Lagfarter SkD

Nya ägare till hus i Röstånga

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Sandra Bergin, 35, och Jörgen Lundgren, 67, har tagit över fastigheten på adressen Nyponstigen 7 i Röstånga från Mats och Sofie Sundh. Ägarbytet blev klart i september 2020 och köpesumman blev 1 800 000 kronor. Det 157 kvadratmeter stora huset är byggt 1979.

Nyligen såldes ett annat hus lite mindre än en kilometer därifrån, på Blinkarpsvägen 12. Där blev priset för ett något större hus, 162 kvadratmeter, 2 250 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Ekonomi

Svensk kritik mot förslag om minimilön

EU-kommissionären med ansvar för arbetsmarknadsfrågor, Nicolas Schmit, lägger i dag fram förslag om minimilöner i EU. Svenska fack och arbetsgivare bävar. Arkivbild.
Foto: Francois Lenoir/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi Den nordiska modellen får ett bättre skydd, hävdar EU-kommissionen när det omdiskuterade direktivförslaget om minimilöner läggs fram.
Men regering, fack och arbetsgivare varnar för att det kan sluta med att EU-domstolen avgör villkoren.

Det omtalade förslaget har nu antagits vid kommissionens veckomöte i Bryssel.

– Vi kan inte ha ett EU som är delat i lågkostnads- och högkostnadsekonomier. Låglönemodellen är inte rätt sätt på lång- och medellång sikt. Vi måste ha en annan balans, förklarar ansvarige arbetsmarknadskommissionären Nicolas Schmit på en särskild pressträff via webben med TT, danska nyhetsbyrån Ritzau och finländska STT.

Förslaget har egentligen två huvudpunkter.

Det ena är själva minimilönerna, där de länder som har sådana system manas att ha tydliga kriterier för hur lönerna räknas fram och uppdateras. Någon siffra eller nivå föreslås dock inte centralt från EU-kommissionen.

Det andra handlar om ökat stöd för systemet med lönesättning via kollektivförhandlingar mellan arbetsmarknadens parter – det som kallas "den svenska modellen" i Sverige, "den danska" i Danmark och så vidare. EU-kommissionen vill sätta ett icke-bindande mål att 70 procent av arbetskraften framöver ska täckas av kollektivförhandlingar.

Svensk oro

Redan i förslagets första paragraf betonas att det inte handlar om att tvinga på länder ett system med minimilöner.

Kommissionen anser att man därmed stärker de nordiska modellerna.

– Vi vill att andra länder går samma väg. Kollektivförhandlingar är bra för ekonomin, säger Nicolas Schmit.

Från Norden har dock skepsisen varit stark från såväl de politiska partierna som fack och näringsliv.

Arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) säger att det är unikt att kommissionen ger Sverige och andra kollektivavtalsdominerade länder ett undantag. Men hon vågar inte ta gift på vad det i slutändan innebär

– Jag kommer inte att ropa hurra förrän vår lönebildningsmodell är garanterad, säger Nordmark.

– Vi har ju erfarenhet från tidigare där kommissionen har sagt att förslag inte ska påverka den svenska modellen. Men vi fick Laval-domen. Efter en prövning i EU-domstolen slog domstolen fast att de svenska facken inte kunde vidta stridsåtgärder för alla svenska kollektivavtal, noterar hon.

"Ska inte ändras"

Nicolas Schmit har under året haft otaliga diskussioner med oroliga svenskar och andra nordbor, som jobbat hårt för att förslaget bara ska ges som en rekommendation och inte ett bindande direktiv.

Nu hoppas han kunna stilla de hårda orden.

– Jag hoppas att när de har läst förslaget att det kan bli lite mjukare till slut. Ibland förstår jag inte riktigt den här rädslan för ett direktiv. De tror att ett direktiv skulle bli ett intrång i hur arbetsmarknaden sköts (i Norden). Men så är det inte. Det här direktivet fastslår tydligt att det systemet inte ska ändras, säger Schmit.

LO:s första vice ordförande Therese Guovelin tycker dock att det Schmit försäkrat i möten under arbetet med förslaget inte stämmer. Det finns ingen brandvägg till skydd för den svenska modellen.

– När röken skingras visar det sig att undantaget inte är tillräckligt, jag är djupt oroad för vår arbetsmarknadsmodell, säger Guovelin till TT.

– Det är i farans riktning, att vi inte som vanligt kan förhandla om kollektivavtalens innehåll och sedan ta det till Arbetsdomstolen om vi är oense. Nu riskerar vi att det blir byråkrater i Bryssel och i sista hand EU-domstolen som får sista ordet, säger hon.

Från Svenskt Näringsliv hörs samma farhågor.

– Den springande punkten är att nu kommer EU-domstolen, om det här blir verklighet, att bli den yttersta utposten om vad som ska gälla enligt svenska kollektivavtal i de här frågorna, säger John Wahlstedt, arbetsrättschef på SN.

Han påpekar att domstolen många gånger har gått mycket längre än vad de som skrev lagarna tänkte sig.

Wahlstedt framhåller att det är allvarligt att EU-kommissionen alls går fram med ett förslag på ett område som de svenska parterna menar att kommissionen, enligt EU:s grundfördrag, inte har rätt att lagstifta om.

Bättre än brev?

EU-kommissionären anser att ett direktiv också ger starkare skydd vid eventuella prövningar i EU:s domstol.

– Om det inte finns en tydlig lagtext så kan domstolen göra tolkningar. Men i det här precisa direktivet slår vi fast klara villkor. Det är något som inte gjorts förut, säger Schmit – och jämför med det brev som företrädaren Padraig Flynn använde på 1990-talet för att försäkra de nordiska länderna om bibehållen arbetsmarknadsmodell.

– Nu ger vi inte ett brev, utan klara bestämmelser i ett direktiv. Så jag hoppas att den här diskussionen om direktiv eller rekommendation till sist kan avslutas, säger Nicolas Schmit på pressträffen.

EU-kommissionens förslag ska i vanlig ordning behandlas och godkännas av EU-parlamentet och medlemsländerna i ministerrådet innan det kan genomföras.

Lars Larsson/TT

Wiktor Nummelin/TT

Söderslätt

Boende stängs – personalen smittad med covid-19

i januari 2020 och ligger i den norra delen av lasarettsområdet i Trelleborg.
Foto: Niclas Ingvarsson
Söderslätt
TRELLEBORG Trelleborgs nya särskilda boende Hälsohuset stängs. Det efter att covid-19 smittats i hög hastighet. Fem smittade igår har blivit tio konstatera med viruset i dag.

– Vi har sett en fördubbling av smittade sen igår. Det har gått från fem till tio och nu vidtar vi åtgärder, säger Fredrik Geijer, Trelleborgs kommundirektör.

Efter gårdagens besked om skärpta råd för hela Skåne avråder nu Trelleborgs kommun från besök på kommunens äldreboende. Beslutet tas som en direkt följd av den konstaterade smittan i personalen på nya Hälsohuset som omgående stänger helt för besökare.

Ingen äldre smittad

– Vi vidtar de åtgärder som krävs för att skydda så väl de boende som personalen som nu ska gå in och arbeta, säger Fredrik Geijer.

I nuläget ska ingen av de äldre som bor på Hälsohuset vara konstaterade med covid-19.

– Det här är allvarligt. Det är också därför beslutet om stängningen togs, säger Mikael Rubin (M), kommunstyrelsens ordförande i Trelleborg som i samråd med socialnämndens ordförande, Venzel Rosqvist, tog beslutet på onsdagen.

Hindra smittan

Hälsohuset, som öppnade så sent som i januari 2020 och ligger i den norra delen av lasarettsområdet i Trelleborg.

– Beslutet tas för att förhindra vidare smittspridning på boendet, säger Fredrik Geijer och hänvisar till att Trelleborgs vård- och omsorgsverksamhet under ledning av medicinskt ansvarig sjuksköterska arbetar nära Region Skåne och följer alla rådande direktiv.

Kävlinge

Tjuven framme vid barnhämtning

Kvinnor som lämnar sin bil utanför en skola utan handväska är intressant för tjuvar, som snabbt kan vara framme.
Foto: Johan Nilsson/TT
Kävlinge
Furulund På tisdagseftermiddagen gick en kvinna in på Ljungenskolan i Furulund för att hämta barn. När hon kom tillbaka var rutan krossad och väskan borta.

Polisanmälan om stölden har lämnats in till polisen. Kommunpolis Michael Rydberg vill varna för liknande händelser.

– Det är inte alltför ovanligt att de som ska hämta sina barn på skolan lämnar saker i bilen.

Personer kan finnas i närheten och spana.

– Kvinnor har ju alltid sina handväskor med sig och har de inte det kan man utgå från att den finns kvar i bilen.

Lund

Två pojkar gripna efter bränder i Genarp

Lund
Lund Under natten mot onsdagen brann det två gånger i Genarp. Två pojkar har gripits misstänkta för försök till mordbrand.
– Vi tittar på samband mellan bränderna som var geografiskt och i tid, säger Carl Sandberg, Lundapolisens presstalesman.

Det första larmet inkom strax efter klockan 23. Det det var ett automatlarm som utlösts på Genarps skola på Bygatan i centrum. Väktare som åkte till adressen kunde konstatera en viss rökutveckling.

Det är andra gången denna vecka som det brinner på skolan.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Utrikes

EU-basen: Annorlunda jul i år

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen håller webbsänd presskonferens i Bryssel om coronaläget.
Foto: Virginia Mayo/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Alla kan och måste bidra i kampen mot coronaviruset, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, sedan hon och hennes kollegor enats om ett nytt paket med uppmaningar till medlemsländerna.

Det handlar bland annat om bättre utbyte av information, snabbare tester och användandet av smittspridningsappar. Samtidigt föreslås en förlängning av momsbefrielsen när det gäller import av medicinsk utrustning, samt även vacciner och testutrustning.

– Ingen kommer att vara säker förrän alla är säkra, säger von der Leyen på en kort presskonferens i Bryssel.

Samtidigt räknar hon med fortsatta coronaåtgärder under lång tid i medlemsländerna.

– Det är många steg kvar innan vi ser fullt ljus i slutet av tunneln. Julen kommer att bli annorlunda i år, fastslår von der Leyen.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Malmö

Häktad för mord på Högaholm

Malmö
Malmö En 22-årig man häktades på onsdagen misstänkt för delaktighet i mordet på en 28-årig man på Högaholm förra hösten.

28-åringen sköts ihjäl efter en biljakt, där han sköts till döds i sin bil. 22-åringen misstänks för att tillsammans med ytterligare minst en person ha legat bakom mordet.

Ytterligare en person har gripits misstänkt för delaktighet i mord, och förhörs av polis.

Ekonomi

New York-börserna backar

New York-börserna backar inlednignsvis. Arkivbild.
Foto: Richard Drew/AP/TT
Ekonomi
Ekonomi

Det är en mörk start på handelsdagen på New York-börserna. Alla ledande index faller tungt. Dow Jones industriindex är ned 1,9 procent, breda S&P 500 faller lika mycket medan Nasdaqs kompositindex i sin tur backar 2,0 procent.

Malmö

22-åring begärs häktad för mordplaner

Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö 22-åringen misstänks ha planerat ett mord i början av maj i år. Nu begärs han häktad.

– Jag har inga kommentarer, säger kammaråklagare Anna Edabalk.

Enligt häktningsframställan som lämnades in till Malmö tingsrätt på onsdagen misstänks den 22-årige Malmöbon för stämpling till mord. Brottstiden är satt till någon gång den 9 maj i år.

Mordet utfördes aldrig. Anna Edebalk vill inte säga något om omständigheterna kring mordplanerna.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL