket noggrann referenstagning. SmartStudies ställer höga krav på att personen har en bra pedagogisk förmåga och djupa kunskaper i de ämnena som han eller hon ska undervisa i - för det är det som i slutändan avgör läxhjälpens kvalitet. Många av privatlärarna är studenter på framstående utbildningar på exempelvis Lunds Tekniska Högskola, Chalmers OCH Kungliga Tekniska Högskolan.

Ett upplägg som passar dig

SmartStudies anpassar ett upplägg på undervisningens som passar dig och din familj. Undervisningen kan ges i de allra flesta ämnena och oavsett var du bor i Skåne, eller var du bor i landet. Om du vill veta mer om SmartStudies läxhjälp, klicka här.

Utrikes

Sanktioner mot ryssar för cyberattack

Tysklands förbundskansler Angela Merkel var en av de drabbade under en rysk cyberattack mot den tyska förbundsdagen 2015. Arkivfoto.
Foto: Markus Schreiber/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Två ryssar och en avdelning inom utlandsspionaget GU (tidigare känt som GRU) sätts upp på EU:s sanktionslista över personer och verksamheter som ägnar sig åt cyberattacker.

Beslutet är en följd av den attack som riktades mot den tyska förbundsdagen 2015 då en stor mängd information stals och e-postkonton påverkades, däribland även ett tillhörande förbundskansler Angela Merkel.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Polen skärper sin abortlagstiftning

Författningsdomstolen i Polen skärper landets abortlagstiftning ytterligare. Bilden är från tidigare i år då polska kvinnorättsaktivister demonstrerade för rätten till abort.
Foto: Czarek Sokolowski/AP/TT
Utrikes
Utrikes
PREMIUM

Författningsdomstolen i Polen har beslutat att abort av foster med skador strider mot konstitutionen.

Beskedet öppnar för en ytterligare skärpning av landets abortlagstiftning – som redan nu är en världens mest strikta.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

Spanska högern säger nej till extremparti

Partiledaren för konservativa Partido Popular, Pablo Casado, tog under onsdagen avstånd från högerextrema Vox. Arkivbild.
Foto: Manu Fernandez/AP/TT
Utrikes
Utrikes Det spanska parlamentet röstade under onsdagen ner en misstroendeförklaring som lagts fram av det högerextrema partiet Vox. Det innebär att Pedro Sanchez vänsterkoalition får sitta kvar vid makten.
PREMIUM

Efter två dagars debatt fick förslaget bara stöd av de 52 ledamöterna från Vox. Resten av parlamentet, inklusive det stora konservativa oppositionspartiet Partido Popular (PP), röstade nej.

"Ren populism"

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL