Inrikes

M backar om slopad prideflagga

Prideflaggan. Arkivbild.
Foto: Lise Åserud/NTB/TT
Inrikes
Inrikes Moderaterna i Hörby backar. De står inte längre bakom att stoppa regnbågsflaggan från att hissas utanför kommunhuset.
Under dagen har organisationer som Svenska kyrkan protesterat mot kommunstyrelsens beslut.
PREMIUM

"Vi som företräder Moderaterna i Hörby står helhjärtat bakom partiets värderingar. Ärendet har gällt vilka principer som ska gälla för kommunens flaggning. Vår avsikt har aldrig varit att stoppa användningen av regnbågsflaggan. Därför backar vi från det beslutet, och kommer inte rösta för förslaget i kommunfullmäktige", skriver Moderaterna i Hörby på Facebook, vilket Skånska Dagbladet uppmärksammat.

Därmed ser Sverigedemokraterna och SPI Välfärden (tidigare Sveriges pensionärers intresseparti), ut att förlora när kommunen ska rösta om ny flaggpolicy i kommunfullmäktige.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Skärpta coronaråd i Skåne – fler sjukhusfall

Region Skånes regiondirektör Alf Jönsson och smittskyddsläkaren Eva Melander.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Inrikes
Inrikes Coronaråden i Skåne skärps på grund av ökad smittspridning.
Folk uppmanas att inte shoppa i onödan, gå på fester eller att åka kollektivt.
– Läget är allvarligt, säger smittskyddsläkaren Eva Melander.

Undvik att resa i kollektivtrafik och avstå från att vistas i inomhusmiljöer som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym. Livsmedelsbutiker och apotek får endast besökas om det är nödvändigt.

Det är några av de skärpta allmänna råd som Folkhälsomyndigheten (FHM), i samråd med det regionala smittskyddet, har beslutat om att införa i Skåne med anledning av en ökad smittspridning.

– Från den ena veckan till den andra har vi sett en fördubbling av antalet fall och samtidigt har vi sett antalet personer som är inlagda i den skånska sjukvården har ökat de senaste dagarna. Även om det i jämförelse med i våras är på en låg nivå är det allvarligt, säger Eva Melander, Region Skånes smittskyddsläkare, till TT.

Hon konstaterar också att antalet fall ökat på särskilda boenden ute i kommunerna.

Fler på sjukhus

Antalet patienter som är inlagda på vårdavdelning har ökat från 38 till 48 det senaste dygnet och antalet covidsjuka som får vård på iva är uppe i sex personer. Eva Melander beskriver det som "ett helt annat läge" än bara för några veckor sedan vad väller antalet inrapporterade smittofall per dag.

– Det är ökningstakten som vi och Folkhälsomyndigheten reagerar på och det var därför de (FHM) tog kontakt med oss i går igen, säger Melander.

TT: Om man nu avråds från att besöka exempelvis köpcentrum och museer – har det varit en diskussion om att stänga dem helt och hållet?

– Nej, vi är inte där ännu. Det handlar om att hitta åtgärder som begränsar risken för smittspridning samtidigt som man till varje pris vill ha samhället i gång och att folk ska må bra. Det här är en balansgång, men i den situation vi är nu vill vi börja med de åtgärder vi inför nu. Funkar det så är det bra, blir det en fortsatt smittspridning trots detta får vi ta till andra åtgärder.

Håller kvar publiktak

Samtidigt meddelar länsstyrelsen att man håller fast vid publiktaket på 50 personer i Skåne för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, men det har inte varit några diskussioner om att stänga helt för publik.

– Vi vill inte ge dubbeltydiga signaler. Nu säger vi att det är allvar och då kan vi inte med hedern i behåll att säga: "varsågod, kom in fler besökare". Men det har ännu inte varit någon diskussion om att stänga.

Ökningen har skett i alla åldrar, men framför allt dominerar de yngre åldersgrupperna. Nu uppmanas invånare i Skåne att avstå från fester och att gå på exempelvis konserter.

– Det här rör sig på alla fronter. Smittspridningen har skett i samband med fester, arbetsplatser, after works och andra sociala sammanhang. Även i samband med begravningar, säger Eva Melander.

Skåne är den andra regionen i Sverige som får skärpta allmänna råd och de gäller inledningsvis till den 17 november. Den 20 oktober fattades ett liknande beslut för Region Uppsala.

Ökar i andra delar

Smittspridningen ökar även i resten av södra delen av landet och flera regioner larmar om hur antalet fall nu ökar.

– Det har hänt en del sedan en månad tillbaka – då, i mitten av september, såg vi att antalet fall började öka. Det fortsätter att stiga med ungefär 50 nya fall per vecka, säger Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö under en pressträff på tisdagen.

I Region Kalmar har strax under 100 nya fall bekräftats denna vecka, och i Kronoberg konstaterade man i ett pressutskick i slutet av förra veckan att det finns en "påtaglig smittspridning i vissa kommuner".

Siffror över antalet smittade har dragit iväg uppåt även i Halland. Sedan förra månadsskiftet ses en ökning, och enligt de senaste siffrorna upptäcktes smittan hos knappt 140 personer i mitten av oktober månad, uppger regionen på sin hemsida.

Rättat: I en tidigare version fanns en felaktig uppgift om antal covidpatienter på iva.

Daniel Kihlström/TT

Anna Karolina Eriksson/TT

FAKTA

Fakta: Skärpta allmäna råd i Skåne

De skärpta allmänna råden i Skåne innebär att personer som befinner sig i regionen uppmanas att:

Undvika att resa i kollektivtrafik.

Avstå från att vistas i butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Endast besöka livsmedelsbutiker och apotek om det är nödvändigt.

Undvika fysisk kontakt med andra personer än de som man bor tillsammans med.

Avstå från att arrangera eller delta i en fest.

Avstå från att delta i exempelvis konserter, föreställningar, idrottsträningar, matcher och tävlingar.

Idrottsträningar för barn och ungdomar födda 2005 eller senare är undantaget.

Vårdbesök eller medicinska undersökningar omfattas inte av råden.

Arbetsgivare ska se till att personal kan arbeta hemifrån i en ännu högre utsträckning än i dag.

Beslutet om de skärpa allmänna råden gäller till den 17 november, men de kan förlängas.

Länsstyrelsen fattade även beslut om att hålla kvar publiktaket på 50 personer på kultur- och idrottsevenemang, trots att regeringen beslutat att det från och med 1 november är tillåtet med 300 åskådare.

De regionala restriktionerna om publiken gäller till den 30 november, men beslutet kan förlängas eller förkortas beroende på utvecklingen av smittspridningen.

Källor: Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen i Skåne

Inrikes

Stockholm: "Det ökar alldeles för mycket"

Smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östlund vill att alla stockholmare som kan jobba hemifrån ska göra det. Arkivbild.
Foto: Claudio Bresciani/TT
Inrikes
Inrikes Antalet fall av covid-19 ökar i Region Stockholm och fler personer behöver sjukhusvård.
– Nu är det skarpt läge, säger smittskyddsläkaren Maria Rotzén Östulund.

De senaste fyra dagarna, 23–27 oktober, har ytterligare 1 678 fall av covid-19 konstaterats i Region Stockholm. Motsvarande period förra veckan konstaterades 905 fall. Av de nya insjuknade har nio upptäckts bland äldre på särskilt boende för äldre. Detta framgår av regionens senaste veckorapport.

– Det ökar alldeles för mycket. Vi vill inte se en så här stor ökning som det nu har varit. Det är en 70-procentig ökning från vecka 42 till 43, så nu är vi uppe i nästan 3 000 fall veckan 43, säger Maria Rotzén Östlund, tillförordnad smittskyddsläkare på Region Stockholm.

Fyra till på iva

Totalt vårdas 119 patienter med konstaterad covid-19 på akutsjukhus eller geriatrisk vård i regionen. Det är 34 fler jämfört med den förra rapporten. Totalt ligger fjorton patienter på intensivvårdsavdelning, en ökning med fyra personer.

– Nu är det skarpt läge och mycket viktigt att alla fortsätter med det vi har tjatat så mycket om – att hålla fysisk distans. För det är bästa sättet att inte bli smittad, säger Maria Rotzén Östlund.

Illavarslande trend

Hon påpekar att de allra flesta av de nya fallen är personer som provtagits i hemmen och alltså har lindrigare symtom. Men det är ändå en illavarslande trend.

– Det ökade antalet fall gör att det är större risk att fler blir allvarligt sjuka och därmed hamnar på sjukhus, och högre risk för fler på intensiven och till slut dör. Dit vill vi inte.

TT: Har folk börjat slarva med restriktionerna?

– Vi har ingen statistik, men det ryktas om fler hemmafester och att fler börjar återgå till sina arbetsplatser. Vi vill uppmuntra alla som kan att fortsätta jobba hemifrån.

– De som så att säga bär vårt samhälle genom att ta hand om våra sjuka, våra barn, laga vår mat, stå i affärer och så vidare, de måste få åka kollektivtrafik och ta sig fram i samhället. Alla andra som kan jobba hemifrån ska göra det, säger Maria Rotzén Östlund.

Bra rutiner på plats

TT: Hur ser du på att nio nya fall har upptäckts på särskilda boenden?

– Eftersom det är en samhällsspridning så har smittan återigen tagit sig in där, vilket är väldigt tråkigt. Men vi har goda rutiner på plats för smittspårning och för att begränsa smittan. Verksamheterna arbetar kring det här på ett väldigt bra sätt för att försöka förhindra smittan, säger Maria Rotzén Östlund.

Jörn Spolander/TT

Inrikes

Gömde vapen hos mamma – dömd till fängelse

Ett halvautomatiskt vapnen av märket Colt AR-15. Vapnet på bilden är inte det som den unge mannen gömt i lägenheten.
Foto: Polisen
Inrikes
Inrikes En ung man döms till fängelse i två år och sex månader för att ha förvarat skjutvapen och sprängmedel i sin mors lägenhet.

Det var i maj som kvinnan hittade en väska hemma i sin bostad sydost om Stockholm. I väskan fann hon en hemmagjord fjärrstyrd sprängladdning, ett automatvapen och en pistol med tillhörande ljuddämpare och ammunition.

Efter fyndet larmades polisen. En kriminalteknisk analys gjordes av vapengömman och polisen fann snart sonens fingeravtryck på pistolen. Polisens misstankar riktades då mot mannen som också bor i lägenheten.

Åklagaren anser att brottet var särskilt grovt eftersom sprängladdningen förvarades tillsammans med vapnen. Man bedömer också att sprängladdningen troligtvis skulle komma till brottslig användning och då kunna orsaka stora skador.

Enligt domen, som nyligen föll i Södertörns tingsrätt, är det ingen tvekan om att det var den unge mannen som förvarade vapnen i lägenheten och att han därför ska dömas för brotten.

– Den här typen av brott påverkar alla medborgare i samhället. Varje vapen och sprängladdning som vi får bort från gatorna är väldigt viktigt, säger Daniel Edlund, lokalpolisområdeschef i Haninge/Nynäshamn.

Linus Svensson/TT

Inrikes

Resebolagen redo för Kanarieöarnas covidkrav

Om Kanarieöarnas lagförslag går igenom kommer alla turister att behöva visa upp ett negativt covidtest vid ankomst. Arkivbild.
Foto: Emilio Morenatti/AP/TT
Inrikes
Inrikes Efter beskedet att Kanarieöarna kan komma att införa krav på ett negativt covidtest för alla inresande turister står de nordiska charterbolagen redo att erbjuda tester till sina kunder.
PREMIUM

Under tisdagen uppgav lokala myndigheter på Kanarieöarna att man kan komma att skärpa kraven på alla inresande turister. Om det lokala styret får igenom det nya lagförslaget, så måste alla turister som reser till de populära charteröarna kunna visa upp ett negativt covidtest för att få släppas in på sitt hotell.

Det negativa provsvaret får vara utfärdat mellan 48 och 72 timmar före ankomst. Om lagen går igenom kommer den att gälla både spanska och utländska turister.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Insekter som mat kan drabba allergiker

Nu blir det tillåtet att sälja vissa insekter som livsmedel i Sverige. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes Skaldjursallergiker uppmanas att var försiktiga när vissa insekter nu får säljas som livsmedel i Sverige.
– En ganska stor risk med insekter är att det kan bli korsallergier, säger Astrid Walles Granberg, rådgivare på Livsmedelsverket.
PREMIUM

De livsmedel med insekter som nu tillåts i Sverige har tidigare fått säljas i Danmark, Nederländerna och Finland. Det beror på att de länderna har tolkat den tidigare EU-lagstiftningen om så kallade nya livsmedel på ett annat sätt än Sverige och de flesta EU-länder.

Sverige har tolkat det som att nya livsmedel som insekter inte får säljas utan att EU-kommissionen först har bedömt att livsmedlet inte medför någon hälsorisk.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
ANNONS

Detta är en sponsrad artikel och inte skriven av tidningens journalister.

Effectory

Så påverkas företagens HR-data av GDPR

Effectory Europeiska unionen införde en ny förordning 2019. Skillnaden på en förordning och en bestämmelse är att en förordning måste införas och en bestämmelse är valfri för varje medlemsland, att införa efter eget önskemål.

GDPR är den senaste förordningen som EU har påfört medlemsländerna. Förordningen reglerar hantering av data och annan typ av information som bland annat rör personuppgifter. Vad betyder detta svenska företag?

Vad är skillnaden på GDPR och dataskyddsförordningen?

På svenska heter den relativt nya förordningen dataskyddsförordningen. Den reglerar i det stora hela all hantering av personuppgifter och ett speciellt avsnitt är avsett för information som klassas som känslig. Alla bolag måste följa förordningen, det har en avgörande effekt för bolag som samlar in information om sina kunder, vilket i princip alla företag som säljer och köper varor gör.

För att kunna vara konkurrenskraftig på marknaden behöver företag samla in information om sin målgrupp. Den förordning som nu gäller i EU innebär att det ska föreligga ett medgivande av alla privatpersoner, som företagen samlar in information omkring och särskilt när det gäller information som förordningen klassar som känslig.

Känslig information är uppgifter som kan spåras till en individ. Det kan exempelvis vara personnummer, adress och namnuppgifter. Men även digital information såsom en IP-adress och liknande.

Påverkas företagens HR-data av förordningen?

De uppgifter som företagen samlar in om sina kunder är viktigt för att kunna skapa en framgångsrik verksamhet rent ekonomiskt. Företagen behöver veta vad kunderna vill ha för att kunna skapa tjänster och produkter som kunderna i sin tur vill köpa och använda.

Även information om företagens egna medarbetare är viktig i förhållande till företagens effektivitet, något som är avgörande för hur konkurrenskraftigt ett företag kan vara på marknaden. Genom att samla in information om personalen kan personalresurserna fördelas på bästa möjliga sätt inom företaget.

På engelska kallas begreppet, inom företagsvärlden, ofta för employee engagement, på svenska resursfördelning eller personalinitiativ, beroende på vad man syftar på specifikt. Praktiskt taget handlar det om att ha rätt typ av personal, med rätt kompetens, som utför rätt typ av arbetsuppgifter. Dataskyddsförordningen fastslår rent juridiskt att all personal ska godkänna att arbetsgivaren kan samla in och spara all den typ av information, som handlar om medarbetarna.

HR-data är information som företag samlar in om sin personal. Det kan exempelvis vara information om utbildningsbakgrund, ålder, meriter och arbetslivserfarenhet. Information kan användas för att fördela företagets personalresurser på ett effektivt sätt. Rent praktiskt kan det innebära att personalens kompetens inte används till fullo.

Varför är HR-data viktigt?

Konkurrensen på marknaden blir allt hårdare för företagen och det ställer allt högre krav på att vara konkurrenskraftig. I förhållande till konkurrenskraftighet kan HR-data ha en avgörande roll för många bolag. Sänkta priser till konsumenterna är inte alltid ett möjligt alternativ eller svaret på att bli ett konkurrenskraftigt företag – alternativet kan vara att ta del av employee engagement index, som ger en tydlig överblick över de personalresurser som finns att tillgå.

Med den informationen kan bolagen nämligen omfördela resurserna och därmed effektivisera processerna inom företaget. Det gör det möjligt att profitera på de resurser som redan finns inom bolaget, vilket sannolikt leder till att utgifter och kostnader minimeras.

Inrikes

Intrång hos Skånetrafiken - kunder varnas

Skånetrafiken har drabbats av ett dataintrång. Arkivbild.
Foto: Johan Nilsson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Efter ett dataintrång som drabbat ett tusental personer varnas Skånetrafikens kunder och uppmanas att byta lösenord. Intrånget har gjorts via den tjänst som kallas Mitt konto, där kunder bland annat kan registrera reskort.

"Jag vill ännu en gång uppmana alla att med jämna mellanrum ändra sina lösenord och inte heller använda samma lösenord för flera olika tjänster", säger Johan Karlberg, Skånetrafikens chef för digitalisering och it, i ett pressmeddelande .

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Mer sjötunga i EU-förslag

En sjötunga rensas och filéas. Arkivfoto.
Foto: Fredrik Persson/TT
Inrikes
Inrikes
PREMIUM

Den totala fångstkvoten för sjötunga i Kattegatt föreslås öka med 12 procent under 2021, till totalt 595 ton. Det visar EU-kommissionens planer för nästa års fiske i Atlanten och Nordsjön.

Endast två fångstkvoter ökas – utöver sjötungan även makrillkvoten väster om Portugal, som ökas med 5 procent jämfört med i år.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg

Inrikes

Smittan ökar – närmar sig kritisk punkt

Iréne Nilsson Carlsson, folkhälsoråd Socialstyrelsen, Anders Tegnell statsepidemiolog Folkhälsomyndigheten och Svante Werger, rådgivare på MSB vid tisdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Foto: Amir Nabizadeh/TT
Inrikes
Inrikes Covidläget i Sverige har försämrats. Förra veckan ökade antalet nya fall med 70 procent jämfört med veckan innan – en av de största ökningarna man har sett.
PREMIUM

– Delar av den beror på ökad testning, men vi har också en ökande smittspridning, säger statsepidemiolog Anders Tegnell.

– Vi börjar även här i Sverige närma oss en kritisk punkt.

Redan prenumerant?
1 kr första månaden
Alla Premiumartiklar för 1 kr första månaden, därefter dras 99 kr per månad. Bindningstiden är aldrig mer än en månad. Säg upp när du vill.
Ingår i Skånskan Premium
 • Skånskan.se - Alla artiklar på
 • Skånskan Plus - Förmånliga erbjudnanden varje månad
 • Nyhetsbrev - Senaste nytt direkt i din meljkorg
Förhandsvisning på nästa artikel
NÄSTA ARTIKEL