Bokrecensioner

Tänkvärd hyllning till vanligheten

Lena Andersson.
Foto: Pressbild
Kultur och nöje
Bok/Recension Thomas Almqvist har läst Lena Anderssons Dottern.

Dottern, med undertiteln En berättelse om folkhemmets upplösning, är Lena Anderssons åttonde roman och en fristående fortsättning på Sveas son, som kom 2018. Hennes stora genombrott som författare kom 2013 med Egenmäktigt förfarande, för vilken hon belönades med både Augustpriset och Svenska Dagbladet litteraturpris.

Tillvaron utmanas

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Filmproducenten Alberto Grimaldi död

Leonardo DiCaprio i filmen 'Gangs of New York', som Alberto Grimaldi Oscarsnominerades för.
Foto: Mario Tursi/AP/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje

Den italienske filmproducenten Alberto Grimaldi har avlidit 95 år gammal, rapporterar Variety.

Grimaldi inledde sin filmkarriär i början av 1960-talet som producent för ett antal så kallade spaghettivästerns, en genre han blev viktig för. I mitten av årtiondet producerade han Sergio Leones "För några få dollar mer" och "Den gode, den onde, den fule"

Han fortsatte producera flera lågbudgetfilmer innan han på gick över till att arbeta med många av den italienska filmens stora regissörer, som Federico Fellini, Bernardo Bertolucci och Pier Paolo Pasolini – och inte sällan deras mer kontroversiella filmer, som "Fellinis Satyricon", "Sista tangon i Paris" och "Salò, eller Sodoms 120 dagar".

Hans sista film som producent, Martin Scorseses "Gangs of New York", gav Grimaldi en Oscarsnominering för bästa film.

Kultur och nöje

Oksanen skildrar liberal äggcellsexport

Lokal matkultur är alltid en inkörsport till ett land, enligt Sofi Oksanen vars nya roman är kryddad med ukrainska spritsorter och likörer. Ukraina är inget vinland, framhåller hon. Arkivbild.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Sofia Oksanens nya roman handlar om en skrupellös ukrainsk fertilitetsfabrik. De barnlängtande västerlänningarna är rika "klienter" som köper sina barn, men hennes fokus ligger på två fattiga ukrainska kvinnor som hoppas kunna tjäna pengar.

Är inte pojkens protester ett uttryck för att han känner sig främmande för sina föräldrar? Olenka iakttar honom noga.

"Hundparken" heter romanen som börjar i Helsingfors. Olenka och Darja har båda försökt resa sig ur armodet i östra Ukraina. Nu möts de igen på en finsk parkbänk och i samma längtan efter att se hur deras genetiska arv, deras fäders näsor och munnar, går igen i den välordnade finska familjens två barn. Både pojken och flickan är resultat av de två kvinnornas donerade äggceller.

Härifrån inleds en thrillerartad historia om hur deras liv havererat och om hur Olenka och Darja har utnyttjat varandra. Som läsare ser man den finska familjens ouppnåeliga trygghetsparadis utifrån deras bottenläge.

– Människor i alla länder har sina egna problem och tragedier, men i Olenkas ögon är det här paret väldigt privilegierat, konstaterar den finska författaren på telefon från Helsingfors.

Redan hundparken är ett himmelrike – några sådana har Oksanen aldrig sett i Ukraina. Däremot många vakt- och gatuhundar.

– När man före revolutionen inte kunde lita på polisen eller milisen var man tvungen att hitta egna sätt att skydda sig, och hundar var bra att ha till det, säger Sofi Oksanen.

Kvarg, gurkor och sprit

Efter att ha trängt in i estländska smärtpunkter som trafficking och nazismen under andra världskriget, har Sofi Oksanen fortsatt österut. Ukraina, dit Estlands barn åker på skolresor, och vars matkultur med kvargstänger och körsbärsbrännvin, är nära besläktad med den estländska, låg helt enkelt nära till hands, förklarar hon. I den förra romanen "Norma" skildrade hon tvivelaktig hårexport och fick upp ögonen för fler ukrainska handelsvaror: äggceller och surrogatfödslar.

– Ukraina har det absolut bästa naturliga håret om du vill ha blont hår. När det kommer till naturresurser är Ukraina ett rikt land, men också när det kommer till kvinnliga naturresurser som det verkar, säger hon torrt.

I somras uppmärksammades de ukrainska surrogatfödslarna i internationella medier när ett hundratal nyfödda barn inte kunde hämtas av sina blivande föräldrar på grund av pandemin. 51 spädbarn väntade på ett hotell i Kiev där vaggorna stod på rad.

– Vissa kliniker hyrde in sköterskor, medan det på andra ställen var upp till mödrarna att hand om de nyfödda, vilket är emotionellt väldigt stressande. De fick ingen kompensation och hade kanske egna familjer på andra sidan landet. Kunderna kanske inte ens ville ha sina barn längre, de kanske hade skilt sig, säger Oksanen, som då redan hade skrivit "Hundparken".

Raderad surrogatmoder

I romanen är de blivande föräldrarna "klienter" med specifika önskemål. De kvinnliga ukrainska donatorerna presenteras med retuscherade bilder, fixade bakgrunder och anlag. Sofi Oksanen gjorde grundliga efterforskningar innan hon skrev och chockades av det liberala regelverket. Den som anlitar en surrogatmamma kan få ett födelsebevis där hennes namn är borttaget, berättar hon.

– Hon kan helt raderas från systemet. Jag visste inte ens att det finns så liberala lagar i ett europeiskt land. Donationerna är anonyma, det finns heller ingen åldersgräns för fertilitetsbehandlingar, priserna är låga och det går att välja kön på barnet.

TT: I boken uttrycker du inget medlidande med de västerländska par som, förmodligen förtvivlat, drömmer och längtar efter barn?

– Varför skulle jag?, säger hon snabbt.

– Jag är alltid intresserad av de ansiktslösa personerna. Jag tycker att det är en författares skyldighet att minnas dem som saknar namn, säger Oksanen och berättar om en tidigare beställning hon fick på att skriva en pjäs om "det samtida Europa".

Den gången skrev hon om den fattiga donatorn från Östeuropa och den rika barnlösa kvinnan från väst.

Den glittriga vägen

Den ekonomiska klyftan mellan öst och väst får henne att gå i gång. Det är heller ingen slump att romanen tar avstamp i östra Ukraina, där kolindustrin har varit störst, men också fattigdomen och tillvändheten till Ryssland. "Hundparken" är den dramatiska samtidshistorien trogen, och livet är svårt. För Darja och Olenka framstår äggcellshormonerna som en glittrig väg därifrån.

– Att förbjuda surrogatfödslar eller donationer är ingen lösning, men det behövs regler och ett internationellt övervakningsorgan. Kvinnorna ska ha full kunskap om sin egen situation och rättigheter. I dag får de lumpsummor, och om något går fel finns inget skydd.

Erika Josefsson/TT

FAKTA

Fakta: Sofi Oksanen

Född: 1977. Uppvuxen i Jyväskylä, hennes finske far är elektriker, hennes estniska mor ingenjör. Under barndomen reste hon till sin mormor på den estländska landsbygden.

Familj: Gift.

Bor: I Helsingfors.

Övrigt: Matintresserad. Under pandemin har hon lagt ut matlagningsvideor på Instagram och hennes romaner är tryfferade med lokal matkultur.

Böcker i urval: Debuterade 2007 med "Stalins kossor". Fick Nordiska rådets litteraturpris för "Utrensningen" 2010.

Klassiska favoritförfattare: Alexander Solsjenitsyn och Marguerite Duras.

Samtida favoriter: Svetlana Aleksijevitj, Kazuo Ishiguro, Chimamanda Ngozi Adichie.

Kultur och nöje

Dags för ovanlig Guldbaggegala

'Spring Uje spring' om, av och med musikern Uje Brandelius, är en av favoriterna inför årets Guldbaggegala. Pressbild.
Foto: Johan Paulin
Kultur och nöje
Kultur och nöje Ingenting är som vanligt under en pandemi, och det gäller även filmgalor. Men priser ska delas ut även i år – i kväll är det dags för Guldbaggegalan.
PREMIUM

Inget röda mattan-mingel och ingen finklädd publik. Inte heller någon glittrig efterfest där vinnarna kan skåla i champagne, eftersom alkoholförbud råder efter klockan 20 i Annexet i Stockholm.

Nej, det blir sannerligen ingen vanlig Guldbaggegala. Vad som däremot ÄR som vanligt är att fjolårets bästa filmer ska hyllas, att galan sänds i tv och och att det kommer att finnas både prisutdelare och vinnare.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

"Vi har inte sådana aktriser i dag"

Gunnel Lindblom regisserade ett 30-tal föreställningar på Dramaten. Arkivbild.
Foto: Gunnar Lantz/SvD/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Kollegor som jobbat med Gunnel Lindblom beskriver henne ofta med ordet "kraftfull". Hennes starka integritet gjorde intryck på många.
PREMIUM

Skådespelaren Ewa Fröling säger att hon tog emot beskedet om Gunnel Lindbloms död med stor bestörtning.

– Vi har jobbat mycket ihop genom åren, men jag minns henne också som samtalspartner och vän, det är fruktansvärt sorgligt och jag blir verkligen jätteledsen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Skådespelaren Gunnel Lindblom är död

Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom har avlidit. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom har avlidit. Hon medverkade i sex av Ingmar Bergmans klassiska filmer och regisserade själv både teater och film.
PREMIUM

Gunnel Lindblom föddes i Göteborg 1931 och utbildade sig vid Göteborgs stadsteater. Filmdebuten kom 1952 i Gustaf Molanders "Kärlek". Efter debuten kontaktades hon av Ingmar Bergman, som bad henne arbeta med honom på Malmö stadsteater.

För den breda allmänheten blev hon ett känt namn 1957, när hon medverkade i två av Bergmans mest uppmärksammade filmer samma år: "Smultronstället" och "Det sjunde inseglet". I den senare spelade hon den namnlösa flickan som slår följe med Max von Sydows riddare Block. Hennes enda replik var "Det är fullbordat".

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Online casino

Tips för att bli kvitt med ditt spelmissbruk

Online casino Under de senaste åren har det skett en ökning bland personer som hamnar i ett spelmissbruk. Denna ökning står i tät korrelation med ökningen av online casinon och dess tillgänglighet. Online casinon ger spelare en unik möjlighet att på kort tid kunna göra stora insatser på flera olika spel vilket ökar risken för ett osunt spelande.

Sverige har på många sätt varit ett föredöme när det gäller att bemöta spelmissbruk i olika former. Folkhälsomyndigheten har gjort undersökningar som visar på att ungefär 2% av Sveriges befolkning lider av någon typ av spelmissbruk. Denna siffran ser dock ut att stiga till följd av online casinons framåt marsch.

”Folkhälsomyndigheten anser att spel om pengar nu är en folkhälsofråga i Sverige. Kriterierna för att något ska klassas som en folksjukdom är att det ska drabba många och kan ha allvarliga konsekvenser. Man har därför numera ett antal stödlinjer samt information och hjälp att tillgå den som utvecklar ett problem med spel om pengar.”

Spelmissbruk är precis som med andra missbruk en sjukdom som inte bara drabbar personen som har missbruket utan även anhöriga. På stodlinjen.se kan man få professionell hjälp både som person som lider av ett missbruk och anhörig till personen. Det är viktigt att komma ihåg att spelmissbruk även kan bero på någon annan psykisk sjukdom. Spelmissbruk kan även bidra till att man utvecklar psykisk ohälsa. Det är vanligt att personer som utvecklar ett spelmissbruk parapellet hamnar i en depression eller drabbas av stark ångest.

Hur definieras ett spelberoende

I Sverige definieras ett spelberoende som ett sjukdomstillstånd. Man kan enkelt definiera spelberoende som när en person inte klarar av att hantera sitt spelande om pengar. Man kan helt enkelt inte sluta spela fast än att man borde och fast än att pengarna tar slut.

Personer som utvecklar ett spelberoende är oftast själva inte medvetna om sitt beroende förs än spelandet redan har gått över styr. Det brukar innebära att personer som har ett spelberoende ofta har levt med problematiken under en längre period innan de får ordentlig hjälp och behandling. Det kan ske i faser och spelmissbruk är oftast något som smyger sig på utan förvarning.

Symptom

Det finns några olika symptom man bör vara vaksam på när det gäller ens casinospelande. Symptomen kommer troligtvis inte över en natt utan utvecklas långsamt under en längre period.

- Man ökar ständigt sin omsättning för att öka spänningen i sitt spelande.

- Man ljuger om sitt spelande. Man ljuger då ofta om hur mycket man spelar för och om hur mycket tid man spenderar på sitt spelande.

- Man blir på dåligt humör och stressad om man inte kan spela den mängd man vill.

- När man förlorar pengar försöker man direkt vinna tillbaka dem.

I flera fall är det personens närstående som uppmärksammar om den ohållbara situationen och ber personen skaffa hjälp. Detta kan verkligen fungera som en väckarklocka och vara vändpunkten till ett mer sunt liv.

Lyckas undvika spelmissbruk

Har du redan ett fullt utvecklat spelmissbruk så är dessa tips inte något du bör ta till. Om du har ett spelmissbruk är det viktigt att ordentlig hjälp av utbildade och professionella personer.

Spelpaus.se

Spelpaus.se är ett verktyg som ägs av Svenska Spelinspektionen som ska hjälpa personer att kunna kontrollera sitt spelande. Spelpaus innebär att du stänger av dig från alla online casinon med svensk spellicens. Man väljer om man vill stänga av sig 1, 3, 6 månader eller tillsvidare. Under denna period kan man inte avbryta sin avstängning utan måste vänta ut hela perioden.

Spelgräns

Svenska Spelinspektionen och regeringen har nu bestämt att alla online casinon med svensk spellicens måste se till att alla spelare sätter en spelgräns för sitt spelande. Här bör du som spelare tänka efter och sätta en lägre gräns än vad du först tänkt sätta.

Skifta fokus

Detta kanske är det svåraste med det kan vara en bra idé att verkligen försöka skifta fokus. Kan du lägga all den tid och energi du lägger på online casinon på något annat? Försök hitta ett sunt substitut för spelandet. Kanske finns det en träningsform du aldrig testat men kan pröva nu? Matlagning eller bakning? Det finns massor av härliga alternativ.

Ekonomiska påföljder

Utöver psykiska efterföljder av ett spelmissbruk leder det även ofta till ekonomiska svårigheter. Det är vanligt att spelare tar flera olika lån från olika långivare för att kunna finansiera sitt spelande. Mobillån med hög ränta är lätt att få men desto svårare att betala tillbaka.

Om man som spelare samlat på sig höga och dyra skulder är det viktigt att vara ärlig mot sin omgivning för att kunna få ordentlig hjälp. Kontakta din bank och förklara ditt läge. Det är väldigt ofta en bra idé att samla alla lån till ett stort lån för att slippa höga räntor och dåliga avtal.

Kultur och nöje

Gunnel Lindblom är död

Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom har avlidit. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

Skådespelaren och regissören Gunnel Lindblom har avlidit.

Hon föddes i Göteborg 1931och utbildade sig vid Göteborgs stadsteater. Filmdebuten kom 1952 i Gustaf Molanders "Kärlek". Efter debuten kontaktades hon av Ingmar Bergman, som bad henne arbeta med honom på Malmö Stadsteater.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

12 000 ville se film ensam i fyren

12 000 personer var sugna på att isoleras i Pater Noster under Göteborgs filmfestival. Arkivbild.
Foto: Erik Nissen Johansen
Kultur och nöje
Kultur och nöje
PREMIUM

12 000 personer. Så många personer, från flera olika länder, ansökte om att isoleras i fyren Pater Noster under Göteborgs filmfestival.

Det var i början av januari som festivalen, som i år genomförs digitalt, annonserade efter en person som ville isoleras i fyren på den karga och vindpinade ön Hamneskär i Bohuslän för att frossa film. Den tillfälliga biografen ute i havet kallas "The isolated cinema" och är enligt festivalledningen ett sätt att möjliggöra helt smittsäkra festivalvisningar, men också ett försök att bearbeta hur pandemin förändrat publikens förhållningssätt till film.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Kultur och nöje

Svensktoppen: Newkid utmanar Agnes

Newkid. Arkivbild.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Kultur och nöje
Kultur och nöje Agnes ligger fortsatt etta på Svensktoppen med "Fingers crossed", men utmanas nu av Newkid som klättrat till andraplatsen med sin "Så mycket bättre"-tolkning "Du måste finnas".
PREMIUM

1. (1) Agnes: "Fingers crossed"

2. (4) Newkid: "Du måste finnas"

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL