Malmö

Malmö Arenas vädjan: ”Akut och desperat läge”

Foto: News Öresund
Malmö
Skåne I ett öppet brev till regeringen riktar de tre arenabolagen Malmö Arena, Stockholm Live och Got Event krav på besked om stöd till verksamheterna som nu befinner sig i ett desperat läge.

Sedan den 12 mars har ingen evenemangsverksamhet kunnat bedrivas på arenorna. Därför har arenabolagen i Stockholm, Malmö och Göteborg nu skickat ett öppet brev till såväl näringsministern som till kultur- och idrottsministern om besked i frågorna om förlängt permitteringsstöd tillsammans med riktat stöd eftersom arenorna inte inkluderats i tidigare stödpaket till kultur- och idrottssektionerna. Ett besked som är akut, menar företrädarna för arenorna.

– Vi har ju enligt lag i princip näringsförbud och om vi ska ha en chans att överleva bortom pandemin, så behöver vi besked från regeringen om stöd. Det har sedan i juni förts en dialog med myndigheter kring vikten av att se hela ekosystemet kring evenemangsnäringen och när de riktade stöden till kultursektorn och idrotten aviserades, lämnades vi som arenabolag utanför. Så för oss handlar det nu om avgörande besked för hur vi ska hantera kommande månader, säger Karin Mårtensson, vd i Malmö Arena, i pressmeddelandet.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Grov våldtäkt anmäld

Malmö
Malmö En 28-årig man greps i fredags misstänkt för en grov våldtäkt mot en kvinna över 18 år.

Våldtäkten ska ha skett inomhus i närtid. Mannen anhölls senare under fredagen.

Malmö

Man rånad under vapenhot

Malmö
Malmö En man i 30-årsåldern utsattes sent i lördags kväll för ett väpnat rån på Erikstorpsgatan i Slottsstaden.

Två okända gärningsmän, varav en hotade mannen med ett pistolliknande föremål, tvingade av av offret hans mobil och klocka.

Malmö

Man misshandlad i garage

Malmö
Malmö En man i 35-årsåldern utsattes i lördags kväll för en grov misshandel i ett garage på Eriksfältsgatan.

Mannen befann sig nere i garaget vid 23-tiden när han överfölls av flera män. Han fick ta emot flera sparkar och slag, men behövde inte uppsöka akutvård. Gärningsmännen sparkade även på mannens bil.

Händelsen rubriceras som grov misshandel och skadegörelse.

Malmö

Parkeringsbedragare lät kvinna betala

org-fe263dd0-ba64-41c2-8765-bbc85d5fc639.jpg
Malmö
Malmö En okänd bedragare har vid ett stort antal tillfällen parkerat bilar och låtit en kvinna betala.

Bedragaren har angivit id-uppgifter som tillhör en kvinna i 30-årsåldern, och låtit henne betala genom en parkeringsapp. Kvinnan upptäckte bedrägeriet när hon fick en faktura från företaget som står bakom appen.

Det rör sig dock inte om några större summor. Totalt har bedragaren parkerat för 750 kronor med flera bilar, men det har skett vid ett stort antal tillfällen under september och oktober.

Malmö

29 falsklarm på Rosengård i helgen

En bombrobot undersöker ett misstänkt farligt föremål på Västra Kattarpsvägen för en vecka sedan, en av många bombattrapper som placerats ut på Rosengård de senaste veckorna.
Foto: Johan Nilsson/TT
Malmö
Malmö De senaste veckorna har ett 60-tal falsklarm om att det skett grova våldsbrott på Rosengård ringts in till SOS. Dessutom har ett flertal bombattrapper placerats ut. Bara i helgen har 29 anmälningar om falsklarm och blåljussabotage upprättats.

– Samtliga är samtal in till ledningscentralen. Det är falska uppgifter som rör grova våldsbrott. Det är allt mellan himmel och jord som de här personerna säger har skett, säger Nils Norling, polisens talesperson.

I fredags kom två larm med bara några timmars mellanrum om att bombliknande föremål placerats ut på Västra Kattarpsvägen. Nationella bombskyddet skickades dit båda gångerna, och kunde konstatera att det rörde sig om attrapper.

Tar resurser

Nils Norling säger att falsklarmen, som rubriceras som sabotage mot blåljusverksamhet, tar väldigt mycket resurser.

– Jag kan räkna från början till slut vilka som är inblandade. Först tar SOS emot samtalet, och kopplar vidare till oss. En operatör knyts upp som pratar med uppringaren och för logg, sedan är det minst ytterligare en som ska skicka polisbilar och leda insatsen.

Många inblandade

När det gäller så pass grova brott som uppringarna påstår har hänt så får ärendet högsta prioritet. Då skickas alla tillgängliga resurser till platsen.

– När det sedan konstateras att det är falskt knyts flera personer upp som ska utreda. Det springer snabbt iväg och blir kostsamt. Då har vi inte berört den viktigaste delen. De här personerna gör faktiskt att människor som behöver komma fram snabbt inte gör det, säger Nils Norling.

Röster kan avslöja

Polisen misstänker att det rör sig om samma person eller personer som ringer in falsklarmen. Nils Norling vill inte gå närmare in på vilka uppgifter på eventuella misstänkta som finns i utredningen.

Ett led kan dock vara att spela upp de inringda samtalen för poliser, som då skulle kunna känna igen dem.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Bostadslistan

Priset per kvadratmeter för hyresrätter varierar stort på olika platser i Sverige

BOSTADSLISTAN Bostadslistan har tillsammans med Bostadshub gjort en stor undersökning av Sveriges dyraste och billigaste kvadratmeter under 2019. Skillnaderna var naturligtvis stora beroende på storleken på staden i fråga, men ett intressant fynd är att det var över 300% dyrare att bo i hyresrätt i Stockholm än i Åmål.

Kvadratmeterpriset för en hyresrätt kan variera från endast 85 kronor upp till hela 629 kronor på olika platser i Sverige. Det visar en ny undersökning utförd av Bostadslistan och Bostadshub, två sökmotorer för hyresrätter på den Svenska marknaden. Efter att ha granskat över 10 000 annonser från både privatpersoner och företag som publicerats på plattformarna under 2019, har företagen kunnat skapa en intressant överblick av den svenska hyresrättsmarknaden.

Här var det dyrast och billigast

Som nämnt ovan så var det stora variationer på kvadratmeterpriset för en hyresrätt i vårt land. Som förväntat så kan vi återfinna Sveriges dyraste kvadratmeter i Stockholm, mer bestämt Nacka, där du kan betala upp till 629 kronor per kvadratmeter i genomsnitt. Å andra sidan så kan man i genomsnitt bo i en hyresrätt i Åmål för endast 85 kronor per kvadratmeter.

Bostadsort spelar stor roll på kvadratmeterpriset

Utöver att endast titta på det genomsnittliga kvadratmeterpriset kunde undersökningen också peka på vad den genomsnittliga lägenheten kostar på olika orter i landet. Efter en grundlig genomgång av de annonser vi undersökt så kostar det i genomsnitt 17 571 kronor att bo i en hyresrätt i Stockholm, samtidigt som det bara kostar 5113 i Åmål. Detta är förstås en väsentlig skillnad, men det är ingen hemlighet att det är billigare att bo utanför huvudstadsområdet, oavsett vilket land som undersöks.

Dyrare än man tror att bo i Lund och Uppsala

Utöver att endast titta på var det var dyrast och billigast i Sverige kunde undersökningen också avslöja att några av landets dyraste kvadratmeter kan hittas bland lediga lägenheter på Sveriges studentorter. Lund och Uppsala hamnade på plats tre och fyra i undersökningen, med ett genomsnittligt kvadratmeterpris på 217 samt 200 kronor.

Top 10: Sveriges dyraste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Top 10: Sveriges billigaste städer att bo i hyresrätt i 2019

Pris per kvadratmeter

Malmö

45 nya bostäder planeras vid Fortunavägen i Tullstorp

En illustration över hur den nya bebyggelsen i Tullstorp kan se ut.
Malmö
MALMÖ Nu finns det planer på att även Tullstorp i Malmös utkant ska växa. En ny detaljplan gör det möjligt att bygga 45 nya bostäder i byn.

Det aktuella området ligger i korsningen Fortunavägen/Tullstorpsvägen nära Malmös kommungräns mot Burlöv och Fortuna Hemgården. Genom den nya detaljplanen vill stadsbyggnadsnämnden pröva om det kan vara lämpligt att bygga 45 nya bostäder i rad- och parhus.

Det ska också undersökas om någon form av centrumverksamhet kan passa i området.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

31 nya lägenheter vid Lönngatan

Nya lägenheter vid Lönngatan i Malmö. När de är byggda blir husraden längs med den här delen av gatan komplett och det finns inga obebyggda tomter kvar.
Foto: Nesso Arkitekter AB
Malmö
MALMÖ En tomt som varit skräpig och haft en nerklottrad mur under många år kommer nu att få 31 hyreslägenheter. Därmed fylls det sista hålet längs med Lönngatan nära Södervärn.

Byggherre är MFAM 1 Fastigheter AB. Det nya flerfamiljshuset blir i fyra våningar. Här kommer att byggas totalt 31 nya hyresrätter som fördelas på 13 trerummare, sex stycken tvåor och tolv ettor.

För ett par år sedan byggdes 29 nya bostadsrättslägenheter på tomten bredvid. Även den tomten hade varit ovårdad i många år innan bygget startade. Tidigare fanns det mycket skräp på tomterna och murar mot grannfastigheterna var nerklottrade. Nu är det alltså dags för det sista ”hålet” på den här delen av gatan att fyllas igen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Malmö

Toaletter och papperskorgar önskemål när fisket ökar

Laszlo Fejes fiskar ofta i kanalen i Malmö.
Foto: Elisabeth Sandberg
Malmö
MALMÖ Fritidsfiskarna blir bara fler och fler och nu ska faciliteterna förbättras vid populära fiskeplatser. Riktlinjer och mera information ska också tas fram.

En utredning där förutsättningarna för fisket gåtts igenom presenterades på tekniska nämndens möte i förra veckan. Intervjuer har gjorts med både fiskare och föreningar. Nu ska utredningen ligga till grund för de riktlinjer och åtgärder som ska tas fram av fastighets- och gatukontoret.

Det råder inget tvivel om att intresset för sportfiske ökat. Sedan coronapandemin bröt ut har det blivit ännu större.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL