Inrikes

Sökande efter försvunnen man avbrutet

Inga spår har hittats efter en man som skulle lägga ut nät utanför Härnösand. Arkivbild.
Foto: Hasse Holmberg/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Sökandet har avbrutits efter den man i 50-årsåldern som häromdagen försvann i samband med att han skulle lägga ut nät från sin roddbåt vid Härnön utanför Härnösand, rapporterar SVT Nyheter Västernorrland .

Både polisen och hemvärnet avbröt sina insatser på fredagskvällen sedan inga spår av vare sig mannen eller hans båt hittats, och de har inte återupptagits igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Arkitekt: Nyanlända måste kämpa hårdare

Att lära sig språket och få ett socialt nätverk var viktigt för David Malki, som kom som asylsökande från Syrien 2015.
Foto: Magnus Andersson/TT
Inrikes
Inrikes Två år efter det att David Malki kom som asylsökande från Syrien fick han jobb som arkitekt i Sverige.
– Vi som nyanlända behöver kämpa mer, säger han.

David Malki, 43 år, kom till Sverige från krigets Syrien i mars 2015. Han hamnade i Norrköping, där han målmedvetet påbörjade sin resa in i det svenska samhället.

– Det var svårt i början som asylsökande. Allt var nytt för mig. Jag hade ingen aning om hur samhället fungerade, berättar han.

Men han insåg att det var av största vikt att integreras. David Malki, hans fru och två barn valde att bo i egen lägenhet i stället för på asylboende. När barnen började skolan kom han i kontakt med Portalen, en mötesplats i Norrköping som fokuserar på att få ut bland annat nyanlända i egen försörjning.

Det blev nyckeln in i det svenska samhället för David Malki.

– Portalen hjälpte mig att lära mig svenska. Språket är den första grejen. De fick mig också att förstå hur det svenska samhället fungerar, vad man behöver för att ta sig fram. En sak de förklarade för mig var hur viktigt det är med ett socialt nätverk.

Arkitekt i hemlandet

Han började arbeta som volontär på Portalen och därefter som assistent i ett integrationsprojekt i Svenska kyrkan. Målet var dock att få jobb som arkitekt, det yrke han haft i sitt hemland. Och efter bara ett par år i landet gav David Malkis ansträngningar resultat.

– Genom Portalen fick jag jobb på en arkitektfirma här i stan, säger han.

Anställningen kom att vara i nästan fyra år. Men för en månad sedan miste han jobbet, i spåren av coronapandemin som drabbat många företag hårt, och kastades ut i ovisshet.

– Jag känner en viss oro. Samtidigt har jag nu erfarenhet på arbetsmarknaden, det hjälper mig när jag ska söka nya jobb. Jag kan säga att jag har lämpliga kompetenser, säger David Malki.

Sociala nätverk

Samhället, men även flyktingar själva, har en tuff uppgift för att få fler i jobb, anser David Malki.

– Vi som nyanlända behöver kämpa mer. Framför allt med att lära oss språket, men också med att hitta sociala nätverk. Jag känner många som kan språket men saknar sociala nätverk, och för dem kan det vara svårt att hitta jobb som annars är dolda.

Det svenska etableringsprogrammet är bra, men räcker inte, anser han.

– Jag tror att Sverige kan gå vidare och göra mer. Inte minst stötta organisationer i civilsamhället som gör stora insatser för att få nyanlända i jobb, säger David Malki.

Anja Haglund/TT

Inrikes

Krav på läkarintyg återinförs

Försäkringskassan slopade kraven för att lätta trycket på vården under pandemin. Arkivbild.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Kravet på läkarintyg vid ansökan om sjukpenning och ersättning för vård av sjuk barn återinförs, meddelar Försäkringskassan.

Flera intygskrav pausades i syfte att lätta trycket på vården under coronapandemins utbrott i mars. Men nu ser situationen annorlunda ut och vården bedöms återigen ha kapacitet att hantera utfärdandet av läkarintyg, enligt Försäkringskassan.

"Det var en extraordinär situation under våren 2020 och Försäkringskassan tvingades anpassa vårt arbetssätt för att samhället skulle fortsätta fungera. Vi ser nu att vården har avsevärt mycket mindre belastning och efter dialog med andra aktörer har vi kommit till slutsatsen att vi nu ska återgå till normal hantering av ansökningar och tillhörande tidsgränser", säger Michael Erliksson, rättschef vid Försäkringskassan, i ett pressmeddelande .

De nygamla reglerna träder i kraft den 1 november. Från och med den dagen krävs åter läkarintyg från femtonde dagen vid sjukskrivning och från åttonde dagen när det gäller ersättning för vab.

Beslutet har fattats i samråd med bland annat Sveriges kommuner och regioner, Socialstyrelsen och Folkhälsomyndigheten.

Inrikes

Skärpta råd för Uppsala län

Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, Anders Tegnell, statsepidemiolog och Svante Werger, rådgivare på MSB under torsdagen pressträff.
Foto: Fredrik Persson/TT
Inrikes
Inrikes Folkhälsomyndigheten har, i samråd med bland annat smittskyddsläkare i region Uppsala, fattat beslut om skärpta allmänna råd.
I Kronoberg har två sjukhus gått upp i stabsläge sedan antalet covidpatienter ökat de senaste dagarna

Beslutet om skärpta allmänna råd i Uppsala gäller till och med den 3 november, men kan förlängas.

Från och med den 20 oktober uppmanas alla som vistas i Uppsala län att undvika resor med kollektivtrafik eller andra allmänna färdmedel och undvika att ha fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

Det innebär bland annat en avrådan från att arrangera eller delta i fester eller liknande sociala umgängesformer.

Statsepidemiolog Anders Tegnell hoppas att Uppsalabornas vardagsliv ska påverkas på flera sätt av råden.

– Framförallt att man försöker jobba mer hemifrån när det går och att man tänker efter innan man går på arrangerade fester och umgås med sina närmaste i stället.

Ska utvärderas

De skärpta råden gäller till och med den 3 november och därefter ska effekterna av åtgärderna utvärderas.

– Utifrån vad vi ser då kommer vi att förlänga dem eller gå tillbaka till de allmänna råden som gäller för andra i samhället, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

TT: Påverkas resandet till och från Uppsala, ska man undvika att åka dit?

– Det finns möjlighet att ta med den typen av råd men vår gemensamma bedömning landade i att vi inte såg någon risk just nu, säger Anders Tegnell.

Anders Tegnell får en fråga om vad myndigheten vet om hur viruset smittar i kollektivtrafiken.

– Tyvärr så finns det inte jättemycket studier om hur smittspridning sker i kollektivtrafik. En viktig del av smittspridningen kan ske där eftersom det är där man möts. Den är nog inte oviktig men tyvärr finns få studier, säger han.

Fler regioner

Beslutet om skärpta råd har fattats efter att smittspridningen i Uppsala ökat och även börjat märkas i form av ökad belastning på sjukvården. 33 personer vårdas i dag i slutenvård för covid i regionen och åtta personer på iva.

– Vi utesluter inte att detta kan bli aktuellt i fler regioner. Det som nu händer i Uppsala som vi inte ser på andra platser är ett ökat tryck på vården, säger Tegnell.

Trycket på sjukvården ökar dock även i Kronoberg, rapporterar P4 Kronoberg .

Stabsläge i Kronoberg

Enligt ett pressmeddelande från regionen går sjukhusen i Växjö och Ljungby upp i stabsläge efter att antalet inneliggande covid-19 patienter ökat kraftigt de senaste dagarna.

Platsläget är ansträngt med överbeläggningar på många avdelningar.

"Vi har valt att gå upp i stabsläge för att bättre kunna kraftsamla men också signalera att det här är på allvar", skriver Maria Wiltz, sjukhuschef i pressmeddelandet.

Fyra nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten.

Därmed har totalt 5 922 smittade avlidit i landet. Sammanlagt har 106 380 personer bekräftats smittade av covid-19.

Inrikes

Flera anhållna för grova vapenbrott

Polisen har frihetsberövat flera personer med kopplingar till kriminella nätverk. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

Sju personer med kopplingar till kriminella nätverk i Järva har den senaste veckan anhållits misstänkta för grovt vapenbrott. Fyra vapen har beslagtagits, skriver polisen på sin hemsida, liksom bland annat ammunition, narkotika och kontanter.

Tillslaget är en del av insatsen Portia mot grov brottslighet i lokalpolisområdet Rinkeby, som inletts för att sätta stopp för den våldsspiral som startade i somras. Sedan dess har flera mord och grova brott kunnat kopplas till en konflikt mellan kriminella i området, enligt polisen. Utöver den gångna veckans tillslag har 22 personer med kopplingar till konflikten frihetsberövats sedan mitten av augusti.

"Vi har en god lägesbild och vet vilka riskindividerna är och att de i många fall är kopplade till kriminella nätverk. Men lojaliteterna dem emellan kan snabbt växla", säger Maria Sundström, tillförordnad biträdande lokalpolisområdeschef i Rinkeby, i ett pressmeddelande .

Inrikes

Löfven om las-frågan: Ta det lite lugnt

Statsminister Stefan Löfven (S). Arkivbild.
Foto: Jessica Gow
Inrikes
Inrikes Statsminister Stefan Löfven (S) manar alla som vill ha svar i las-frågan att ta det lugnt. I dag har han inget svar på när regeringen kan ge besked om arbetsrätten.

I fredags bröt las-förhandlingarna mellan Svenskt Näringsliv (SN), PTK och LO ihop för andra gången på kort tid. SN och PTK sade ja till överenskommelsen, medan LO sade nej.

Sedan dess är den stora frågan hur regeringen ska gå vidare. Den omtvistade las-utredningen är ute på remiss och finns det inget avtal mellan arbetsmarknadens parter ska utredningens förslag bli lag, enligt januariavtalet mellan S, MP, C och L.

Vad gäller?

Men nu finns också en överenskommelse som två av tre parter står bakom. Frågan är om det är ett avtal som politikerna kan gå vidare med, trots att LO hoppade av.

– Vi ska ta det lite lugnt. Vi har en process igång med utredningen, remissarbetet avslutas den 26 oktober, sedan ska det sammanställas och utvärderas, säger Löfven.

– Det är viktigt att ha respekt för de processer som vi är mitt uppe i.

Löfven fick också frågan om han kan tänka sig att gå vidare med ett förslag som bara två av tre parter står bakom, men han gav inget tydligt besked.

– Vi jobbar utifrån att få en lösning som är så bred som möjligt, säger han.

Kan ta tid

Löfven kan inte heller ge något svar på när regeringen kan ge ett besked.

– Jag kan inte säga något datum, men 26 oktober är det slut på remisstiden. Men då har 57 remissinstanser – eller ännu fler – lämnat svar, så det måste ju också få läsas igenom och analyseras, säger han.

Vänsterpartiets misstroendehot hänger över statsministern, men Löfven påminner om att Jonas Sjöstedt i sin röstförklaring när han släppte fram Löfven som statsminister, sade att han skulle väcka misstroende om regeringen lade fram ett lagförslag på riksdagens bord som försämrade löntagarnas rättigheter.

– Och vi är långt ifrån att lägga något på riksdagens bord, säger Löfven.

Maria Davidsson/TT

Lars Larsson/TT

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Inrikes

En gripen efter misstänkt mord på ung man

En person har gripits i samband med ett misstänkt mord i Svalöv på måndagskvällen. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes

En person har gripits efter måndagens misstänkta mord på en man i 25-årsåldern i Svalöv, rapporterar Skånska Dagbladet. Mannen hittades skadad i ett flerfamiljshus tidigt på måndagskvällen. Senare meddelade polisen att mannen avlidit och att en förundersökning om mord inletts.

Enligt polisen tyder skadorna på att han utsatts för brott. Polisen fortsätter med förhör av vittnen, och fler gripanden kan komma att ske, enligt tidningen.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Döms till skadestånd efter trädskövling

Runt 300 träd vid Tylösand i Halmstad fick ge vika, enligt det tidigare åtalet. Enligt tingsrättens dom finns bevis för att drygt 250 träd tagits bort. Arkivbild.
Foto: Axel Öberg/SvD/TT
Inrikes
Inrikes

Nybygget fick havsutsikt när en hel strandskog skövlades och hundratals träd vid Tylösand i Halmstad fick ge vika. Den huvudmisstänkte , en tomtägare, döms nu för anstiftan av grov skadegörelse och ska betala skadestånd till Halmstads kommun på en halv miljon kronor, rapporterar lokala medier.

Ytterligare en person döms till böter för att ha hjälpt till med avverkningen.

Avverkningen omfattade enligt åtalet drygt 300 träd, och inledningsvis åtalades fyra personer – dels den huvudåtalade som äger en tomt i området, dels ytterligare tre personer som åtalas för medverkan.

Halmstad kommun begärde ett skadestånd på runt 20 miljoner kronor för skövlingen. De åtalade har nekat till brott.

Anna Karolina Eriksson/TT

Inrikes

Misstänkt sexhandel på 30 adresser i Göteborg

Under hösten har polisen gjort en satsning mot prostitution och människohandel i Göteborg. Arkivbild.
Foto: Bertil Ericson/TT
Inrikes
Inrikes 30 adresser där det bedrivs sexhandel, rapporter om köp av sexuella tjänster och hjälp för prostituerade att ta sig ur sin situation. Det är resultatet av Göteborgspolisens satsning "Vi ser dig" som pågått under hösten.

"Det finns ett enormt mörkertal när det gäller sexhandeln som behöver komma fram i ljuset", säger Sara Svensson, tf gruppchef vid människohandelsgruppen i polisregion Väst i ett pressmeddelande.

Polisen i Väst har vid fyra kvällspass under hösten gjort en riktad insats mot prostitution och människohandel i Göteborg. Personal från hela regionen har deltagit.

Namnet på insatsen har varit ”Nos Videre” som betyder ”Vi ser dig”. Under polisens insats kontrollerades lägenheter och hyresrum där det fanns misstanke om att det pågick sexhandel.

"Vi har jobbat på tre fronter: ingripanden mot sexköpare, uppsökande kontakt med prostituerade via sexannonser och spaning på hyresrum och lägenheter via tips från exempelvis grannar", berättar ingripandepolis Daniel Cervinus.

Åtta män mellan 24 och 41 år rapporterades för köp av sexuell tjänst, varav en anmälan gäller försök.

"Målet är att störa ut sexhandeln bland annat genom att öka risken för sexköpare att åka fast", säger Sara Svensson.

I samband med att polisen ingriper mot sexhandel får de prostituerade erbjudande om hjälp från socialtjänsten att ta sig ur sin situation. Även sexköparna informeras om var det kan få hjälp att bryta sitt sexmissbruk.

Jonas Dagson/TT

FAKTA

Fakta: Så kan du hjälpa polisen

Så kan du hjälpa polisen att identifiera misstänkt sexhandel:

1. Notera om det är mycket spring av okända män i trapphuset.

2. Var särskilt uppmärksam om lägenheten hyrs ut till tillfälliga boenden.

3. Notera om de som uppehåller sig i lägenheten är unga kvinnor som inte pratar svenska.

4. Vid misstanke, tveka inte att kontakta polisen.

5. Kontakta också din hyresvärd eller fastighetsägare. De måste agera om de får veta att lägenheten används för prostitution, annars kan de anses ha ansvar för att ha främjat sexhandeln. Ytterst kan de dömas för koppleri.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL