Lund

Ja till ny brigad på P7 i Revinge

Inom några år kommer antalet soldater och värnpliktiga att fördubblas på P7 i Revinge.
Foto: Felix Sundback
Lund
Skåne
REVINGE Med början år 2021 förstärks armén i Skåne och fördubblas till en hel brigad på P7 på cirka 4 500 soldater, officerare och värnpliktiga. Det bekräftas i den totalförsvarsproposition, som regeringen presenterade på torsdagen.

– Nu återupprättas en stor skånsk brigad, vilket vi är nöjda med. Skåne är ett strategiskt viktigt område i Sverige när det gäller att försvara inloppet till Östersjön. Vid ett krisläge kommer P7 att samarbeta med andra delar av försvaret i södra Sverige, som Lv6 i Halmstad, säger Allan Widman (L), riksdagsledamot från Skåne, som sitter i försvarsutskottet.

Tillsammans med regeringen, Socialdemokraterna och Miljöpartiet, har Liberalerna och Centerpartiet i riksdagen kommit överens om en försvarsuppgörelse som innebär rejäl förstärkningar både på armén, flygvapnet och marinen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

"Angrepp mot Sverige inte uteslutet"

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att ett väpnat angrepp mot Sverige inte är uteslutet.
Foto: Jessica Gow/TT
Inrikes
Inrikes Det säkerhetspolitiska läget har försämrats och ett väpnat angrepp mot Sverige kan inte uteslutas, uppger försvarsminister Peter Hultqvist (S) när han presenterar regeringens försvarsproposition.
Finland och USA anges som viktigaste partners.
PREMIUM

Ett angrepp kan börja med riktade attacker mot viktiga civila och militära mål, sabotage och "likvidering av nyckelpersonal".

Det säkerhetspolitiska läget i Sveriges närområde och i Europa har fortsatt att försämras, hävdar regeringen och pekar i första hand ut Ryssland som det land som driver på hotbilden.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

AF Bostäder står pall för tillströmning

Nybyggda Marathon i hörnet av Tornavägen/Tunavägen är Lunds populäraste studentboende just nu.
Foto: AF Bostäder
Lund
lund Trots att tusentals fler studenter väntas till Lund de kommande terminerna, tror AF Bostäder att stiftelsen har tillräckligt med rum och lägenheter. AF Bostäder har färdigställt en rad stora projekt de senaste åren.
Henrik Krantz, vd för AF Bostäder, berättar att flera stora projekt nyligen avslutats och att fler är på gång. Målsättningen är en byggstart per år.

Det var inte många år sedan studenter tältade i Lundagård för att protestera mot den stora bristen på studentboenden. Men det är historia nu, enligt Henrik Krantz, vd för AF Bostäder.

– Vi upplever att vi har rimliga kötider. På hösten dröjer det inte lång tid innan en student får ett kontrakt. På våren, då tillgången är större, går det ännu fortare, säger han.

Att ha så många bostäder att en student kan tilldelas en omedelbart, utan kötid, är inte görligt, menar Henrik Krantz. Det hade krävt att AF Bostäder hade många rum och lägenheter som stod tomma långa tider, vilket i sin tur hade drivit upp hyrorna.

Enligt honom kommer läget fortsatt att vara gott även med tanke på den senaste veckans nyhet, att ansökningarna för att studera vid Lunds universitet, i coronaarbetslöshetens spår, har ökat med 26 procent.

– Vi upplever än så länge ett oförändrat söktryck. Hur det blir inför vårterminen 2021 är än så länge för tidigt att säga, men inget i dag tyder på att det skulle blir en ändring, säger Henrik Krantz.

Att antalet studerande ökar under en lågkonjunktur är ett välkänt fenomen, fortsätter han. Coronapandemin har medfört att det kommer betydligt färre internationella studenter. Det gör att universitetet, som har bostäder vikta åt denna grupp, har fått rum över som gått till svenska studenter.

Att studentbostadssituationen förbättrats de senaste åren beror på att AF Bostäder slutfört en rad stora projekt. Med Marathon, i hörnet Tornavägen/Tunavägen, tillkom 256 bostäder, Sagoeken 175, Proto (första etappen av Nya Kämnärsrätten) 185 och Vegalyckan 110. Antalet studenter som får tak över huvudet är fler än de angivna siffrorna eftersom många bostäder är dubletter eller för par.

Och mer är på gång, berättar Henrik Krantz. Hippocampus, mitt emot Willys, blir färdigt nästa år. Där blir det 130 lägenheter.

– Vi har också Pireus med 225 lägenheter. Det projektet är inte slutligt beslutat än. Byggstarten är planerad till 2021.

Mest populärt bland studenterna just nu är Marathon, uppger Henrik Krantz. Vildanden är i andra änden av listan.

– Det beror främst på avståndet till universitetet. Men i jämförelse med de flesta andra studieorter ligger Vildanden nära, säger han.

Trots de positiva beskeden från AF Bostäder här Lund ändå till de orter som är rödlistade av Sveriges förenade studentkårer för studentbostadsbrist.

– Vi känner inte igen oss i den bilden, säger Henrik Krantz.

Lund

Naturlig golfklubb vill bli utflyktsmål

Johan Edlund från Klågerup slår ut på hål 12 på Naturligtvis Golf and Country Club, en golfklubb med ovanligt namn och koncept.
Lund
Genarp På ett år har antalet medlemmar ökat till mer än det dubbla. Golfklubben med det ovanliga namnet Naturligtvis Golf and Country Club har också ett ovanligt koncept. I förlängningen ska man inte nödvändigtvis åka dit för att spela golf.

Banan ligger vackert utsträckt i det böljande landskapet mellan Klågerup och Genarp. I en tidigare inkarnation hette banan Assatorp GK och hade 18 hål. När golfboomen i slutet på förra seklet klingat av fick klubben problem och lade ut banan till försäljning.

Lennart Sjölunds företag Parkallen Invest AB äger Naturligtvis GCC.

– Vi köpte allting och hade planer på att skapa ett konferensecenter. Klubben drevs vidare men 2017 såg de att de inte fick ihop ekonomin för 2018 och sade upp arrendet. Så där satt vi med en golfbana i knät, säger Lennart Sjölund som genom företaget Parkallen Invest AB äger banan.

Så där satt vi med en golfbana i knät.

Hittade på något annat

Om inte Assatorps GK kunde få ekonomin att fungera för en 18-hålsbana så tänkte Lennart Sjölund och hans son Olle Sjölund att de fick tänka om.

Även en blåsig och skurig torsdag förmiddag fanns det gott om spelare på banan.

– Vi fick hitta på nått nytt och kontaktade banarkitekten Peter Chamberlain. Vi bestämde oss för en 12-hålsbana uppdelad i två sexhålsslingor. 2018 byggde vi om, men fick vänta med att dra igång eftersom det året var så varmt. Det var först 2019 som vi fick till banan, säger Lennart Sjölund.

Det något ovanliga namnet kläckte Olle Sjölund.

Eftersom det tar sin tid för växtligheten öppnade man på riktigt först 2020.

– Nu är den en av Skånes finare banor. Mycket tack vare vår banchef Bo Weckström, säger Lennart Sjölund.

Ska bygga bostäder

I och med att sex hål togs bort fanns 35 hektar mark över. Här tänker de att med tiden bygga bostäder. Planer och nytänkande saknas inte. I klubbhuset breder konferensytorna ut sig och på baksidan har några boulebanor anlagts. Det finns även planer att ordna med övernattning, bygga padel-banor och en pool.

Olle Sjölund driver även Utmaningarnas hus i Limhamn.

– Vi tänker oss det mer som ett utflyktsområde dit man inte nödvändigtvis åker för att spela golf, säger Olle Sjölund.

Naturligtvis

Det var förövrigt han som kom upp med namnet Naturligtvis GCC. Det ska föra tankarna till den vackra naturen och ett mer opretentiöst och naturligt förhållande till golf.

– Det ska mer vara en stund i naturen än att jaga resultat. Träffas och ha trevligt helt enkelt, säger Olle Sjölund.

Anpassat till tiden

Att man anlagt två sexhålsslingor istället för de sedvanliga 18 hålen är en anpassning till vår tid, där många tycker att en 18-hålsrunda på fyra fem timmar är för mycket.

Klubbhuset renoveras och fylls med konferensytor. Ett nytt klubbhus inreds i en gammal ladugårdsbyggnad intill.

– Här kan man gå sex hål på en timme efter jobbet, vilket gör att man hinner med annat. Många äldre spelare föredrar också lite kortare ronder. Båda slingorna slutar vid klubbhuset, säger Olle Sjölund.

Utan grönt kort

Klubben säljer spelrätter istället för medlemskap. Något som innebär att det är ägarna som står för allt som har med banan att göra. Det går även bra att spela utan att ha ett så kallat grönt kort eller medlemskap i en klubb, så kallad pay and play.

Johan Edlund från Klågerup spelar gärna på Naturligtvis.

En aggressiv prissättning när det kommer till greenfee-spelarna är en annan viktig faktor, det vill säga lägre priser för spelare som betalar för att tillfälligt spela på banan.

– Om en klubb där 80 procent av intäkterna kommer från medlemmarna blir det svårt att få ekonomin att fungera. Vi drar in 75 procent av intäkterna på greenfees, säger Lennart Sjölund.

Coronapandemin framgångsfaktor

En framgångsfaktor det senaste året har utan tvekan varit coronapandemin som fått många att satsa på golf.

– När det gäller nya golfare har det ökat med 10 procent i år, men när det gäller spelade ronder har de ökat med 50 procent, säger Olle Sjölund.

Medlemstalet har stigit från 130 förra året till upp emot 300 i år. Siktet är inställt att inom två år ha 500 spelrättsägare.

Spelarna kommer i huvudsak från närområdet med fokus på Staffanstorp, Kågerup och Genarp.

Genom att satsa på solceller har elkostnaderna sänkts till en tredjedel.
Foto: Mikael Ankarvik

Lund

Fonus tänder ljus kostnadsfritt

Lund
Lund

Begravningsbyrån Fonus att erbjuder sig att under allhelgonahelgen, utan ersättning, tända ljus åt dem som inte kan på grund av den rådande pandemin. Ljuständningen ska ske dels på kyrkogårdar i och runt Lund, men även på en helt ny minnesplats för personer som gått bort i corona. Lund är en del i en större rikstäckande satsning.

I spåren av covid-19 är det allt fler som inte kan besöka en anhörigs grav under allhelgona, skriver Fonus i ett pressmeddelande. En ny undersökning gjord av Fonus och Sifo visar att 30 procent vill men inte har möjlighet, vilket är en ökning från förra året.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

43-åring misshandlade student

Lund
lund

En 43-årig man har erkänt att han den 8 april gav en student ett knytnävsslag i ansiktet. Mannen bodde med sin familj i källaren till ett hus i centrala Lund. Ovanpå finns det ett studentkollektiv. 43-åringen var irriterad på att studenterna festade och spelade hög musik.

Studenterna menade att mannen agerade informell vaktmästare i huset. Vid det första tillfället som åtalet gäller, den 29 februari, blev 43-åringen blivit så upprörd över en fest att han stängde av strömmen. Därefter ska han ha gått upp till kollektivet och slagit en av studenterna med öppen hand.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

CasinoGuide.se

Nya förslag för den svenska spelmarknaden

CasinoGuide.se

De senaste veckorna har det diskuterats flitigt angående restriktioner för spel online. Den 23 april hölls en presskonferens för den gällande frågan. Många länder har infört bland annat insättningstak och andra restriktioner på grund av rådande omständigheter med målet att främja ansvarsfullt spelande. Inget är ännu bestämt, men nedan går vi igenom några av förslagen som ska verka för ytterligare skydd för konsumenterna.

Nytt maxtak för insättningar

Enligt de lagar och restriktioner som just nu gäller i Sverige kan man alltid sätta sina egna spelgränser och därmed styra över hur mycket man kan sätta in per dag, vecka och månad hos varje casino. Vill man göra ändringar och höja sin spelgräns så gäller en veckas väntetid. Den nya regeln skulle innebära att alla spelare får en maxgräns om 5000 kr per vecka per casino, men självklart bör det även vara möjligt för spelare att sätta egna lägre gränser.

Maxtak för välkomstbonusar

En annan av åtgärderna som föreslås är ett begränsat tak på vilken summa man kan få i välkomstbonus när man börjar spela på nya casinon. Även i nuläget gäller att casinon endast får erbjuda en bonus på den första insättningen, alltså kan man som spelare enbart få bonus en gång per casino. Det finns i nuläget inga maxtak för hur denna bonus ska se ut, det som dock gäller är att alla bonusar måste vara tillgängliga för alla spelare. Det nya förslaget innebär ett maxtak på 100 kr i bonus på den första insättningen.

Obligatorisk tidsgräns

Ännu en del av det nya förslaget är en tidsgräns per dag. Även denna ska vara obligatorisk för alla spelare. Hur lång denna tidsgräns ska vara och fler detaljer om hur detta skulle implementeras har inte framkommit i nuläget.

Så påverkas casinospel online av de nya reglerna

De nya reglerna har målet att beskydda dig som spelare. Regler och lagar är redan tillsatta i och med den nya spellagen med den svenska spellicensen som infördes i januari 2019. De nya restriktionerna har alltså som mål att skydda svenska spelare ytterligare. De eventuella regler som sätts av regeringen gällande ansvarsfullt spelande omfattar alla spelare som spelar på svenska casinon. Det återstår att se om, samt exakt hur, de nya reglerna kommer att se ut.

Lund

Åtalas för ofredande på stranden

Lund
lomma

En 40-årig man åtalades på torsdagen vid Lunds tingsrätt misstänkt för sexuellt ofredande. Den 10 augusti ska mannen ha blottat sig för två flickor på Lomma beach. Flickorna yrkar på ett skadestånd på 15 000 kronor vardera. Efter händelsen blev polisen kontaktad av Lommas trygghetsvärdar. Polisen åkte till platsen och gjorde ett ingripande mot 40-åringen.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Påkörd cyklist förd till sjukhus

Lund
Lund

Larmet inkom 10.38.

Enligt SOS Alarm blev en man i 65-årsåldern påkörd när han cyklade i närheten av rondellen på Boställsvägen bakom matbutiken Coop.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Lund

Tjuvar bröt sig in på Flygelvägen

Lund
lund

En eller flera tjuvar tog sig på onsdagen in i en lägenhet på Flygelvägen på Östra Torn. Ytterdörren var uppbruten. Det är oklart vad som blev stulet. Händelsen inträffade klockan 20.30-21.30.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL