Lagfarter SkD

101 kvadratmeter stort kedjehus i Höör sålt till nya ägare

Kategorier:
Lagfarter SkD
Lagfarter SkD Jan och Eva Tunhav, 64 och 59 år, boende på Västergatan i Höör är nya ägare till fastigheten på Månvändan 5 i Höör. Det 101 kvadratmeter stora kedjehuset är byggt 1968. Säljare är Gunnel Ann-Christin Ellman. Affären blev klar i oktober 2020 och köpesumman blev 2 650 000 kronor.

Bara en månad tidigare såldes ett annat hus på samma gata, på Månvändan 10. Där blev priset för en 95 kvadratmeter stor villa 2 220 000 kronor.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
  • Skånskan.se - Alla artiklar på
  • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
  • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Personligt

”Sista minuten-lösningar är en del av hur jag hinner”

Frida Malmgren.
Foto: Linnea Nybogård
Personligt
Lund
Personligt Frida Malmgren kan inte sitta still, hon jobbar som både psykolog och illustratör. Nu har hon också skapat ett historiespel för att ge skolelever ett historiskt skelett, hennes insamlingskampanj har samlat in över 250 000 kronor.

Frida Malmgren jobbar som skolpsykolog, illustratör, är skapare av serien ”Tjejerna på höjden”, har andra barnet på väg och är just nu aktuell med att samla in pengar till sitt nya spel Historiekanon. Hon bor i Stockholm men är nere i Skåne för att hon och systern skriver en bok tillsammans.

– Sista minuten-lösningar är en del av hur jag hinner, säger hon.

Genom en kampanj på Kickstarter som avslutas i helgen har hon fått ihop tillräckligt med pengar, över 250 000 kronor, för att trycka upp kortspelet som hon utvecklat sedan november förra året.

– Det är jätteskönt att det gick i mål. Jag har inte haft något förlag, jag har gjort allt själv, så det var potentiellt ett års bortslängd tid, berättar hon.

FAKTA

Profilen

Namn: Frida Malmgren

Ålder: 36 år

Bor: Stockholm

Familj: Sambo, son på 1,5 år, ytteligare ett barn på väg i april.

Gör: Skolpsykolog, illustratör, serietecknare, spelutvecklare.

Aktuell: Har framgångsrikt samlat in över 250 000 kronor som ska gå till att trycka hennes nya spel Historiekenon. Kickstarterkampanjen avslutas nu på söndag den 25 oktober.

Övrigt: Född och uppvuxen i Lund, har bidragit med flera målningar som finns i AF-borgen.

Pengarna täcker precis tryckkostnaden för spelet som skickas till tryck snart. Hon håller på att göra klart de sista illustrationerna. Frida Malmgren berättar att hon fått massor av råd och stöd från kollegor i seriebranschen.

– Det är kul att vara i en bransch där folk är så otroligt snälla och trevliga mot varandra.

Spelet är tänkt att passa skolelever men även fungera ute i stugorna. Frida Malmgren tycker det är viktigt att kunna historia för att förstå händelser och slippa göra om samma misstag.

– Folk har inte en röd tråd, ett historiskt skelett. Har du inte den röda tråden så kan du inte lära dig nya saker. Därför kan det vara bra att lära sig den svenska kungalängden, även om det är omodernt idag, säger hon.

Inspirerades av annat kortspel

Idén till spelet föddes när hon var föräldraledig och såg sonens böcker.

– Jag försökte med att inte ha projekt igång när jag var föräldraledig men det fungerade inte.

Frida Malmgren lät sig inspireras av kortspelet Cillas Boklek – Från Robinson till Ronja där spelaren ska matcha olika ”familjer” av litteraturkaraktärer. Hon har dessutom lagt till en ytterligare dimension i form av händelsekort som spelarna kan använda mot varandra.

Kort med porträtt på Henrik Ibsen, Artemisia Gentileschi, Oscar Wilde, Ivan den förskräcklige, Shakespeare och Karin Larsson. Alla kort har ett porträtt av personen, deras levnadsår och vem de hör ihop med.
Korten ska snart tryckas men först ska de korrekturläsas noga. Det är viktigt att det inte blir några fel.
Foto: Linnea Nybogård

Med bara 130 kort har hon fått vara tuff i urvalet, hon har haft hjälp av historielärare och en docent i historia. Frida Malmgren har begränsat sig till europeisk och svensk historia från renässansen till 1800-talet, med förhoppningen om att få göra ett fristående spel för 1900-talet. Kvinnor finns bara med på 20 procent av korten. Hon säger att det är snett fördelat men i det här fallet har det en naturlig förklaring.

– Hade vi varit jämställda och haft lika många framstående kvinnor som män på 1600-talet hade vi inte behövt en kvinnorörelse i dag, säger hon.

Samtidigt har hon varit noga med att lyfta fram de kvinnor som bidragit till historien, men som tidigare historieberättande missat.

Axel von Fersen är favoriten

Under processen har hon själv lärt sig mer, som hur stor roll frihetskämpen och före detta slaven Toussaint Louverture spelade i haitiska revolutionen. Det finns fler intressanta karaktärer med, som konstnären Artemisia Gentileschi, dramatikern William Shakespeare, och så Axel von Fersen.

– Han är lite av en favorit. Snygg var han också, säger Frida Malmgren.

Axel von Fersen var bland annat riksmarskalk, vän till Frankrikes drottning Marie-Antoinettes och deltagare i det nordamerikanska frihetskriget på amerikansk sida. Han dödades av en lynchmobb.

– Hade han varit amerikan hade de gjort hundratals filmer om honom.

Precis som sin favorit har Frida Malmgren mycket energi och inte så mycket ro i kroppen.

– På ett sätt kan jag vara avundsjuk på de som bara kan se en film och sedan lägga sig.

Frida Malmgren utanför AF-borgen.
Det var när Frida Malmgren studerade i Lund som hon skapade sin serie Tjejerna på Höjden.
Foto: Linnea Nybogård

Intervjun sker i AF-borgen. Frida Malmgren var mycket engagerad i Lunds studentliv när hon studerade och det märks att hon är glad över att vara tillbaka i sina gamla miljöer. Hon springer snabbt upp för några trappor för att granska hur det blev i gamla festlokaler efter en renovering.

Frida Malmgren berättar att det är hon som målat upp två av Carl Henrik Jensen-Carléns teckningar på AF-borgens väggar. Faktum är att hon har målat flera konstverk i byggnaden, som väggmålningen i Sångsalen.

Funderar på nytt serieprojekt

Målandet och tecknandet fortsatte hon med även efter att hon studerat klart till psykolog. Hennes serie Tjejerna på höjden började hon på under tiden hon studerade. Den handlar om tre tjejkompisar som tacklar livet, inspirationen kom från Frida Malmgrens eget kompisgäng. I dag ser livet annorlunda ut med familj och fast jobb, hur går det med att hitta idéer till serien?

– Jag har skrivit så många anteckningar så det är lite kvar, säger hon.

Fansen behöver inte oroa sig för att karaktärerna Knutsson, Moa och Finkeln ska förändras.

– Jag tycker inte de ska utvecklas men jag funderar på om man ska ge sig på något nytt serieprojekt, säger Frida Malmgren.

Frida Malmgren bor idag Stockholm men hoppas flytta tillbaka till Skåne någon dag. Att jobba heltid på kontor kommer hon aldrig att göra. Hon trivs med livet som det är nu när hon är skolpsykolog på 60 procent.

– Jag har kombinationen av det fasta, trygga och så illustrerar jag resten av tiden.

Inrikes

Nya fall av duvpest bland vilda duvor

Duvpest har konstaterats hos vilda ringduvor i Lidköping. Arkivbild.
Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT
Inrikes
Inrikes Nya fall av duvpest har konstaterats bland vilda duvor i centrala Lidköping. Misstänkta fall har också rapporterats från flera platser i Västra Götaland och på Gotland.

Virussjukdomen duvpest har nyligen hittats hos vilda ringduvor i centrala Lidköping. Smittan upptäcktes genom provtagning hos Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), efter att allmänheten noterat flera sjuka och döda duvor.

– Vi har även fått muntliga rapporter från flera närliggande städer och orter, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

Sprids lättare

Rapporterna som inkommit till SVA tyder på att duvpest förekommer på flera platser i Västra Götaland och sannolikt även i fler län. På torsdagen kom även rapporter om misstänkta fall på Gotland.

– Vi tror att viruset finns bland de vilda fåglarna mer eller mindre hela tiden. Men vi brukar se symptomen under vinterhalvåret. Då överlever viruset bättre och smittan sprids lättare.

Ofarligt för människor

Viruset smittar enbart fåglar och är inte farligt för människor. Bland tamfjäderfän kan viruset orsaka den mycket smittsamma virussjukdomen newcastlesjuka, vilket senast hände i Sverige 2018.

– Äggproducenter eller kycklingproducenter kan drabbas. Det är en väldigt omfattande och kostsam bekämpning, som innebär att man behöver slakta ut alla djur och sanera, säger Malin Grant.

Djurägare uppmanas till försiktighet för att undvika direkt och indirekt kontakt med vilda fåglar.

– Det är väldigt noga att man byter skor, tvättar händerna och gör omgivningen runt anläggningen oattraktiv för vilda fåglar. Upptäcker man symptom är det viktigt att kontakta sin veterinär.

Risk för fågelinfluensa

Även risken för fågelinfluensa har ökat, då flyttfåglar rör sig inför vintern. Senast på onsdagen rapporterade Holland fall av fågelinfluensa bland vilda fåglar, enligt Malin Grant.

– Har vi en bra övervakning bland vilda fåglar får vi också en bra förvarning när riskerna ökar. Vi är därför väldigt tacksamma när allmänheten hör av sig om fynd.

Jonas Grönvik/TT

Utrikes

Putin: 5 000 döda i Nagorno-Karabach-kriget

Rysslands president Vladimir Putinunder en videokonferens på torsdagen.
Foto: Alexei Druzhinin/AP/TT
Utrikes
Utrikes

Nära 5 000 människor har mist livet till följd av den nu tre veckor långa konflikten om Nagorno-Karabach, hävdar Rysslands president Vladimir Putin.

– Enligt våra uppgifter så är antalet dödade på båda sidor nästan 2 000. Det totala antalet döda börjar därmed att närma sig 5 000, sade Putin i ett tv-sänt tal på torsdagen.

Enligt nyhetsbyrån AFP:s beräkningar har omkring 1 000 människor dödats i den nu pågående konflikten.

Kaukasiska Nagorno-Karabach tillhör formellt Azerbajdzjan, men är i praktiken en utbrytarregion under Armeniens vingar, med i huvudsak armenisk befolkning.

Konflikten har stora nationalistiska förtecken och både Azerbajdzjan och Armenien gör historiska anspråk på området.

Två eldupphör, framförhandlade av Ryssland under oktober månad, har kollapsat.

Inrikes

Längre isolering skulle ha förvärrat läget

Äldre personer över 70 år med en partner har generellt sett mått bättre under pandemin än de som är ensamma och kanske är ekonomiskt, socialt eller hälsomässigt utsatta. Arkivbild.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Depressionskänslor, sömnsvårigheter och andra psykiska besvär. Nära hälften av de äldre har upplevt det under pandemin och risken är att situationen förvärras om isoleringen fortsätter.

– Det är en väldigt kraftig åtgärd att säga ni ska stanna hemma. Ju längre den fysiska isoleringen pågår desto större konsekvenser blir det, säger Sara Fritzell, utredare vid Folkhälsomyndigheten.

Inför beslutet att lätta på restriktionerna för personer som är äldre än 70 år har Folkhälsomyndigheten vägt fördelarna mot nackdelarna.

– Vi ser att vi minskat antalet dödsfall och inläggningar på iva genom de här restriktionerna. De äldre har tagit ett väldigt stort ansvar. Det har räddat liv, säger Sara Fritzell.

Olika förutsättningar

Folkhälsomyndigheten har lagt ett lapptäcke av forskning, undersökningar och dialoger som de haft med pensionärsorganisationer och invandrarorganisationer för att se hur pandemin har påverkat äldre personers psykiska och fysiska hälsa. En majoritet av de publicerade studierna kom från andra länder, som haft mer av en nedstängning av samhället.

– Därför var det viktigt att se hur det ser ut i en svensk kontext och det var samma saker som kom upp som i de internationella studierna. En svensk studie visar till exempel att nära hälften hade känt sig deprimerade, haft sömnsvårigheter och mått psykiskt dåligt, säger Sara Fritzell.

Allra mest utsatta under pandemin under pandemin har personer med psykiska besvär sedan tidigare varit, enligt den psykiatriska mottagning som tillfrågats.

– Fler av dem har drabbats av ångest och oro, och deras anhöriga har fått ta ett större ansvar. Det har lett att anhöriga behövt stöd i sin tur, säger Sara Fritzell.

Samtidigt är gruppen äldre personer över 70 år väldigt heterogen och har olika förutsättningar.

– De som lever med en partner, kanske bor i hus, har trädgård och kanske ett husdjur har en mycket annorlunda situation jämfört med någon som bor ensam och kanske är utsatt ekonomiskt, socialt eller hälsomässigt. Det är just de individerna som haft det svårast.

Mycket frustration

Pensionärsorganisationerna har i dialogen med Folkhälsomyndigheten lyft fram den frustration och stigmatisering som många av deras medlemmar upplever.

– Det blir konflikter mellan generationerna, eftersom de äldre upplever att man tagit en stor del av bördan under pandemin samtidigt som de har ett socialt behov och längtar efter att träffas, säger Sara Fritzell.

Pensionärernas riksorganisation pekade också på att hälften av deras medlemmar inte har tillgång till internet, vilket skapat ett digitalt utanförskap när allt fler aktiviteter sker digitalt. Även invandrarorganisationer noterade det.

– Det blir svårt att klara vardagen om man inte har ett digitalt bank-id och internet om man ska hålla sig isolerad. Hur man mår och klarar sig praktiskt hänger ihop.

"Behöver hjälpas åt"

När restriktionerna lättas för äldre hoppas Sara Fritzell att fler ska kunna umgås på ett säkert sätt, känna gemenskap och komma ut och röra på sig.

– Möjligheterna till det blir bättre och vad pandemin verkligen visat är hur mycket medmänsklighet det finns bland enskilda individer, grannar, ideella organisationer och kommuner. Vi behöver fortsätta hjälpas åt.

Petronella Uebel/TT

Malmö

Kvinna greps med falska sedlar

Malmö
Malmö En kvinna i 30-årsåldern greps på torsdagen efter att ha försökt betala med falska sedlar i en butik.

Det var strax efter klockan fem på torsdagen som personalen fattade misstankar mot kvinnan och larmade polisen som ryckte ut till butiken på Dalaplan. På plats grips kvinnan som är misstänkt för olovlig befattning med falska pengar.

ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Privatlån.com

3 unika saker du kan använda ett blancolån till

Privatlån.com Många väljer att använda ett blancolån som ett billån eller för att samla mindre lån och krediter. Som mest kan du låna 600 000 kronor, men du kan även låna så lite som 5 000 - 10 000 kronor.

Eftersom blancolån saknar krav på säkerhet kan pengarna användas till precis vad som helst. Du kan dessutom justera lånets löptid för att hitta en månadskostnad som passar din ekonomi, vilket innebär att du kan ha råd med det mesta.

Det finns många användningsområden för denna låneform. Nedan ska vi titta närmare på tre lite mer ovanliga saker som du kan finansiera med hjälp av ett blancolån.

Köp din drömhäst

Att köpa häst är inte billigt, många gånger kostar dessa fyrbenta djur tiotusentals kronor. Har man inte sparat ihop under en längre tid kan det vara svårt att ha råd. Samtidigt vill du kanske vänta allt för länge med att köpa, särskilt inte om du råkar hitta drömhästen till salu.

Genom att ta ett blancolån kan du betala för hästen direkt och sedan dela upp betalningen i en takt som passar din ekonomi. På så sätt slipper du allt för stora påfrestningar på din ekonomi. Du kan dessutom låna lite mer om du till exempel behöver köpa till lite ny utrustning.

Res på semester till tropikerna

Många är de som drömmer sig bort till varmare breddgrader, inte minst när vintermörkret smyger sig på. Att besöka tropiska öar med kritvita stränder kan dock vara kostsamt och att finansiera hela familjeresan med eget sparkapital kan kännas i plånboken.

Även här kan ett blancolån vara ett bra alternativ. Eftersom du kan lägga upp blancolån under flera års tid kan du låna till resan och samtidigt få en mer hanterbar månadskostnad.

Eftersom de flesta blancolån betalas ut inom 1 till 2 dagar - vissa kan till och med betalas ut samma dag - kan du dessutom slå till på resan direkt utan att riskera att priset höjs.

Investera i ny hemelektronik

Behöver du byta ut hemmets TV? Eller kanske är det hög tid att köpa en ny dator? Hemelektronik är ofta dyrt och kan var svårt att finansiera utan att spara ihop under en längre tid. Då kan du med hjälp av ett blancolån delbetala inköpet under en längre tid istället för att behöva ta av ditt sparande.

Blancolån har en relativt låg ränta, särskilt om du har en god kreditvärdighet, vilket kan göra lånet till ett prisvärt alternativ till delbetalning i butik. Du kan dessutom lösa delar eller hela lånet i förtid om du har möjlighet och komma undan ännu billigare.

Inrikes

Studie: Möjligt influensavaccin från tobaksplanta

För första gången har ett plantbaserat vaccin mot influensa testats på människor i stor skala i. Arkivbild.
Foto: Kallestad, Gorm
Inrikes
Inrikes För första gången har ett plantbaserat vaccin mot influensa testats på människor i stor skala – och resultaten är lovande.
– Resultaten är väldigt intressanta – det är absolut en teknik för framtiden, säger Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys och vaccinforskare vid Karolinska institutet.

En grupp av forskare från Kanada och Finland har tagit fram en metod där inomhusodlade växter blir små vaccinfabriker som producerar virusliknande partiklar, som sedan används i vaccin för att aktivera kroppens immunförsvar – utan att leda till en infektion, skriver Dagens Medicin.

Växten som forskarna använt i studien, som publiceras i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet, är Nicotiania benthamina, en släkting till tobaksplantan. I dag odlas virusantigen, som ska ge skydd mot säsongsinfluensa, oftast i hönsägg och även i cellkulturer.

Enligt Matti Sällberg, professor i biomedicinsk analys och vaccinforskare vid Karolinska institutet, är resultaten från de kanadensiska och finländska forskarna spännande.

– Jag tycker att det är väldigt intressanta resultat – det är absolut en teknik för framtiden. Och det är en miljövänlig teknik – samtidigt som man framställer vaccin så kan man även bidraga med att framställa syre och bli av med koldioxid.

Utmaningar för vaccinproduktion

Världens vaccinproduktion står också i dagsläget inför minst sagt stora produktionsmässiga utmaningar.

Dels finns en risk att de vaccin som finns inte räcker till – och dels måste själva framställningsprocessen påskyndas för att vaccinerna ska kunna matchas med de nya virusstammar som dyker upp.

Enligt Matti Sällberg har försök att framställa växtbaserat vaccin gjorts även tidigare, men inte i den omfattning som forskargruppen från Kanada och Finland genomfört i studien, där 10 000 personer deltog.

– Det som är nytt är det här handlar om en storskalig studie, som visar att man nu kan framställa vaccinet på en industriell skala. Det här är den första stora studien, och det kan kanske bli det första godkända plantbaserade vaccinet.

Kräver storskalig produktion

Enligt Matti Sällberg skulle det också på lång sikt kunna bli aktuellt att framställa ett växtbaserat coronavaccin – men metoden innehåller även utmaningar.

– Man måste först se till att produktionen är tillräckligt stor och pålitlig, och får man exempelvis in en parasit i en odling så kan det leda till att man tappar ett par miljoner doser. De riskerna finns men inte på riktigt samma sätt när det gäller vanlig, industriell produktion i bakterier, jästsvamp eller i cellkultur.

Anna Grönberg/TT

Hörby

Facken ifrågasätter HR-chefens återkomst

De fackliga representanterna i Hörby kommun protesterar mot att HR-chefen Paul Eklund får fortsätta jobba i kommunen, trots nakenbadsskandalen på Örenäs slott. Fr v: Hanna Ström och Karolina Frick, Akademikerförbundet SSR, Sarah Nystedt, Vision, Ingrid Olsson, Kommunal, Per Persson Landqvist, Lärarförbundet och Maria Westlund, Sacorådet.
Foto: Jonas Karlsson
Hörby
HÖRBY De fackliga organisationerna är förvånade och upprörda över beslutet att låta HR-chefen Paul Eklund vara kvar i kommunen efter nakenbadet, och säger att det saknas förtroende för honom bland personalen.

Facken samlades i Gula villan på Västergatan på torsdagseftermiddagen samtidigt som kommunledningen höll sin pressträff i kommunhuset och presenterade utredningen om Örenäskonferensen och avslöjade att kommundirektören och tillförordnade socialchefen får sparken.

Att Lena Mårtensson Stenudd och Jan-Olof Sewring får lämna sina uppdrag har facken inga invändningar mot. Men man anser att även HR-chefen Paul Eklund bör plockas bort, och ifrågasätter starkt KS AU:s beslut att ge honom en andra chans efter badskandalen.

– Det är anmärkningsvärt att kommunen tar tillbaka en person som redan står under utredning i frågan om arbetsmiljöproblemen och tystnadskulturen i kommunen. Det är svårt att se att HR-chefen inte skulle vara en del av de problemen, säger Per Persson Landqvist i Lärarförbundet.

– Det finns inget förtroende för HR-chefen, säger Hanna Ström i Akademikerförbundet SSR.

Hon får medhåll av Per Persson Landqvist.

– Att komma tillbaka som chef när det finns ett sådant motstånd blir ju väldigt besvärligt, säger han.

Maria Westlund i Sacorådet säger att arbetsmiljön i kommunen är usel och att förtroendet för ledningen är svårt sargat efter allt som har hänt.

– Vi kommer givetvis att fortsätta att driva arbetsmiljöfrågorna hårt, och vi kommer att vara proffsiga. Vi har samverkansmöte redan på fredag och vi kommer att sköta vårt arbete korrekt och fortsätta lyfta de frågor som vi tycker är viktiga, säger Maria Westlund.

Inrikes

Hela Sverige rödlistat av Norge

Alla regioner i Sverige är nu rödlistade av Norge. Arkivbild.
Foto: Dag Grundseth/NTB/TT
Inrikes
Inrikes

Norge avråder nu från icke nödvändiga resor till Kalmarregionen. Avrådan gäller från midnatt till lördag, skriver norska utrikesdepartementet i ett pressmeddelande.

Det innebär att alla regioner i Sverige är rödlistade. Alla som reser in till Norge från Sverige måste sitta i tio dagars karantän.

Sedan tidigare avråder norska UD från resor till en mängd andra länder. Hela Europa utanför Norden är rödmarkerat på den norska smittokartan. Det är bara tillåtet att resa till några regioner i Finland samt till Grönland.

Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL