Kultur och nöje

”Björnstad är en uppgörelse med macho- och vinnarkulturen”

Ulf Stenberg som hockeytränaren Peter Andersson i Björnstad.
Foto: Niklas Maupoix
Kultur och nöje
Tv-serie De arbetade ihop redan i Peter Grönlunds prisade debutfilm Tjuvheder. Nu spelar Ulf Stenberg hockeyproffs när Grönlund regisserar HBO-serien Björnstad som har premiär på söndag. - Han har ett helt unikt sätt att jobba med sina skådespelare och vi gillar att diskutera manlighet och studera destruktiva miljöer, säger Ulf Stenberg entusiastiskt.

Någonstans i Norrbotten, omgiven av mörk skog och iskyla, ligger det lilla samhället Björnstad där allt kretsar kring hockeylaget. Härifrån kommer NHL-proffset Peter Andersson och när berättelsen inleds har han precis flyttat tillbaka med frun Mira, tonårsdottern Maya och sonen Leo.

Peter har fått i uppdrag att få ordning på hockeylaget och i förlängningen få staden att blomstra. Ganska snart släpper han dock det avdankade a-laget och lägger all kraft på det lovande juniorlaget. När lagets stjärnspelaren anklagas för ett grovt övergrepp sätts fokus på hockeyklubben och hockeykulturen på ett helt annat sätt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Hon gjorde tv-manus av Backmans roman

Manusförfattaren Antonia Pyk.
Foto: Privat
Kultur och nöje
Tv-serie Helsingborgsfödda manusförfattaren Antonia Pyk har tillsamman med Linn Gottfridsson och Anders Weidemann gjort filmmanus av Fredrik Backmans Björnstad. - Det är väldigt spännande nu, det är alltid läskigt när en bok som är så älskad och populär blir film eller tv, säger hon om premiären.

När Antonia Pyk, tillsammans med manusförfattarkollegan Linn Gottfridsson, kom in i manusarbetet med Björnstad våren 2018 hade Anders Weidemann redan gjort grundjobbet med storyline och första versioner av några avsnitt.

- Linn och jag kom in för att skriva ett par avsnitt, berättar Antonia Pyk på telefon från Stockholm. Men så fick Anders grönt ljus för ett efterlängtat projekt i USA och då fick vi kliva in som manusredaktörer och koppla ett grepp om hela serien och ta den i hamn.

Hur delade ni arbetet?

- Först skrev vi vars ett avsnitt men sedan har vi varit inne i alla avsnitt bägge två och skrivit och skickat till varandra. I slutänden är det nästan svårt att minnas vilket stycke som var vems.

Fem avsnitt

Under cirka ett år arbetade Antonia Pyk och Linn Gottfridsson, i nära samarbete med regissören Peter Grönlund och seriens producenter och beställarna på HBO, med att göra om Fredrik Backmans nära 500 sidor tjocka roman till ett manus om fem timslånga avsnitt.

- Backman är en klok författare som förstår att det händer saker med en bok när man lämnar i väg den och som kan bjussa på det, konstaterar Antonia Pyk. Och det var ett så roligt material att jobba med. Det är en väldigt stark historia och det gjorde att det var lätt att hitta vad man skulle välja att berätta.

Vad har ni gjort för stora förändringar?

- Romanen är en brokad av människor och handlar om hela staden. Det perspektivet, människorna på den här nedläggningshotade orten, finns med men huvudperspektiven är Peter, hans dottern Maya och stjärnspelaren Kevin. Vi har också komprimerat tiden som det utspelas under och i boken är det många tillbakablickar på Peter och familjens proffsliv. Det har vi fått koncentrera. Sedan utkristalliserar sig alltid under arbetet vad för slags andning och tempo det ska vara och vad man får plats med.

- Vår förhoppning är att man ska känna igen sig. Det är också uppgiften med en adaption, att förvalta materialet på ett sätt som inte är att förvandla. Samtidigt måste bearbetningen vara tillräckligt egen för att berättiga att man gör den. Den måste tillföra något och jag tycker att Peter Grönlunds registil och blick på den här världen och människorna i den gift sig väldigt bra med Backmans trots att de är rätt olika, eller kanske just därför.

Hockeyexpert har granskat

Hur var det med dina hockeykunskaper när ni inledde arbetet?

- Jag har nästan noll relation till hockey och i början var det parodiskt att vi skulle skriva om juniorhockey, men det fick vi sätta in oss i. Det finns också så mycket bra material i boken, Fredrik Backman har gjort vansinnigt bra research. Vi har också haft en hockeyexpert som verkligen synat allt så att inte de här delarna ska kännas lökiga.

- Sedan tänker jag att även om man inte är uppvuxen i miljö med anknytning till idrott så finns det mycket att identifiera sig med - de första stappliga tonårsstegen, äktenskapsdelen med sorgen familjen bär och Peters fru Mira som fått stå tillbaka för hans karriär och det här med att återvända till sin hemort och Jante och hur stora kraven är på att man ska ha lyckats.

Antonia Pyk har sett hela Björnstad redan men inte i färdigbearbetat skick så hon kommer att följa den från premiärdagen.

- Jag känner verkligen för den här berättelsen och även om flödet av tv-serier är enormt tror jag att den kommer att nå igenom. Och alla skådespelare, proffs som amatörer, är så fina och imponerande på alla sätt.

FAKTA

Antonia Pyk om ...

... vad hon arbetar med just nu: ”Efter Björnstad jobbade jag med en serie för Netflix som heter Kärlek och anarki och har premiär i november och nu jobbar jag med ett projekt som jag inte får prata så mycket om. Det är i alla fall en bokadaption. Sedan fick jag stipendium från författarfonden i våras för att skriva ett eget långfilmsmanus så det göra jag parallellt med den här adaptionen. det är väldigt roligt!”

Filmfredag

Serie med absolut gehör för det äkta

Björnstad.
Foto: Niklas Maupoix
Kultur och nöje
Tv-serie/recension Pernilla Ekdahl har sett den svenska HBO-serien Björnstad som har premiär söndag 18 oktober.

Vad kan hända i ett samhälle där segrar är viktigast, där en hel stads framtidstro läggs på unga hockeyspelares axlar och där de, i kraft av sin framgång, tillåts bete sig som kungar?

Redan inledningscenen av Peter Grönlunds tv-serie Björnstad, efter Fredrik Backmans succéroman med samma namn, är dramatisk. En person med gevär jagar en annan i ett snötyngt landskap. I ett vackert drönarklipp, hela serien är för övrigt oerhört snyggt filmad av Petrus Sjövik, ser vi hur den jagade ligger på knä, medan den andra har honom i sikte. När kameran panorerar ut hörs ett skott.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Protest mot nedläggning av konsthall

Gustavsbergs konsthall. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Värmdö kommun vill att någon annan ska ta över driften av konsthallen i Gustavsberg, alternativt avveckla verksamheten helt om ingen visar intresse. Nu går flera företrädare för konstinstitutioner i Sverige ut i ett gemensamt upprop mot förslaget. Bland annat har rektorn för Konstfack, vd för Svenska institutet i Paris och flera museichefer skrivit under.

"Som kärnverksamhet i kommunens kulturutbud genererar konsthallen omätbar betydelse för platsens attraktion, identitet och varumärke. Konsthallen bygger ett kvalitativt kulturutbud för Värmdös medborgare, liksom genererar mätbar betydelse för den lokala besöksnäringen, värd att avundas av andra kommuner", skriver de i uppropet.

Partiet Majoritet för Värmdö presenterade sin budget tidigare i veckan, där förslaget om att konkurrensutsätta alternativt avveckla konsthallen fanns med. Enligt Nacka Värmdö-posten vill kommunen satsa på sin kärnverksamhet vård, skola och omsorg.

Ann Edliden/TT

Kultur och nöje

Låtskrivaren Jerry Jeff Walker är död

Jerry Jeff Walker längst till höger tillsammans med Kinky Friedman och Dick DeGuerin. Arkivbild.
Foto: Jack Plunkett/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Den amerikanske låtskrivaren och countryartisten Jerry Jeff Walker har avlidit, rapporterar Pitchfork . Walker var mest känd för att ha skrivit låten "Mr Bojangles", som spelats in av bland andra Bob Dylan, Nitty Gritty Dirt Band, Nina Simone och Sammy Davis Jr.

Jerry Jeff Walker föddes 1942 i delstaten New York och tillbringade mycket tid i Greenwich Village, där folkmusikscenen frodades under 1960-talet. 1968 skrev han låten som kom att bli hans största avtryck i musikhistorien. "Mr Bojangles" handlar om en alkoholiserad steppdansare i New Orleans. Det är inte den kände dansaren Bill Robinson, som bar smeknamnet Bojangles, som avses utan en annan dansare som Walker mötte när han satt i fängelse en kort period.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Balder är årets kulturtidskrift

Tidskriften Balder är årets kulturtidskrift.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Föreningen för Sveriges Kulturtidskrifter har utsett tidskriften Balder till årets kulturtidskrift. Balder får utmärkelsen för sin "bevakning av vår samtida kultur, som har ett annat perspektiv än stadens", står det bland annat i motiveringen.

"I tider av specialisering, koncepttänk, mätbarhets-hets, filterbubblor, åsiktskorridorer, ekologisk kris och utmattning, lyfter Balder blicken och söker helhetsperspektiv. Essäer, skönlitteratur, fotografi och bildkonst presenteras i en syrerik atmosfär", fortsätter juryn.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

MyNanny

Vill du ha barnen hemma? Få barnvakt dagtid med myNanny

MyNanny

Många föräldrar tar hjälp av en barnvakt i Corona-tider

Just nu har många familjer ett svårt livspussel. Samtidigt som de har viktiga uppgifter på jobbet och är i behov av barnomsorg, så är inte tanken på att ha barnen i stora grupper lockande. Även om mor- & farföräldrar finns, så är det inte heller ett alternativ att barnen är hos dem — de befinner sig ju i riskgruppen. Ett tryggt alternativ som allt fler väljer är att kontakta myNanny för en trygg nanny under dagen.

Varför väljer familjer just myNanny för barnpassning?

Svaret från många föräldrar är att det är tryggt. Du får en ansvarsfull barnvakt, som är noga utvald och personlig för just er familj. Det innebär mycket mer än en noggrann urvalsprocess och certifiering. Alla får utbildning i att kommunicera pedagogiskt med barn och skapar en positiv, trygg och rolig miljö. De lär sig även hur man leker roliga lekar och hur man sköter kommunikationen med föräldrarna. Under utbildningarna lär vi ut bland annat hur man förhindrar olyckor, hanterar allergier, utför hjärt- & lungräddning och många andra viktiga säkerhetsåtgärder.

Trivsel och trygghet för både barnvakt och familjen

Genom en noga utvald nanny med rätt utbildning inom pedagogik skapas en trivsam miljö för både barnvakten och familjen. Det innebär att vi ser till att i hög grad förstå familjen och deras behov, för att sedan presentera en riktigt bra barnvakt. Vårt mål är att hjälpa familjer lösa vardagspusslet på ett tryggt sätt så både barnvakten och familjen kommer trivas.

Livet som småbarnsförälder kan vara stressigt och emellanåt är man verkligen i behov av en hjälpande hand. En personliga barnvakt kan vara tillgänglig hela veckan, även på kvällar, nätter och helger. Vi har även barnvakter som talar särskilda språk och barnvakter som kan lösa VAB, express eller akuta situationer. Läs mer här om alla möjligheter till barnvakt från myNanny.

Barnpassning anpassad för familjen

Vi erbjuder flexibla upplägg till barnfamiljer, er barnvakt kan jobba alla tider och dagar i veckan för alla åldrar - från nyfödda till skolåldern. Som barnvakt hos myNanny hjälper man en eller flera familjer i sitt område med att passa deras barn.

Givetvis erbjuds hjälp med vad som ska göras och vad barnen tycker om. Det kan innebära allt från hämtning eller lämning på förskola till lek och bus i en lekpark till att spela spel. Det absolut viktigaste är att det är roligt och tryggt för barnen, föräldrarna samt barnvakten.

Bästa möjliga barnvakt till familjen

Vi är en av Sveriges största aktörer och har under åren lärt oss hitta precis rätt barnvakt i Stockholm, Göteborg & Malmö såväl som i övriga Sverige för barnfamiljer där vi erbjuder så smidig och säker hjälp som möjligt, allt för att underlätta och skapa en enklare vardag för familjen. Eftersom alla våra barnvakter genomgår en gedigen intervju- och kontrollprocess, utbildning samt certifiering är myNanny barnvakt specialister på att matcha familjer med den barnvakt som passar familjen bäst. Kontakta myNanny för trygg barnpassning!

Kultur och nöje

Nu kommer SF Studios internationella storfilm

Allison Williams och Alexander Dreymon spelar huvudrollen i 'Horizon line'. Pressbild.
Foto: STX Entertainment
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Svenska SF Studios storsatsar internationellt och börjar producera engelskspråkiga filmer. Först ut i satsningen är "Horizon line", med Allison Williams (känd från "Get out" och "Girls") och Alexander Dreymon (från "The last kingdom") i huvudrollerna.

Filmen beskrivs som en actionthriller och handlar om ett före detta kärlekspar på väg till gemensamma vänners bröllop på en ö i Indiska oceanen. När de ska flyga dit i ett mindre flygplan drabbas piloten av en hjärtattack mitt på öppet hav och de tvingas försöka flyga planet själva.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Askungen" får nyversion med gympadojor

Slottet i 'Askungen', som det ser ut i filmen från 1950 och på Disneyland. Arkivbild.
Foto: John Raoux/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Sagan om Askungen ska återigen filmatiseras av Disney, men den här gången i en modern tappning, skriver Deadline .

Filmen heter "Sneakerella" och beskrivs som en modern hiphop-musikal om sneakers-kultur. Klara för rollerna är bland andra Chosen Jacobs från "It", Lexi Underwood från "Little fires everywhere" samt den tidigare NBA-spelaren John Salley.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

De tar över "Let's dance"

Petra Mede och David Lindgren är de nya programledarna för 'Let's dance'.
Foto: Karin Törnblom/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Komikern Petra Mede och artisten David Lindgren blir nya programledare för "Let's dance" när programmet återvänder nästa år.
PREMIUM

Det står klart sedan programledarna presenterats i TV4:s "Nyhetsmorgon".

– Det känns hur roligt som helst, vi är väldigt peppade båda två, säger David Lindgren till TT, och får medhåll av kollegan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL