- Skånskan.se - Alla artiklar på
- Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
- Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Inrikes
Tre till sjukhus efter krock i Vårgårda
Tre personer har förts till sjukhus med ambulans efter en frontalkrock på E20 strax norr om Vårgårda, enligt SOS Alarm. Olyckan inträffade i höjd med Saxtorp vid halv sju-tiden på lördagskvällen.
Trafiken stoppades i båda riktningarna men började släppas på växelvis vid 21.30-tiden, rapporterar Borås Tidning.
– Tre personer har förts till sjukhus med varierande men allvarliga skador, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisen, till BT.
Inrikes
Halmstad backar – slopar munskyddsförbud
Enligt kommunens tidigare besked tillät de inte munskydd i vare sig grundskola eller gymnasieskola. De hänvisade till Folkhälsomyndigheten som säger att det inte finns vetenskapliga belägg för att det skulle gynna verksamheten.
– Det handlar också om att det finns stora risker med munskydd som hanteras fel, sade Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef i barn- och ungdomsförvaltningen i Halmstad, till P4 Halland.
Den drabbade läraren var kritisk mot kommunens förbud.
– Jag förstår inte vilken skada jag kan göra genom att använda munskyddet då och då. Jag känner mig säkrare med munskydd där det finns mycket folk, sade läraren till radion.
Förbudet drogs tillbaka
På lördagskvällen skickade Halmstad kommun ett pressmeddelande där munskyddsförbudet drogs tillbaka.
"Vi har precis som många andra kommuner arbetat med den här frågan i flera veckor. Det finns en otydlighet som skapar oro. Vårt tidigare ställningstagande byggde på att vi ska följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer, men efter samråd internt i kommunen har vi kommit fram till att vi tillåter egen skyddsutrustning", säger Pauline Broholm Lindberg, förvaltningschef på barn- och ungdomsförvaltningen, i pressmeddelandet.
"Katastrofalt beteende"
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas riksförbund, var tidigare under dagen mycket kritisk mot Halmstads kommun:
– Jag tycker att det är ett helt katastrofalt beteende att gå ut och förbjuda skyddsutrustning när vi är inne i en pandemi. Jag tycker att det är helt otroligt faktiskt att man gör på det sättet.
TT: Hur tycker ni att lärare ska göra med munskydd?
– Vi har gått ut med ett krav att alla arbetsgivare ska erbjuda munskydd och sedan kan det vara frivilligt att använda det, sade Åsa Fahlén.
"Inget förbud"
Smittskydd Halland uppger för TT att det inte finns något förbud mot att använda munskydd i skolan.
"FoHM har ingen rekommendation om att använda munskydd i skolan och Smittskydd Halland har ingen annan åsikt vad gäller detta. Varken FoHM eller smittskydd förbjuder munskyddsanvändning. Om huvudman fattar beslut om detta sker det i så fall utifrån annat lagstöd som finns, eller agerar utifrån eventuella rekommendationer från arbetsmiljöverket”, skriver kommunikationsdirektören Johanna Wiechel-Steier i ett mejl.
Statsepidemilog Anders Tegnell säger att det är varje arbetsgivares egna ansvar att göra bedömningar och att Folkhälsomyndigheten inte kan veta vad som ligger bakom beslutet i Halmstad.
– Vi har sagt väldigt tydligt att det här är en bedömning man måste göra i sin egen verksamhet och det är det man har gjort, säger Tegnell till TT.
Fredrik Lilja/TT
Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Inrikes
Inreseförbud från Norge införs inom kort
Regeringen arbetar i helgen med att införa ett inreseförbud mot Norge för att minska risken för smittspridning. "Beslutet kommer att fattas i närtid", meddelar Mikael Damberg via sin pressekreterare.
Norges statsminister Erna Solberg (H) säger i en kommentar till NRK att hon har förståelse för att Sverige inför inreseförbud.
– Det är så i många länder i Europa. Norge har hela tiden varit bland dem som haft hårdast regler. Vi kan inte klaga på att svenskarna säger att de inte vill ha in det här muterade viruset, säger hon.
Solberg uppger att det svenska inreseförbudet kommer att gälla från och med midnatt, natten mot måndag.
FHM: Isolera er
Även Folkhälsomyndigheten (FHM) agerar med anledning av situationen i Norge och uppmanar Norgeresenärer att testa sig för covid-19 och isolera sig i hemmet under minst en vecka vid hemkomsten till Sverige.
– Vi har nu i grunden samma situation i Norge som vi har i Danmark och Storbritannien. Man har en sådan spridning av den brittiska varianten, där det finns en bedömning att den faktiskt skulle kunna vara betydligt besvärligare än den som sprider sig i Sverige nu, säger statsepidemiolog Anders Tegnell vid Folkhälsomyndigheten.
Uppmaningen gäller även för personer som har befunnit sig i Norge under de senaste 14 dagarna, samt för personer i Norgeresenärernas hushåll.
Mycket okänt
FHM konstaterar att mycket fortfarande är okänt om den nya virusvarianten, och att forskning pågår för att ta reda på om den är mer smittsam än andra varianter.
Tegnell kan inte uttala sig om huruvida den virusmutation som först upptäcktes i Storbritannien är mer dödlig än den som sprids i Sverige.
– Det är väldigt svårt att göra den bedömningen, har man en snabbt ökande spridning får man också höga dödstal. Det är definitivt en variant som vi ska ta på stort allvar och vi gör vårt allra bästa för att förhindra att den sprider sig i Sverige, åtminstone förhindra det så länge som möjligt, säger han.
Fler fall kan finnas
Hittills har 55 fall av virusvarianten upptäckt i Storbritannien konstaterats i Sverige, enligt inrikesdepartementet. De allra flesta av dem är kopplade till personer som har befunnit sig utomlands, enligt Tegnell:
– När man har tagit prover fritt ute i samhället har vi hittills inte sett den brittiska virusmutationen, även om vi inte har tagit jättemånga prover. Det är inte alls omöjligt att det finns fler fall därute, men vi har inte spridning på den nivån som de har i Storbritannien eller i Danmark.
FHM uppmanar sedan tidigare till coronatestning och isolering i hemmet för personer som har rest till Sverige från Storbritannien, Sydafrika och Brasilien.
Erik Paulsson Rönnbäck/TT
Inrikes
Fick spyor i lungorna – dog efter operation
En cancerpatient kräktes under operation och fick maginnehållet i lungorna. Två dagar senare avled patienten. Brist på kommunikation mellan läkare kan ha bidragit till dödsfallet och sjukhuset har gjort en lex Maria-anmälan.
– Det är tyvärr så att informationen inte har nått fram hela vägen, att det fanns vätska och innehåll i magen. I detta fall skulle man gjort en nedsövning på ett speciellt sätt, vilket innebär att man ska skulle haft en slang i magsäcken som hade tömt magsäcken på innehåll, säger Jacob Wulfsberg, chefläkare på Kungälvs sjukhus, till GT.
Efter den misslyckade operationen fick patienten respiratorvård men livet gick inte att rädda.
– Det är en mycket beklaglig och tragisk händelse, säger Jacob Wulfsberg till GT.
Inrikes
Domstolar: Svårt bevisa hedersbrott
Hovrätten för västra Sverige anför "betydande invändningar" och pekar på att det är svårt att bevisa att en åtalad haft hedersmotiv för ett brott. Domstolen ifrågasätter om åtal för det föreslagna hedersbrottet skulle komma att leda till särskilt många fällande domar.
"Att införa ett särskilt hedersbrott riskerar därför, som hovrätten ser det, att undergräva förtroendet för rättssystemets förmåga att hantera hedersproblematiken i samhället", står det i remissyttrandet.
- Skånskan.se - Alla artiklar på
- Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
- Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.
Skånska Dagbladet
Vad är native advertising?
Vad är native?
- True native eller native advertising som det också kallas, är en artikel skriven på uppdrag av en annonsör. Artikeln är integrerad i det redaktionella flödet med tydlig annonsmärkning. Det ska framgå vem annonsören är. I övrigt fungerar en native som en vanlig artikel - publiceras i samma verktyg, går förbi ad-blockers, innehåller relevanta länkar och tillför läsvärde.
Varför ska man använda native?
- I en native kan annonsören berätta sådant som inte ryms inom ramen för en vanlig banner. Lästiden är lång och faktiskt längre än för redaktionellt material. Detta ger ovanligt låg tid med läsaren, i alla fall jämfört med traditionell digital annonsering. Native passar därför utmärkt för att stärka varumärket, bygga relation med läsaren och öka lojaliteten. Faktum är att native fungerar väldigt bra för den som vill få in intresseanmälningar, bokningar eller driva till försäljning.
Ska man använda native istället för bannerannonsering?
- De här två typerna av digital annonsering kompletterar snarare än ersätter varandra. Bannerannonsering är överlägsen på att bygga räckvidd och utmärkt för enklare och kortare budskap. Allting fungerar helt enkelt inte i native-format.
Native fungerar både varumärkesbyggande och driver till försäljning.
Det är intressant att native har så pass lång lästid. Vad beror det på?
- Den långa lästiden är först och främst ett kvitto på bra och läsvärt innehåll. Vi ställer höga krav på kvalitet och försöker alltid hitta en vinkel som är relevant och intressant för just våra läsare. Sedan tror jag att den långa lästiden hänger ihop med att läsaren är kvar på vår sida, en miljö som känns bekant, trygg och brusfri.
Vad tycker de lokala annonsörerna som har testat native?
- Vi har kunder från flera olika branscher som har haft native på Skånskan.se under det senaste året. Artiklarna har handlat om allt från sängar, däckbyte och hustillverkning till gymnasieutbildning, försäkringar och energilösningar. Kunderna är generellt väldigt nöjda med utfallet. Man ser konkreta resultat i form av ökat intresse från målgruppen och faktisk försäljning. Vi som jobbar med native har lärt oss mycket om vad som fungerar och hur vi ska skruva till rubriken för att behålla intresset. Det är roligt att jobba med den här produkten!
Tre tips för lyckad native marknadsföring
1. Anpassa texten efter syftet. Vad är målet med texten? Är syftet är att bygga varumärke eller vill du få så många så möjligt att anmäla intresse? Utgå från målgruppen och hitta en intressant vinkel, gärna med lokal anknytning om det är möjligt. Vad hade fått dig att läsa hela texten?
2. Intressanta rubriker. En text kan vara hur relevant och välskriven som helst, men gör ingen nytta om rubriken inte lockar till klick och läsning. En bra rubrik är skyltfönstret till ditt innehåll. Rubriken "Fördel för Skåne" fungerar inte särskilt bra. Skriver vi däremot "Många skåningar får svårt att bo kvar" får vi ett helt annat genomslag. Därför är det viktigt att ha flera bra rubriker i beredskap. Optimering handlar mycket att testa och se vad som fungerar.
3. Rätt länkar på rätt ställe. Oavsett om syftet med din native är att stärka varumärket eller samla emailadresser, är länkar på rätt ställe och call-to-action viktiga. Bra länkning är dessutom en tjänst till läsaren. Handlar texten om vad man bör tänka på vid köp av vinterdäck, är det utmärkt med en länk till online-bokning. Många scrollar inte hela vägen ner och därför är det viktigt att få in länkningen tidigt i texten.
Är du intresserad av att testa native?
Kontakta oss eller hör av dig direkt till vår digitala produktspecialist Andrée Friemer. Ring 0704-14 26 82 eller maila till andree.friemer@skd.se.
Inrikes
Dinosauriernas stjärthål nu äntligen beskrivet
På Senckenberg Museum i Frankfurt, Tyskland, finns ett ovanligt välbevarat fossil. Fossilet föreställer en Psittacosaurus (papegojödla), en förhållandevis liten dinosaurie som levde i början av kritaperioden för cirka 130 miljoner år sedan.
Tack vare detta fossil har nu forskare vid Unversity of Bristol, Storbritannien, lyckats beskriva – och till och med rekonstruera – en dinosauries stjärthål, eller rättare sagt dess kloak. Det vill säga den mynning där både urin och avföring passerade, och som även utnyttjades vid parning.
- Skånskan.se - Alla artiklar på
- Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
- Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Inrikes
"Tar det säkra för det osäkra"
På lördagen införde den norska regeringen en rad mycket stränga restriktioner i Oslo och ytterligare nio kommuner.
Orsaken är ökad smittspridning av den virusvariant (B117) som först upptäcktes i Storbritannien.
- Skånskan.se - Alla artiklar på
- Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
- Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Inrikes
Svensk omkom i skidolycka i Schweiz
En svensk man i 20-årsåldern har omkommit i en skidolycka i schweiziska Verbier, rapporterar Aftonbladet.
Utrikesdepartement bekräftar att en svensk man omkommit.
- Skånskan.se - Alla artiklar på
- Skånskan Plus - Förmånliga erbjudanden varje månad
- Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
DELA PÅ FACEBOOK
DELA PÅ TWITTER
SKRIV UT ARTIKELN